Här hittar du information om rättssystemet i Slovakien.
Hitta information per region
Information om Slovakiens rättsordning finns på sidan Europeiska rättsliga nätverket på privaträttens område.
Begreppet ”rättskällor” används i tre betydelser:
Med avseende på hur rättsnormer har uppstått och hur bindande de är skiljer man traditionellt på följande typer av rättskällor:
Rättsreglernas hierarki är en av huvudprinciperna i den slovakiska rättsordningen. En korrekt förståelse av denna hierarki är rättsligt sett utomordentligt viktigt, både i fråga om rättspraxis och rättstillämpning. Rättsreglernas hierarki handlar inte bara om att dessa rättsregler logiskt sett är över- eller underordnade varandra, utan berör hela frågan om legitim auktoritet. Den handlar också om att en rättsregel bara kan utfärdas av ett enligt lag behörigt organ och inom ramen för dess lagstiftningsbehörighet.
Rättsregler klassificeras utifrån sin så kallade ”rättskraft”. Med rättskraft avses lagstiftningens egenskaper, dvs. att en rättsregel kan vara underordnad eller ha härletts ur en annan rättsregel med större rättskraft. I en situation med flera rättsregler med olika rättskraft får en rättsregel på en lägre nivå inte stå i strid mot en rättsregel på en högre nivå, som kan åsidosätta den lägre rättsregeln.
Lagstiftningen kan indelas hierarkiskt på följande sätt utifrån rättskraft:
Primärlagstiftning (lagar)
Sekundärlagstiftning
Att en viss lag har företräde innebär att alla andra rättsliga bestämmelser ska utgå från lagen, vara förenliga med den och inte strida mot den. Detta betyder i praktiken att om en rättslig bestämmelse på lägre nivå står i strid med en rättslig bestämmelse på högre nivå är det den sistnämnda som ska tillämpas.
Följande myndigheter har rätt att anta lagstiftning (organ med normgivningskompetens):
Etapper i lagstiftningsförfarandet:
Lagförslaget läggs fram – lagstiftningsinitiativ
Enligt artikel 87.1 i lag nr 460/1992 (Slovakiens författning) kan följande ta initiativ till lagstiftning:
Lagförslag ska vara uppdelade i stycken och ha en ingress.
Behandling av lagförslaget
Enligt nationalrådets arbetsordning (lag nr 350/1996) ska lagförslag genomgå tre behandlingar:
Omröstning (beslut om lagförslaget)
För att en lag ska antas krävs bifall av en absolut majoritet av de närvarande ledamöterna.
För att en artikel i författningen ska kunna ändras eller upphävas krävs så kallad kvalificerad majoritet, vilket innebär tre femtedelar av samtliga parlamentsledamöter (3/5 av 150 ledamöter).
Det slovakiska nationalrådet är beslutsmässigt om minst hälften av ledamöterna är närvarande.
Undertecknande av det antagna lagförslaget
Det antagna lagförslaget ska undertecknas av
I detta skede kontrolleras det antagna lagförslagets innehåll, förfarandemässiga korrekthet och slutliga utformning. Med sina underskrifter godkänner landets främsta företrädare enligt författningen lagens lydelse.
Presidenten kan vägra att underteckna en antagen lag med åberopande av innehållsliga brister (så kallat suspensivt veto). Han eller hon ska då skicka tillbaka den antagna lagen tillsammans med sina invändningar till det slovakiska nationalrådet för förnyad behandling.
Presidentens invändningar blir föremål för en andra och tredje behandling. Det slovakiska nationalrådet kan, men måste inte, ta hänsyn till presidentens invändningar. Nationalrådet kan upphäva det suspensiva vetot genom en ny omröstning, varpå lagen utfärdas utan presidentens underskrift.
Utfärdande (offentliggörande) av rättsakten
Utfärdande är den sista etappen i lagstiftningsprocessen. Lagstiftning med nationell verkan offentliggörs i Slovakiens officiella kungörelseorgan (Zbierka zákonov), vars utgivning justitieministeriet ansvarar för. Slovakiens officiella kungörelseorgan innehåller den slovakiska författningssamlingen. Det officiella kungörelseorganet publiceras både i en elektronisk version och i en pappersversion. Den elektroniska versionen och pappersversionen har samma rättsverkan och identiskt innehåll. Den elektroniska versionen är tillgänglig utan kostnad via portalen Slov-Lex.
Ikraftträdande/verkan
Lagstiftning träder i kraft den dag den offentliggörs i det officiella kungörelseorganet.
Lagstiftning får rättsverkan den 15:e dagen efter offentliggörandet i det officiella kungörelseorganet, om inte ett senare datum föreskrivs däri.
Andra rättsakter blir bindande den dag de offentliggörs i det officiella kungörelseorganet.
En normativ rättsakt på lägre nivå får inte strida mot en normativ rättsakt på högre nivå.
En normativ rättsakt kan bara ändras eller upphävas genom en normativ rättsakt på samma eller högre nivå.
Vid oförenligheter mellan rättsakter på samma nivå är huvudregeln att ny lagstiftning ändrar eller upphäver äldre lagstiftning eller att en specifik bestämmelse ändrar eller upphäver en allmän bestämmelse.
Slovakiens författningsdomstol granskar och beslutar om
Om författningsdomstolen slår fast att olika rättsliga bestämmelser är oförenliga med varandra upphör sådana bestämmelser, eller delar av dem, att gälla. Om de organ som utfärdat bestämmelserna inte – inom den tidsfrist som löper från det att avgörandet meddelades – ser till att de överensstämmer med de relevanta bestämmelser som har högre rang, upphör dessa bestämmelser, eller delar av dem, att gälla.
Det slovakiska justitieministeriets projekt för att skapa ”en elektronisk samling av rättsakter (Slov-Lex)” bygger på två sammankopplade informationssystem:
Fördelar för målgrupper:
Den grundläggande rättsprincipen att alla ska känna till gällande lagar och vara medvetna om sina rättigheter och skyldigheter blir allt svårare att tillämpa i praktiken, eftersom lagarna blir allt fler och alltmer komplicerade. Projektet Slov-Lex kommer att göra det lättare att omsätta denna princip i praktisk handling, genom att alla garanteras faktiskt tillgång till gällande lagstiftning:
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.