Tartási kötelezettségek

Hungary

Content provided by:
Hungary

FINDING COMPETENT COURTS

The search tool below will help you to identify court(s)/authority(ies) competent for a specific European legal instrument. Please note that although every effort has been made to ascertain the accuracy of the results, there may be some exceptional cases concerning the determination of competence that are not necessarily covered.

Hungary

Familiy law - maintenance obligations


*mandatory input

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

A törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság; a fellebbezések tárgyában a törvényszékek, Budapesten a Fővárosi Törvényszék dönt.

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

A Kúria által elbírálandó felülvizsgálati kérelem, amelyet az első fokú határozatot hozó bíróságnál kell benyújtani.

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálati eljárást az I. fokon eljáró járásbíróságon kell megindítani, a perújítás szabályai szerint (a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény, XIII. fejezet, 260-269.§).

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Magyarország Igazságügyi Minisztériuma

1054 Budapest,

Kossuth tér 2-4,

tel: (36) 1 795 4846,

fax: (36) 1 795 0463,

e-mail: nmfo@im.gov.hu

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

A 21. cikk (2) bekezdése szerinti eljárás esetében a törvényszék székhelyén működő járásbíróság, Budapesten a Budai Központi Kerületi Bíróság, a 21. cikk (3) bekezdése szerinti eljárás esetében a végrehajtási ügyben eljáró bírósági végrehajtó székhelye szerint illetékes járásbíróság.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Magyar.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

a) Kérelem benyújtására szolgáló formanyomtatványok: magyar

b) Megkeresés formanyomtatványa: magyar, angol vagy német

c) Egyéb kommunikáció esetén a központi hatóság kérelemre elfogadja a magyaron kívül az angol és a német nyelvet.

Utolsó frissítés: 27/03/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Feedback

Use the form below to share your comments and feedback on our new website