La version linguistique que vous avez sélectionnée est en cours de traduction par nos traducteurs.
Les traductions dans les langues suivantes: allemandestoniennéerlandais sont déjà disponibles.

1 - Τα δικαιώματα που έχω ως θύμα αξιόποινης πράξης

Ποιες πληροφορίες θα μου παράσχει η αρμόδια αρχή (π.χ. αστυνομία, εισαγγελέας) ύστερα από τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης αλλά πριν από την καταγγελία της;

Κατά την επικοινωνία σας με την αρχή, θα λάβετε πληροφορίες:

  • για τον τρόπο καταγγελίας της αξιόποινης πράξης και
  • για κάθε υπηρεσία υποστήριξης θυμάτων η οποία είναι διαθέσιμη χωρίς να καταγγελθεί το έγκλημα.

Οδηγίες υπάρχουν επίσης στον ιστότοπο του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυρο Συμβουλίου Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.

Δεν διαμένω στη χώρα της ΕΕ όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη (πολίτες της ΕΕ και πολίτες τρίτων χωρών). Πώς προστατεύονται τα δικαιώματά μου;

Τα δικαιώματά σας προστατεύονται ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία υπήρξατε θύμα αξιόποινης πράξης. Μπορείτε να καταγγείλετε την αξιόποινη πράξη και, αν χρειαστεί, να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων τόσο στη χώρα όπου τελέστηκε η αξιόποινη πράξη όσο και στη χώρα όπου ζείτε.

Εάν καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη, τι πληροφορίες θα μου παρασχεθούν;

Όταν καταγγέλλετε αξιόποινη πράξη, έχετε το δικαίωμα να λάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • μετά από σχετικό αίτημά σας, έγγραφη βεβαίωση ότι καταγγείλατε αξιόποινη πράξη
  • ενημέρωσή σας, εντός δέκα ημερών, σχετικά με την απόφαση κίνησης ή μη της ποινικής διαδικασίας
  • αν κινηθεί ποινική διαδικασία, θα εξεταστείτε ως θύμα και θα ερωτηθείτε αν επιθυμείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη και την απελευθέρωση του υπόπτου, καθώς και σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης επιπλέον,
  • όταν ολοκληρωθεί η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης, ο εισαγγελέας θα σας ενημερώσει ότι έχετε δικαίωμα να εξετάσετε το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Δικαιούμαι δωρεάν υπηρεσίες διερμηνείας ή μετάφρασης (όταν έρχομαι σε επαφή με την αστυνομία ή άλλες αρχές, ή στη διάρκεια της έρευνας και της δίκης);

Όποιος δεν κατανοεί ή δεν μιλά εσθονικά δικαιούται διερμηνεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δικαιούστε, κατόπιν αιτήματός σας, να λάβετε μετάφραση όλων των κειμένων που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της απόφασης σχετικά με την περάτωση της ποινικής διαδικασίας ή της δικαστικής απόφασης ή για την εξασφάλιση του δίκαιου χαρακτήρα της διαδικασίας.

Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει η αρμόδια αρχή ότι κατανοώ και γίνομαι κατανοητός (σε περίπτωση παιδιού; Αν έχω κάποια αναπηρία);

Οι αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι καταλαβαίνετε ό,τι σας εξηγείται και ότι γίνεστε κατανοητός. Για τον σκοπό αυτόν, στο αστυνομικό τμήμα ή στην εισαγγελία υπάρχουν ενημερωτικά δελτία σε εύληπτη γλώσσα καθώς και εκπαιδευμένοι ειδικοί. Επίσης, δικαιούστε πάντοτε διερμηνέα νοηματικής γλώσσας.

Υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων

Ποιος φορέας παρέχει στήριξη στα θύματα;

Υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων παρέχονται από το Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕσθονικό Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αν είστε θύμα βίας κατά γυναικών, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε για βοήθεια στα Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροκαταφύγια γυναικών.

Θα παραπεμφθώ αυτόματα από την αστυνομία στις υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων;

Η αστυνομία θα σας ενημερώσει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων και θα σας παραπέμψει σε έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων, αν χρειαστεί. Πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν ανά πάσα στιγμή έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.

Με ποιον τρόπο προστατεύεται το ιδιωτικό μου απόρρητο;

Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας είναι εμπιστευτικές και δεν δημοσιοποιούνται πριν από τη διεξαγωγή της δημόσιας δίκης. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή της δίκης σας κεκλεισμένων των θυρών, οπότε οι πληροφορίες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν θα είναι επίσης προσιτές στο κοινό.

Πρέπει να καταγγείλω πρώτα μια αξιόποινη πράξη προτού αποκτήσω πρόσβαση στις υπηρεσίες στήριξης θυμάτων;

Όχι, όλοι έχουν πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταγγείλει κάποια αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, όπως αποζημίωση θυμάτων βίας ή επίδομα ψυχολογικής υποστήριξης, στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μετά την καταγγελία αξιόποινης πράξης.

Ατομική προστασία σε περίπτωση κινδύνου

Τι είδη προστασίας είναι διαθέσιμα;

Μπορείτε να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινά περιοριστικά μέτρα κατά του υπόπτου. Με το προσωρινό περιοριστικό μέτρο διατάσσεται ο ύποπτος να παραμείνει μακριά από τόπους που καθορίζονται από το δικαστήριο και να μη προσεγγίσει ή επικοινωνήσει με πρόσωπα που ορίζει το δικαστήριο.

Μπορεί επίσης να σας δοθεί προστασία μέσω μέτρων προστασίας μαρτύρων που εφαρμόζει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας.

Ποιος φορέας μπορεί να μου προσφέρει προστασία;

Αν βρίσκεστε σε κίνδυνο, επικοινωνήστε με την αστυνομία και αυτή θα μεριμνήσει για την ασφάλειά σας.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από τον δράστη;

Η αστυνομία πρέπει να αξιολογεί κάθε περίπτωση, διασφαλίζοντας την πρόληψη κάθε ζημίας ή βλάβης.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης (κατά την έρευνα και τη δίκη);

Όλες οι αρχές που διεξάγουν τις σχετικές διαδικασίες οφείλουν πάντοτε να συνεκτιμούν τα συμφέροντά σας και να μην επιτρέπουν να υποστείτε δευτερεύουσα θυματοποίηση κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.

Ποια προστασία παρέχεται για πολύ ευάλωτα θύματα;

Αν είστε θύμα σοβαρής αξιόποινης πράξης, μπορεί να σας επιτραπεί να μην εξεταστείτε στο δικαστήριο εναλλακτικά, μπορεί να επιτραπεί η τηλεακρόαση ή να χρησιμοποιηθεί διαχωριστικό πέτασμα, ώστε να μη σας βλέπει ο κατηγορούμενος κατά την εξέτασή σας στο δικαστήριο.

Είμαι ανήλικος —έχω ειδικά δικαιώματα;

Η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να ζητήσει τη συμμετοχή υπαλλήλου προστασίας των παιδιών, κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου κατά την εξέταση ανήλικου θύματος. Αυτό είναι υποχρεωτικό σε σοβαρές περιπτώσεις, αν το πρόσωπο που διεξάγει τη διαδικασία δεν έχει λάβει την κατάλληλη κατάρτιση.

Αν είστε ανήλικο θύμα και τα συμφέροντά σας έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του νόμιμου αντιπροσώπου σας ή των γονέων σας, η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να διορίσει δικηγόρο που θα σας παράσχει δωρεάν νομική συνδρομή.

Οι ανήλικοι με ψυχικές διαταραχές και όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ή τα παιδιά κάτω των 14 ετών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, δεν εξετάζονται στο δικαστήριο. Αντ’ αυτού, η εξέταση του ανηλίκου από την αστυνομία καταγράφεται σε βίντεο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο.

Μέλος της οικογένειάς μου απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης —ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Αν το μέλος της οικογένειάς σας απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης, έχετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τα θύματα.

Μέλος της οικογένειάς μου ήταν θύμα της αξιόποινης πράξης —ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Αν το μέλος της οικογένειάς σας ήταν θύμα αξιόποινης πράξης, δικαιούστε να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων κατά τρόπο παρόμοιο με το θύμα, αν αυτό χρειαστεί.

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Διασφαλίζεται η ασφάλειά μου κατά τη διαμεσολάβηση;

Με τη συναίνεσή σας και τη συναίνεση του υπόπτου, η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει την περάτωση της ποινικής διαδικασίας με συνδιαλλαγή (διαμεσολάβηση). Η υπηρεσία συνδιαλλαγής παρέχεται από εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.

Θα έχετε το δικαίωμα να αποχωρήσετε από τη διαδικασία συνδιαλλαγής ανά πάσα στιγμή.

Πού μπορώ να βρω τη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματά μου;

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚώδικας Ποινικής Δικονομίας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΝόμος για την υποστήριξη θυμάτων

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

La version linguistique que vous avez sélectionnée est en cours de traduction par nos traducteurs.
Les traductions dans les langues suivantes: estonien sont déjà disponibles.

2 - Η καταγγελία της αξιόποινης πράξης και τα δικαιώματά μου κατά την ανάκριση ή τη δίκη

Πώς μπορώ να καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη;

Μπορείτε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη καλώντας τον αστυνομικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 (αν χρειάζεστε επειγόντως αστυνομική βοήθεια), υποβάλλοντας έγγραφη καταγγελία στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή υποβάλλοντας καταγγελία με ηλεκτρονικό μήνυμα στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταγγελία αξιόποινης πράξης είναι διαθέσιμες Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεδώ.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ σχετικά με τις εξελίξεις της υπόθεσης;

Όταν καταγγείλετε αξιόποινη πράξη, θα υπάρχει επικοινωνία μαζί σας και θα ενημερώνεστε για τυχόν περαιτέρω διαδικασίες (π.χ. θα σας ζητηθεί να δώσετε κατάθεση, να δώσετε πληροφορίες σχετικά με πιθανούς μάρτυρες, να παράσχετε βοήθεια για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.). Αν είναι απαραίτητο, θα λάβετε επίσης πληροφορίες για τις ενδεχόμενες δυνατότητες υποστήριξης θυμάτων και για άλλα μέτρα προστασίας.

Μετά την εξέτασή σας, σημειώστε τον αριθμό της υπόθεσης και τον αστυνομικό (ανακριτικό όργανο) που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση. Αυτό θα σας διευκολύνει αν θελήσετε να ζητήσετε πληροφορίες από την αστυνομία αργότερα.

Δικαιούμαι νομική συνδρομή (κατά την ανάκριση ή τη δίκη); Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Έχετε το δικαίωμα να έχετε δικηγόρο που να είναι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβετε δικηγόρο, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο την παροχή κρατικής νομικής συνδρομής.

Όλα τα ανήλικα θύματα τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με τα συμφέροντα των νόμιμων αντιπροσώπων τους δικαιούνται δωρεάν κρατική νομική συνδρομή.

Μπορώ να ζητήσω επιστροφή των εξόδων (για τη συμμετοχή στην έρευνα/δίκη); Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Τα θύματα και οι μάρτυρες δικαιούνται αποζημίωση για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ή για εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν λόγω της ποινικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για τα έξοδα ταξιδιού στα οποία υποβληθήκατε προκειμένου να δώσετε κατάθεση ή για τα εισοδήματα που χάσατε εξαιτίας αυτού του λόγου. Για να ζητήσετε επιστροφή εξόδων, ενημερώστε την αρχή που σας έχει καλέσει και θα λάβετε οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της αίτησής σας.

Μπορώ να ασκήσω έφεση εάν η υπόθεσή μου τεθεί στο αρχείο πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο;

Όταν λήξει η ποινική διαδικασία, θα αποσταλεί αμέσως αντίγραφο της σχετικής απόφασης σε εσάς ή στον εκπρόσωπό σας. Ως θύμα μπορείτε να ζητήσετε πρόσβαση στη δικογραφία εντός 10 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης που περατώνει την ποινική διαδικασία. Εντός αυτών των 10 ημερών έχετε επίσης το δικαίωμα να ζητήσετε από την εισαγγελική αρχή την επανεξέταση της απόφασης.

Μπορώ να συμμετάσχω στη δίκη;

Ως θύμα είστε διάδικος επί ίσοις όροις με τα άλλα μέρη και δικαιούστε να συμμετάσχετε στη δίκη.

Ποιος είναι ο επίσημος ρόλος μου στο πλαίσιο του συστήματος δικαιοσύνης; Για παράδειγμα, είμαι ή μπορώ να επιλέξω να είμαι: θύμα, μάρτυρας, πολιτικώς ενάγων ή ιδιώτης κατήγορος;

Αν έχει διαπραχθεί εις βάρος σας κάποια αξιόποινη πράξη, τότε είστε θύμα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Ωστόσο, έχετε επίσης το δικαίωμα να ασκήσετε αστική αγωγή στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας. Ο θεσμός του ιδιωτικού κατηγόρου δεν υπάρχει στο εσθονικό δίκαιο.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου και ποιες οι υποχρεώσεις μου στο πλαίσιο του ρόλου αυτού;

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΣύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το θύμα δικαιούται:

  1. να προσβάλει την άρνηση κίνησης ή την περάτωση της ποινικής διαδικασίας
  2. να ασκήσει αστική αγωγή μέσω ανακριτικού οργάνου ή μέσω της εισαγγελίας
  3. να καταθέσει ή να αρνηθεί να καταθέσει εναντίον οικείων προσώπων του
  4. να υποβάλει αποδεικτικά στοιχεία·
  5. να υποβάλει αιτήματα και καταγγελίες
  6. να εξετάζει τα πρακτικά της διαδικασίας και να προβαίνει σε δηλώσεις σχετικά με τους όρους, την πορεία, τα αποτελέσματα και τα πρακτικά της διαδικασίας (οι δηλώσεις σας θα λαμβάνονται γραπτώς)
  7. να εξετάσει το περιεχόμενο της δικογραφίας μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διερεύνησης της υπόθεσης
  8. να συμμετέχει στην ακροαματική διαδικασία
  9. να συναινεί ή να αρνείται να συναινέσει στην εφαρμογή διαδικασίας διευθέτησης διαφορών και να διατυπώνει τη γνώμη του σχετικά με τις κατηγορίες και τις ποινές, το ποσό της αποζημίωσης που ορίζεται στις κατηγορίες και την αστική αγωγή
  10. να συναινεί στην εφαρμογή προσωρινών περιοριστικών μέτρων και να ζητά την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων
  11. να ζητά να εξεταστεί από πρόσωπο του ίδιου φύλου σε περίπτωση σεξουαλικής βίας, έμφυλης βίας ή ποινικού αδικήματος που διαπράχθηκε από άτομο του στενού του περιβάλλοντος, εκτός αν η ανάκριση διεξάγεται από εισαγγελέα ή δικαστή ή αν αυτό θα εμπόδιζε την πορεία της διαδικασίας.

Το θύμα οφείλει:

  1. να εμφανίζεται όταν κλητεύεται από ανακριτικό όργανο, εισαγγελική αρχή ή δικαστήριο
  2. να συμμετέχει σε διαδικαστικές πράξεις και να υπακούει στις εντολές του ανακριτικού οργάνου, της εισαγγελίας και του δικαστηρίου.

Μπορώ να προβώ σε δήλωση ή να παράσχω αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Έχετε το δικαίωμα να προβείτε σε δηλώσεις και να εκφράσετε τη γνώμη σας κατά τη διάρκεια της δίκης. Έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε ενώπιον του δικαστηρίου, αν η κατηγορούσα αρχή ζητήσει την εξέτασή σας.

Τι πληροφορίες θα λάβω κατά τη διάρκεια της δίκης;

Το δικαστήριο θα σας ενημερώσει σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο των συνεδριάσεων. Θα ενημερωθείτε επίσης για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα σας αποσταλεί, εκτός αν παραστείτε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο κατά την έκδοση της απόφασης.

Θα έχω πρόσβαση στα δικαστικά αρχεία;

Έχετε το δικαίωμα να εξετάσετε τα δικαστικά αρχεία στα γραφεία της εισαγγελικής αρχής μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας ή την περάτωση της ποινικής διαδικασίας. Η εισαγγελική αρχή θα σας ενημερώσει για το δικαίωμα αυτό και θα σας δώσει οδηγίες για το πώς μπορείτε να εξετάσετε τα αρχεία.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

La version linguistique que vous avez sélectionnée est en cours de traduction par nos traducteurs.
Les traductions dans les langues suivantes: estonien sont déjà disponibles.

3 - Τα δικαιώματά μου μετά τη δίκη

Μπορώ να προσφύγω κατά της απόφασης;

Ως διάδικος έχετε το δικαίωμα να προσφύγετε κατά της απόφασης ενώπιον του αρμόδιου ringkonnakohtud (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου μετά την καταδίκη;

Έχετε το δικαίωμα να ενημερωθείτε σε περίπτωση πρόωρης απόλυσης του καταδικασθέντος από τη φυλακή, αν το ζητήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Δικαιούμαι υποστήριξη ή προστασία μετά τη δίκη; Για πόσο χρονικό διάστημα;

Η πορεία της ποινικής διαδικασίας δεν επηρεάζει το διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων. Μπορείτε να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων μετά την περάτωση της ποινικής διαδικασίας χωρίς συγκεκριμένο χρονικό όριο.

Ποιες πληροφορίες θα μου χορηγηθούν σε περίπτωση καταδίκης του δράστη;

Θα ενημερωθείτε για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ορίζει τη διάρκεια της ποινής που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα. Θα ενημερωθείτε επίσης σε περίπτωση πρόωρης απόλυσης του καταδικασθέντος από τη φυλακή, αν το ζητήσετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Θα ενημερωθώ σε περίπτωση που ο κατάδικος αποφυλακιστεί (συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης ή της υπό όρους αποφυλάκισης) ή διαφύγει από τη φυλακή;

Αν το ζητήσετε κατά την εξέτασή σας, θα ενημερωθείτε σε περίπτωση που ο καταδικασθείς αποφυλακιστεί ή διαφύγει από τη φυλακή.

Θα έχω συμμετοχή σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις αποφυλάκισης ή αναστολής; Για παράδειγμα, μπορώ να υποβάλω δήλωση ή να ασκήσω έφεση;

Μπορεί να σας ζητηθεί να διατυπώσετε γνώμη κατά τη διαδικασία πρόωρης απόλυσης, αλλά δεν μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά των αποφάσεων αυτών.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

4 - Αποζημίωση

Ποια είναι η διαδικασία για την αξίωση αποζημίωσης από τον δράστη; (π.χ. δικαστική προσφυγή, αστική αγωγή, πολιτική αγωγή);

Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε αστική αγωγή κατά του κατηγορουμένου για αξίωση αποζημίωσης στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Μπορείτε να ασκήσετε αστική αγωγή εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία θα εξετάσετε την ποινική δικογραφία. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την εισαγγελική αρχή να παραταθεί η προθεσμία αυτή.

Το δικαστήριο διέταξε τον δράστη να μου καταβάλει αποζημίωση/αποκατάσταση. Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι ο δράστης θα καταβάλει την αποζημίωση/αποκατάσταση;

Αν ο καταδικασθείς δράστης δεν καταβάλει το ποσό που του επιβλήθηκε με την απόφαση του δικαστηρίου, δικαιούστε να επικοινωνήσετε με δικαστικό επιμελητή, ο οποίος θα οργανώσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Εάν ο δράστης δεν πληρώσει, μπορεί το κράτος να μου καταβάλει προκαταβολή; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όχι, το κράτος δεν πληρώνει αποζημίωση που οφείλεται από καταδικασθέντα δράστη.

Δικαιούμαι να λάβω αποζημίωση από το κράτος;

Μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση από το κράτος για τα ακόλουθα είδη ζημιών, αν είστε οικείος του προσώπου που απεβίωσε λόγω αξιόποινης πράξης, ή αν είστε θύμα εγκλήματος βίας και έχετε εμφανίσει, λόγω του εγκλήματος, προβλήματα υγείας τα οποία διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες:

  1. ζημία που προκύπτει από ανικανότητα προς εργασία ή από μειωμένη ικανότητα προς εργασία
  2. δαπάνες που οφείλονται σε βλάβη που προκλήθηκε στην υγεία του θύματος
  3. ζημία που προκύπτει από τον θάνατο του θύματος
  4. ζημία που προκαλείται σε γυαλιά, οδοντοστοιχίες, φακούς επαφής ή άλλες συσκευές που αντικαθιστούν σωματικές λειτουργίες ή σε ρούχα
  5. τα έξοδα κηδείας του θύματος.

Για να έχετε δικαίωμα αποζημίωσης, πρέπει να καταγγείλετε την αξιόποινη πράξη στην αστυνομία εντός 15 ημερών από την ημερομηνία τέλεσής της ή από την ημερομηνία κατά την οποία έχετε τη δυνατότητα να την καταγγείλετε.

Η αίτηση για αποζημίωση πρέπει να υποβληθεί στο Εσθονικό Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης εντός τριών ετών από τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης ή από την ημερομηνία του θανάτου του θύματος, εκτός αν:

  1. το συντηρούμενο (εξαρτώμενο) πρόσωπο έλαβε γνώση του θανάτου του θύματος πάνω από ένα έτος μετά την ημερομηνία θανάτου και η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών ετών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε γνώση του θανάτου του θύματος
  2. ο αιτών αποζημίωση είχε πρόβλημα υγείας το οποίο διήρκεσε περισσότερο από ένα έτος και η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ήταν αδύνατη λόγω της κατάστασης της υγείας του, η δε αίτηση υποβάλλεται εντός τριών ετών από τη βελτίωση της υγείας του
  3. η βάση για την υποβολή αίτησης αποζημίωσης είναι σεξουαλικό αδίκημα σε βάρος ανηλίκου και η αίτηση υποβάλλεται εντός τριών ετών από την ημερομηνία κατά την οποία το θύμα ενηληκιώθηκε, εκτός αν ο λόγος κίνησης της ποινικής διαδικασίας κατέστη προφανής πριν ενηλικιωθεί.

Δικαιούμαι αποζημίωση αν ο δράστης δεν καταδικαστεί;

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για κρατική αποζημίωση σε θύματα αξιόποινων πράξεων, αν η ποινική διαδικασία δεν ταυτοποιήσει το πρόσωπο που διέπραξε την αξιόποινη πράξη σε βάρος σας.

Αν το πρόσωπο που κατηγορείται για την αξιόποινη πράξη αθωωθεί από το δικαστήριο, αλλά εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το εν λόγω πρόσωπο σάς έχει προκαλέσει βλάβη, μπορείτε να ασκήσετε αστική αγωγή.

Δικαιούμαι πληρωμή έκτακτης ανάγκης εν αναμονή της απόφασης σχετικά με την αίτησή μου για αποζημίωση;

Η απόφαση για τη χορήγηση αποζημίωσης σε θύμα εγκλήματος βίας μπορεί να αναβληθεί έως ότου εκδοθεί απόφαση του πρωτοδικείου (maakohtud), αν:

  1. το δικαίωμα του αιτούντος να λάβει αποζημίωση από το πρόσωπο που ευθύνεται για τη ζημία την οποία προκάλεσε το ποινικό αδίκημα είναι αβέβαιο, ή
  2. είναι προφανές ότι το πρόσωπο που ευθύνεται για τη ζημία που προκλήθηκε από το ποινικό αδίκημα συμφωνεί και είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη ζημία.

Αν αναβληθεί η καταβολή της αποζημίωσης, το Εσθονικό Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να παράσχει προκαταβολή κατόπιν σχετικής αίτησης του αιτούντος αποζημίωση, αν ο αιτών πληροί σαφώς τις προϋποθέσεις για λήψη αποζημίωσης και βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

5 - Τα δικαιώματά μου για στήριξη και βοήθεια

Είμαι θύμα αξιόποινης πράξης. Με ποιον φορέα μπορώ να επικοινωνήσω με σκοπό την παροχή στήριξης και βοήθειας;

  1. Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΤμήμα Υποστήριξης Θυμάτων Εσθονικού Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης
  2. Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚέντρα υποστήριξης γυναικών
  3. Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΑστυνομία και Συνοριοφυλακή

Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη θυμάτων

  1. Ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη θυμάτων 6121360 ή 16106 (η γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-17.00).
  2. Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη παιδιών: 16111 (για την αναφορά παιδιών που χρειάζονται βοήθεια η γραμμή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, κάθε μέρα).

Η στήριξη θυμάτων προσφέρεται δωρεάν;

Ναι, οι υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων παρέχονται δωρεάν.

Τι είδους στήριξη μπορώ να λάβω από κρατικές υπηρεσίες ή αρχές;

Οι κρατικές υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων καλύπτουν τα εξής:

  1. παροχή συμβουλών στα θύματα
  2. παροχή βοήθειας στα θύματα για την επικοινωνία με κρατικές και τοπικές αρχές και νομικά πρόσωπα
  3. εξασφάλιση ασφαλούς καταλύματος
  4. εξασφάλιση ανεφοδιασμού
  5. εξασφάλιση της πρόσβασης στις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες
  6. παροχή της αναγκαίας υλικής βοήθειας
  7. παροχή της αναγκαίας ψυχολογικής βοήθειας
  8. εξασφάλιση των υπηρεσιών μετάφρασης και διερμηνείας που είναι απαραίτητες για τη λήψη υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων
  9. παροχή άλλων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τη σωματική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των θυμάτων.

Τι είδους στήριξη μπορώ να λάβω από μη κρατικούς οργανισμούς;

Οι κρατικοί πάροχοι υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων μπορούν να σας κατευθύνουν σε κατάλληλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚαταφύγια γυναικών

Τελευταία επικαιροποίηση: 01/10/2020

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.