1 – Εξασφάλιση νομικής συμβουλής

Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε νομική συμβουλή, εάν εμπλέκεστε με κάποιον τρόπο σε ποινική διαδικασία. Από τα δελτία μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με το πότε και υπό ποιες περιστάσεις δικαιούστε να εκπροσωπείστε από δικηγόρο. Επίσης, μπορείτε να πληροφορηθείτε τι είδους δικηγόρος ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Από αυτό το γενικό δελτίο μπορείτε να πληροφορηθείτε πώς να βρείτε δικηγόρο και πώς καλύπτεται το κόστος του δικηγόρου σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πληρώσετε για τις υπηρεσίες του.

Εύρεση δικηγόρου

Έχετε δικαίωμα εκπροσώπησης από δικηγόρο της επιλογής σας. Ο δικηγόρος πρέπει να έχει δικαίωμα παράστασης ενώπιον των δανικών δικαστηρίων. Κατάλογο όλων των δανών δικηγόρων μπορείτε να βρείτε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεδώ. Στον ανωτέρω ιστότοπο μπορείτε να δείτε εάν κάποιον δικηγόρος εξειδικεύεται στο ποινικό, στο φορολογικό δίκαιο ή σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο δικαίου αφορά η υπόθεσή σας.

Το δανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ορίσει μια ομάδα τοπικών δικηγόρων, εξειδικευμένων σε ποινικές υποθέσεις, για κάθε δικαστήριο στη Δανία.  Αυτοί οι δικηγόροι είναι ανεξάρτητοι δικηγόροι που διατηρούν τις δικές τους ιδιωτικές δικηγορικές εταιρείες. Το δικαστήριο μπορεί να σας προμηθεύσει  κατάλογο αυτών των δικηγόρων. Σε περίπτωση που δεν ζητήσετε συγκεκριμένο δικηγόρο, θα διοριστεί για την υπόθεσή σας κάποιος από τους δικηγόρους αυτού του καταλόγου, εφόσον είναι υποχρεωτικός ο διορισμός δικηγόρου για την υπόθεσή σας, για παράδειγμα, εάν η αστυνομία σας θέσει υπό κράτηση.

Πληρωμή του δικηγόρου

Εάν το δικαστήριο έχει διορίσει δικηγόρο για εσάς, η αμοιβή του συνήθως καταβάλλεται από κρατικούς πόρους.  Με την απόφασή του, το δικαστήριο καθορίζει και την αμοιβή του δικηγόρου. Η αμοιβή καθορίζεται βάσει των τιμών που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια στις ποινικές υποθέσεις στις οποίες έχει διοριστεί δικηγόρος, ανεξαρτήτως εάν ο δικηγόρος έχει επιλεγεί από εσάς.

Το δικαστήριο αποφασίζει επίσης ποιον τελικά βαρύνει η αμοιβή του δικηγόρου. Εάν καταδικαστείτε, συνήθως υποχρεούστε να καταβάλετε το ποσό της αμοιβής στις δημόσιες αρχές (στο δανικό Δημόσιο). Το Δημόσιο θα επιδιώξει την επιστροφή του μέρους του ποσού που μπορείτε να πληρώσετε.

Εάν απαλλαχθείτε ή εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι σημαντικά επιεικέστερη από την πρόταση του εισαγγελέα, κατά κανόνα το δικαστήριο διατάζει την καταβολή των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων από τις αρχές.  Το δικαστήριο μπορεί επίσης να επιλέξει την καταβολή μέρους των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων από τις αρχές. Τούτο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου αποδείχθηκε ατελέσφορη για λόγους που υπερβαίνουν τον έλεγχό σας.

Μπορείτε να εφεσιβάλετε την απόφαση ως προς το ύψος της δικηγορικής αμοιβής και τον τελικό υπόχρεο για την καταβολή της ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου εντός δύο εβδομάδων από την έκδοσή της.

Δεν μπορείτε να αιτηθείτε για δωρεάν νομική αρωγή στην ποινική διαδικασία και κατά κανόνα η εν λόγω νομική αρωγή δεν καλύπτεται από ασφαλιστήρια συμβόλαια νομικής προστασίας.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΤμήμα 66 του δανικού νόμου περί διοίκησης της δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚατάλογος δικηγόρων στη Δανία

Τελευταία επικαιροποίηση: 13/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

2 – Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση ενός εγκλήματος και πριν η υπόθεση παραπεμφθεί σε δίκη

Ποια είναι τα στάδια της διερεύνησης μιας αξιόποινης πράξης;

Τα ποινικά ζητήματα διερευνώνται από την αστυνομία. Η αστυνομία κατά κανόνα ερευνά μια υπόθεση επειδή έχει πληροφορηθεί ότι κάποιο πρόσωπο υπήρξε θύμα βίας ή κλοπής ή επειδή η αστυνομία ή ενδεχομένως κάποιος πολίτης έχει συλλάβει κάποιο πρόσωπο κατά την τέλεση μιας αξιόποινης πράξης.

Προκαταρκτική εξέταση

Κατ’ αρχάς, η αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει τέλεση ποινικού αδικήματος και εάν υπάρχει ένα ή περισσότερα ύποπτα πρόσωπα των οποίων η ταυτότητα μπορεί να βεβαιωθεί και για τα οποία μπορεί να απαγγελθεί κατηγορία.  Για αυτό τον σκοπό, κατά κανόνα η αστυνομία επιδιώκει την ανάκριση του υπόπτου.

Σύλληψη

Η αστυνομία μπορεί να προβεί σε κράτηση του υπόπτου.

Προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία και προσωρινή κράτηση (περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης)

Σε περίπτωση που η αστυνομία επιθυμεί την κράτηση ενός υπόπτου, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αστυνομικές έρευνες ή για άλλο λόγο, ο ύποπτος πρέπει να προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών από τη σύλληψή του, ώστε το ζήτημα να τεθεί στην κρίση της δικαστικής αρχής.

Παρεμβατικά μέτρα

Πέρα από την ανάκριση του υπόπτου και των πιθανών μαρτύρων, η αστυνομία μπορεί να συλλέγει στοιχεία κατά τη διάρκεια της διερεύνησης με χρήση παρεμβατικών μέσων, όπως οι έρευνες, οι παρακολουθήσεις τηλεπικοινωνιών, οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κλπ. Τα περισσότερα παρεμβατικά μέτρα πρέπει να εγκρίνονται από δικαστική αρχή, πριν χρησιμοποιηθούν.

Απόφαση για την απαγγελία ή μη κατηγορίας κατά υπόπτου

Σκοπός της αστυνομικής διερεύνησης είναι η παροχή στοιχείων που δίνουν τη δυνατότητα στον εισαγγελέα να αποφασίσει εάν θα απαγγείλει κατηγορία κατά του υπόπτου ή όχι. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την τέλεση αξιόποινης πράξης από τον ύποπτο, η εισαγγελία αποφαίνεται να μην απαγγελθεί κατηγορία.

Σε τοπικό επίπεδο, η αστυνομία και η εισαγγελική αρχή τελούν υπό κοινή διοίκηση, οπότε η εισαγγελική αρχή συχνά εμπλέκεται στην υπόθεση σε πρώιμο στάδιο, όπως ο σχεδιασμός της διερεύνησης.

Προετοιμασία τής υπεράσπισης για το ακροατήριο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δικαίωμα πληροφόρησης για τη διερεύνηση και το δικαίωμα επηρεασμού της, ανατρέξτε Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροεδώ.

Τα δικαιώματά μου κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας σε κάθε στάδιο της υπόθεσης, επιλέξτε έναν από τους ακόλουθους συνδέσμους.

Προκαταρκτική εξέταση, περιλαμβανομένης της ανάκρισης (1)

Γιατί κατηγορούμαι;

Κατηγορείστε γιατί η αστυνομία έχει ισχυρή υπόνοια ότι έχετε υποπέσει σε αξιόποινη πράξη και η αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης πρόκειται στο εξής να επικεντρωθεί σε εσάς και όχι σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι είμαι κατηγορούμενος;

Σημαίνει ότι θα σας ανακοινωθεί τι είδους αξιόποινη πράξη θεωρεί η αστυνομία ότι έχετε διαπράξει.  Η αστυνομία πρέπει να σας ανακοινώσει ποια διάταξη του νόμου θεωρεί ότι έχετε παραβιάσει. Έχετε δικαίωμα να παρακολουθείτε τη διερεύνηση της υπόθεσής σας μέσω δικηγόρου και σε περιπτώσεις σοβαρών ποινικών αδικημάτων δικαιούστε να σας διοριστεί δικηγόρος από το δικαστήριο.

Γιατί θέλει να με ανακρίνει η αστυνομία;

Η αστυνομία θέλει να σας ανακρίνει προκειμένου να εξακριβώσει εάν η υπόνοια ότι έχετε υποπέσει σε ποινικό αδίκημα είναι ορθή ή όχι. Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει την κατάθεσή σας στις περαιτέρω έρευνές της. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας θα χρησιμοποιήσει την κατάθεση για να αποφασίσει εάν η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί ως υπόθεση στην οποία υπάρχει παραδοχή ενοχής.

Πού και πότε μπορεί να με ανακρίνει η αστυνομία;

Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον τόπο και τον χρόνο της ανάκρισής σας από την αστυνομία. Η ανάκριση πρέπει να διενεργείται με τρόπο που να μην παραβιάζει αδικαιολόγητα τα δικαιώματά σας. Η αστυνομία γενικά δεν επιτρέπεται να σας αναζητά στον χώρο εργασίας σας.  Η αστυνομία κατά κανόνα αρχίζει να σας υποβάλλει ερωτήσεις στον τόπο του εγκλήματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η αστυνομία θα σας ζητήσει να μεταφερθείτε στο αστυνομικό τμήμα για λεπτομερέστερη εξέταση.

Και εάν δεν ομιλώ τη γλώσσα;

Εάν δεν ομιλείτε την τοπική γλώσσα, έχετε δικαίωμα σε διερμηνέα που θα μεταφράζει προς και από τη γλώσσα σας. Η αστυνομία μεριμνά για την παροχή διερμηνέα και δεν είστε υποχρεωμένοι να προβείτε σε καμία δήλωση ωσότου φθάσει ο διερμηνέας.

Είμαι υποχρεωμένος να δώσω κατάθεση στην αστυνομία;

Πρέπει να δηλώσετε το όνομα, τη διεύθυνση και την ημερομηνία γέννησής σας στην αστυνομία.  Δεν είστε υποχρεωμένος να πείτε τίποτε άλλο και  δεν είστε υποχρεωμένος να πείτε την αλήθεια.  Η αστυνομία πρέπει να σας ενημερώσει σχετικά με αυτά τα δικαιώματα πριν από την εξέταση. Το εάν είναι ευνοϊκό για την υπόθεσή σας να δώσετε κατάθεση στην αστυνομία εξαρτάται από την υπόθεση και από τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουρος αν πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις, ρωτήστε τον δικηγόρο σας.

Θα μπορώ να μιλήσω με δικηγόρο;

Έχετε δικαίωμα να μιλήσετε με δικηγόρο της επιλογής σας πριν αποφασίσετε εάν θα συμφωνήσετε να εξεταστείτε από την αστυνομία.  Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον δικηγόρο, η αστυνομία θα σας βρει έναν.

Ο δικηγόρος σας δικαιούται να παρίσταται κατά την εξέταση, αλλά δεν μπορεί να σας υποδεικνύει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Μπορώ να ελέγξω ότι οι αστυνομικοί έχουν κατανοήσει ορθά την κατάθεσή μου;

Η αστυνομία οφείλει να καταγράψει εγγράφως την κατάθεσή σας. Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση ή να σας τη διαβάσουν και να κάνετε παρατηρήσεις.  Εσείς αποφασίζετε εάν θέλετε να υπογράψετε την έκθεση ή όχι. Πολλοί δικηγόροι συμβουλεύουν να μην υπογράφετε εάν δεν καταλαβαίνετε τη γλώσσα.

Τι συμβαίνει εάν πω κάτι που είναι αρνητικό για την υπόθεσή μου;

Εάν πείτε οτιδήποτε που μπορεί να είναι εις βάρος της υπόθεσής σας, η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιήσει την πληροφορία στις έρευνές της.  Κατά κανόνα, η αστυνομική έκθεση δεν συνιστά αποδεικτικό στοιχείο και από μόνη της δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά εναντίον σας.  Ο εισαγγελέας μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις σχετικά με λεπτομέρειες της έκθεσης. Η αλλαγή της κατάθεσής σας μπορεί να βλάψει την αξιοπιστία σας.

Σύλληψη (2)

Για ποιο λόγο με συλλαμβάνουν;

Συλλαμβάνεστε όταν η αστυνομία έχει λόγο να υποψιάζεται ότι έχετε διαπράξει ποινικό αδίκημα, εφόσον η σύλληψη είναι αναγκαία προκειμένου να μην διαπράξετε άλλες αξιόποινες πράξεις, να διασφαλιστεί η παρουσία σας ή να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να έρθετε σε επαφή με τρίτους. Επίσης, μπορεί να συλληφθείτε βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εκδίδεται από άλλο κράτος μέλος.

Μπορεί η αστυνομία να με συλλάβει για  κάθε είδους υπόθεση;

Δεν μπορεί να συλληφθείτε εάν η σύλληψη είναι δυσανάλογη με τη βαρύτητα του αδικήματος για το οποίο κατηγορείστε. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά απίθανο να συλληφθείτε εάν είστε ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος για το οποίο η μέγιστη ποινή είναι κάποιο μικρό πρόστιμο.

Πού γίνεται η κράτηση;

Η κράτηση συνήθως γίνεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Κανονικά κρατείστε στο κρατητήριο ώσπου να σας ανακρίνει η αστυνομία (βλ. Προκαταρκτική εξέταση, περιλαμβανομένης της ανάκρισης (1)).

Μπορεί να με δει γιατρός, εάν το χρειαστώ;

Εάν είστε άρρωστος, τραυματισμένος ή υπό σοβαρή επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, έχετε δικαίωμα να σας δει γιατρός.  Πρέπει να ενημερώσετε την αστυνομία ότι χρειάζεστε γιατρό και σε περίπτωση που έχετε ανάγκη από ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Μπορώ να επικοινωνήσω με δικηγόρο;

Εάν έχετε συλληφθεί, έχετε δικαίωμα να μιλήσετε με δικηγόρο της επιλογής σας πριν αποφασίσετε εάν θα συμφωνήσετε να εξεταστείτε από την αστυνομία.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία ενδέχεται να αρνηθεί να σας παράσχει συγκεκριμένο δικηγόρο.  Μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε για αυτό ενώπιον του δικαστηρίου.

Τόσο η αστυνομία, όσο και ο δικηγόρος σας πρέπει να σας εξηγήσουν ότι δικαιούστε τον διορισμό δικηγόρου από το δικαστήριο καθώς και ποιος είναι υπόχρεος για την αμοιβή του.

Μπορώ να επικοινωνήσω με την πρεσβεία μου, εάν είμαι από άλλη χώρα;

Εάν είστε αλλοδαπός, έχετε δικαίωμα να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία της χώρας σας.  Η αστυνομία μπορεί να σας βοηθήσει να έρθετε σε επαφή με την πρεσβεία.

Μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένειά μου;

Δικαιούστε να ενημερώσετε την οικογένειά σας ή τον εργοδότη σας σχετικά με τη σύλληψή σας. Η αστυνομία ενδέχεται να αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημά σας εάν θεωρούν ότι η εν λόγω επαφή μπορεί να επηρεάσει την υπόθεση. Η αστυνομία μπορεί να επιλέξει να ενημερώσει την οικογένειά σας εκ μέρους σας.

 

Για πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνω υπό κράτηση;

Πρέπει να αφεθείτε ελεύθερος, μόλις πάψουν να ισχύουν οι λόγοι της κράτησής σας.  Εάν δεν έχετε αφεθεί ελεύθερος εντός 24 ωρών, πρέπει να οδηγηθείτε ενώπιον δικαστηρίου (προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία), ώστε η δικαστική αρχή να κρίνει εάν πρέπει να αφεθείτε ελεύθερος, εάν πρέπει να παραταθεί η κράτησή σας (έως 3 x 24 ώρες) ή εάν πρέπει να προφυλακιστείτε (Προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία και κράτηση (3)).

Πότε μπορεί η κράτηση να διαρκέσει πάνω από 24 ώρες;

Εάν ο δικαστής που επιλαμβάνεται της υπόθεσης κατά την προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία κρίνει ότι τα προσκομιζόμενα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή για να κρίνει εάν πρέπει να κριθείτε προφυλακιστέος, η κράτησή σας μπορεί να επεκταθεί για 3 x 24 ώρες από τον χρόνο λήξης της πρώτης ακρόασης.

Προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία και κράτηση (3)

Γιατί βρίσκομαι υπό κράτηση;

Βρίσκεστε υπό κράτηση γιατί η αστυνομία θεωρεί ότι είναι αναγκαία η στέρηση της ελευθερίας σας προσωρινά, ή για όσο χρόνο διαρκεί η διερεύνηση της υπόθεσης.  Επίσης, μπορεί να κρατείστε προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία σας ώστε να εκδοθείτε σε άλλο κράτος μέλος στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ποιος αποφασίζει εάν πρέπει να παραμείνω υπό κράτηση;

Η δικαστική αρχή αποφασίζει εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την κράτησή σας. Πριν ο δικαστής αποφασίσει εάν πρέπει να τεθείτε υπό κράτηση, όπως ζητείται από την αστυνομία, προηγείται ακροαματική διαδικασία (προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία). Σε αυτή την ακροαματική διαδικασία, ο εισαγγελέας παρουσιάζει την θέση της αστυνομίας επί του θέματος και έχετε και εσείς την ευκαιρία να εκθέσετε την άποψή σας.  Ο δικαστής θα αποφασίσει εάν θα τεθείτε υπό κράτηση, όχι όμως σχετικά με την ενοχή σας ως προς το κατηγορητήριο.

Μπορεί να τεθώ υπό κράτηση για όλα τα είδη  υποθέσεων;

Μπορεί να τεθείτε υπό κράτηση υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η αστυνομία πρέπει να μπορεί να εξηγήσει γιατί είστε ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 18 μηνών.
  • Η πιθανολογούμενη ποινή πρέπει να υπερβαίνει τις 30 ημέρες φυλάκισης.
  • Η αστυνομία πρέπει να πείσει τον δικαστή ότι είναι σημαντικό να μην αφεθείτε ελεύθερος για όσο χρόνο διαρκεί η αστυνομική διερεύνηση για έναν από τους παρακάτω λόγους:
  • Η αστυνομία πιστεύει ότι θα φυγοδικήσετε.
  • Υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι θα υποπέσετε στο ίδιο είδος αδικήματος.
  • Υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι θα παρεμποδίσετε τη διερεύνηση εάν αφεθείτε ελεύθερος.
  • Το έγκλημα είναι τόσο σοβαρό που θα ήταν προκλητικό προς τρίτα πρόσωπα να αφεθείτε ελεύθερος όσο εκκρεμεί η δίκη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποφύγετε την κράτηση, ακόμη και εάν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, π.χ. εάν η στέρηση της ελευθερίας θα ήταν εξαιρετικά επιβαρυντική για τις προσωπικές σας περιστάσεις. Είναι σημαντικό να γνωστοποιείτε στον δικηγόρο σας αυτές τις περιστάσεις.

Πού θα πραγματοποιηθεί η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία;

Η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία διενεργείται στο τοπικό δικαστήριο. Κανονικά, μέχρι να εισέλθετε στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατείστε στο κρατητήριο.

Πρέπει να καταθέσω στην προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία;

Δεν είστε υποχρεωμένος να καταθέσετε ή να πείτε την αλήθεια.  Το εάν είναι ευνοϊκό για την υπόθεσή σας να προβείτε σε κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου εξαρτάται από την φύση της υπόθεσης και από τη βαρύτητα του κατηγορητηρίου. Για να αποφασίσετε εάν είναι προς όφελός σας να καταθέσετε, συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας.

Θα μπορώ να μιλήσω με δικηγόρο;

Το δικαστήριο θα διορίσει δικηγόρο για να σας εκπροσωπήσει στο δικαστήριο. Εάν δεν ζητήσετε συγκεκριμένο δικηγόρο, το δικαστήριο θα σας διορίσει τον δικηγόρο υπηρεσίας για εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα.  Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔελτίο 1.

Δικαιούστε να συζητήσετε την υπόθεση με τον δικηγόρο σας πριν από την ακρόαση.  Σε περίπτωση που δεν ομιλείτε την ίδια γλώσσα με τον δικηγόρο σας, δικαιούστε τη συνδρομή διερμηνέα.  Ο δικηγόρος σας θα προστατεύσει τα συμφέροντά σας κατά την ακρόαση και μπορεί να σας απευθύνει και ερωτήσεις.

Μπορώ να ελέγξω ότι το δικαστήριο έχει κατανοήσει ορθά την κατάθεσή μου;

Ο δικαστής καταχωρεί τα βασικά στοιχεία της κατάθεσής σας στα πρακτικά του δικαστηρίου.  Η κατάθεσή σας διαβάζεται, ώστε να διασφαλίζεται ότι έχει γίνει ορθά κατανοητή.

 

Τι θα γίνει αν πω κάτι που βλάπτει την υπόθεσή μου;

Η κατάθεσή σας στο δικαστήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο.

Για πόσο χρόνο μπορεί να παραμείνω υπό κράτηση;

Ο δικαστής κατά την ακρόαση αποφασίζει εάν πρέπει να αφεθείτε ελεύθερος ή να παραμείνετε υπό κράτηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δικαστής μπορεί να κρίνει ότι η κράτησή σας πρέπει να παραταθεί κατά 3 x 24 ώρες (βλ. Σύλληψη (2)).

 

Εάν προφυλακιστείτε, το δικαστήριο θα ορίσει μέγιστο χρόνο κράτησης τεσσάρων εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ή να αποφυλακιστείτε πριν από τη λήξη αυτής της προθεσμίας ή η υπόθεσή σας να τεθεί εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου ώστε να εξακριβωθεί ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την παράταση της κράτησής σας.  Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τον χρόνο που μπορεί να παραμείνετε υπό κράτηση. Τούτο εξαρτάται από την βαρύτητα της υπόθεσης.

Πρέπει να αφεθείτε ελεύθερος, μόλις πάψει να ισχύει ο λόγος της σύλληψής σας.

Τι είναι η απομόνωση;

Μερικές φορές η αστυνομία μπορεί να ζητήσει να κρατηθείτε σε απομόνωση, ώστε να μην έχετε επαφές με άλλους κρατούμενους.  Μπορείτε μόνο να αλληλογραφείτε ή να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με άλλους, υπό την επιτήρηση της αστυνομίας. Υπεύθυνος για να αποφασίσει εάν θα κρατηθείτε σε απομόνωση είναι ο δικαστής.

Μπορώ να προσβάλλω την απόφαση περί θέσης υπό κράτηση και περί απομόνωσης;

Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης περί θέσης υπό κράτηση ή περί απομόνωσης ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου.  Ο συνηθισμένος τρόπος για να το κάνετε είναι να δηλώσετε ότι επιθυμείτε να ασκήσετε έφεση στην ακρόαση στην οποία εξετάζεται η υπόθεσή σας.

Μπορώ να αποφύγω την κράτηση εάν παραδώσω το διαβατήριό μου ή καταθέσω εγγύηση;

Βάσει του ποινικού κώδικα μπορείτε να αποφύγετε την κράτηση εάν παραδώσετε το διαβατήριό σας ή καταθέσετε εγγύηση. Ωστόσο, αυτό σπάνια εφαρμόζεται στην πράξη.

Παρεμβατικά μέτρα (4)

Κατά τη διάρκεια της διερεύνησής της η αστυνομία μπορεί να συλλέγει στοιχεία χρησιμοποιώντας διάφορα παρεμβατικά μέτρα, μερικά εκ των οποίων περιγράφονται στη συνέχεια.

Επιτρέπεται η αστυνομία να λάβει τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και να με φωτογραφίσει;

Η αστυνομία μπορεί να λαμβάνει τα δακτυλικά σας αποτυπώματα και να σας φωτογραφίσει υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είστε ύποπτος για διάπραξη αδικήματος και το μέτρο είναι αναγκαίο για την αστυνομική διερεύνηση.
  • Η αστυνομία έχει βάσιμους λόγους να υποψιάζεται ότι έχετε διαπράξει αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 18 μηνών.

Επιτρέπεται η αστυνομία να λάβει δείγματα DNA και αίματος από εμένα;

Η αστυνομία μπορεί να λαμβάνει δείγμα DNA ή δείγμα αίματος από εσάς υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Υπάρχουν εύλογοι λόγοι να υποψιάζεται ότι έχετε διαπράξει αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 18 μηνών και το μέτρο θεωρείται πολύ σημαντικό για τη διερεύνηση.
  • Δείγμα αίματος μπορεί να λαμβάνεται σε περίπτωση που η πρόσληψη αλκοόλ ή ναρκωτικών αποτελεί στοιχείο του εγκλήματος για το οποίο είστε ύποπτος.

Επιτρέπεται η αστυνομία να με υποβάλει σε σωματική έρευνα και να ερευνήσει τα ρούχα μου;

Η αστυνομία μπορεί να ερευνά τον εξωτερικό ρουχισμό σας υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τη λήψη φωτογραφιών.

Επιτρέπεται η αστυνομία να ελέγξει το κινητό μου τηλέφωνο και να ερευνήσει το αυτοκίνητό μου;

Η αστυνομία μπορεί να ελέγχει το κινητό σας τηλέφωνο για να διαπιστώσει τον τηλεφωνικό αριθμό σας και τον αριθμό IMEI της συσκευής σας και μπορεί να προβαίνει σε έρευνα του αυτοκινήτου σας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η αστυνομία έχει σοβαρό λόγο να υποψιάζεται ότι έχετε υποπέσει σε αξιόποινη πράξη.
  • Η έρευνα κρίνεται πολύ σημαντική για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

 

Επιτρέπεται η αστυνομία να προβαίνει σε έρευνα της κατοικίας μου;

Η αστυνομία μπορεί να προβαίνει σε έρευνα της κατοικίας σας υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η αστυνομία έχει σοβαρό λόγο να υποψιάζεται ότι έχετε υποπέσει σε αξιόποινη πράξη.
  • Η έρευνα κρίνεται πολύ σημαντική για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
  • Το αδίκημα επισύρει στερητική της ελευθερίας ποινή.
  • Η αστυνομία μπορεί να αποδείξει βάσιμα ότι είναι πιθανό να βρει αποδεικτικά στοιχεία συναφή με το έγκλημα ή αντικείμενα που θα έπρεπε να κατασχέσει για άλλους λόγους.

Ποιος αποφασίζει για τη χρήση παρεμβατικών μέτρων;

Το δικαστήριο αποφασίζει εάν επιτρέπεται να διενεργηθεί έρευνα στην κατοικία σας. Σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι μπορεί να εξαφανιστούν αποδεικτικά στοιχεία εάν η έρευνα δεν διενεργηθεί αμέσως, η αστυνομία μπορεί να προβεί στην έρευνα χωρίς να έχει λάβει σχετικό ένταλμα.   Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να προσκομίζονται ενώπιον δικαστηρίου εντός 24 ωρών από τη διενέργειά της.  Εάν συναινέσετε εγγράφως στην έρευνα της κατοικίας σας, η αστυνομία μπορεί να αποφασίσει  να προβεί στη σχετική έρευνα.

Η αστυνομία αποφασίζει εάν θα λάβει τα δακτυλικά σας αποτυπώματα, δείγματα DNA και αίματος και εάν θα σας φωτογραφίσει.  Η αστυνομία επίσης δικαιούται να ελέγξει το κινητό σας τηλέφωνο, να προβεί σε έρευνα του αυτοκινήτου σας κλπ.

Μπορώ να διαμαρτυρηθώ;

Εάν έχετε κάποια ένσταση σχετικά με τη διερεύνηση που διενεργήθηκε από την αστυνομία μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία ενώπιον του δικαστηρίου.

Κατά των αποφάσεων του δικαστηρίου που αφορούν τις έρευνες και τον σχεδιασμό της διερεύνησης της υπόθεσης μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης.

Μπορώ να απαιτήσω να καταστρέψει η αστυνομία τα δακτυλικά αποτυπώματα, τις φωτογραφίες και τα αποτελέσματα από τα ίχνη DNA και τα δείγματα αίματος;

Εάν η εισαγγελία αποφασίσει να μην απαγγείλει κατηγορία ή εάν απαλλαχθείτε, η αστυνομία οφείλει να καταστρέψει τη φωτογραφία σας.  Η αστυνομία μπορεί να διατηρήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα δείγματα DNA, αλλά υποχρεούται να τα καταστρέψει μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση;

Εάν έχετε τεθεί υπό κράτηση, προφυλακισθεί ή σας έχει επιβληθεί παρεμβατικό μέτρο και στη συνέχεια αποδειχθεί ότι η κράτηση, προφυλάκιση ή το παρεμβατικό μέτρο ήταν καταχρηστικά, γενικώς δικαιούστε αποζημίωση.  Ο προϊστάμενος εισαγγελέας εκδίδει ετήσια ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές που χρησιμοποιούνται κατά τον προσδιορισμό του ποσού της εν λόγω αποζημίωσης.

Απόφαση για την απαγγελία ή μη κατηγορίας εναντίον σας (5)

Όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση της αστυνομίας, η υπόθεσή σας διαβιβάζεται στην εισαγγελία η οποία αποφασίζει πώς θα κινηθεί στη συνέχεια.

Μπορώ να παραδεχτώ ενοχή για όλες ή ορισμένες από τις κατηγορίες πριν από τη δίκη;

Εάν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής διερεύνησης έχετε παραδεχτεί ενοχή για τις σοβαρότερες από τις σε βάρος σας κατηγορίες, η εισαγγελία κατά κανόνα θα επιδιώξει την εκδίκαση της υπόθεσης ως υπόθεσης για την οποία υπάρχει παραδοχή ενοχής.

 

Τι είναι το κλητήριο θέσπισμα;

Το κλητήριο θέσπισμα αποτελεί τη βάση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου.  Το κλητήριο θέσπισμα πρέπει να αναφέρει τις διατάξεις που κατηγορείστε ότι έχετε παραβιάσει και να περιέχει περιγραφή του τρόπου διάπραξης του αδικήματος ή των αδικημάτων.  Η περιγραφή πρέπει να είναι τόσο ακριβής ώστε να μπορείτε να προετοιμάσετε την υπεράσπισή σας βάσει αυτής.

 

Μπορεί να κατηγορηθώ για αδικήματα πέραν εκείνων για τα οποία μου έχει απαγγελθεί κατηγορία από την αστυνομία;

Η εισαγγελία συντάσσει το κλητήριο θέσπισμα.  Εάν η κρίση της εισαγγελίας για την υπόθεση διαφέρει από εκείνη της αστυνομίας, το κλητήριο θέσπισμα μπορεί να περιέχει νέες ή διαφορετικές κατηγορίες.

Μπορεί να προστεθούν νέες κατηγορίες στο κλητήριο θέσπισμα;

Η εισαγγελία πρέπει να επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των εκκρεμών κατηγοριών εναντίον σας ώστε να είναι δυνατή η έκδοση ενιαίας ετυμηγορίας.  Ως εκ τούτου, το κλητήριο θέσπισμα μπορεί να περιέχει νέες κατηγορίες, εάν έχετε κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα επανειλημμένα.

Ειδικοί κανόνες ισχύουν εάν έχετε  εκδοθεί στη Δανία βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης ή βάσει συμφωνίας έκδοσης καταζητούμενων. Εάν το κλητήριο θέσπισμα περιέχει νέες κατηγορίες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε σχετικά τον δικηγόρο σας.

Μπορεί να τροποποιηθεί το κλητήριο θέσπισμα;

Το κλητήριο θέσπισμα μπορεί να τροποποιηθεί ή να επεκταθεί με τη σύνταξη και την επίδοση νέου θεσπίσματος έως την ημέρα έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας.

Εάν ο εισαγγελέας της υπόθεσης θεωρεί ότι η κατηγορία θα έπρεπε να είναι αυστηρότερη από την αναφερόμενη στο κλητήριο θέσπισμα, η εν λόγω αλλαγή επιτρέπεται μόνο εφόσον η εισαγγελία συναινεί στην τροποποίηση του κλητηρίου θεσπίσματος.  Εάν τροποποιηθεί, πρέπει να ειδοποιηθείτε εντός δύο μηνών.

Μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, μόνο πολύ περιορισμένες αλλαγές μπορεί να γίνουν στο κλητήριο θέσπισμα.  Το δικαστήριο αποφασίζει εάν είναι επιτρεπτή η αλλαγή.

Επιτρέπεται να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κατηγορηθείτε για αδίκημα για το οποίο έχετε ήδη κατηγορηθεί σε άλλη χώρα.  Ωστόσο, δεν μπορεί να κριθείτε ένοχος για αδίκημα για το οποίο έχετε ήδη καταδικαστεί ή απαλλαχθεί σε άλλη χώρα.

Θα ενημερωθώ σχετικά με τους μάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον μου;

Ο εισαγγελέας πρέπει να καταθέσει το κλητήριο θέσπισμα στο δικαστήριο μαζί με κατάλογο αποδεικτικών στοιχείων με τα ονόματα των μαρτύρων.  Ο δικηγόρος σας θα λάβει αντίγραφο αυτού του καταλόγου.  Συνήθως έχετε δικαίωμα να λαμβάνετε γνώση της ταυτότητας των μαρτύρων.

Προετοιμασία τής υπεράσπισης (6)

Σε ποια βάση μπορούμε ο δικηγόρος μου και εγώ να προετοιμάσουμε την υπεράσπισή μου;

Κανονικά, ο δικηγόρος σας λαμβάνει αντίγραφα όλων των εκθέσεων που συντάσσει η αστυνομία κατά τη διάρκεια της διερεύνησης.   Γενικά, έχετε δικαίωμα να συμβουλεύεστε το αποδεικτικό υλικό.  Ο δικηγόρος σας μπορεί να σας δώσει αντίγραφο του αποδεικτικού υλικού μόνο εφόσον του το επιτρέπει η αστυνομία.

 

Μπορώ να έχω πρόσβαση στο σύνολο του αποδεικτικού υλικού που έχει συγκεντρώσει η αστυνομία;

Η αστυνομία μπορεί να δώσει εντολή στον δικηγόρο σας να μην σας κοινοποιήσει ορισμένες πληροφορίες που σχετίζονται με το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης, εάν τούτο κρίνεται αναγκαίο για την προστασία των συμφερόντων ξένων δυνάμεων ή για την παροχή αποδεικτικού υλικού. Αυτή εντολή μπορεί να δίνεται μόνο σε σοβαρές υποθέσεις και μόνο ωσότου καταθέσετε στο δικαστήριο.

Ποιος αποφασίζει εάν μπορώ να έχω πρόσβαση στο σύνολο του αποδεικτικού υλικού;

Η αστυνομία υποβάλλει το αποδεικτικό υλικό και αποφασίζει εάν πρέπει να απαγορευθεί η πρόσβαση σε μέρος ή στο σύνολο της δικογραφίας. Κατά της απόφασης της αστυνομίας μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο αποφασίζει σχετικά.

Μπορώ να συμμετέχω σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου που αφορούν την υπόθεση;

Γενικά, δικαιούστε να είστε παρών σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου κατά τις οποίες το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την παραμονή σας υπό κράτηση ή μη ή όταν εξετάζονται συνεργοί ή μάρτυρες πριν από τη δίκη.

Εάν ζητηθεί από την αστυνομία, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει να μην σας επιτρέψει να είστε παρών στις συνεδριάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούστε να πληροφορηθείτε όσα διημείφθησαν στη συνεδρίαση. Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει ότι δεν πρέπει να σας δοθεί αυτή η πληροφόρηση.  Έχετε δικαίωμα να πληροφορείστε τι συνέβη σε μια συνεδρίαση στην οποία δεν μπορέσατε να παρευρεθείτε.   Το αργότερο, πρέπει να έχετε λάβει τη σχετική πληροφόρηση πριν καταθέσετε στο δικαστήριο.

Μπορεί ο δικηγόρος μου να συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου που αφορούν την υπόθεση;

Ο δικηγόρος σας δικαιούται να συμμετέχει σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου που αφορούν την υπόθεση. Το ίδιο ισχύει για τις συνεδριάσεις στις οποίες το δικαστήριο πρόκειται να αποφασίσει εάν θα επιτρέψει την υποκλοπή και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, τις έρευνες ή άλλα παρεμβατικά μέτρα που απαιτούν προηγούμενη έγκριση του δικαστηρίου.

Μπορεί ο δικηγόρος μου να συμμετέχει στην αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης;

Ο δικηγόρος σας πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με τη διερεύνηση και δικαιούται να συμμετέχει στα τμήματα της διερεύνησης που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην υπόθεση ως αποδεικτικά στοιχεία εναντίον σας, όπως π.χ. αναγνωριστικές παρατάξεις, αναπαραστάσεις κλπ.

Μπορεί ο δικηγόρος μου να προβεί ο ίδιος σε  διερεύνηση της υπόθεσης;

Κανονικά, ο δικηγόρος σας μπορεί να ζητήσει από την αστυνομία να προβεί σε περαιτέρω έρευνες, εάν θεωρείτε ότι δεν έχουν συλλέξει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υπόθεσή σας. Σε περίπτωση που η αστυνομία αρνηθεί να προβεί σε περαιτέρω έρευνες, το ζήτημα εισάγεται ενώπιον του δικαστηρίου το οποίο μπορεί να διατάξει την αστυνομία  να διεξαγάγει τις σχετικές έρευνες.

Ο δικηγόρος σας μπορεί επίσης να προβεί ο ίδιος σε  διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, αυτό σπάνια συμβαίνει στην πράξη. Εάν ο δικηγόρος σας διενεργήσει αυτοτελή διερεύνηση της υπόθεσης, δεν πρέπει να παρακωλύει τη διερεύνηση της αστυνομίας και η διερεύνησή του πρέπει να τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας που ισχύουν για τους δικηγόρους.

Μπορεί ο δικηγόρος μου να καλεί μάρτυρες για να καταθέτουν ενώπιον του δικαστηρίου;

Ο δικηγόρος σας μπορεί να ζητήσει να κληθούν και να καταθέσουν στο δικαστήριο συγκεκριμένοι μάρτυρες. Εάν η εισαγγελία έχει ενστάσεις να εξετασθούν οι εν λόγω μάρτυρες, το δικαστήριο αποφασίζει εάν η εξέτασή τους είναι σημαντική ή όχι.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικός νόμος περί διοίκησης της δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικός νόμος περί της ίδρυσης κεντρικού μητρώου DNA

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΠροϊστάμενος εισαγγελέας

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικός νόμος περί έκδοσης καταζητούμενων

Τελευταία επικαιροποίηση: 13/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

3 - Τα δικαιώματά μου στο δικαστήριο

Πού θα πραγματοποιηθεί η δίκη;

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο τοπικό τακτικό δικαστήριο και θα είναι δημόσια.  Εάν έχετε παραδεχθεί ότι έχετε διαπράξει το αδίκημα ή τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείστε, η εισαγγελία θα ζητήσει να ακολουθηθεί η διαδικασία βάσει παραδοχής της ενοχής. Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο θα αποτελείται από μόνο έναν δικαστή.  Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που η μόνη ποινή που ζητείται είναι η καταβολή προστίμου.

Εάν δεν έχετε παραδεχτεί ενοχή, η υπόθεσή σας θα δικαστεί και από λαϊκούς δικαστές, οπότε το δικαστήριο θα αποτελείται από έναν επαγγελματία και δύο λαϊκούς δικαστές.

Εάν ο εισαγγελέας προτείνει στερητική της ελευθερίας ποινή άνω των τεσσάρων ετών, η υπόθεσή σας θα δικαστεί από ενόρκους. Το δικαστήριο τότε θα αποτελείται από τρεις επαγγελματίες δικαστές και έξι ενόρκους. Εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και οικονομικά εγκλήματα, οι οποίες δικάζονται από επαγγελματίες και λαϊκούς δικαστές, ανεξαρτήτως από την προτεινόμενη ποινή.

Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες κατά τη διάρκεια της δίκης;

Σε περίπτωση που η υπόθεση πρόκειται να δικαστεί ως υπόθεση με παραδοχή ενοχής, μπορεί να συμφωνηθεί ότι οι κατηγορίες θα τροποποιηθούν ώστε να ταιριάζουν με το έγκλημα για το οποίο μπορείτε να παραδεχτείτε ενοχή.

Αφού αρχίσει η δίκη της υπόθεσής σας, το κατηγορητήριο μπορεί να τροποποιηθεί μόνο ως προς ήσσονος σημασίας στοιχεία του.  Το κατηγορητήριο δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της δίκης;

Πρέπει να είστε παρών καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης.  Το δικαστήριο μπορεί να σας επιτρέψει να αποχωρήσετε από κάποια συνεδρίαση, εφόσον έχετε ήδη καταθέσει.

Εάν έχετε ειδοποιηθεί για κάποια συνεδρίαση αλλά δεν παραστείτε χωρίς νόμιμη δικαιολογία, το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει ότι θα προβεί σε εξέταση μαρτύρων χωρίς να είστε παρών.  Το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση ερήμην σας εάν η πρόταση του εισαγγελέα αφορά στερητική τής ελευθερίας ποινή έως έξι μηνών και έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας για την ολοκλήρωση της δίκης.  Εάν επιβληθεί άμεσα εκτελεστή, στερητική τής ελευθερίας ποινή έως τριών μηνών, η υπόθεση μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Από την 1η Νοεμβρίου 2009, υπάρχει η δυνατότητα παράστασης στην ακροαματική διαδικασία με απευθείας σύνδεση μέσω βίντεο, εφόσον η μέγιστη προτεινόμενη ποινή συνίσταται σε πρόστιμο ή σε στερητική τής ελευθερίας ποινή έως ένα έτος.   Ωστόσο, ο απαιτούμενος εξοπλισμός δεν έχει εγκατασταθεί σε όλα τα δικαστήρια, ώστε να έχετε αυτή τη δυνατότητα.

Εάν δεν ομιλείτε και κατανοείτε τη γλώσσα της διαδικασίας, δικαιούστε συνδρομή διερμηνέα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.  Ο διερμηνέας θα σας βοηθήσει και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να μιλήσετε με τον δικηγόρο σας κατά την ακροαματική διαδικασία.

Εάν δεν έχετε ήδη δικηγόρο, το δικαστήριο μπορεί να διορίσει έναν για λογαριασμό σας, υπό τον όρο ότι δεν παραδέχεστε την ενοχή σας για τις κατηγορίες που σας απευθύνονται και εφόσον η προτεινόμενη ποινή είναι βαρύτερη από την επιβολή προστίμου.  Εάν παραδεχτείτε την ενοχή σας σε υπόθεση για την οποία η πρόταση του εισαγγελέα αφορά στερητική τής ελευθερίας ποινή, το δικαστήριο θα διορίσει δικηγόρο για λογαριασμό σας, εάν το ζητήσετε.  Εάν διαφωνείτε με τον δικηγόρο σας ή επιθυμείτε για κάποιο λόγο την αντικατάστασή του, το αίτημά σας συνήθως γίνεται δεκτό.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, δεν είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε σε ερωτήσεις ή να πείτε την αλήθεια.  Δεν μπορεί να τιμωρηθείτε για ψευδείς δηλώσεις στις οποίες προβαίνετε κατά τη διάρκεια της δίκης.  Ο δικηγόρος σας μπορεί να σας συμβουλέψει εάν είναι προς όφελός σας να καταθέσετε στην υπόθεσή σας.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου αναφορικά με τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος μου;

Η χρήση έγγραφων αποδεικτικών στοιχείων στη δίκη ρυθμίζεται αναλυτικά στη νομοθεσία.  Πέραν τούτου, σχεδόν δεν υπάρχουν κανόνες και είστε ελεύθερος να προσκομίσετε κάθε είδους αποδεικτικό στοιχείο. Εσείς και ο δικηγόρος σας μπορείτε να αμφισβητήσετε το παραδεκτό των μαρτύρων ή των αποδεικτικών στοιχείων, ιδίως εάν είναι άσχετοι με την υπόθεσή σας ή εάν τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.  Το δικαστήριο αποφασίζει εάν θα κάνει δεκτούς τους μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία που αμφισβητείτε.  Στις περισσότερες υποθέσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτώνται παράνομα κηρύσσονται απαράδεκτα στο δικαστήριο.  Το δικαστήριο αξιολογεί τη βαρύτητα του υπό εξέταση αποδεικτικού στοιχείου, αφού πρώτα έχει εξετάσει τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία.

Για την υποστήριξη της υπόθεσής σας, μπορείτε να ζητήσετε να κληθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες σε κάποια συνεδρίαση ή να προσκομιστεί κάποιο συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο,  π.χ. κάποιος κατάλογος επιβατών από τον οποίο αποδεικνύεται ότι δεν βρισκόσασταν στον τόπο του εγκλήματος κατά τον χρόνο τέλεσής του.  Σε περίπτωση που η εισαγγελία διαφωνεί με τη συνάφεια κάποιου συγκεκριμένου αποδεικτικού στοιχείου, το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά.

Το μέρος που καλεί έναν μάρτυρα προβαίνει πρώτο στην εξέτασή του. Στη συνέχεια, το άλλο μέρος έχει την ευκαιρία να εξετάσει με τη σειρά του τον μάρτυρα. Κατά τον σχηματισμό της ετυμηγορίας του, το δικαστήριο αξιολογεί τη βεβαιότητα και την αξιοπιστία των μαρτυρικών καταθέσεων που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της δίκης.

Θα ληφθεί υπόψη το ποινικό μου μητρώο;

Στοιχεία αναφορικά με προηγούμενες καταδίκες σας θα ληφθούν υπόψη εάν προκύπτει από την περιγραφή του αδικήματος ότι τελέστηκε καθ’ υποτροπή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, για τη θεμελίωση της ενοχής ή της αθωότητας στην υπό εξέταση υπόθεση, μπορεί να γίνει επίκληση στοιχείων που αφορούν τον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος σε παλαιότερη υπόθεση. Κανονικά, η διάρκεια της ποινής σας θα επιμηκυνθεί εάν στο παρελθόν είχατε καταδικαστεί για παρόμοιο αδίκημα ή εάν διαπράξατε το αδίκημα ενώ βρισκόσασταν υπό αναστολή της ποινής που σας είχε επιβληθεί ή είχατε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Κατά κανόνα, δεν θα ερωτηθείτε για τυχόν προηγούμενες καταδίκες σε άλλο κράτος μέλος.

Τι θα συμβεί στο τέλος της δίκης;

Η υπόθεση κλείνει με την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάποιο από τα εξής:

  • Απαλλαγή
  • Πρόστιμο
  • Αναστολή της ποινής, που μπορεί να συνοδεύεται με διαταγή για υποβολή σε θεραπεία ή για κοινωνική εργασία
  • Άμεσα εκτελεστή στερητική τής ελευθερίας ποινή

Σε περίπτωση αναστολής της ποινής, το δικαστήριο κανονικά ορίζει μια στερητική τής ελευθερίας ποινή την οποία δεν υποχρεούστε να εκτίσετε, εάν δεν διαπράξετε κάποιο άλλο αδίκημα κατά την περίοδο αναστολής, που συνήθως έχει διάρκεια ενός ή δύο ετών.  Ως όρο για την αναστολή της ποινής, το δικαστήριο μπορεί να απαιτήσει να τεθείτε υπό την επιτήρηση υπεύθυνου αναστολών, να υποβληθείτε σε θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ ή από άλλες μορφές κατάχρησης, να υποβληθείτε σε ψυχιατρική θεραπεία και/ή να εκτελέσετε συγκεκριμένο πλήθος ωρών άμισθης κοινωνικής εργασίας που ορίζεται από το δικαστήριο.

Για τους ανήλικους παραβάτες (κάτω των 18 ετών) προβλέπονται ειδικές κυρώσεις.

Ποιος είναι ο ρόλος του θύματος κατά τη διάρκεια της δίκης;

Το θύμα θεωρείται μάρτυρας, όπως όλοι οι άλλοι μάρτυρες.  Ωστόσο, σε ορισμένες υποθέσεις, το θύμα έχει δικαίωμα συνδρομής δικηγόρου, ο οποίος διορίζεται διακριτά από το δικαστήριο, και/ή έχει δικαίωμα αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της δίκης, εφόσον η αξίωση αποζημίωσης είναι απλή και βάσιμα τεκμηριωμένη και η επιδίκασή της από το δικαστήριο δεν θίγει κατ’ ουσίαν άλλα δικαιώματα.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικός νόμος περί διοίκησης της δικαιοσύνης

Τελευταία επικαιροποίηση: 13/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

4 - Τα δικαιώματά μου μετά την έκδοση απόφασης

Μπορώ να ασκήσω έφεση;

Το δικαστήριο λαμβάνει την απόφασή του επ’ ακροατηρίω.  Μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης, της ετυμηγορίας ή της ποινής ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου. Μπορείτε να ζητήσετε την απαλλαγή σας ή τη μείωση της ποινής σας. Εάν θεωρείτε ότι διαπράχθηκαν σοβαρά λάθη κατά την εκδίκαση της υπόθεσής σας ενώπιον του τακτικού δικαστηρίου, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή τής υπόθεσης στο τακτικό δικαστήριο για επανεκδίκαση με νέα σύνθεση.

Η έφεση κατά της απόφασης, της ετυμηγορίας ή της ποινής μπορεί να ασκηθεί προφορικά στη συνεδρίαση στην οποία εκφωνείται η απόφαση.  Επίσης, μπορείτε να ασκήσετε έφεση εγγράφως, προς το τακτικό δικαστήριο ή την εισαγγελία.  Η έφεση πρέπει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων. Εάν έχετε δικηγόρο, κατά κανόνα αυτός αναλαμβάνει τις διατυπώσεις αναφορικά με την έφεση.  Εάν η ποινή που σας επιβλήθηκε είναι πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις 3.000 δανικές κορόνες, για να εφεσιβάλετε την απόφαση απαιτείται έγκριση από το δανικό συμβούλιο έγκρισης εφέσεων.  Η αίτησή σας προς το συμβούλιο έγκρισης εφέσεων πρέπει να υποβληθεί εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση της απόφασης.

Τι γίνεται αν ασκήσω έφεση;

Εάν ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, η υπόθεση εισάγεται ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου.  Η διαδικασία είναι επίσης δημόσια.  Δεν υπάρχει προθεσμία ως προς το πότε πρέπει η υπόθεση να εκδικαστεί από το ανώτερο δικαστήριο.

Εάν βρίσκεστε ακόμα υπό κράτηση, το ανώτερο δικαστήριο οφείλει να εξετάσει την υπόθεσή σας κατά προτεραιότητα. Το ανώτερο δικαστήριο πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν θα παραμείνετε υπό κράτηση κατά τη διάρκεια της κατ’ έφεση διαδικασίας και ωσότου αυτή ολοκληρωθεί.

Εάν ασκήσετε έφεση επιδιώκοντας την απαλλαγή σας, η υπόθεση δικάζεται εκ νέου από το ανώτερο δικαστήριο.  Σε αυτή την περίπτωση έχετε δικαίωμα να προσκομίσετε νέα αποδεικτικά στοιχεία.  Θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να συζητήσετε με τον δικηγόρο σας σχετικά με το ποια νέα αποδεικτικά στοιχεία θα πρέπει να παρουσιαστούν στην κατ’ έφεση δίκη.   Από τη στιγμή που η εισαγγελία γνωστοποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία θα βασιστεί κατά τη διαδικασία ενώπιον του ανώτερου δικαστηρίου, ο δικηγόρος σας κανονικά θα έχει 14 ημέρες για να γνωστοποιήσει τα αποδεικτικά στοιχεία της δικής σας πλευράς.  Ενδέχεται να μπορείτε να λάβετε εξαίρεση από την προθεσμία των 14 ημερών.

Εάν η έφεσή σας αφορά μόνο τη μείωση της ποινής, το ανώτερο δικαστήριο θα εξετάσει μόνο την ποινή. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέρη δεν προσκομίζουν αποδείξεις στο ανώτερο δικαστήριο, αλλά ο δικηγόρος μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να συγκεντρώσει πρόσθετα στοιχεία σχετικά με τις προσωπικές σας περιστάσεις που σχετίζονται με την επιμέτρηση της ποινής ή το ζήτημα της έκδοσής σας.

Τι γίνεται κατά την εκδίκαση της έφεσης;

Εάν ασκήσατε έφεση επιδιώκοντας την απαλλαγή σας, η υπόθεση δικάζεται εκ νέου από το ανώτερο δικαστήριο.  Στην πράξη, το ανώτερο δικαστήριο συχνά ξεκινά τη διαδικασία αναγιγνώσκοντας τις καταθέσεις που δώσατε εσείς και οι μάρτυρες στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον του τακτικού δικαστηρίου. Ωστόσο, εάν εσείς και ο δικηγόρος σας διαφωνείτε με αυτή τη διαδικασία, οι καταθέσεις πρέπει να ληφθούν εκ νέου.

Εάν ασκήσατε έφεση για μείωση της ποινής, το ανώτερο δικαστήριο θα λάβει υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τακτικό δικαστήριο και θα αποφασίσει επί της ποινής βάσει αυτών.

Το δικαστήριο θα εκφωνήσει την απόφασή του επ’ ακροατηρίω.  Το ανώτερο δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει τη διατήρηση της απόφασης του τακτικού δικαστηρίου, την αύξηση ή τη μείωση της ποινής ή την απαλλαγή σας.  Εάν απαλλαχθείτε ή εάν μειωθεί η ποινή σας, τα έξοδα της έφεσης καταβάλλονται από κρατικούς πόρους.  Το ίδιο ισχύει εάν η εισαγγελία ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και το ανώτερο δικαστήριο απλά την επικυρώσει.  Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, κατά πάσα πιθανότητα θα διαταχθείτε να καταβάλετε τα έξοδα της κατ’ έφεση διαδικασίας.

Τι γίνεται αν η έφεση τελεσφορήσει/δεν τελεσφορήσει;

Η απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου υπερισχύει της απόφασης του τακτικού δικαστηρίου και κατά κανόνα είναι οριστική και τελεσίδικη.  Η υπόθεση μπορεί κατ’ εξαίρεση να υποβληθεί στην κρίση τού ανώτατου δικαστηρίου, κατόπιν έγκρισης του συμβουλίου έγκρισης εφέσεων. Αυτή η έγκριση κατά κανόνα χορηγείται μόνο εάν η υπόθεση άπτεται ζητήματος αρχής και κατά συνέπεια θα δημιουργήσει προηγούμενο, ή για άλλους ειδικούς λόγους. Για λίγες μόνο ποινικές υποθέσεις χορηγεί έγκριση το συμβούλιο, προκειμένου να εισαχθούν ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου. Ο δικηγόρος σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις πιθανότητες λήψης τής εν λόγω έγκρισης.

Εφόσον απαλλαχθείτε και είχαν χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση της υπόθεσης παρεμβατικά μέτρα, όπως σύλληψη, κράτηση ή έρευνα, μπορείτε να αξιώσετε αποζημίωση.  Η αξίωσή σας πρέπει να υποβληθεί εγγράφως στον εισαγγελέα της περιφέρειας εντός δύο μηνών από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, το αργότερο.  Κατά κανόνα, ο δικηγόρος σας αναλαμβάνει τις διατυπώσεις σχετικά με την έγερση της αξίωσης.  Μην ξεχάσετε να γνωστοποιήσετε στον δικηγόρο σας τα στοιχεία επικοινωνίας σας στη χώρα σας.

Κατάγομαι από άλλο κράτος μέλος. Είναι δυνατόν να με στείλουν πίσω στη χώρα μου μετά τη δίκη;

Κατ' αρχήν, μπορείτε να εκτίσετε την ποινή σας σε άλλο κράτος μέλος.. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μόνο εάν ζητήσετε να σας στείλουν πίσω στη χώρα σας για να εκτίσετε την ποινή σας.  Για να συμβεί αυτό πρέπει να απευθύνετε αίτηση προς το δανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν καταδικαστώ, υπάρχει περίπτωση να δικαστώ ξανά για το ίδιο αδίκημα;

Στη Δανία δεν επιτρέπεται να καταδικαστείτε δύο φορές για το ίδιο αδίκημα.  Η ίδια αρχή ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Δεδομένου ότι οι διατάξεις των ποινών μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, θα πρέπει να ρωτήσετε σχετικά στη χώρα όπου ενδέχεται να διωχθεί για δεύτερη φορά το αδίκημα.

Πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες/καταδίκη

Όταν κριθεί η υπόθεση, η απόφαση διαβιβάζεται στο κεντρικό ποινικό μητρώο.  Οι αποφάσεις που αφορούν παραβιάσεις του δανικού ποινικού κώδικα καταχωρούνται στο τμήμα αποφάσεων του μητρώου.  Οι αποφάσεις που αφορούν παραβιάσεις άλλης νομοθεσίας καταχωρούνται μόνο εάν σας έχει επιβληθεί στερητική της ελευθερίας ποινή ή ποινή στέρησης δικαιωμάτων.  Η απόφαση καταχωρείται με αναφορά του ονόματος του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, της ημερομηνίας έκδοσης, των νομικών διατάξεων που παραβιάστηκαν και της ποινής.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς το ποιες αποφάσεις θα περιλαμβάνονται στο αντίγραφο ποινικού μητρώου που εκδίδεται για προσωπική σας χρήση.  Τα δεδομένα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και η διαγραφή τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κύρωσης. Μπορείτε να προβάλετε ενστάσεις για την καταχώρηση ή για τη διαγραφή σφαλμάτων, αλλά όχι για την καταχώρηση της απόφασης καθ’ εαυτή.  Οι ενστάσεις που αφορούν την καταχώρηση υποβάλλονται στην Υπηρεσία του Εθνικού Διοικητή της Δανικής Αστυνομίας, η οποία είναι η αρμόδια αρχή δεδομένων για την τήρηση των ποινικών μητρώων.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔανικός νόμος περί διοίκησης της δικαιοσύνης

Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΕκτελεστικό διάταγμα για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στο κεντρικό ποινικό μητρώο

Τελευταία επικαιροποίηση: 13/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

5 – Μικρής βαρύτητας αδικήματα

Πώς αντιμετωπίζονται οι τροχαίες παραβάσεις μικρής βαρύτητας;

Εάν σας σταματήσει η τροχαία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, μπορείτε να παραδεχθείτε ή να αρνηθείτε την ενοχή σας. Η αστυνομία πρέπει να σας απαγγείλει κατηγορία για το αδίκημα που θεωρεί ότι διαπράξατε. Έχετε τα δικαιώματα του κατηγορουμένου και δεν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε κατάθεση στην αστυνομία.

Συνήθως, η ποινή για τις τροχαίες παραβάσεις είναι κάποιο πρόστιμο. Οι τροχαίες παραβάσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή προστίμου.  Η αστυνομία θα σας στείλει κλήση για να πληρώσετε το πρόστιμο. Εάν πληρώσετε την κλήση, σημαίνει ότι παραδέχεστε την κατηγορία.  Εάν δεν πληρώσετε την κλήση, η υπόθεση παραπέμπεται στο δικαστήριο. Θα κληθείτε να παρουσιαστείτε στο ακροατήριο, όπου μπορείτε να προσκομίσετε αποδείξεις αναφορικά με την παράβαση.

Ο προϊστάμενος εισαγγελέας έχει εκδώσει Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροκατάλογο ποινών για τροχαίες παραβάσεις όπου μπορείτε να ελέγξετε ότι το πρόστιμο αντιστοιχεί στα πρόστιμα που επιβάλλονται συνήθως για το είδος παράβασης στην οποία υποπέσατε.

Βάσει του δανικού Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΚώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε περίπτωση που δεν είστε κάτοικος Δανίας και το αυτοκίνητό σας είναι ταξινομημένο σε άλλη χώρα, εκτός Δανίας, η αστυνομία μπορεί να κατασχέσει το όχημά σας. Το όχημα μπορεί να παραμείνει υπό κατάσχεση έως την καταβολή του προστίμου ή έως την παροχή ασφάλειας για την καταβολή του.  Συνεπώς, εάν διαφωνείτε ότι έχετε διαπράξει τροχαία παράβαση, σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να παρέχετε ασφάλεια για την καταβολή του προστίμου ώστε να ζητήσετε την εκδίκαση της υπόθεσης.  Η αστυνομία κάνει συχνά χρήση του δικαιώματος κατάσχεσης του οχήματος.

Για τα οχήματα και τους οδηγούς από άλλες σκανδιναβικές χώρες ισχύουν ειδικοί κανόνες.

Πώς αντιμετωπίζονται οι παραβάσεις παράνομης στάθμευσης;

Οι περιορισμοί που αφορούν τη στάθμευση κατά κανόνα επιβάλλονται από τροχονόμους που εργάζονται για κάποια τοπική αρχή ή ιδιωτική επιχείρηση και όχι για την αστυνομία.  Εάν σταθμεύσετε παράνομα, θα σας επιβληθεί πρόστιμο για παράνομη στάθμευση.  Το πρόστιμο τοποθετείται στο αυτοκίνητό σας.

Εάν συναντήσετε τον τροχονόμο πριν αυτός βεβαιώσει την παράβαση παράνομης στάθμευσης, μπορείτε να προβάλλετε άμεσα τις ενστάσεις σας στον ίδιο.   Ο τροχονόμος μπορεί να αποφασίσει να μην βεβαιώσει την παράβαση ή να καταγράψει την ένστασή σας.  Εάν σας επιβληθεί πρόστιμο για παράνομη στάθμευση, το πρόστιμο πρέπει να συνοδεύεται από οδηγίες για το πώς μπορείτε να διατυπώσετε τις ενστάσεις σας σχετικά.  Δεν υπάρχει κάποιος κεντρικός φορέας στον οποίο απευθύνονται οι ενστάσεις.

Τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση εισπράττονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι αστικές απαιτήσεις.  Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν καταβάλετε το πρόστιμο, η απαίτηση θα αποσταλεί σε εταιρεία είσπραξης χρεών στη χώρα κατοικίας σας.

Αυτού του είδους τα αδικήματα θα εμφανίζονται στο ποινικό μου μητρώο;

Κατά κανόνα τα πρόστιμα δεν συμπεριλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο σας.  Ωστόσο, οι χρηματικές ποινές για ποινικά αδικήματα συμπεριλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο σας.

Τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση δεν θεωρούνται ποινικές κυρώσεις και συνεπώς δεν καταχωρούνται στο ποινικό μητρώο σας.

Τελευταία επικαιροποίηση: 13/08/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.