Du kan få ersättning för ett begränsat antal uppsåtliga våldsbrott som begås i de områden som Republiken Cypern kontrollerar och som anges i lagstiftningen (t.ex. allvarlig kroppsskada, mord).
Du kan få ersättning för allvarliga fysiska skador eller hälsobesvär som, enligt ett läkarutlåtande, kräver sjukhusvård och bortavaro från arbetet i minst åtta dagar.
Ja, du kan få ersättning om du är anhörig eller i beroendeställning till ett brottsoffer som har avlidit till följd av ett brott, dvs. brottsoffrets make eller maka och/eller barn.
Nej, du kan inte få ersättning om du är anhörig eller i beroendeställning till ett brottsoffer som inte har förlorat livet.
Ja, du kan få ersättning om du inte är medborgare i ett EU-land, förutsatt att du är medborgare i en stat som är medlem av Europarådet och stadigvarande bosatt i Cypern, eller om du är medborgare i en stat som är part i Europakonventionen om ersättning åt offer för våldsbrott.
Nej, du kan inte ansöka om ersättning här i landet, om du bor här eller kommer härifrån, för ett brott som begåtts i ett annat EU-land. Ersättning beviljas endast för brott som begås i de områden som kontrolleras av Republiken Cypern.
Ja, du måste anmäla brottet till polisen inom fem dagar från dagen för brottet eller, om detta inte är rimligt genomförbart, inom fem dagar från när det var rimligt genomförbart att anmäla brottet.
Nej, ansökan om ersättning kan göras inom två år från brottet oavsett om det pågår en polisutredning och/eller en brottmålsprocess eller inte.
Ja, innan du kan ansöka om ersättning måste du först kräva ersättning från gärningsmannen, om denne har identifierats. Ansökan om ersättning måste göras inom två år från dagen för brottet, oavsett huruvida processen mot den tilltalade fortfarande pågår.
Ja, du är fortfarande berättigad till ersättning om den tilltalade inte har identifierats eller dömts. Du måste lämna in en polisanmälan som rör brottet och som visar att den tilltalade inte har identifierats.
Ja, tidsfristen för att ansöka om ersättning är två år från dagen för brottet.
a) För brottsoffret:
– Materiell (icke-psykisk) skada:
Gratis sjukvård tillhandahålls av offentliga sjukvårdsinrättningar och hälsomyndigheter upp till ett värde motsvararande 1 709 euro.
Ingår i ovannämnda belopp.
Vid permanent arbetsoförmåga betalas en invaliditetspension ut. Beloppet motsvarar den procentandel som arbetsförmågan har minskat multiplicerat med den oavkortade allmänna pension som utges enligt socialförsäkringslagen.
Vid tillfällig arbetsoförmåga betalas sjukpenning ut i upp till sex månader. Beloppet motsvarar den oavkortade allmänna sjukpenning som utges enligt socialförsäkringslagen.
Ej tillämpligt.
Ej tillämpligt.
Ej tillämpligt.
Ej tillämpligt.
– Psykisk (ideell) skada:
Ej tillämpligt.
b) För personer som är i beroendeställning eller anhöriga till brottsoffret:
– Materiell (icke-psykisk) skada:
Ett begravningsbidrag betalas ut. Beloppet motsvarar det begravningsbidrag som utges enligt socialförsäkringslagen.
Ej tillämpligt.
En efterlevandepension eller bidrag till föräldralös betalas ut. Beloppet motsvarar den oavkortade allmänna pension eller det bidrag som utges enligt socialförsäkringslagen.
– Psykisk skada:
Ej tillämpligt.
Ersättningen betalas ut i en klumpsumma, men invaliditetspensionen, efterlevandepensionen och bidraget till föräldralösa betalas ut som månatliga delbetalningar.
Ersättning betalas inte ut när du fallit offer för ditt eget brott, deltar i organiserad brottslighet eller är medlem av en organisation som ägnar sig åt våldsbrott, även om det våldsbrott som du är offer för inte är relevant i sammanhanget eller du inte deltog i just det brottet.
Din ekonomiska situation påverkar inte din möjlighet att få ersättning.
Om du inte samarbetar fullt ut med polisen eller annan behörig myndighet.
Ersättningen beräknas på det sätt som anges ovan i frågan ”Vilka förluster och utgifter täcker ersättningen?”.
Det finns inget minsta eller högsta ersättningsbelopp. Det högsta belopp du kan tilldelas anges ovan i frågan ”Vilka förluster och utgifter täcker ersättningen?”.
Nej, det är inte nödvändigt.
Ja, ersättning som erhålls från andra källor dras av.
Nej, det kan du inte.
Nej, det kan du inte.
Du måste lämna in en polisanmälan och ett läkarintyg tillsammans med din ansökan om ersättning. Du kan uppmanas att lämna in en eller flera av nedanstående handlingar:
Nej.
Chefen för socialförsäkringsmyndigheten.
Du kan överlämna din ansökan personligen eller sända den med post till följande adress: Socialförsäkringsmyndigheten (Social Insurance Services), 7 Lord Byron Ave., 1465, Nicosia, Cypern.
Nej, det är inte nödvändigt.
Det tar sex månader från den dag alla uppgifter som behövs för att fatta ett beslut är tillgängliga.
Du kan överklaga beslutet genom att inge ett överklagande till domstolen inom 75 dagar från dagen för beslutet.
Du hittar ansökningsformulär och information om ersättning – på grekiska och engelska – på socialförsäkringsmyndighetens lokalkontor eller på socialförsäkringsmyndighetens webbplats.
Det finns inte någon särskild telefonhjälptjänst eller webbsida för ersättningsfrågor. Du kan få information genom att vända dig till socialförsäkringsmyndigheten.
Du kan ansöka om rättshjälp i samband med rättsprocessen i ditt ärende. Rättshjälp beviljas inte för hjälp med att fylla i ansökningar om ersättning som inges till denna myndighet.
Du kan få information och ansöka om ersättning genom att vända dig till socialförsäkringsmyndigheten.
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.