Yritystoiminta ja ihmisoikeudet

Kypros

Sisällön tuottaja:
Kypros

1. Millainen oikeusturva minulla on, jos joudun yritystoimintaan liittyvän ihmisoikeusloukkauksen uhriksi maassanne? Voinko saada korvausta?

Työnantajan pakollisesta vastuuvakuutuksesta annetussa laissa (nro 174/1989), sellaisena kuin se on muutettuna, säädetään korvausten maksamisesta työntekijälle, joka on joutunut yritystoimintaan liittyvän ihmisoikeusloukkauksen uhriksi, jos kyseessä on työtapaturma (kuolema tai ruumiinvamma), joka aiheutuu työstä ja työsuhteen aikana, tai työstä aiheutunut ammattitauti. Kyseinen laki velvoittaa jokaista työnantajaa ottamaan vakuutusyhtiön kautta vastuuvakuutuksen työntekijöiden tapaturmien tai ammattitautien varalta. Vakuutuksen on katettava myös ulkomailla työskentelevien, Kyproksessa vakinaisesti asuvien henkilöiden työtapaturmat ja ammattitaudit. Laissa säädetään rahallisesta vähimmäiskorvauksesta, joka maksetaan kustakin tapaturmasta tai ammattitaudista työntekijää kohti (160 000 euroa) sekä samasta välittömästä syystä johtuvaa tapahtumaa tai tapahtumasarjaa kohti (3 415 000 00 euroa), kulut ja korot mukaan luettuina.

Laissa säädettyä suuremman korvauksen maksaminen työntekijälle edellyttää asiaa koskevan kanteen nostamista tuomioistuimessa.

Yrityksissä suoritettavissa tarkastuksissa, joiden tarkoituksena on valvoa työterveyttä ja -turvallisuutta koskevan lainsäädännön noudattamista, työsuojelutarkastusyksikön tarkastajat tarkastavat myös, että työnantajalla on todistus työnantajan pakollisesta vastuuvakuutuksesta.

2. Onko erikseen vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin sovellettavia sääntöjä? Sovelletaanko näitä sääntöjä ympäristörikoksiin vai vakavaan työvoiman hyväksikäyttöön?

Vastaus on sama kuin edellä kysymyksessä 1.

3. Olen joutunut monikansallisen eurooppalaisen yrityksen toiminnasta johtuvan ihmisoikeusloukkauksen uhriksi EU:n ulkopuolella. Onko minulla oikeus viedä asia maanne tuomioistuinten käsiteltäväksi, jos en ole EU:n kansalainen tai en asu EU:ssa? Millä edellytyksillä voin väittää, että oikeuksiani on loukattu? Mistä saan lisätietoa?

Kysymyksessä kuvattujen tietojen perusteella ei ole havaittavissa yhteyttä, jolla voitaisiin perustella asian käsitteleminen Kyproksen tuomioistuimissa. Tällaista oikeutta ei näin ollen ole.

4. Jos ihmisoikeusloukkaus johtuu monikansallisen eurooppalaisen yrityksen toiminnasta EU:n ulkopuolella, voivatko oikeusasiamieslaitos, tasa-arvoelimet tai kansalliset ihmisoikeusjärjestöt auttaa uhria? Voivatko ne tutkia asiaani, jos en ole EU:n kansalainen tai en asu EU:ssa? Onko maassanne muita julkisia tahoja (esim. työ- tai ympäristönsuojeluviranomaisia), jotka voivat tutkia asiaani? Mistä löydän tietoa oikeuksistani?

Tällaista apua tai tukea ei ole saatavissa. Kolmansien maiden kansalaiset, jotka ovat joutuneet väitetyn ihmisoikeusloukkauksen uhriksi, voivat saada asianmukaista suojelua riippumattomilta tahoilta, jos loukkaus on tapahtunut Kyproksessa.

5. Onko maanne velvoittanut monikansalliset eurooppalaiset yritykset ottamaan käyttöön valitusmekanismeja tai sovittelupalveluja niiden toiminnasta johtuvien ihmisoikeusloukkausten käsittelyä varten? Sovelletaanko näitä velvoitteita myös EU:n ulkopuolella tapahtuneisiin ihmisoikeusloukkauksiin? Kuka vastaa näiden toimintojen valvonnasta maassanne? Onko saatavilla julkisia raportteja järjestelmän toiminnasta?

Kuluttajariitojen verkkovälitteisestä riidanratkaisusta annetussa asetuksessa (EU) N:o 524/2013 velvoitetaan yritykset, joilla on verkossa toimiva markkinapaikka, antamaan verkkosivustollaan tietoja verkkovälitteisestä riidanratkaisufoorumista.

6. Jos haen suojaa yritystoimintaan liittyvän ihmisoikeusloukkauksen vuoksi ja olen haavoittuvassa asemassa, onko minulla erityisiä oikeuksia? Voinko saada oikeusapua ja millä edellytyksillä?

Kaikille ihmisoikeuslaukkauksen uhriksi joutuneille luonnollisille henkilöille myönnetään oikeus saada oikeusapua heidän oleskellessaan Kyproksen tasavallan alueella riippumatta siitä, onko kyseessä Kyproksen tasavallan vai EU:n kansalainen.

Mitä kuluja oikeusapu kattaa?

Oikeusapua annetaan:

  • asianajajan käyttöön,
  • oikeudelliseen neuvontaan ja
  • edustukseen tuomioistuimessa.

Onko minulla oikeus saada oikeusapua samoin edellytyksin, jos en ole EU:n kansalainen tai en asu EU:ssa?

Ei ole.

Päivitetty viimeksi: 11/04/2022

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.