Rechten van slachtoffers – per land

Estonia

Content provided by:
Estonia

Via welke procedure kan ik van de dader schadevergoeding vorderen? (bv. rechtszaak, burgerlijke vordering, voeging)

U hebt het recht een burgerlijke vordering in te stellen tegen de verdachte om schadevergoeding te vorderen in het kader van de strafrechtelijke procedure. U kunt binnen tien dagen nadat u het strafdossier hebt ingezien, een burgerlijke vordering instellen. U kunt het Openbaar Ministerie ook verzoeken deze termijn te verlengen.

De rechter heeft de dader ertoe veroordeeld mij schadevergoeding te betalen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de dader betaalt?

Als de veroordeelde dader het bedrag aan schadevergoeding waartoe hij of zij door de rechter is veroordeeld niet betaalt, hebt u het recht om contact op te nemen met een deurwaarder, die vervolgens een executieprocedure in gang zet.

Als de dader niet betaalt, kan de staat het bedrag dan voorschieten? Onder welke voorwaarden?

Nee. De schadevergoeding die een veroordeelde dader verschuldigd is, wordt niet door de staat betaald.

Heb ik recht op een schadevergoeding van de staat?

Indien er sprake is van een nauwe band tussen u en degene die als gevolg van een misdrijf is overleden, of indien u slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf en als gevolg van dat misdrijf last hebt gekregen van langdurige gezondheidsproblemen die ten minste vier maanden aanhouden, kunt u verzoeken om schadevergoeding van de staat voor de volgende soorten schade:

  1. schade die voortvloeit uit arbeidsongeschiktheid of een beperkte arbeidscapaciteit;
  2. kosten die u hebt gemaakt vanwege de schade aan de gezondheid van het slachtoffer;
  3. schade die voortvloeit uit het overlijden van het slachtoffer;
  4. schade aan brillen, gebitsprotheses, contactlenzen of andere middelen die lichaamsfuncties vervangen, of aan kleding;
  5. de uitvaartkosten voor het slachtoffer.

Om in aanmerking te komen voor schadevergoeding moet u aangifte doen van het misdrijf binnen 15 dagen na de dag waarop het heeft plaatsgevonden of binnen 15 dagen na de dag waarop u hiervan aangifte kon doen.

Het verzoek om schadevergoeding moet worden ingediend bij de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet) binnen drie jaar na de datum waarop het misdrijf is begaan of waarop het slachtoffer is overleden, tenzij:

  1. het overlijden van het slachtoffer langer dan een jaar na de datum van overlijden bekend is geworden aan de nabestaande; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar vanaf de datum waarop het overlijden van het slachtoffer aan de nabestaande bekend is geworden;
  2. degene die om schadevergoeding verzoekt last heeft gekregen van gezondheidsproblemen die langer dan een jaar aanhielden en zijn of haar gezondheidssituatie de tijdige indiening van het verzoek onmogelijk maakte; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar na de verbetering van zijn of haar gezondheidssituatie;
  3. de grondslag voor het indienen van het verzoek om schadevergoeding een zedendelict tegen een minderjarige betreft; in dat geval moet het verzoek worden ingediend binnen drie jaar na de datum waarop het slachtoffer meerderjarig is geworden, tenzij de aanleiding voor de strafrechtelijke procedure aan het licht kwam voordat hij of zij meerderjarig werd.

Heb ik recht op schadevergoeding als de dader niet veroordeeld is?

Als in de strafrechtelijke procedure niet kan worden vastgesteld wie het misdrijf tegen u heeft gepleegd, kunt u een verzoek indienen om schadevergoeding van de staat aan slachtoffers van misdrijven.

Als de verdachte door de rechter van het misdrijf wordt vrijgesproken maar u er toch van overtuigd bent dat die persoon u schade heeft toegebracht, dan kunt u een burgerlijke vordering instellen.

Heb ik recht op een voorschot op dringende gronden in afwachting van de beslissing over mijn vordering tot schadevergoeding?

De beslissing over de toekenning van schadevergoeding aan een slachtoffer van een geweldsmisdrijf kan worden uitgesteld tot het vonnis van een kantonrechter indien:

  1. het recht van de verzoeker op schadevergoeding door de persoon die aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit het strafbare feit onzeker is, of
  2. het duidelijk is dat de persoon die aansprakelijk is voor de schade die voortvloeit uit het strafbare feit zich neerlegt bij die aansprakelijkheid en in staat is de schade te vergoeden.

Als de toekenning van schadevergoeding wordt uitgesteld, kan de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet) op verzoek van degene die om schadevergoeding verzoekt een voorschot uitkeren, indien de verzoeker duidelijk voor schadevergoeding in aanmerking komt en hij of zij in een moeilijke economische situatie verkeert.

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.