1 - Drepturile mele pe parcursul anchetei

A. Faptul că sunt cetățean străin are vreo incidență asupra anchetei?

Nu. Toate persoanele din Grecia se bucură de protecția deplină a vieții, onoarei și libertății lor, fără discriminare pe criterii de naționalitate, rasă, limbă și convingeri religioase sau politice.

B. Care sunt etapele unei anchete?

i. Etapa de colectare a probelor/Competența anchetatorilor

Scopul examinării preliminare este de a colecta probele necesare pentru a decide dacă ar trebui inițiată o procedură penală.

ii. Custodia poliției

Orice persoană arestată care a fost prinsă săvârșind o infracțiune sau care face obiectul unui mandat trebuie adusă în fața judecătorului de instrucție competent în termen de cel mult 24 de ore de la arestarea sa. În cazul în care arestarea a fost efectuată într-un alt loc decât sediul judecătorului de instrucție, persoana respectivă trebuie adusă în fața instanței în termenul strict necesar pentru transferul său. Judecătorul de instrucție trebuie, în termen de trei zile de la aducerea persoanei arestate în fața instanței, fie să o elibereze, fie să emită un mandat de menținere în închisoare. Acest termen poate fi prelungit cu două zile la cererea persoanei aduse în fața instanței.

iii. Interogatoriul

Scopul anchetei principale este de a strânge probele necesare pentru a stabili dacă a fost săvârșită o infracțiune și pentru a decide dacă o persoană trebuie adusă în fața justiției pentru infracțiunea respectivă.

iv. Arestarea preventivă

Arestarea temporară este permisă numai în cazul în care inculpatul este urmărit penal pentru o infracțiune și nu are o reședință cunoscută în țară sau a luat măsuri pregătitoare în vederea sustragerii ori anterior a fost infractor fugar sau s-a sustras de la urmărirea penală sau a fost găsit vinovat de evadarea din detenție sau de încălcarea restricțiilor de ședere și, având în vedere aceste circumstanțe, intenționează în mod clar să se sustragă sau se consideră în mod justificat, pe baza condamnărilor sale definitive anterioare pentru infracțiuni similare, că este foarte probabil, în cazul în care este eliberat, să comită noi infracțiuni. În cazul în care infracțiunea de care este acuzată persoana respectivă se pedepsește legal cu închisoarea pe viață sau cu închisoare temporară de până la 15 ani ori dacă infracțiunea a fost săvârșită în mod repetat sau în cadrul unei organizații criminale sau teroriste sau în cazul în care există un număr mare de persoane vătămate, arestarea temporară poate fi dispusă și în cazul în care, având în vedere caracteristicile specifice ale faptei, se consideră în mod justificat că este foarte probabil ca, dacă va fi eliberată, persoana în cauză să comită noi infracțiuni. Simpla gravitate juridică a actului nu este suficientă pentru a dispune arestarea temporară.

C. Ce drepturi am pe parcursul anchetei?

i. Care sunt drepturile mele în ceea ce privește interpretarea și traducerea?

Persoanele suspectate sau acuzate care nu vorbesc sau nu înțeleg suficient de bine limba greacă au dreptul la interpretare și la traducerea scrisă a tuturor documentelor procedurale esențiale.

Ii. Ce drepturi la informare și drepturi de acces la dosar am?

De îndată ce persoana acuzată este citată să se înfățișeze în instanță pentru a se apăra, judecătorul de instrucție trebuie să o informeze cu privire la conținutul rechizitoriului și al documentelor anchetei. Persoana acuzată sau avocatul acesteia are, de asemenea, dreptul de a studia rechizitoriul și documentele anchetei. Copii ale rechizitoriului și ale documentelor anchetei pot fi puse la dispoziția persoanei acuzate, la cererea scrisă a acesteia și pe cheltuiala acesteia.

iii. Ce drept de acces la serviciile unui avocat am și am dreptul de a informa un terț despre situația mea?

Persoanele acuzate au dreptul de a fi reprezentate de un avocat, chiar și în cazul în care este interogat prin confruntarea cu martori sau cu alte persoane trimise în judecată. Persoanei acuzate nu i se poate interzice în niciun caz să comunice cu avocatul său. O astfel de comunicare este strict confidențială.

iv. Ce drepturi am în ceea ce privește asistența judiciară?

Persoanele suspectate sau acuzate au dreptul la asistență judiciară gratuită, inclusiv la consiliere și asistență juridică, precum și la reprezentare în instanță, în conformitate cu dispozițiile legale relevante.

v. Ce este important de știut în ceea ce privește:

a. Prezumția de nevinovăție

Persoanele suspectate și cele acuzate sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în conformitate cu legea.

b. Dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina

Persoanele suspectate sau acuzate au dreptul de a păstra tăcerea și de a nu se autoincrimina. Exercitarea acestui drept nu poate fi utilizată împotriva persoanei suspectate sau acuzate în cauză.

c. Sarcina probei

Persoanele acuzate nu sunt obligate să furnizeze probe cu privire la faptele pe care le invocă în apărarea lor. Judecătorii și procurorii sunt obligați să examineze cu atenție orice fapte sau probe solicitate de persoana acuzată, dacă acest lucru este util pentru descoperirea adevărului. Orice îndoială cu privire la vinovăție trebuie să fie în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

vi. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru copii?

Un minor care a fost victima anumitor infracțiuni împotriva libertății sale personale sau sexuale are dreptul de a fi prezent în toate etapele anchetei și de a avea acces la toate materialele cauzei, chiar dacă nu se prezintă în instanță pentru a susține acuzația.

vii. Ce garanții specifice sunt prevăzute pentru persoanele suspectate vulnerabile?

Persoanele vulnerabile sunt informate cu privire la drepturile lor, ținând seama în mod corespunzător de nevoile lor specifice. Acestea sunt întotdeauna informate cu privire la consecințele renunțării la astfel de drepturi.

D. Care sunt termenele legale în cadrul anchetei?

Noaptea este definită ca fiind cuprinsă între ora 8 p.m. și 6 a.m. în perioada 1 octombrie-31 martie și între ora 9 p.m. și 5 a.m. în perioada 1 aprilie-30 septembrie.

E. Care sunt procedurile premergătoare judecății, inclusiv alternativele la arestarea preventivă și posibilitățile de transfer al cauzei în statul de origine (ordinul european de supraveghere judiciară)?

Se poate dispune izolarea la domiciliu prin supraveghere electronică. Aceasta implică interdicția ca persoana acuzată să părăsească o anumită clădire sau un anumit complex de clădiri, astfel cum se specifică în ordinul judecătorului de instrucție, care s-a dovedit a fi locul său de ședere sau de reședință.

Ultima actualizare: 25/06/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

2 - Drepturile mele în timpul procesului

A. Unde va avea loc procesul?

Procesul va avea loc la sediul instanței competente teritorial. Locul de desfășurare a procesului poate fi modificat în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice.

B. Pot fi modificate capetele de acuzare? Dacă da, am dreptul să fiu informat în această privință?

Capetele de acuzare nu pot fi modificate. Persoana acuzată sau apărătorul acesteia are dreptul de a studia rechizitoriul și documentele dosarului.

C. Care sunt drepturile mele atunci când mă prezint în instanță?

i. Este obligatorie prezența mea în instanță? În ce condiții pot fi absent în cursul procedurii judiciare?

Persoana acuzată trebuie să se prezinte personal în instanță și poate, de asemenea, să desemneze un avocat pentru a o apăra atât în cadrul procedurilor vizând contravenții, cât și în cele care au ca obiect săvârșirea de infracțiuni.

ii. Am dreptul la un interpret și la traducerea documentelor?

În orice etapă a procedurilor penale, atunci când o persoană suspectată, acuzată sau un martor care nu vorbește sau nu înțelege suficient de bine limba greacă trebuie să fie audiată, serviciile de interpretare trebuie furnizate fără întârziere. Dacă este necesar, interpretarea este disponibilă pentru comunicarea dintre persoanele acuzate și avocații apărării acestora în toate etapele procedurilor penale.

iii. Am dreptul la un avocat?

În cazul infracțiunilor, președintele instanței trebuie să numească un apărător pentru persoanele acuzate care nu au avocat. Judecătorul pentru minori trebuie să procedeze la fel în cazurile în care minorul este acuzat de o faptă care, dacă ar fi major, ar fi o infracțiune. Persoanele acuzate nu pot refuza să fie apărate de apărătorul (avocații) apărării numit (numiți) de președintele instanței. Cu toate acestea, în cazurile în care au fost numiți mai mulți apărători, se poate depune o cerere motivată prin care să solicite instanței să revoce numirea unui singur apărător, după care persoanele acuzate vor continua să fie apărate de ceilalți avocați.

iv. Ce alte drepturi procedurale am? (de exemplu, legat de prezența suspecților în instanță)

În cazurile în care un martor absent nu se poate prezenta în instanță, mărturia sa sub jurământ depusă în faza precontencioasă este citită în instanță, cu condiția ca persoana acuzată sau apărătorul care îl reprezintă să își fi dat consimțământul în mod expres, într-o declarație care trebuie consemnată în procesul-verbal.

D. Sancțiuni penale posibile

Pedeapsa cu închisoarea este pe durată determinată. În mod excepțional, în cazurile prevăzute de lege, este pe viață. Limita inferioară a pedepsei cu închisoarea este 5 ani, iar limita superioară – 15 ani. Limita inferioară a arestului preventiv este de 10 zile, iar limita superioară – 5 ani. Cu excepția cazului în care se prevede altfel, durata serviciului în folosul comunității este între 100 și 720 de ore. Sancțiunile financiare nu pot depăși: (a) 90 de unități zilnice, în cazul în care sancțiunea este singura pedeapsă principală sau este dispusă împreună cu o pedeapsă vizând prestarea de servicii în folosul comunității; (b) 180 de unități zilnice, în cazul în care pedeapsa este dispusă în legătură cu o pedeapsă privativă de libertate; (c) 360 de unități zilnice, în cazul în care pedeapsa este dispusă împreună cu o pedeapsă privativă de libertate. Cu excepția cazului în care se prevede altfel în dispoziții specifice, valoarea fiecărei unități zilnice nu poate fi mai mică de 1 EUR sau mai mare de 100 EUR.

Ultima actualizare: 25/06/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

3 - Drepturile mele după proces

A. Am dreptul de a contesta hotărârea instanței?

Da, în următoarele cazuri: (a) un complet de judecată cu judecător unic de la un tribunal corecțional a pronunțat o pedeapsă cu închisoarea de peste 2 luni, (b) un complet de judecată format din trei judecători de la un tribunal corecțional a pronunțat o pedeapsă cu închisoarea de peste 4 luni, (c) o instanță mixtă cu jurați a pronunțat o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 2 ani sau (d) s-au impus măsuri de izolare într-un centru special de detenție pentru minori sau măsuri de reabilitare sau terapeutice de către o instanță pentru minori formată dintr-un singur membru sau din trei membri.

B. Ce alte posibilități de recurs există?

Puteți solicita anularea procedurii în termen de 15 zile în cazul în care persoana acuzată care a fost condamnată printr-o hotărâre definitivă nu a fost în măsură, în timp util, din motive de forță majoră sau din alte cauze cu efect ireversibil, să informeze instanța, prin orice mijloace, cu privire la un obstacol insurmontabil în calea înfățișării sale la proces și să solicite amânarea ședinței. De asemenea, puteți solicita anularea unei hotărâri în cazul în care locul în care se afla persoana acuzată era necunoscut la momentul condamnării sale, dar se cunoștea atunci când i-a fost comunicată citația.

C. Ce se întâmplă dacă sunt condamnat?

i. Cazierul judiciar

Toate condamnările definitive sunt înscrise în cazierul judiciar. Toate pedepsele sunt introduse în copia cazierului disponibilă pentru uz judiciar; pedepsele cu închisoarea de până la 6 luni se șterg după 3 ani, cele de până la 5 ani – după 8 ani, iar cele mai mari de 5 ani – după 20 ani. Odată ce persoana împlinește vârsta de 80 de ani sau după 5 ani de la expirarea perioadei de suspendare, înregistrarea în cazier este ștearsă.

ii. Executarea pedepsei, transferul deținuților, probațiunea și sancțiunile alternative

În cazul în care o persoană este condamnată la o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 3 ani, instanța dispune suspendarea executării pedepsei pentru o perioadă de 1 până la 3 ani, cu excepția cazului în care se consideră, pe baza unor motive bine întemeiate, că detenția este absolut necesară pentru a împiedica persoana condamnată să săvârșească noi infracțiuni. Grecia poate recunoaște și executa hotărârile judecătorești care au fost pronunțate într-un alt stat membru al Uniunii Europene și care impun o pedeapsă sau o măsură de siguranță privativă de libertate și poate solicita recunoașterea și executarea unei hotărâri corespunzătoare a unei instanțe naționale adresate de Grecia unui alt stat membru al Uniunii Europene. Persoana condamnată trebuie să se afle în statul emitent sau în statul de executare. Dubla incriminare trebuie verificată, cu excepția anumitor infracțiuni grave, care se pedepsesc în statul emitent cu o pedeapsă privativă de libertate de cel mult 3 ani.

Ultima actualizare: 25/06/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.