Informatie zoeken per regio
Een schadevergoeding kan worden gevraagd in de strafrechtelijke procedure. Indien u in een strafzaak een schadevergoeding van de verdachte wilt eisen, kunt u het formulier ‘Verzoek tot schadevergoeding’ invullen. Voor tips en advies bij het invullen kunt u terecht op de website van Slachtofferhulp Nederland. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen om de schade in kaart te brengen.
Ook in de civiele procedure kan schadevergoeding van de dader worden geëist. Deze procedure wordt veelal pas gestart als het niet is gelukt om op andere manieren de schade vergoed te krijgen.
Als de officier van justitie besluit om de verdachte te vervolgen komt er een strafzaak. U krijgt het formulier 'Verzoek tot schadevergoeding' per post toegestuurd. Het Openbaar Ministerie vraagt u het formulier binnen 14 dagen terug te sturen. Lukt het u niet om binnen 14 dagen het formulier terug te sturen? Vraag dan per e-mail uitstel bij het Slachtofferloket.
Informatie en advies hierover is te verkrijgen op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Op het formulier ‘Verzoek tot schadevergoeding’ geeft u aan wat uw schade is. Bij vraag 4a van het formulier vult u uw materiële schade in. Dit is alle schade die in geld is uit te drukken. Heeft u ook psychische en/of lichamelijke klachten? Immateriële schade is de schade die is ontstaan door de pijn en het verdriet na de gebeurtenis. Dit wordt ook wel smartengeld genoemd. Bij vraag 4b van het formulier vult u de immateriële schade in. Bij vraag 4c van het formulier vult u de affectieschade in. Affectieschade is de pijn, het verdriet en het verlies aan levensvreugde die iemand ervaart wanneer een dierbare overlijdt of letsel oploopt. In sommige gevallen kan een nabestaande van een overleden slachtoffer of een naaste van een slachtoffer dat ernstig en blijvend letsel heeft opgelopen, de affectieschade vergoed krijgen.
Voor meer informatie over het invullen van het formulier kunt u terecht op de website van Slachtofferhulp Nederland. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen om de schade in kaart te brengen.
Indien u niet zelf slachtoffer bent, maar heeft u kosten gemaakt voor het slachtoffer (bijvoorbeeld reiskosten, medische kosten of reparatienota), dan kunt u deze kosten op het formulier vermelden. Zet uw verplaatste schade niet op het formulier 'Verzoek tot schadevergoeding' van het slachtoffer, maar vraag een eigen formulier aan bij het Slachtofferloket bij u in de buurt.
Indien u in een strafzaak een schadevergoeding van de verdachte wilt eisen, kunt u het formulier ‘Verzoek tot schadevergoeding’ invullen. Voor meer informatie over het invullen van het formulier kunt u terecht op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Informatie en advies hierover is te verkrijgen op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Informatie over de gerechtskosten en andere kosten kunt u verkrijgen op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Informatie over rechtsbijstand voor en/of gedurende de procedure kunt u verkrijgen op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Informatie en advies hierover is te verkrijgen op de website van Slachtofferhulp Nederland.
Ja, u kunt hoger beroep instellen tegen een dergelijke beslissing.
De strafuitvoering begint zodra de dader definitief is veroordeeld. Indien de dader een schadevergoeding aan u moet betalen, geeft het Openbaar Ministerie het CJIB opdracht om het schadebedrag voor u te innen. Heeft de dader 8 maanden na de beslissing van de officier van justitie of de rechter nog niet betaald? Dan kan de overheid u alvast een deel van de schadevergoeding betalen (voorschot). Het CJIB stuurt u hierover een brief. Voor vragen over het ontvangen van een voorschot, kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.