Informații pe regiuni
Pentru o infracțiune premeditată săvârșită cu violență împotriva unei persoane.
Pentru leziuni (fizice sau psihice) a căror vindecare durează mai mult de opt zile.
Da. Pe lângă victimă, ascendenții sau descendenții victimei, părinții adoptivi sau asistenții maternali, copiii adoptivi sau luați în plasament, soțul/soția sau partenerul civil pot primi despăgubiri dacă locuiau cu victima în aceeași gospodărie în momentul săvârșirii infracțiunii; același lucru se aplică și persoanelor aflate în întreținerea victimei.
Da, decesul victimei nu este o condiție pentru despăgubirea persoanelor aflate în întreținere sau a altor persoane autorizate.
Da, dacă aveți reședința în mod legal în UE sau dacă sunteți victimă a traficului de ființe umane.
Se pot solicita despăgubiri numai pentru infracțiunile săvârșite pe teritoriul Ungariei. Dacă infracțiunea a avut loc într-o altă țară, puteți depune cererea de despăgubire în Ungaria. În astfel de cazuri, autoritățile maghiare vor transmite cererea statului membru în care a fost săvârșită infracțiunea.
Da, inițierea unei proceduri penale în legătură cu fapta comisă reprezintă o condiție pentru obținerea de despăgubiri.
Nu, se pot solicita despăgubiri imediat după inițierea procedurii penale.
Nu.
Da, se poate depune o astfel de cerere. În astfel de cazuri, amploarea prejudiciului, raportul cauză-efect dintre prejudiciu și faptă și necesitatea despăgubirii trebuie justificate cu probe.
Despăgubirile trebuie solicitate în termen de trei luni de la săvârșirea infracțiunii. Termenul de prescripție pentru depunerea unei cereri este de cinci ani de la săvârșirea unei infracțiuni.
Despăgubirea acoperă, de exemplu:
Despăgubirea poate fi solicitată într-o plată unică sau sub forma unei indemnizații lunare.
Despăgubirea acordată din bugetul statului nu este datorată dacă s-a stabilit printr-o hotărâre judecătorească definitivă că victima, prin comportamentul său, a contribuit la infracțiune sau a fost cauza infracțiunii sau că prejudiciul a fost cauzat de un comportament culpabil. Alte motive pentru excludere sunt refuzul de a depune mărturie, refuzul de a coopera sau neintroducerea unei acțiuni civile.
Numai victimele cu nevoi sociale sunt eligibile pentru despăgubiri. Victima are nevoi sociale în cazul în care venitul lunar net (venitul pe persoană, în cazul persoanelor care locuiesc în aceeași gospodărie) nu depășește un anumit prag, stabilit în 2018 la 226 328 HUF, sau beneficiază de alte prestații definite în legislație. În cazul victimelor infracțiunilor teroriste, nu contează situația veniturilor.
Nu.
Cuantumul despăgubirii nu va depăși de cincisprezece ori suma de bază (113 164 HUF), care, în anul 2018, echivalează cu 1 697 460 HUF. Cuantumul unei plăți unice este: 100 % din prejudiciu, dacă acesta nu depășește de cinci ori suma de bază, de cinci ori suma de bază plus 75 % din partea care depășește de cinci ori suma de bază pentru prejudiciul cuprins între cinci și zece ori suma de bază și de 8,75 ori suma de bază plus 50 % din partea care depășește de zece ori suma de bază pentru prejudiciul care depășește de zece ori suma de bază. Cuantumul despăgubirii sub forma unei indemnizații este: 75 % din pierderea de venituri justificată cu probe în cazul în care victima nu a împlinit vârsta de 18 ani sau depinde de asistența altora și 50 % din pierderea de venituri justificată cu probe dacă victima nu depinde de asistența altora.
Nu există o sumă minimă. Cuantumul despăgubirii nu va depăși de cincisprezece ori suma de bază (113 164 HUF), care, în anul 2018, echivalează cu 1 697 460 HUF. Cuantumul maxim lunar al despăgubirii care poate fi solicitată sub forma unei indemnizații este suma de bază care, în 2018, este de 113 164 HUF.
Va fi dedusă o eventuală despăgubire pe care o primesc pentru pierderea mea din alte surse (cum ar fi schema de asigurare a angajatorului sau cea privată) din despăgubirea plătită de autoritate/organism?
Cuantumul daunelor-interese trebuie să fie specificat în cerere. Orice sumă recuperată din altă sursă trebuie să fie dedusă din cuantumul despăgubirii.
Statul va rambursa cuantumul daunelor-interese justificat cu probe chiar dacă acesta ar putea fi recuperat din altă sursă. Dacă daunele-interese sunt recuperate mai târziu din altă sursă, avansul trebuie returnat.
Nu. Despăgubirile pot fi acordate o singură dată.
Nu, depunerea cererii este gratuită.
Serviciile de sprijinire a victimelor din cadrul biroului/birourilor guvernamental(e) din Budapesta (sau districtuale)
Cererea poate fi depusă la orice birou districtual (autoritățile responsabile în materie de asistență) sau direct la autoritatea de decizie [biroul/birourile guvernamental(e) din Budapesta (sau districtuale)]
Nu.
Termenul-limită pentru prelucrarea cererilor de despăgubire este de maximum 60 de zile.
O decizie pronunțată în primă instanță poate fi contestată iar apelul este judecat de Ministerul Justiției ca a doua instanță. Se poate iniția o procedură administrativă în fața instanțelor împotriva deciziei adoptate de Ministerul Justiției în a doua instanță.
http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat
Linie telefonică de sprijinire a victimelor 24/7 (Áldozatsegítő Vonal): 06-80-225-225 în limbile maghiară și engleză.
Da, în baza Legii LXXX din 2003 privind asistența juridică.
Birourile de sprijinire a victimelor oferă consultanții și asistență practică (de exemplu: ajutor pentru completarea cererilor, furnizarea de informații) părților interesate. Victimele se pot adresa și organizațiilor societății civile (de exemplu: Cercul alb (Fehérgyűrű), Organizația de ajutorare a bisericii baptiste maghiare (Baptista Szeretetszolgálat) etc.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.