On tärkeää, että rikosoikeudenkäynnissä kuullaan uhria. Vaikka oikeudenkäynnin päätarkoituksena onkin arvioida rikoksesta epäillyn tai epäiltyjen vastuuta, rikoksen uhrilla on yleensä oikeus osallistua oikeudenkäyntiin aktiivisesti. Vuonna 2012 annettu direktiivi rikoksen uhrien oikeuksista lujittaa muun muassa uhrien prosessuaalisia oikeuksia.
Uhrien asema rikosoikeudenkäyntimenettelyissä ja sitä koskeva lainsäädäntö vaihtelevat huomattavasti jäsenvaltiosta toiseen. Jotta voitaisiin varmistaa, että uhreilla on kaikissa jäsenvaltioissa tietyt vähimmäisoikeudet, on annettu useita EU:n säädöksiä, joilla vahvistetaan rikoksen uhrien suojaamista ja auttamista koskevia yhteisiä sääntöjä. Joukkoon kuuluu horisontaalisia säädöksiä, jotka koskevat uhrien oikeuksia yleensä, yksityiskohtaisempia säädöksiä suojelutoimenpiteistä ja uhreille maksettavista taloudellisista korvauksista sekä aineellisen oikeuden säädöksiä ihmiskaupan ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemisestä.
Jäsenvaltioiden oli määrä saattaa direktiivin säännökset osaksi kansallista lainsäädäntöään viimeistään 16. marraskuuta 2015. Oikeusasioiden pääosasto on laatinut jäsenvaltioille ohjeistusta (273 Kb)
tätä varten. Ohjeissa selitetään kaikki direktiivin säännökset ja ehdotetaan täytäntöönpanomenetelmiä. Tarkoituksena on auttaa jäsenvaltioiden viranomaisia, alan toimijoita ja palveluntarjoajia ymmärtämään, mitä direktiivissä säädettyjen uhrien oikeuksien toteuttaminen kaikkialla EU:ssa edellyttää.
Tätä sivustoa ylläpitää Euroopan komissio. Sivuston tiedot eivät välttämättä edusta Euroopan komission virallista kantaa. Komissio ei ole vastuussa tiedoista, joita esitetään tai joihin viitataan tällä sivustolla. EU:n sivustoihin sovellettavat tekijänoikeussäännöt löytyvät oikeudellisesta huomautuksesta.