Tilltalade (brottmål)

Czechia

Content provided by:
Czechia

A) Har jag rätt att överklaga domstolens beslut?

Ja, du kan överklaga ett domstolsbeslut i första instans. Överklagandet har suspensiv verkan. En dom genom vilken domstolen har godkänt en överenskommelse om strafflindring på grund av medverkan i brottsutredningen får endast överklagas om domen är oförenlig med den överenskommelse som åklagaren lade fram för domstolen för godkännande.

I ditt överklagande får du åberopa att de delar av domslutet som direkt berör dig är felaktiga, såvida det inte rör sig om ett beslut om straffrättsligt ansvar i den utsträckning domstolen har godtagit ditt medgivande av ansvar. Ett överklagande ska inges till den domstol som meddelade den berörda domen inom åtta dagar från delgivningen av en kopia av domen.

B) Vilka andra rättsmedel har jag?

I brottmålsprocesser kan man använda sig av ordinära rättsmedel (överklaganden, klagomål, invändningar) och särskilda rättsmedel (ansökan om omprövning i en rättsfråga, resningsansökan), eller föreslå att ett klagomål om lagöverträdelse lämnas in.

Ett klagomål fungerar som rättsmedel mot ett domstolsbeslut och ska inges till den myndighet som utfärdade det bestridda beslutet inom tre dagar från delgivningen. Beslut av domstolen (och av åklagaren) kan endast bestridas genom klagomål i lagstadgade fall. Ett beslut får bestridas på grund av ett fel i någon del av avgörandet eller på grund av en överträdelse av en bestämmelse som reglerar förfarandet före beslutet, om överträdelsen kan ha lett till ett fel i någon del av avgörandet. Ett klagomål har endast suspensiv verkan om detta uttryckligen föreskrivs i lag.

Du kan lämna in en invändning mot ett strafföreläggande till den domstol som utfärdade det upp till åtta dagar efter delgivningen av beslutet. Om en invändning har lämnats in mot ett strafföreläggande inom den fastställda tidsfristen upphävs strafföreläggandet automatiskt och ensamdomaren beslutar om att rättegång ska hållas.

En ansökan om omprövning i en rättsfråga (dovolání) får endast inges mot en lagakraftvunnen dom i en andra instans om detta är tillåtet enligt lag. Du får inge en ansökan om omprövning i en rättsfråga med hänvisning till att en viss del av avgörandet som direkt påverkar dig är felaktig, men endast om en av de lagstadgade grunderna för omprövning föreligger. Du ska alltid inge en sådan ansökan via en försvarare – din advokat. Ansökan ska inges till den förstainstansdomstol som fattade beslutet i sakfrågan inom två månader från delgivningen av det berörda beslutet. En ansökan om omprövning i en rättsfråga har ingen suspensiv verkan såvida inte Högsta domstolen beslutar något annat.

Du har också rätt att lämna in en resningsansökan. I allmänhet beviljas resning i förfaranden som avslutades med en lagakraftvunnen dom eller ett strafföreläggande, om sakförhållanden eller bevis som tidigare var okända för domstolen framkommer och de – antingen i sig eller tillsammans med de sakförhållanden och bevis som redan är kända – kan motivera ett annat beslut i skuldfrågan, eller om det straff som ursprungligen utdömdes uppenbarligen inte står i proportion till brottets art och allvar eller till dina personliga, familjerelaterade, ekonomiska eller andra förhållanden, eller om straffet inte är ändamålsenligt. En resningsansökan i förfaranden som avslutades med en lagakraftvunnen dom eller ett strafföreläggande kommer att prövas och avgöras av den domstol som avgjorde målet i första instans. Det finns ingen lagstadgad tidsfrist för en resningsansökan.

Dessutom kan du föreslå att ett klagomål om lagöverträdelse lämnas in. Detta särskilda rättsmedel är dock endast tillgängligt för justitieministern och det är upp till ministern att avgöra om ett sådant klagomål ska lämnas in eller inte. Ett klagomål om lagöverträdelse får inges mot ett lagakraftvunnet domstolsbeslut (dock inte Högsta domstolens beslut) eller ett beslut som meddelats av åklagaren, om beslutet stred mot lagen eller fattades på grundval av ett förfarande som är behäftat med ett fel. Det finns ingen lagstadgad tidsfrist för ett sådant klagomål.

C) Om jag döms, vad får det för konsekvenser?

Verkställighetsförfarandet inleds när en fällande dom träder i kraft. I detta skede verkställs påföljden eller skyddsåtgärden och de tillhörande handlingarna utförs.

Om du har fällts för ett brott genom en lagakraftvunnen dom kan du inte åtalas igen för samma brott (inte ens i en annan medlemsstat) såvida inte resning är tillåten.

Den fällande domen registreras i belastningsregistret och förekommer i alla utdrag ur registret tills domen tas bort från registret. Detta kan påverka dina möjligheter att utöva ett visst yrke, erhålla ett visst tillstånd eller en viss licens eller få tillstånd att inneha ett vapen osv.

När den fällande domen har tagits bort från registret är det som om du aldrig har dömts. De brottsbekämpande myndigheterna och vissa andra myndigheter har dock tillgång till en ”kopia” av belastningsregistret. En fällande dom anges fortfarande i kopian även efter det att den har tagits bort från registret.

i. Om du har en belastning registrerad i belastningsregistret

Så snart domen vunnit laga kraft kommer belastningen att registreras i belastningsregistret, som omfattar fällande domar och andra omständigheter som är relevanta för brottmålsprocesser. Sådan information sparas i 100 år från ditt födelsedatum, oavsett om du samtycker till detta eller inte. Om en fällande dom har tagits bort från registret kommer informationen inte längre att finnas med i ett registerutdrag, men kommer att finnas kvar i en kopia av belastningsregistret enligt ovan. En fällande dom får tas bort inom de tidsfrister som fastställs i strafflagen, beroende på domen. Dessa tidsfrister sträcker sig från ett till femton år från den dag då ditt straff avtjänades. För vissa domar anses du inte ha dömts alls när du har avtjänat ditt straff.

Om du är medborgare i en annan EU-medlemsstat kommer uppgifterna om en fällande dom att göras tillgängliga för den behöriga myndigheten i den medlemsstat där du är medborgare.

v. Verkställighet av dom, överförande av intagna, skyddstillsyn och alternativa påföljder

När en fällande dom har vunnit laga kraft beslutar rättens ordförande att den ska verkställas.

Om du har dömts till ett ovillkorligt fängelsestraff översänder ordföranden ett verkställighetsbeslut till det berörda fängelset, och om du inte har häktats kommer du att anmodas att inställa dig i fängelset inom den fastställda tidsfristen. Om du försöker undgå ditt straff kan den tjeckiska polisen föra dig till fängelset.

Om de lagstadgade villkoren är uppfyllda kan domstolen besluta att skjuta upp avtjänandet av ditt straff, ändra det sätt på vilket det avtjänas, avbryta avtjänandet av ditt straff, besluta om frigivning osv. Domstolen kan också avstå från fängelsestraff eller den återstående delen av detta om du ska utlämnas till ett annat land eller avlägsnas (utvisas).

Ett liknande förfarande används om domstolen har fattat beslut om medicinsk behandling eller omhändertagande: när beslutet om medicinsk behandling eller omhändertagande har blivit verkställbart översänder rättens ordförande ett verkställighetsbeslut avseende beslutet till berörd vårdinrättning eller förvarsanläggning där åtgärden ska verkställas, och kommer att anmoda dig att inställa dig där. Om du försöker undvika skyddsåtgärden kan den tjeckiska polisen föra dig till den berörda inrättningen.

Om de lagstadgade villkoren eller villkoren i ett internationellt avtal är uppfyllda kan du överföras till ditt hemland eller till en annan stat för att avtjäna ett ovillkorligt fängelsestraff eller en skyddsåtgärd om du så begär och den berörda staten samtycker. En alternativ påföljd kan också utdömas i en fällande dom. Varje straff som inte medför omedelbart fängelse kan betraktas som en alternativ påföljd. Du kan också stå under skyddstillsyn av en övervakare, som övervakar att du fullgör dina skyldigheter och hjälper dig att återanpassa dig till samhället och leva under ordnade förhållanden. Om skyddstillsyn har utdömts måste du

  • samarbeta med övervakaren på ett sätt som övervakaren fastställer och genomföra skyddstillsynsplanen,
  • inställa dig hos övervakaren vid tidpunkter som övervakaren fastställer,
  • informera övervakaren om vistelseort, arbete och medel för uppehället, efterlevnad av restriktioner och skyldigheter som domstolen ålagt samt om andra omständigheter som är relevanta för övervakarens tillsyn,
  • ge övervakaren tillträde till din bostad.

Om du genom ett domstolsbeslut har ålagts en rimlig skyldighet att genomgå ett lämpligt program för social utbildning och omskolning eller genomgå ett lämpligt program för psykologisk rådgivning, kan du få delta i ett skyddstillsyns- och återanpassningsprogram. Du kan också delta i ett sådant program om du uppfyller anordnarens krav för deltagande, utan någon domstolsskyldighet att genomgå programmet. I så fall kan ett avtal om deltagande i programmet ingås med övervakaren enligt villkoren för skyddstillsyn, och avtalet kan ingå i skyddstillsynsplanen. Om programmet genomförs som en del ett fängelsestraff kan ditt deltagande i programmet avtalas med en specialist som samarbetar med den tjeckiska kriminalvården.

Du kan också avtjäna några av dessa alternativa påföljder i ditt hemland eller i ett annat land som du har anknytning till, förutsatt att de lagstadgade villkoren och villkoren i ett internationellt fördrag är uppfyllda och att verkställigheten av sådana påföljder kan övervakas eller kontrolleras på annat sätt. Tillämpningsområdet för detta alternativ varierar beroende på om det berörda landet är en EU-medlemsstat eller ett land utanför EU (alternativen är mer begränsade i det senare fallet).

Senaste uppdatering: 21/03/2023

Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.