Hitta information per region
Brottsoffret har rätt till statlig ersättning om ett uppsåtligt våldsbrott har resulterat i att en person har avlidit, brottsoffret har fått en svår eller måttlig personskada, brottsoffret har utsatts för sexuellt ofredande eller ett sexuellt övergrepp, brottsoffret är ett offer för människohandel eller brottsoffret har infekterats med hiv, hepatit B eller hepatit C.
Du kan få statlig ersättning för ideell skada, för fysiskt lidande och för förlust av egendom till följd av ett uppsåtligt brott.
Om en person har avlidit till följd av ett brott kan målsäganden i brottmålsprocessen utgöras av en anhörig till den avlidne (fästman eller fästmö, make eller maka, förälder, mor- eller farförälder, barn, barnbarn, syskon samt de personer tillsammans med vilka den berörda fysiska personen bodde och hade ett gemensamt (inte delat) hushåll).
Du är berättigad till statlig ersättning om en person har avlidit till följd av ett brott eller om brottsoffret har avlidit och inte har begärt statlig ersättning eller har begärt men inte fått statlig ersättning. Du måste emellertid be den myndighet som ansvarar för handläggningen av ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen) att erkänna dig som målsägande i den efterföljande brottmålsprocessen.
Om brottsoffret har överlevt brottet har du inte rätt till statlig ersättning som anhörig eller en person som står i beroendeställning till ett brottsoffer. I så fall är det brottsoffret självt som är berättigat till statlig ersättning.
Du kan få ersättning om du inte är medborgare i ett EU-land.
Om brottet har begåtts i en annan EU-medlemsstat har du rätt att begära ersättning från den EU-medlemsstat där brottet begicks, antingen direkt eller via rättshjälpsmyndigheten (Juridiskās palīdzības administrācija).
Ja, du måste ha anmält brottet till polisen.
För att kunna begära statlig ersättning måste en brottmålsprocess ha inletts, och den myndighet som handlägger ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen) måste ha beslutat att erkänna dig som målsägande i brottmålsprocessen.
För att begära statlig ersättning behöver du inte avvakta det slutliga beslutet från den myndighet som handlägger ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen).
För att rättshjälpsmyndigheten ska kunna fatta beslut om att bevilja eller neka statlig ersättning måste den myndighet som handlägger ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen) tillhandahålla följande information:
Du måste inte först kräva ersättning av gärningsmannen. Statlig ersättning påverkar inte brottsoffrets rätt att kräva ersättning i en brottmålsprocess genom att föra talan om enskilt anspråk i brottmålsprocessen. Du kan kräva ersättning när som helst under det straffrättsliga förfarandet, ända fram tills förstainstansdomstolen inleder sin prövning av saken. Du kan även väcka en civilrättslig talan vid en tvistemålsdomstol om du anser att du inte har fått full ersättning.
Du har även rätt till statlig ersättning om gärningsmannen eller dennes medbrottslingar inte har identifierats eller inte hålls straffrättsligt ansvariga.
Din ansökan om statlig ersättning bör åtföljas av en referens från den myndighet som handlägger ärendet (polisen), tillsammans med nödvändig information.
Ansökan om statlig ersättning måste inges till rättshjälpsmyndigheten inom ett år från det att du erkänts som målsägande, eller fick kännedom om de omständigheter som ger dig rätt till detta.
Statlig ersättning täcker ideell skada, fysiskt lidande eller förlust av egendom till följd av ett brott. Ingen åtskillnad görs mellan de typer av skador för vilken den statliga ersättningen betalas. Ersättningsbeloppet fastställs i lagen om statlig ersättning till brottsoffer (Likums par valsts kompensāciju cietušajiem), och grundas på de följder som brottet har fått.
Statlig ersättning betalas ut i en klumpsumma. Beloppet överförs till det betalkonto som anges i ansökan.
Hur brottet karaktäriseras kan påverka ersättningsbeloppet. Om brottet t.ex. begås i ett tillstånd av kraftig sinnesförvirring, överskrider gränserna för nödvärn eller sker i strid med villkoren för att frihetsberöva en person minskas den statliga ersättningen för följderna av brottet med 50 procent.
Om rättshjälpsmyndigheten inte mottar den begärda informationen inom 15 dagar kan den besluta att neka statlig ersättning. Om du nekas statlig ersättning hindrar detta dig inte från att ansöka om ersättning fler gånger hos rättshjälpsmyndigheten i enlighet med det gällande ansökningsförfarandet.Din ekonomiska situation påverkar inte dina möjligheter att få statlig ersättning och/eller storleken på ersättningsbeloppet.
Om du har fått ersättning för de skador som brottet orsakat från gärningsmannen eller någon annan person i hans eller hennes ställe minskas den statliga ersättningen med den ersättning som du redan har fått.
I lagen om statlig ersättning till brottsoffer fastställs andra kriterier som kan påverka dina möjligheter att få ersättning och storleken på ersättningsbeloppet. Till exempel följande:
Det högsta belopp som betalas i statlig ersättning till ett enda offer för ett brott ska motsvara fem gånger den fastställda minimimånadslönen i Lettland. Vid beräkningen av ersättningsbeloppet utgår man från minimimånadslönen vid den tidpunkt personen erkändes som målsägande.
Ersättningen betalas
Det högsta beloppet i statlig ersättning motsvarar fem gånger den fastställda minimimånadslönen i Lettland, medan det lägsta beloppet i statlig ersättning motsvarar 50 procent av det högsta ersättningsbeloppet. När minimimånadslönen ändras ändras också storleken på det statliga ersättningsbeloppet.
Du behöver inte specificera beloppet i formuläret för att ansöka om statlig ersättning, eftersom storleken på den statliga ersättningen fastställs i lagen om statlig ersättning till brottsoffer.
Den ersättning du får från andra källor (t.ex. arbetsgivarens försäkring eller en privat försäkring) dras inte av från den statliga ersättningen.
Nej, du kan inte få ett förskott på den statliga ersättningen.
Om du har fått statlig ersättning och det i det slutliga beslutet konstateras att brottet har fått svårare följdverkningar för dig än vad man ursprungligen misstänkte, kan du få mellanskillnaden mellan den statliga ersättning som redan betalats ut och den ersättning som du är berättigad till.
Om en lagakraftvunnen dom inte har meddelats i brottmålet när du begär statlig ersättning bör du till begäran om statlig ersättning bifoga en referens från den myndighet som handlägger ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen). Följande uppgifter ska anges.
Om brottmålsprocessen har avslutats när du begär statlig ersättning bör du till ansökan om statlig ersättning bifoga det lagakraftvunna avgörandet från den myndighet som ansvarade för handläggningen av ärendet och exekutionstiteln, om du inte beviljades ersättning, eller inte beviljades full ersättning, i det lagakraftvunna avgörandet.
Prövningen av ansökningar om statlig ersättning är kostnadsfri.
Rättshjälpsmyndigheten fattar beslut om att bevilja eller neka statlig ersättning.
För att få statlig ersättning måste du skicka din ansökan om statlig ersättning till rättshjälpsmyndigheten på följande adress: Pils laukums 4, Rīga, LV-1050.
Du behöver inte närvara vid förfarandet för att pröva ansökan om statlig ersättning och när det fattas beslut om att bevilja eller neka statlig ersättning.
Rättshjälpsmyndigheten fattar beslut om att bevilja eller neka statlig ersättning inom en månad från det att den mottog ersättningsansökan och beslutet sänds till den adress som uppgavs i ansökan.
Om rättshjälpsmyndigheten behöver ytterligare upplysningar från dig eller den myndighet som handlägger ärendet (polisen, åklagarmyndigheten, domstolen) skjuts beslutet upp tills all information som krävs har erhållits.
Du kan överklaga rättshjälpsmyndighetens beslut att betala eller neka statlig ersättning inom en månad från ikraftträdandet av beslutet genom att inge relevant ansökan till rättshjälpsmyndigheten. Överklagandet vidarebefordras till justitieministeriet.
Du kan få tag på formuläret för ansökan om statlig ersättning och information om hur du fyller i ansökan
Du kan ringa den kostnadsfria hjälptelefonlinjen på telefonnummer 116006, ”Hjälplinje för brottsoffer”, varje dag kl. 7.00–22.00. Här kan du få
Du kan även använda webbplatsen https://www.cietusajiem.lv/en/.
Du behöver inte rättshjälp för att begära ersättning från staten. Rättshjälpsmyndigheten ger den hjälp som behövs för att ansöka om statlig ersättning.
Organisationen ”Skalbes” erbjuder en kostnadsfri hjälptelefonlinje på nummer 116006, "Hjälptelefon för brottsoffer" (varje dag kl. 7.00–22.00). Den ger brottsoffer känslomässigt och psykologiskt stöd, och informerar dem om brottsoffers processuella rättigheter (exempelvis rättigheter i brottmålsprocesser, rätt till skadestånd, statlig ersättning etc.), tillgängliga tjänster och befintligt brottsofferstöd.
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.