Kézikönyv

2.1. Előkészítő intézkedések

13. A határokon átnyúló bírósági eljárások során a cél az kell, hogy legyen, hogy a videokonferencia a lehető legnagyobb mértékben hasonlítson bármely bíróság azon szokásos eljárására, mikor is nyílt bírósági tárgyaláson kerül sor bizonyításfelvételre. A nemzeti igazságügyi eljárásokkal összehasonlítva viszonylag kevés eltérés található a határokon átnyúló eljárásokban. A videokonferencia felhasználásával történő, határokon átnyúló kihallgatás megszervezése megkívánja bizonyos formai intézkedések megtételét.

14. Polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel videokonferencia révén való lebonyolítására vonatkozó kérelmet szabvány formanyomtatványon kell benyújtani. A formanyomtatványok a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat Európai Igazságügyi Atlaszának weboldalán találhatók.

15. Büntetőügyekben nincs meghatározott kérelemnyomtatvány vagy fedőlap használatára vonatkozó kötelezettség. A büntetőügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kidolgozott egy fedőlapot a jogsegélyt kérelmező levelekhez. A fedőlap használatával a megkereső és a megkeresett hatóságok közvetlen kapcsolatot tudnak majd létesíteni a jogsegélyt kérelmező levél tartalmával és/vagy végrehajtásával kapcsolatban. (lásd a III. mellékletet).

16. A kérelmeket postán, futárral, faxon (az összes tagállam esetén) vagy e-mailben (nem az összes tagállam esetén) lehet elküldeni. A tagállamokban érvényben lévő szabályokra vonatkozó néhány részlet megtalálható az Európai Igazságügyi Hálózat honlapjain.

Utolsó frissítés: 08/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit