Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Υπάρχει ήδη μετάφραση στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικάσλοβενικά
Swipe to change

Διαμεσολάβηση σε χώρες της ΕΕ

Σλοβενία

Αντί να προσφύγει κανείς στα δικαστήρια, γιατί να μην επιλύσει μια διαφορά με διαμεσολάβηση; Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο της οποίας ο διαμεσολαβητής βοηθά τους διαδίκους να καταλήξουν σε συμφωνία. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι νομικοί επαγγελματίες της Σλοβενίας γνωρίζουν άριστα τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης.

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Σλοβενία

Σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;

Ο νόμος για τους τρόπους εναλλακτικής επίλυσης ένδικων διαφορών (ZARSS, Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας αριθ. 97/09 και 40/12 - ZUJF), ο οποίος εκδόθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2009 και άρχισε να ισχύει στις 15 Ιουνίου 2010, επιβάλλει στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν πρόγραμμα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών που θα επιτρέπει στους διαδίκους να επιλύσουν με εναλλακτικό τρόπο τις διαφορές τους σε εμπορικές, εργατικές, οικογενειακές και άλλες αστικές υποθέσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, τα δικαστήρια υποχρεούνται να επιτρέπουν στους διαδίκους τη χρησιμοποίηση της διαμεσολάβησης, επιπλέον των υπόλοιπων τρόπων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης τηρεί κεντρικό μητρώο διαμεσολαβητών που απασχολούνται στα δικαστήρια, στο πλαίσιο προγραμμάτων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης:

Το Συμβούλιο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης. Το Συμβούλιο συστήθηκε τον Μάρτιο 2009 και είναι ένα κεντρικό, ανεξάρτητο σώμα εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο του Υπουργείου, με συντονιστικό και συμβουλευτικό ρόλο.

Για ποια θέματα επιτρέπεται ή/και συνηθίζεται περισσότερο η προσφυγή σε διαμεσολάβηση;

προσφυγή σε διαμεσολάβηση επιτρέπεται σε αστικές, οικογενειακές, εμπορικές, εργατικές και άλλες περιουσιακής φύσεως υποθέσεις, για αξιώσεις για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δικαίωμα διάθεσης και συμβιβασμού. Η διαμεσολάβηση επιτρέπεται επίσης σε άλλες υποθέσεις, εφόσον δεν απαγορεύεται από τον νόμο.

Η διαμεσολάβηση είναι συνηθέστερη σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές υποθέσεις.

Ισχύουν ειδικοί κανόνες στην περίπτωση αυτή;

Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση είναι προαιρετική. Ο νόμος περί διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ZMCGZ, Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, αριθ. 56/08) διέπει τη διαμεσολάβηση γενικά, δηλ. τη διαμεσολάβηση που συνδέεται με δικαστικές διαδικασίες και την εξώδικη διαμεσολάβηση. Θεσπίζει μόνο τους βασικούς κανόνες για τις διαδικασίες διαμεσολάβησης, οι οποίες κατά τα λοιπά διέπονται από αυτόνομους μηχανισμούς. Για παράδειγμα, προβλέπει πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η διαμεσολάβηση, ποιος διορίζει τον διαμεσολαβητή, τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς του διαμεσολαβητή, τη μορφή της συμφωνίας επίλυσης διαφορών, τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται η επιβολή της κ.λπ. Οι διάδικοι μπορούν να μην ακολουθήσουν τις διατάξεις του νόμου, εκτός από τις διατάξεις που αφορούν την αρχή της αμεροληψίας του διαμεσολαβητή και την επίδραση της διαμεσολάβησης στις προθεσμίες παραγραφής και στις αποσβεστικές προθεσμίες.

Η Σλοβενική Ένωση Διαμεσολαβητών έχει εκδώσει Κώδικα δεοντολογίας για διαμεσολαβητές, ο οποίος όμως εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της Ένωσης.

Ενημέρωση και κατάρτιση

Πληροφορίες για τη διαμεσολάβηση και για τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έλθετε σε επαφή με διαμεσολαβητή δημοσιεύονται σε διάφορους δικτυακούς τόπους ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων:

Κατάρτιση στους διαμεσολαβητές παρέχουν διάφορες ΜΚΟ καιτο Κέντρο Δικαστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης.

Ποιο είναι το κόστος της διαμεσολάβησης;

Προς το παρόν, η διαμεσολάβηση μέσω των δικαστηρίων η οποία διεξάγεται βάσει του ZARSS σε διαφορές που απορρέουν από τη σχέση μεταξύ γονέων και τέκνων και σε εργατικές διαφορές λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας προσφέρεται δωρεάν. Τα μέρη καταβάλλουν μόνο την αμοιβή των δικηγόρων τους. Σε όλες τις άλλες διαφορές, εκτός από τις εμπορικές διαφορές, το δικαστήριο καλύπτει την αμοιβή του διαμεσολαβητή για τις πρώτες τρεις ώρες διαμεσολάβησης.

Τα τέλη που επιβάλλουν οι ιδιωτικές οργανώσεις για τη διαμεσολάβηση ποικίλλουν.

Είναι δυνατή η επιβολή της τήρησης μιας συμφωνίας που έχει προκύψει από διαμεσολάβηση;

Η συμφωνία που προκύπτει από τη διαμεσολάβηση δεν είναι άμεσα εκτελεστή καθεαυτή. Εντούτοις, οι διάδικοι μπορούν συμφωνήσουν ότι η συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς θα έχει τη μορφή άμεσα εκτελεστής συμβολαιογραφικής πράξης, δικαστικού συμβιβασμού ή διαιτητικής απόφασης βασισμένης στο συμβιβασμό.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Τελευταία επικαιροποίηση: 23/03/2018

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.