Informații pe regiuni
Se pot obține despăgubiri pentru orice tip de infracțiune care a provocat o leziune fizică sau un prejudiciu moral ca urmare a unor fapte intenționate care constituie fie actus reus al unei infracțiuni, fie infracțiunea de atac la pudoare sau de viol prevăzută la articolele 372-376 din Codul penal.
- leziune fizică/pierdere economică;
- prejudiciu moral.
O rudă sau o persoană care se afla în întreținerea unei persoane decedate ca urmare a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă prin această faptă i s-a afectat grav calitatea vieții (prin suferința psihică provocată de pierderea unei persoane apropiate), poate depune o cerere de despăgubire la ministrul justiției în cazul în care nu au fost obținute despăgubiri efective și adecvate. Membrii familiei, soții, partenerii necăsătoriți, partenerii civili sau persoanele care au relații deosebit de strânse cu victima pot obține despăgubiri, cu condiția ca acestea să fi suferit un prejudiciu reparabil. În principiu, gradul relației nu este relevant, deoarece se ia în considerare numai viața sentimentală și materială împărtășită cu victima directă. În practică, numai membrii familiei, în special familia nucleară, sunt considerați victime indirecte. Familia nucleară este o familie care cuprinde doi adulți, căsătoriți sau nu, cu sau fără copii.
O rudă sau o persoană aflată în întreținerea unei victime – care a supraviețuit unor fapte intenționate ce constituie o infracțiune și care i-au provocat acesteia leziuni fizice care au condus la un handicap permanent sau la o incapacitate totală de muncă pe o perioadă mai mare de o lună și afectează grav calitatea vieții sale – poate depune o cerere de despăgubire la ministrul justiției în cazul în care nu au fost obținute despăgubiri efective și adecvate.
Numai persoanele care își au reședința în mod legal în Luxemburg sau cetățenii unui stat membru al Uniunii Europene sau al Consiliului Europei și care, în momentul săvârșirii infracțiunii, se aflau în mod legal în Luxemburg sau victimele traficului de ființe umane pot solicita despăgubiri. În caz contrar, nu se poate acorda nicio despăgubire.
Orice persoană care își are reședința legală și obișnuită în Luxemburg, dar care a fost victima unei infracțiuni premeditate săvârșite cu violență într-un alt stat membru al Uniunii Europene, are dreptul să solicite despăgubiri din bugetul Luxemburgului în cazul în care aceasta nu are dreptul de a fi despăgubită de celălalt stat.
În conformitate cu Legea din 12 martie 1984 privind despăgubirile acordate anumitor victime ale leziunilor fizice, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
Nu, victima nu trebuie să fi denunțat infracțiunea la poliție pentru a putea solicita despăgubiri.
Nu, decizia privind acordarea de despăgubiri poate fi luată de ministrul justiției înainte de pronunțarea sentinței în cadrul procesului penal.
Dacă autorul infracțiunii a fost identificat și îl acționați în judecată pentru daune în calitate de parte civilă în cadrul procesului penal, trebuie să așteptați rezultatul acestei plângeri. Dacă autorul infracțiunii este insolvabil, puteți să depuneți o cerere de despăgubire la ministrul justiției.
Ministrul justiției poate dispune plata integrală sau parțială a despăgubirilor sau a avansului care v-a fost plătit ulterior cu titlu de despăgubiri efective sau daune-interese pentru prejudiciu.
Autorul infracțiunii nu a fost identificat
În cazul în care autorul infracțiunii nu a fost identificat, puteți solicita despăgubiri trimițând cererea dumneavoastră la Ministerul Justiției. Această cerere trebuie să fie redactată în limba franceză, germană sau luxemburgheză și trebuie să indice data, locul și natura exactă a faptelor a căror victimă ați fost. Documentele justificative pentru faptele și prejudiciul pe care le-ați suferit trebuie să fie anexate la această scrisoare, în sprijinul cererii dumneavoastră. În plus, trebuie să îndepliniți condițiile prevăzute la articolul 1 din Legea din 12 martie 1984 privind despăgubirile acordate anumitor victime ale leziunilor fizice rezultate în urma infracțiunilor.
Autorul infracțiunii nu a fost condamnat
Pentru a avea dreptul la despăgubiri, autorul infracțiunii trebuie să fi fost găsit vinovat printr-o hotărâre judecătorească devenită definitivă. Ministrul justiției poate dispune, pe baza unui aviz emis de Comisia pentru victime (Commission victime), plata integrală sau parțială a despăgubirilor sau a avansului. Ministrul poate lua aceeași decizie în cazul în care a fost plătit un avans și rezultă, ulterior, că despăgubirea nu a fost justificată.
Cererea trebuie depusă în termen de doi ani de la data săvârșirii faptelor. Dacă autorul infracțiunii este urmărit penal, termenul este prelungit și expiră la doi ani de la pronunțarea hotărârii definitive a instanței învestite cu cauza penală. În cazul în care, după ce hotărârea penală a devenit definitivă, obțineți o hotărâre cu privire la acțiunea dumneavoastră civilă în despăgubiri, acest termen este prelungit și expiră la doi ani de la data la care hotărârea civilă devine definitivă. Cu toate acestea, dacă sunteți minor(ă), termenul de prescripție nu începe până la data la care atingeți vârsta majoratului dacă faptele sunt pasibile de sancțiuni penale sau prevăzute și pedepsite în temeiul articolelor 372, 373, 375, 382‑1 și 382‑2, 400, 401bis, 402, 403 sau 405 din Codul penal.
De exemplu, despăgubirea acoperă:
a) pentru victima infracțiunii:
leziune fizică (non-psihologică):
prejudiciu psihologic (moral):
b) pentru persoanele aflate în întreținerea victimei sau pentru rudele victimei:
leziune fizică (non-psihologică):
prejudiciu psihologic:
Despăgubirea este plătită ca o sumă forfetară și nu sub forma unei rente. Cu toate acestea, dacă este necesar, în cazuri justificate în mod corespunzător, ministrul justiției poate acorda un avans solicitantului pe perioada analizării cererii. În plus, dacă victimei i-a fost plătită o despăgubire și leziunea se agravează în mod semnificativ, victima poate solicita despăgubiri suplimentare în termen de cinci ani de la plata despăgubirii principale.
Despăgubirea poate fi refuzată sau redusă ca urmare a comportamentului victimei în momentul săvârșirii faptelor.
Orice victimă care a suferit o vătămare și îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 1 din Legea din 12 martie 1984 privind despăgubirile acordate anumitor victime ale leziunilor fizice poate solicita despăgubiri din partea statului, indiferent de situația sa financiară, cu condiția să nu fi fost obținute daune-interese sau despăgubiri efective și adecvate.
Despăgubirile pot fi refuzate sau reduse luând în considerare relația dumneavoastră cu autorul infracțiunii.
Comisia pentru victime precizează, în avizul său, dacă cererea este justificată și valoarea despăgubirilor care ar trebui acordate, care se bazează în special pe cât de grav a fost afectată calitatea vieții solicitantului. Ministrul justiției decide în continuare dacă acordă sau nu despăgubiri și stabilește suma.
Valoarea maximă a despăgubirilor care pot fi acordate de ministrul justiției nu poate depăși un plafon stabilit în fiecare an în Regulamentul Marelui Ducat. Acest plafon a fost fixat la 63 000 EUR pentru anul 2017.
Solicitanții de despăgubiri nu trebuie să completeze niciun formular special în Luxemburg. Trebuie doar să scrie o scrisoare în care să indice data, locul și natura exactă a faptelor și să anexeze documente în sprijinul cererii.
Despăgubirea trebuie plătită de către stat numai dacă victima nu poate obține despăgubiri efective și adecvate într-un alt mod, de exemplu de la autorul infracțiunii, prin sistemul de asigurări sociale sau asigurări personale. Comisia pentru victime poate lua în considerare orice despăgubire primită pentru pierderile dumneavoastră din alte surse.
Dacă este necesar, în cazuri justificate în mod corespunzător, ministrul justiției poate acorda un avans pe perioada analizării cererii.
Dacă a fost acordată o despăgubire și vătămarea se agravează ulterior în mod semnificativ, se poate solicita o despăgubire suplimentară. Această cerere trebuie depusă în termen de cinci ani de la data plății despăgubirii principale.
Această despăgubire suplimentară nu poate depăși suma maximă de 63 000 EUR minus valoarea despăgubirii acordate anterior.
Orice documente justificative pentru faptele și prejudiciile pe care le-ați suferit trebuie să fie anexate la scrisoare, în sprijinul cererii dumneavoastră.
Listă neexhaustivă:
Nu.
Luxemburg Ministerul Justiției
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527/(+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Site internet: http://www.mj.public.lu/
Luxemburg Ministerul Justiției
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527/(+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Site internet: http://www.mj.public.lu/
Comisia pentru victime trebuie să invite victima să participe la audiere. Dacă aceasta participă, Comisia va asculta explicațiile sale cu privire la fapte și vătămarea suferită. Această audiere nu este publică și puteți fi asistat(ă) de un avocat.
Ministrul justiției va lua o decizie în termen de șase luni de la depunerea cererii dumneavoastră de despăgubire.
În cazul în care victima nu este mulțumită de decizia ministrului justiției în ceea ce privește principiul sau suma acordată, aceasta poate iniția o acțiune în justiție împotriva statului, reprezentat de ministrul justiției. Această acțiune trebuie să fie introdusă în fața instanței teritoriale (tribunal d'arrondissement) din Luxemburg sau Diekirch, la alegerea solicitantului.
Informații privind procedura de depunere a unei cereri pot fi obținute de la:
Ministerul Justiției
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527/(+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Site internet: http://www.mj.public.lu/
În plus, Serviciul juridic de primire și informare (Service d’Accueil et d’Information juridique) și Serviciul de sprijin pentru victime (Service d’aide aux victimes) din cadrul Serviciului central de asistență socială (Service central d’assistance sociale) oferă ajutor și consultanță la depunerea cererilor.
Site internet:
http://www.mj.public.lu/services_citoyens/indemnisation/index.html
https://justice.public.lu/fr/aides-informations/assistance-sociale/scas-service-aide-victimes.htmlOrice persoană care poate dovedi că nu dispune de venituri suficiente poate beneficia de asistență juridică gratuită, în condițiile prevăzute de lege. Un avocat poate fi numit pentru a vă oferi consultanță juridică sau pentru a vă reprezenta în instanță, costurile fiind acoperite de stat. Oricine poate consulta organismele care oferă informații juridice și consultanță sau mediere. Puteți accesa Serviciul juridic de primire și informare pentru a obține gratuit orice informații de natură juridică.
- Service d’aide aux victimes (Serviciul de sprijin pentru victime), Service central d’assistance sociale (Serviciul central de asistență socială)
Bâtiment Plaza Liberty, Entrée A
12-18, rue Joseph Junck
L-1839 Luxemburg
Tel.: (+352) 47 58 21-627/628
Mobil: (+352) 621 32 65 95
E-mail: scas-sav@justice.etat.lu
- Service d’Accueil et d’Information juridique (Serviciul juridic de primire și informare):
în Luxemburg,
Cité judiciaire – Bâtiment BC,
L-2080 Luxemburg
Tel.: (+352) 22 18 46
în Diekirch,
Justice de Paix,
L-9211 Diekirch
Tel.: (+352) 80 23 15
în Esch-sur-Alzette,
Justice de Paix,
L-4239 Esch-sur-Alzette
Tel.: (+352) 54 15 52
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.