Informații pe regiuni
Victima are dreptul la despăgubiri din partea statului, în cazul în care o infracțiune săvârșită cu intenție a condus la decesul unei persoane, victima a suferit o vătămare corporală gravă sau moderată, victima a fost supusă unui atac la pudoare sau unei agresiuni sexuale, este victima traficului de persoane sau a fost infectată cu virusul imunodeficienței umane, hepatita B sau C.
Puteți primi despăgubiri din partea statului pentru orice prejudiciu moral, suferință fizică și pierdere de proprietate generate pe fondul unei infracțiuni săvârșite cu intenție.
În cazul în care o persoană a decedat ca urmare a unei infracțiuni, victima în procesul penal poate fi o rudă a persoanei decedate [logodnic, soț, părinți, bunici, copii, nepoți, frați, precum și persoanele împreună cu care persoana fizică în cauză a locuit și a deținut o gospodărie comună (nu partajată)].
Dacă o persoană a decedat ca urmare a unei infracțiuni sau dacă victima a decedat și nu a solicitat despăgubiri din partea statului sau a solicitat și nu a primit despăgubiri din partea statului, aveți dreptul să primiți despăgubiri din partea statului. Cu toate acestea, aveți obligația de a solicita persoanei responsabile de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța) să vă recunoască drept victimă în procedurile penale corespunzătoare.
Nu aveți dreptul să primiți despăgubiri din partea statului în calitate de rudă sau persoană aflată în întreținerea unei victime în cazul în care victima a supraviețuit în urma infracțiunii. În acest caz, victima însăși are dreptul la despăgubiri din partea statului.
Puteți primi despăgubiri din partea statului dacă nu sunteți cetățean al unei țări UE.
Dacă infracțiunea a fost săvârșită într-un alt stat membru al UE, aveți dreptul să solicitați despăgubiri din partea statului membru al UE în care a fost săvârșită infracțiunea, în mod direct sau prin intermediul Administrației pentru asistență juridică (Juridiskās palīdzības administrācija).
Trebuie să denunțați infracțiunea la poliție.
Pentru a solicita despăgubiri din partea statului, se impune inițierea unei proceduri penale în care să fiți recunoscut drept victimă în procedurile penale pe baza deciziei persoanei responsabile de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța).
Pentru a solicita despăgubiri din partea statului, nu trebuie să așteptați pronunțarea hotărârii definitive de către persoana responsabilă de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța).
În vederea pronunțării unei hotărâri cu privire la plata despăgubirilor din partea statului sau refuzul în acest sens de către Administrația pentru asistență juridică, persoana responsabilă de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța) trebuie să furnizeze următoarele informații:
Nu aveți obligația de a solicita mai întâi despăgubiri din partea autorului infracțiunii. Despăgubirile din partea statului nu aduc atingere dreptului victimei de a solicita despăgubiri în cadrul procedurilor penale prin depunerea unei cereri de despăgubire pentru prejudiciul suferit în orice etapă a procedurii penale până la inițierea examinării cauzei în fața tribunalului de primă instanță și în cadrul procedurilor civile prin depunerea unei plângeri în instanță în cazul în care considerați că nu ați fost despăgubit pe deplin.
Aveți, de asemenea, dreptul să primiți despăgubiri din partea statului în cazul în care autorul infracțiunii sau complicele acestuia nu este identificat sau dacă nu este tras la răspundere penală.
Trebuie să depuneți cererea pentru despăgubiri din partea statului prin adăugarea informațiilor necesare la trimiterea din partea persoanei responsabile de desfășurarea procedurii (poliția).
Cererea pentru despăgubiri din partea statului trebuie depusă la Administrația pentru asistență juridică în termen de un an de la data la care ați fost recunoscut drept victimă sau ați luat cunoștință de faptele care vă îndreptățesc să acționați în acest sens.
Despăgubirile din partea statului acoperă prejudiciul moral, suferința fizică sau pierderea de proprietate generate pe fondul unei infracțiuni, fără a face distincție între tipurile de prejudiciu pentru care sunt plătite despăgubiri din partea statului. Valoarea despăgubirilor din partea statului este stabilită în Legea privind „despăgubirile din partea statului acordate victimelor” (Likums par valsts kompensāciju cietušajiem), pe baza consecințelor generate pe fondul infracțiunii.
Despăgubirile din partea statului sunt plătite printr-o plată unică, ce este transferată în contul instituției de plată indicat în cerere.
Caracterizarea infracțiunii poate afecta valoarea despăgubirilor din partea statului, de exemplu dacă infracțiunea este săvârșită într-o stare de agitație psihică intensă, încălcând limitele de autoapărare necesare sau condițiile de detenție ale unei persoane. În astfel de cazuri, cuantumul despăgubirilor din partea statului în funcție de consecințele infracțiunii este redus cu 50%.
În cazul în care Administrația pentru asistență juridică nu primește informațiile solicitate în termen de 15 zile, aceasta poate decide să refuze plata despăgubirilor din partea statului. Decizia privind refuzul de a plăti despăgubiri din partea statului în acest caz nu vă împiedică să solicitați de mai multe ori Administrației pentru asistență juridică despăgubiri în conformitate cu procedurile de solicitare a acestora.Situația dumneavoastră financiară nu vă afectează șansa de a primi despăgubiri din partea statului și/sau cuantumul despăgubirilor.
Dacă ați primit despăgubiri pentru prejudiciul generat pe fondul infracțiunii din partea autorului infracțiunii sau din partea unei alte persoane în locul acestuia, valoarea despăgubirilor din partea statului este redusă cu valoarea despăgubirilor deja primite.
Legea privind despăgubirile din partea statului acordate victimelor prevede alte criterii care vă pot afecta șansa de a primi despăgubiri și/sau suma pe care trebuie să o primiți. De exemplu:
Valoarea maximă a despăgubirilor acordate de către stat în mod individual victimelor unei infracțiuni va reprezenta echivalentul a cinci salarii lunare minime, astfel cum sunt stabilite acestea în Republica Letonia. Valoarea despăgubirilor din partea statului care se impun a fi plătite se calculează având în vedere valoarea salariului minim lunar stabilit în momentul recunoașterii persoanei drept victimă.
Sunt plătite despăgubiri:
Valoarea maximă a despăgubirilor acordate de către stat reprezintă echivalentul a cinci salarii minime lunare, astfel cum sunt stabilite acestea în Republica Letonia, însă valoarea minimă a despăgubirilor acordate de către stat este de 50% din valoarea maximă a despăgubirilor acordate de către stat. Valoarea despăgubirilor din partea statului se modifică în mod proporțional cu modificările salariului minim lunar.
Nu este necesar să precizați suma în formularul de cerere pentru despăgubiri din partea statului, deoarece Legea privind despăgubirile din partea statului acordate victimelor stabilește valoarea despăgubirilor din partea statului.
Despăgubirile pe care le primiți din alte surse (de exemplu, schema de asigurare a angajatorului sau cea privată) nu sunt deduse din valoarea despăgubirilor din partea statului.
Nu puteți primi o plată în avans a despăgubirilor din partea statului.
În cazul în care ați primit despăgubiri din partea statului, iar în decizia finală se stabilește că ați suferit consecințe mai grave ca rezultat al infracțiunii, puteți primi diferența dintre valoarea despăgubirilor din partea statului plătită și valoarea de plată.
În cazul în care nu a fost încă pronunțată o hotărâre definitivă în cadrul procedurii penale în momentul solicitării despăgubirilor din partea statului, trebuie să atașați la cererea pentru despăgubiri din partea statului o trimitere din partea persoanei responsabile de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța), precizând următoarele:
În cazul în care procedurile penale sunt încheiate în momentul solicitării despăgubirilor din partea statului, trebuie să atașați la cererea pentru despăgubiri din partea statului hotărârea definitivă a persoanei responsabile de desfășurarea procedurii și titlul executoriu, dacă despăgubirile pentru daune menționate în hotărârea definitivă nu au fost achitate ori au fost achitate parțial.
Procesul de revizuire a cererilor pentru despăgubiri din partea statului este gratuit.
Administrația pentru asistență juridică hotărăște cu privire la plata despăgubirilor acordate de către stat sau refuzul de a plăti despăgubiri acordate de către stat.
Pentru a primi despăgubiri din partea statului, trebuie să trimiteți cererea pentru despăgubiri din partea statului la Administrația pentru asistență juridică, la următoarea adresă: Pils laukums 4, Rīga, LV-1050.
Prezența dumneavoastră nu este necesară în cadrul procesului de revizuire a cererii pentru despăgubiri acordate de către stat, al procesului de decizie cu privire la plata despăgubirilor acordate de către stat sau de refuz al plății acestora.
Administrația pentru asistență juridică hotărăște cu privire la plata despăgubirilor acordate de către stat sau refuzul de a plăti despăgubiri acordate de către stat în termen de o lună de la data primirii cererii de despăgubire și trimite decizia la adresa indicată în cererea de despăgubire.
În cazul în care Administrația pentru asistență juridică solicită informații suplimentare de la dumneavoastră sau de la persoana responsabilă de desfășurarea procedurii (poliția, parchetul, instanța), termenul aferent procesului decizional este suspendat până la primirea tuturor informațiilor solicitate.
Puteți contesta decizia Administrației pentru asistență juridică cu privire la plata despăgubirilor acordate de către stat sau refuzul de a plăti despăgubiri acordate de către stat în termen de o lună de la data intrării sale în vigoare, prin depunerea unei cereri relevante la Administrația pentru asistență juridică, ce urmează a fi înaintată Ministerului Justiției.
Formularul de cerere pentru despăgubiri din partea statului și informații privind modul de completare a acestuia sunt disponibile aici:
Puteți utiliza linia telefonică de urgență gratuită 116006 „Linia de asistență telefonică pentru victimele infracțiunilor” în fiecare zi în intervalul 07:00 - 22:00, unde puteți obține:
De asemenea, puteți accesa site-ul https://www.cietusajiem.lv/en/.
Nu aveți nevoie de asistență juridică pentru a solicita despăgubiri din partea statului. Administrația pentru asistență juridică furnizează asistența necesară în cadrul procesului de solicitare a despăgubirilor din partea statului.
Asociația „Skalbes” pune la dispoziție o linie de asistență gratuită 116006 „Linia de asistență telefonică pentru victimele infracțiunilor” (în fiecare zi în intervalul 07:00 - 22.00), oferind sprijin emoțional și psihologic victimelor infracțiunilor, informații cu privire la drepturile procedurale ale victimelor (de exemplu, drepturi în cadrul procedurilor penale, dreptul la despăgubiri pentru daune, despăgubiri acordate de către stat etc.), serviciile disponibile și serviciile de asistență existente pentru victime.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.