Find information per region
Brottsoffermyndigheten
Storgatan 49
Umeå
Tfn : (46)90708200
Fax : (46)90178353
E-post : registrator@brottsoffermyndigheten.se
Webbplats : http://www.brottsoffermyndigheten.se/
Postadress :
Box 470
SE-901 09
Umeå, Sverige
Ja, om brottet skett i Sverige kan ansökan göras direkt till Brottsoffermyndigheten.
– en ansökan
– styrkande handlingar
Ansökan och styrkande handlingar godtas på svenska och engelska.
Översättningar bekostas av Brottsoffermyndigheten.
Nej.
Sökanden behöver inte närvara. Handläggningen är skriftlig.
Möjligheter till tolkning finns om sådant behov skulle uppstå under handläggningen.
Läkarintyg och journalanteckningar från annat land kan godtas. När det finns behov av kompletterande bedömning anlitar Brottsoffermyndigheten vanligtvis sakkunniga läkare som skriver yttrande utifrån den medicinska utredning som finns tillgänglig.
Det finns vanligtvis inget behov av läkarundersökning i Sverige när man är boende i ett annat EU-land. Men om det skulle krävas sådan ytterligare utredning finns möjlighet att få kostnaderna ersatta.
Handläggningstiden varierar beroende på ärendets beskaffenhet och arbetsbelastningen på myndigheten. Genomsnittlig handläggningstid är vanligtvis cirka tre månader, men det kan både gå fortare eller ta längre tid. Ärenden tas i turordning och förtur ges normalt sett inte.
Beslutet är på svenska. Om du inte behärskar svenska får du också en sammanfattning av beslutet på engelska.
Brottsoffermyndighetens beslut kan inte överklagas, men myndigheten kan på begäran eller eget initiativ ändra beslutet om nya omständigheter tillkommit eller det annars finns skäl till det.
Den som är missnöjd med beslutet ska då skicka en skriftlig begäran om omprövning till myndigheten. Man bör i begäran ange vilken ändring man vill ha och ange skäl för detta. Eventuellt kompletterande material bör ges in tillsammans med begäran.
Sökanden har alltid rätt att få sitt beslut omprövat av Nämnden för brottsskadeersättning
Ersättning för ombudskostnader ersätts bara om det finns särskilda skäl. Normalt sett behöver man inte heller hjälp från en advokat när det gäller frågan om brottsskadeersättning. Att ansöka är relativt enkelt. Myndigheten har också en skyldighet att lämna information och service till den som söker ersättning samt ett ansvar att hämta in den utredning som beslut i ett ärende kräver.
Om man vill ansöka eller har frågor kring ersättning i gränsöverskridande fall är det lämpligast att vända sig till Brottsoffermyndigheten för att få hjälp och information. Information finns på https://www.brottsoffermyndigheten.se/. Man kan också ringa myndigheten på +46 90 70 82 00.
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.