Als mijn verzoek in dit land moet worden behandeld

Slowakije

Inhoud aangereikt door
Slowakije

Voor welke soorten strafbare feiten kan ik schadeloos worden gesteld?

Bij wet is een eenmalige schadeloosstelling vastgesteld voor personen die lichamelijk letsel hebben opgelopen door met voorbedachten rade gepleegde geweldsmisdrijven; voor andere strafbare feiten geldt geen financiële compensatie. Het gaat hierbij vooral om moord en het toebrengen van lichamelijk letsel. Mensenhandel, verkrachting, seksueel misbruik, aanranding, huiselijk geweld en gedwongen verdwijning worden in de wet als een aparte categorie strafbare feiten beschouwd. Hiervoor wordt een vergoeding wegens immateriële schade toegekend.

Voor welk soort schade kan ik schadeloos worden gesteld?

Als u slachtoffer van een geweldsdelict bent, krijgt u alleen een vergoeding voor het lichamelijk letsel dat u is toegebracht (compensatie voor pijn en lijden en verminderd maatschappelijk functioneren). Voor slachtoffers van mensenhandel, verkrachting, seksueel misbruik, aanranding, huiselijk geweld en gedwongen verdwijning is een wettelijke vergoeding voor immateriële schade vastgelegd.

Kan ik schadeloos worden gesteld wanneer ik een familielid ben of ten laste kom van een slachtoffer dat als gevolg van een strafbaar feit is overleden? Welke familieleden of personen ten laste kunnen schadeloos worden gesteld?

In de wet is bepaald dat als iemand is overleden ten gevolge van een geweldsmisdrijf, de familieleden eveneens de mogelijkheid hebben te verzoeken om schadeloosstelling, te weten de echtgenoot en kinderen van de overledene of, als die er niet zijn, de ouders of iemand die gedurende ten minste een jaar voor het overlijden van de overledene deel uitmaakte van hetzelfde huishouden als de overledene en die zorgdroeg voor het onderhoud van dat gemeenschappelijke huishouden, of iemand die ten laste kwam van de overledene.

Kan ik schadeloos worden gesteld wanneer ik een familielid ben of ten laste kom van een slachtoffer dat een strafbaar feit heeft overleefd? Welke familieleden of personen ten laste kunnen in dit geval schadeloos worden gesteld?

Nee, in dit geval hebben de familieleden van het slachtoffer wettelijk gezien geen recht op schadeloosstelling.

Kan ik schadeloos worden gesteld wanneer ik geen onderdaan ben van een EU-land?

U kunt als slachtoffer van een geweldsmisdrijf om schadeloosstelling verzoeken als u burger van Slowakije of van een andere lidstaat bent, of als u staatloze met vaste woonplaats op het grondgebied van Slowakije of in een andere lidstaat bent, of als u onderdaan van een derde land bent onder de voorwaarden en in de mate als bepaald in internationale verdragen die conform de wet zijn geratificeerd en afgekondigd, mits uw lichamelijk letsel op het grondgebied van Slowakije is toegebracht. U kunt als slachtoffer van een geweldsmisdrijf ook om schadeloosstelling verzoeken als u in Slowakije asiel, subsidiaire bescherming, tijdelijk onderdak of een verblijfsvergunning (al dan niet om humanitaire redenen) hebt gekregen, mits het lichamelijk letsel op het grondgebied van Slowakije is toegebracht.

Kan ik dit land om schadeloosstelling verzoeken wanneer ik er woon of ervan afkomstig ben (het land van mijn woonplaats of nationaliteit), zelfs indien het strafbare feit in een ander EU-land is gepleegd? Kan ik dat doen in plaats van om schadeloosstelling te verzoeken in het land waar het strafbare feit is gepleegd? Zo ja, onder welke voorwaarden?

Nee, op grond van de Slowaakse rechtsorde is zo’n procedure niet toegestaan. U kunt alleen om schadeloosstelling verzoeken als het lichamelijk letsel op het grondgebied van Slowakije is toegebracht.

Moet ik eerst bij de politie aangifte hebben gedaan van het strafbare feit, alvorens om schadeloosstelling te kunnen verzoeken?

U kunt pas om schadeloosstelling verzoeken, nadat er een strafprocedure is ingeleid en nadat het onderzoek of het beknopte onderzoek van de tot dat moment bij de strafprocedure betrokken instanties heeft uitgewezen dat er geen gegronde twijfel over is dat u als slachtoffer van een geweldsdelict lichamelijk letsel heeft geleden als gevolg van een handeling met de kenmerken van een strafbaar feit. Daarom komt u uitsluitend voor schadeloosstelling in aanmerking, wanneer de strafrechtelijke vervolging is ingesteld. Het is echter niet belangrijk of deze vervolging op basis van uw aangifte of om een andere reden tot stand is gekomen.

Moet ik wachten op de uitkomst van een politieonderzoek of strafprocedure om te kunnen verzoeken om schadeloosstelling?

Nee, het verzoek kan bij het ministerie worden ingediend, wanneer de strafprocedure is ingeleid, als het onderzoek of het beknopte onderzoek van de tot dat moment bij de strafprocedure betrokken instanties heeft uitgewezen dat er geen gegronde twijfel over is dat u als slachtoffer van een geweldsdelict lichamelijk letsel heeft geleden als gevolg van een handeling met de kenmerken van een strafbaar feit.

U kunt uw verzoek bij het ministerie indienen tot één jaar nadat een definitief vonnis of een strafbeschikking is gegeven waarin de dader schuldig is bevonden aan het plegen van een strafbaar feit waardoor lichamelijk letsel aan u als slachtoffer is toegebracht, of een vonnis waarin de verdachte is vrijgesproken of buiten vervolging is gesteld, omdat hij op grond van een geestelijke stoornis of vanwege zijn leeftijd strafrechtelijk niet aansprakelijk is. Voorwaarde voor het inwilligen van dit verzoek is wel dat u niet op een andere manier schadeloos bent gesteld voor het lichamelijk letsel. In geval van sepot, een beslissing om de vervolging te staken of sluiting van de zaak overeenkomstig het ter zake bepaalde in Wet nr. 301/2005 houdende de invoering van het wetboek van strafvordering (Trestný poriadok), kunt u schadeloosstelling vorderen op basis van een beslissing van de bevoegde instantie waarin bovengenoemde feiten worden beschreven. In zo’n geval mogen de uitkomsten van het onderzoek of het beknopte onderzoek van de strafvervolgingsinstanties echter geen aanleiding geven tot redelijke twijfel over de vraag of het strafbare feit, met lichamelijk letsel voor het slachtoffer, daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Moet ik eerst van de dader schadeloosstelling trachten te krijgen – als die werd geïdentificeerd?

Indien u als slachtoffer van een geweldsmisdrijf na afsluiting van de strafprocedure een verzoek om schadeloosstelling indient, geldt als voorwaarde om in aanmerking te komen voor schadeloosstelling dat u in een strafprocedure van de dader schadevergoeding vordert, voordat het onderzoek of het beknopte onderzoek is afgerond. Deze bepaling is niet van toepassing als het slachtoffer als gevolg van het strafbare feit is overleden, noch in geval van lichamelijk letsel dat is veroorzaakt door mensenhandel, verkrachting, aanranding, seksueel misbruik, mishandeling van een naast familielid of persoon ten laste, of door gedwongen verdwijning.

Als de dader niet werd geïdentificeerd of veroordeeld, kom ik dan nog voor schadeloosstelling in aanmerking? Zo ja, welk bewijs moet ik overleggen ter ondersteuning van mijn verzoek?

Als de dader of de verblijfplaats van de dader niet bekend is of als strafrechtelijke vervolging tegen hem wordt belemmerd door een rechtmatig obstakel en het u toegebrachte lichamelijk letsel niet op andere wijze volledig is vergoed, mag u om schadeloosstelling verzoeken. Voorwaarde hierbij is dat de uitkomst van het onderzoek of het beknopte onderzoek van de strafvervolgingsinstanties geen aanleiding geeft tot gegronde twijfel over de vraag of het strafbare feit, met lichamelijk letsel voor u als slachtoffer, daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het verzoek moet worden ondersteund door een rechtmatige beslissing van de strafvervolgingsinstantie of de rechtbank die de zaak als laatste heeft behandeld; in deze beslissing moeten de bovengenoemde feiten worden aangetoond.

Is er een termijn waarbinnen ik om schadeloosstelling moet verzoeken?

U kunt uw verzoek bij het ministerie indienen, wanneer de strafprocedure in gang is gezet. U moet het verzoek indienen binnen een jaar na de datum waarop het vonnis waarin de dader schuldig is bevonden aan het strafbare feit, in kracht van gewijsde is gegaan. Als de dader onbekend is of als de strafrechtelijke vervolging wordt belemmerd door een rechtmatig obstakel, moet het verzoek worden ingediend binnen een jaar nadat de beslissing van de strafvervolgingsinstantie die de zaak als laatste heeft behandeld, in kracht van gewijsde is gegaan. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op schadeloosstelling krachtens deze wet.

Indien de strafrechter u als slachtoffer van een geweldsmisdrijf, en uw vordering tot vergoeding van de schade als gevolg van het lichamelijk letsel, heeft verwezen naar een civiele rechter of een procedure voor een andere instantie, moet het verzoek worden ingediend binnen één jaar nadat de beslissing over uw vordering die is genomen in het kader van het civiele proces of de procedure voor een andere instantie, in kracht van gewijsde is gegaan. Bij het verstrijken van deze termijn vervalt het recht op schadeloosstelling krachtens deze wet.

Welke verliezen en kosten worden door de schadeloosstelling gedekt?

Er wordt uitsluitend schadevergoeding uitgekeerd als er sprake is van lichamelijk letsel (compensatie voor pijn en lijden en verminderd maatschappelijk functioneren) of immateriële schade in de gevallen zoals die in de wet staan beschreven. De vergoeding betreft geen andere verliezen of kosten.

a) Voor het slachtoffer van een strafbaar feit:

– materiële (niet-psychische) schade:

  • medische kosten van letsels (ambulante behandeling en ziekenhuisopname, revalidatie);
  • aanvullende behoeften of kosten als gevolg van letsels (bv. verzorging en bijstand, tijdelijke en permanente behandeling, langdurige fysiotherapie, aangepaste huisvesting, speciale hulpmiddelen enz.);
  • blijvende letsels (bv. invaliditeit of andere blijvende beperkingen);
    • verlies van inkomen tijdens en na de medische behandeling (waaronder gederfde inkomsten, verlies of aantasting van het vermogen om in het levensonderhoud te voorzien of verlaging van uitkering enz.),
    • het verlies van een kans in verband met werk;
    • kosten die verband houden met juridische procedures die naar aanleiding van het schadeveroorzakende voorval zijn ingeleid (zoals honoraria, gerechtskosten);
    • vergoeding van gestolen of beschadigde persoonlijke goederen;
    • overige;

– niet van toepassing

– psychische (immateriële) schade:

  • pijn en lijden van het slachtoffer – vergoeding van immateriële schade voor de strafbare feiten van mensenhandel, verkrachting, seksueel misbruik, aanranding, huiselijk geweld en gedwongen verdwijning.

b) Voor de rechthebbenden of familieleden van een slachtoffer:

– materiële (niet-psychische) schade:

  • begrafeniskosten;
  • medische kosten (bv. therapie voor een familielid, ambulante behandeling en ziekenhuisopname, revalidatie);
  • verlies van bestaansmiddelen of kans in verband met werk;

– niet van toepassing

– psychische (immateriële) schade:

  • pijn en lijden van familieleden of rechthebbenden / schadeloosstelling voor de nabestaanden in geval van overlijden van het slachtoffer – de nabestaanden van een slachtoffer van een geweldsmisdrijf ontvangen een vergoeding tot het wettelijke maximum van vijfentwintigmaal het minimumloon op het moment dat het strafbare feit werd gepleegd. In het geval van een geweldsmisdrijf dat tot de dood heeft geleid, waarbij er slechts één overlevend slachtoffer is dat ten laste van de overledene kwam, heeft dat slachtoffer recht op een vergoeding ten bedrage van vijftigmaal het bedrag van het minimummaandloon dat geldt voor het kalenderjaar waarin het strafbare feit is gepleegd. Wordt de vergoeding uitgekeerd in één enkele betaling of in maandelijkse schijven?

De vergoeding wordt in één enkele betaling uitgekeerd.

Welke invloed zou mijn eigen gedrag bij het strafbare feit, mijn strafblad of gebrek aan medewerking tijdens de schadeloosstellingsprocedure kunnen hebben op mijn kans op schadeloosstelling en/of op het te ontvangen bedrag?

Of u wel of niet een vermelding in het strafregister hebt, maakt niet uit voor de schadeloosstelling die u van Slowakije krijgt. De bevoegde instantie kan beslissen het bedrag te verlagen of niet goed te keuren, wanneer u als slachtoffer medeverantwoordelijk bent voor het lichamelijk letsel of niet bent overgegaan tot het uitoefenen van uw recht op schadeloosstelling door de dader van het strafbare feit waardoor u het lichamelijk letsel hebt opgelopen.

Welke invloed zou mijn financiële situatie kunnen hebben op mijn kans op schadeloosstelling en/of op het bedrag?

Uw financiële situatie heeft geen invloed op de beslissing over de schadeloosstelling.

Zijn er andere factoren die een invloed zouden kunnen hebben op mijn kans op schadeloosstelling en/of op het bedrag?

De hoogte van de schadeloosstelling kan worden beïnvloed door de mate waarin u verantwoordelijk bent voor het lichamelijk letsel, of door het feit dat u niet uw recht hebt uitgeoefend om rechtstreeks een vergoeding van de dader te krijgen.

Hoe zal de schadeloosstelling worden berekend?

Als het lichamelijk letsel in een rechterlijk vonnis is erkend, wordt de schadeloosstelling gebaseerd op de omvang van dit letsel zoals in het vonnis vermeld; zo niet, dan wordt de vergoeding op passende wijze berekend aan de hand van de bepalingen van speciale wetgeving over het toekennen van schadeloosstelling voor pijn en lijden en voor verminderd maatschappelijk functioneren. In geval van mensenhandel, verkrachting, aanranding, seksueel misbruik, huiselijk geweld en gedwongen verdwijning beloopt de vergoeding voor immateriële schade tienmaal het minimumloon (op het moment van het ontstaan van de schade), terwijl de vergoeding van deze schade voor de nabestaanden – als het slachtoffer als gevolg van het strafbare feit is overleden – vijfentwintigmaal het minimumloon (op het moment van het ontstaan van de schade) beloopt.

Is er een minimum/maximumbedrag dat kan worden toegekend?

In de wet is geen minimumbedrag voor de schadeloosstelling vastgelegd. Het maximumbedrag is vijftigmaal het minimumloon op het moment dat het strafbare feit werd gepleegd (momenteel 31 150 EUR).

Wordt van mij verwacht dat ik het bedrag vermeld in het verzoekformulier? Zo ja, krijg ik dan instructies voor de berekening van het bedrag of voor andere aspecten?

Als in het kader van een strafprocedure reeds middels een definitief vonnis of een strafbeschikking is besloten over schadevergoeding voor lichamelijk letsel, wordt de ernst van het letsel zoals beschreven in dat vonnis of die beschikking als uitgangspunt genomen voor de berekening en toekenning van de schadeloosstelling. Als u als slachtoffer (dat zijn recht in het kader van een strafprocedure heeft uitgeoefend) naar de civiele rechter wordt verwezen, wordt de ernst van het letsel zoals beschreven in de beslissing van die rechter als uitgangspunt genomen voor de berekening en toekenning van de schadeloosstelling. . Zo niet, dan moet er een medisch verslag of andere vorm van deskundigenverslag worden overgelegd met daarin de gegevens die nodig zijn om het specifieke bedrag van de schadeloosstelling te bepalen. De regels voor het vaststellen van de hoogte van de schadeloosstelling zijn te vinden in wetgeving over de berekening van lichamelijke schade in het algemeen, niet alleen met het oog op het compenseren van slachtoffers van geweldsmisdrijven.

Zal de eventuele schadeloosstelling die ik uit andere bronnen voor mijn schade ontvang (zoals de verzekering van mijn werkgever of een particuliere verzekering), worden afgetrokken van de door de instantie of het orgaan betaalde schadeloosstelling?

Ja, u krijgt alleen vergoeding als de schade niet op andere wijze is gecompenseerd (bv. op grond van een particuliere verzekering of rechtstreeks door de dader van het geweldsmisdrijf).

Kan ik een voorschot op de schadeloosstelling krijgen? Zo ja, onder welke voorwaarden?

U kunt geen voorschot op de schadeloosstelling krijgen.

Kan ik aanvullende of extra schadeloosstelling krijgen (bv. ten gevolge van een wijziging in de omstandigheden of verslechterende gezondheid enz.) na de hoofdbeslissing?

Zo’n procedure is mogelijk; als slachtoffer kunt u opnieuw schadeloosstelling eisen (bv. wanneer uw situatie is gewijzigd of uw gezondheid is verslechterd), maar het verzoek moet wel binnen de standaardperiode worden ingediend (binnen één jaar nadat de strafrechtelijke veroordeling van de schuldig bevonden dader van kracht is geworden, en als de dader onbekend is of als een strafrechtelijke vervolging tegen hem wordt belemmerd door een rechtmatig obstakel, binnen één jaar nadat de beslissing van de strafvervolgingsinstantie die de zaak als laatste heeft behandeld, in kracht van gewijsde is gegaan). Het totale bedrag van de schadeloosstelling mag in een en dezelfde zaak echter niet hoger zijn dan vijftigmaal het minimumloon.

Welke bewijsstukken moet ik bij mijn verzoek voegen?

  • de definitieve uitspraak of beslissing van de strafvervolgingsinstantie die de zaak als laatste heeft behandeld; als u de beslissing niet kunt bijvoegen, moet u vermelden welke strafvervolgingsinstantie of rechtbank de zaak als laatste heeft behandeld;
  • bewijs waaruit blijkt welk lichamelijk letsel u door het strafbare feit hebt opgelopen; als dat bewijs deel uitmaakt van het onderzoeks- of procesdossier, kunt u als slachtoffer van een geweldsmisdrijf, in plaats van documentatie van uw lichamelijk letsel te verstrekken, verwijzen naar dat bewijs en het dossier waarin het is opgenomen; informatie over de actie die u hebt ondernomen om schadeloosstelling te ontvangen van de dader van het strafbare feit waardoor u het lichamelijk letsel hebt opgelopen, door mensenhandel, verkrachting, seksueel geweld of seksueel misbruik;

bewijs dat het verzoek is ingediend door een persoon – slachtoffer van een geweldsmisdrijf dat deel uitmaakte van hetzelfde huishouden als de overledene ten tijde van diens overlijden, indien het strafbare feit tot het overlijden heeft geleid.Moeten er administratieve of andere heffingen worden betaald wanneer het verzoek wordt ontvangen en verwerkt?

Een verzoek om schadeloosstelling brengt voor u geen kosten met zich mee.

Welke instantie beslist over de verzoeken om schadeloosstelling (in nationale zaken)?

Het Slowaakse ministerie van Justitie beslist over zulke verzoeken.

Aan welke instantie moet ik het verzoek richten (in nationale zaken)?

U moet het verzoek richten aan: Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky, Račianska ul. 71, 813 11 Bratislava, Slowakije

Moet ik aanwezig zijn tijdens de procedure en/of wanneer een beslissing over mijn verzoek wordt gegeven?

Uw aanwezigheid is niet verplicht.

Hoe lang duurt het (ongeveer) om van de instantie een beslissing over een verzoek om schadeloosstelling te krijgen?

Het Slowaakse ministerie van Justitie moet binnen vier maanden over dit verzoek beslissen. Die termijn wordt verlengd met de tijd tussen de indiening van het verzoek om samenwerking of de voor de beslissing noodzakelijke documenten en het tijdstip waarop deze worden verstrekt door de bevoegde autoriteiten die bij de strafprocedure betrokken zijn, de rechtbanken, de andere overheidsinstanties, hogere territoriale organen, gemeenten en andere personen.

Als ik niet tevreden ben met de beslissing van de instantie, hoe kan ik die dan aanvechten?

Als het Slowaakse ministerie van Justitie het verzoek niet of slechts gedeeltelijk inwilligt, hebt u als slachtoffer van een geweldsmisdrijf het recht te verzoeken om de bescherming van uw subjectieve rechten door middel van een administratief beroep dat steunt op de desbetreffende bepalingen van Wet nr. 162/2015 Jurispr. houdende de invoering van het wetboek van administratieve rechtsvordering (Správny súdny poriadok).

Waar kan ik de noodzakelijke formulieren en andere informatie vinden over de wijze waarop om schadeloosstelling kan worden verzocht?

Op de website van het Slowaakse ministerie van Justitie. Ieder slachtoffer wordt door de opsporingsinstanties geïnformeerd over de mogelijkheden en voorwaarden om door Slowakije schadeloos te worden gesteld in het kader van een strafproces.

Kan ik gebruikmaken van een speciale telefoonlijn of website?

Informatie over de schadeloosstelling van slachtoffers van misdrijven is te vinden op de website van het Slowaakse ministerie van Justitie. Wanneer u tijdens een strafprocedure wordt gehoord, ontvangt u tevens informatie over (en de contactgegevens van) organisaties die slachtoffers hulp en bijstand bieden.

Kan ik rechtsbijstand (bijstand van een advocaat) krijgen bij de voorbereiding van het verzoek?

Er bestaat geen rechtsbijstand die specifiek is gericht op het indienen van verzoeken om schadeloosstelling. U kunt wel een beroep doen op de algemene rechtshulp die de staat via het centrum voor rechtsbijstand verstrekt. Daarnaast verschaft het Slowaakse ministerie van Justitie zelf basisrichtlijnen voor het indienen van zo’n verzoek.

Zijn er organisaties voor slachtofferhulp die mij kunnen helpen bij mijn verzoek om schadeloosstelling?

Ja, er zijn organisaties die slachtoffers van geweldsmisdrijven hulp en bijstand bieden, maar die zijn momenteel onafhankelijk van de staat actief.

Laatste update: 03/05/2023

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.