Informatie zoeken per regio
De conform artikel 3, lid 2, aangewezen Roemeense beslissende instantie is:
de districtsrechtbank van Boekarest (Tribunalul București)
Commissie voor toekenning van financiële schadeloosstelling aan slachtoffers van misdrijven (Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor)
Bulevardul UNIRII, nr. 37, Sector 3, Boekarest, code 030823
Tel. +40 214083600, +40 214083700
Fax +40 213187731
E-mail: tribunalul.bucuresti@just.ro
Website: https://tribunalulbucuresti.ro/
Ja.
Niet van toepassing.
Nee.
Het is niet nodig fysiek aanwezig te zijn.
Onder rechtsbijstand vallen ook reiskosten, indien fysieke aanwezigheid op grond van de wet verplicht is of door de rechtbank wordt geëist, en als de rechter van oordeel is dat de betrokken personen niet op een andere manier kunnen worden gehoord.
De rechter beslist of deze kosten worden vergoed en laat de betrokken partij weten hoe zij deze kan terugvragen.
Het is niet nodig fysiek aanwezig te zijn.
Onder rechtsbijstand vallen ook reiskosten, indien fysieke aanwezigheid op grond van de wet verplicht is of door de rechtbank wordt geëist, en als de rechter van oordeel is dat de betrokken personen niet op een andere manier kunnen worden gehoord.
De rechter beslist of deze kosten worden vergoed en laat de betrokken partij weten hoe zij deze kan terugvragen.
Dit wordt onderzocht door de aangewezen Roemeense beslissende instantie, te weten de Commissie voor toekenning van financiële schadeloosstelling aan slachtoffers van misdrijven, van de districtsrechtbank van Boekarest.
De rechter beslist of deze kosten worden vergoed en laat de betrokken partij weten hoe zij deze kan terugvragen.
Een tot twee jaar.
In het Roemeens.
Bij de behandeling van het verzoek om financiële schadeloosstelling of het verzoek om een voorschot op de financiële schadeloosstelling kan de Commissie voor toekenning van financiële schadeloosstelling, die uit een panel van twee rechters bestaat, een van de volgende twee oplossingen kiezen:
De uitspraak over het verzoek om financiële schadeloosstelling of het verzoek om een voorschot op de financiële schadeloosstelling wordt betekend aan het slachtoffer.
Hiertegen kan binnen 15 dagen na de betekening beroep worden ingesteld.
U kunt rechtsbijstand van overheidswege ontvangen overeenkomstig de Roemeense wetgeving (artikel 14 en volgende van wet nr. 211/2004 inzake bepaalde maatregelen ter voorlichting, ondersteuning en bescherming van slachtoffers van misdrijven).
Kosteloze rechtsbijstand wordt op verzoek toegekend aan de volgende categorieën slachtoffers:
Aan bovenvermelde slachtoffers wordt kosteloze rechtsbijstand toegekend als het strafbare feit op Roemeens grondgebied is begaan of, wanneer het strafbare feit buiten het grondgebied van Roemenië is begaan, als het slachtoffer een Roemeens of buitenlands staatsburger is die legaal in Roemenië verblijft en de strafrechtelijke procedure in Roemenië plaatsvindt.
Aan slachtoffers van andere misdrijven wordt op verzoek kosteloze rechtsbijstand toegekend als het maandinkomen van het slachtoffer per gezinslid niet hoger is dan het nationale bruto minimumloon voor het jaar waarin het slachtoffer zijn/haar verzoek om kosteloze rechtsbijstand heeft ingediend.
Er wordt uitsluitend kosteloze rechtsbijstand toegekend als het slachtoffer binnen 60 dagen na het strafbare feit of na de datum waarop het slachtoffer kennis heeft gekregen van het strafbare feit, aangifte heeft gedaan bij de strafvervolgingsinstanties of de rechtbank. Indien het slachtoffer lichamelijk of geestelijk niet in staat was aangifte te doen bij de strafvervolgingsinstanties, gaat de termijn van 60 dagen in op het moment dat hij/zij daartoe weer in staat is.
Slachtoffers die jonger zijn dan 18 jaar en slachtoffers die handelingsonbekwaam zijn, zijn niet verplicht aangifte van het strafbare feit te doen bij de strafvervolgingsinstanties of de rechtbank. De wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige of degene die handelingsonbekwaam is, kan het strafbare feit bij de strafvervolgingsinstanties melden.
Het verzoek om kosteloze rechtsbijstand wordt ingediend bij de districtsrechtbank van het rechtsgebied waar het slachtoffer woont. Binnen 15 dagen na de indieningsdatum wordt er daarover uitspraak gedaan door twee rechters van de Commissie voor toekenning van financiële schadeloosstelling aan slachtoffers van misdrijven. Kopieën van bewijsstukken met betrekking tot de in het verzoek om kosteloze rechtsbijstand ingevulde gegevens en van andere documenten waarover het slachtoffer beschikt en die relevant zijn voor het verzoek, worden bij dat verzoek gevoegd.
De beslissing over het verzoek om kosteloze rechtsbijstand wordt genomen in de raadkamer, met oproeping van het slachtoffer.
Indien het slachtoffer niet over een eigen advocaat beschikt, moet in de beslissing waarbij het verzoek om kosteloze rechtsbijstand wordt ingewilligd, ook van rechtswege een advocaat worden aangesteld conform wet nr. 51/1995 betreffende de organisatie en de uitoefening van het beroep van advocaat, zoals opnieuw bekendgemaakt en nadien gewijzigd en aangevuld, en de regels voor het beroep van advocaat.
De beslissing over het verzoek om kosteloze rechtsbijstand wordt aan het slachtoffer betekend. De beslissing houdende afwijzing van het verzoek om kosteloze rechtsbijstand wordt op verzoek van het slachtoffer binnen 15 dagen na de betekening met het oog op heroverweging verstuurd naar de districtsrechtbank waartoe de Commissie voor toekenning van financiële schadeloosstelling aan slachtoffers van misdrijven behoort. De heroverweging wordt uitgevoerd door een panel van twee rechters.
Er wordt gedurende de gehele procedure kosteloze rechtsbijstand toegekend tot maximaal twee keer het nationale bruto minimumloon, zoals vastgesteld voor het jaar waarin het slachtoffer het verzoek om kosteloze rechtsbijstand heeft ingediend. De middelen die nodig zijn voor de kosteloze rechtsbijstand, zijn afkomstig uit de staatsbegroting, via de begroting van het ministerie van Justitie.
De bovenstaande bepalingen zijn ook van toepassing op de toekenning van het bedrag dat nodig is voor de tenuitvoerlegging van de beslissing tot toekenning van civiele schadeloosstelling aan het slachtoffer van een misdrijf.
Het verzoek om kosteloze rechtsbijstand en het verzoek om toekenning van het bedrag dat nodig is voor de tenuitvoerlegging van de beslissing tot toekenning van civiele schadeloosstelling aan het slachtoffer van het misdrijf, kunnen ook worden ingediend door de wettelijke vertegenwoordiger van de minderjarige of de handelingsonbekwame persoon. Het verzoek om kosteloze rechtsbijstand en het verzoek om toekenning van het bedrag dat nodig is voor de tenuitvoerlegging van de beslissing tot toekenning van civiele schadeloosstelling aan het slachtoffer van het misdrijf, zijn vrijgesteld van zegelrechten.
Het verzoek om kosteloze rechtsbijstand en het verzoek om toekenning van het bedrag dat nodig is voor de tenuitvoerlegging van de beslissing tot toekenning van civiele schadeloosstelling aan het slachtoffer van het misdrijf, kunnen ook worden ingediend door niet-gouvernementele organisaties die actief zijn op het gebied van slachtofferbescherming, indien de documenten zijn ondertekend door het slachtoffer, alle vereiste gegevens bevatten en vergezeld gaan van de noodzakelijke bewijsstukken.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.