Informatie zoeken per regio
U kunt schadeloos worden gesteld voor elk soort misdrijf dat lichamelijk letsel of morele schade heeft veroorzaakt. Het gaat hierbij om opzettelijke handelingen die strafbaar gedrag vormen of om aanranding of verkrachting (zie artikel 372-376 van het Wetboek van Strafrecht).
- Lichamelijk letsel/economische schade;
- morele schade.
Als familielid of iemand die ten laste komt van een slachtoffer, kunt u bij de minister van Justitie een verzoek om schadeloosstelling indienen wanneer u geen doeltreffende en adequate vergoeding hebt gekregen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: het slachtoffer is overleden als gevolg van een opzettelijke handeling die een misdrijf vormt en die lichamelijk letsel met dodelijke afloop heeft veroorzaakt, en uw kwaliteit van leven is daardoor ernstig aangetast (psychisch lijden door het verlies van een dierbare). Gezinsleden, echtgenoten, ongehuwde partners, geregistreerde partners of personen die heel dicht bij het slachtoffer staan, kunnen schadeloos worden gesteld, mits zij herstelbare schade hebben geleden. In principe is de mate van verwantschap niet van belang, omdat alleen wordt gekeken naar het emotionele en materiële leven dat u met het directe slachtoffer deelde. In de praktijk worden uitsluitend gezinsleden, en dan vooral het kerngezin, als indirecte slachtoffers beschouwd. Het kerngezin bestaat uit twee al dan niet gehuwde volwassenen, met of zonder kinderen.
Als familielid of iemand die ten laste komt van een slachtoffer kunt u bij de minister van Justitie een verzoek om schadeloosstelling indienen wanneer u geen doeltreffende en adequate vergoeding hebt gekregen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: het slachtoffer heeft een opzettelijke handeling overleefd die een misdrijf vormt en die permanente invaliditeit of meer dan een maand lang volledige arbeidsongeschiktheid heeft veroorzaakt, en uw kwaliteit van leven is daardoor ernstig aangetast.
U kunt alleen om schadeloosstelling verzoeken wanneer u legaal in Luxemburg verblijft of staatsburger bent van een lidstaat van de Europese Unie of de Raad van Europa en u zich op het moment van het misdrijf rechtmatig in Luxemburg bevindt of wanneer u slachtoffer van mensenhandel bent. In andere gevallen komt u niet voor vergoeding in aanmerking.
Als u uw wettelijke en vaste woonplaats in Luxemburg hebt, maar slachtoffer bent van een opzettelijk geweldsmisdrijf in een andere EU-lidstaat, mag u de Luxemburgse staat om schadeloosstelling verzoeken als u geen vergoeding van dat andere land kunt krijgen.
Op grond van de Wet van 12 maart 1984 inzake de schadeloosstelling van bepaalde slachtoffers met lichamelijk letsel als gevolg van een misdrijf, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
Nee, u hoeft het misdrijf niet bij de politie aan te geven voordat u om schadeloosstelling kunt verzoeken.
Nee, de minister van Justitie kan al dan niet schadeloosstelling toekennen voordat er wordt besloten een strafproces aan te spannen.
Als bekend is wie de dader is en u als civiele partij in de strafprocedure schadevergoeding van hem of haar vordert, moet u de uitkomst van die vordering afwachten. Als de dader insolvent is, kunt u bij de minister van Justitie een verzoek om schadeloosstelling indienen.
De minister van Justitie kan u opdragen de vergoeding die of het voorschot dat u vervolgens als doeltreffende schadeloosstelling hebt ontvangen, geheel of gedeeltelijk terug te betalen.
De dader is niet geïdentificeerd
Als de dader niet is geïdentificeerd, kunt u bij de minister van Justitie een verzoek om schadeloosstelling indienen. Dit verzoek moeten worden opgesteld in het Frans, Duits of Luxemburgs, met vermelding van de datum, de plaats en de precieze aard van de feiten waarvan u slachtoffer was. Bij het verzoek moeten bewijsstukken worden gevoegd in verband met de gepleegde feiten en de schade die u hebt geleden. Verder moet u voldoen aan de voorwaarden van artikel 1 van de Wet van 12 maart 1984 inzake de schadeloosstelling van bepaalde slachtoffers met lichamelijk letsel als gevolg van een misdrijf.
De dader is niet veroordeeld
U komt alleen in aanmerking voor schadeloosstelling als de dader in een definitieve uitspraak schuldig is bevonden. Op basis van een standpunt van de commissie voor slachtoffers (Commission victime) kan de minister van Justitie u opdragen een vergoeding geheel of gedeeltelijk terug te betalen. De minister kan hetzelfde besluit nemen wanneer er een voorschot is betaald en later blijkt dat u geen recht hebt op schadeloosstelling.
U moet het verzoek indienen binnen twee jaar nadat de feiten hebben plaatsgevonden. Als de dader wordt vervolgd, wordt deze termijn verlengd tot twee jaar nadat de rechter die de strafzaak behandelt, een definitief vonnis heeft uitgesproken. Als er in de strafprocedure een definitief vonnis is gewezen en er vervolgens een beslissing over uw civiele vordering tot schadevergoeding wordt gegeven, wordt deze termijn verlengd tot twee jaar nadat de rechterlijke uitspraak over uw vordering definitief is geworden. Bent u een minderjarige, dan start de verjaringstermijn echter pas op de datum dat u meerderjarig wordt, als op de feiten een strafrechtelijke sanctie staat of als deze worden vermeld in en strafbaar zijn op grond van artikel 372, 373, 375, 382‑1 en 382‑2, 400, 401bis, 402, 403 of 405 van het Wetboek van Strafrecht.
De schadeloosstelling dekt onder meer:
a) voor het slachtoffer van het misdrijf:
fysieke (niet-psychische) schade:
psychische (morele) schade:
b) voor rechthebbenden of familieleden van een slachtoffer:
fysieke (niet-psychische) schade:
psychische schade:
De vergoeding wordt in één keer uitbetaald en niet als een periodieke uitkering. In voldoende onderbouwde gevallen kan de minister van Justitie u, als dat nodig is, een voorschot toekennen op het moment dat uw verzoek nog in behandeling is. Als u al schadevergoeding hebt ontvangen en de schade neemt daarna aanzienlijk toe, dan kunt u binnen vijf jaar nadat dit bedrag is betaald, om extra schadeloosstelling verzoeken.
De schadeloosstelling kan worden geweigerd of verminderd vanwege uw gedrag op het moment dat de feiten plaatsvonden.
Als u als slachtoffer schade hebt geleden en voldoet aan de voorwaarden van artikel 1 van de Wet van 12 maart 1984 inzake schadevergoeding voor bepaalde slachtoffers met lichamelijk letsel als gevolg van een misdrijf, kunt u de staat om schadeloosstelling verzoeken, ongeacht uw financiële situatie. Dit geldt alleen als u nog geen doeltreffende en adequate schadevergoeding hebt ontvangen.
De schadeloosstelling kan worden geweigerd of verminderd vanwege uw relatie met de dader.
De commissie voor slachtoffers vermeldt in haar advies of het verzoek gerechtvaardigd is en hoe hoog het bedrag van de schadeloosstelling moet zijn. Dat bedrag is vooral gebaseerd op de mate waarin uw kwaliteit van leven is aangetast. Vervolgens kent de minister van Justitie de schadeloosstelling al dan niet toe en stelt hij het bedrag vast.
Het maximumbedrag dat de minister van Justitie aan schadeloosstelling kan toekennen, mag niet groter zijn dan de limiet die elk jaar in een groothertogelijke verordening wordt vastgesteld. Voor 2017 gold een limiet van 63 000 EUR.
In Luxemburg hoeft u geen specifiek formulier in te vullen om schadevergoeding te krijgen. U moet alleen een brief schrijven met vermelding van de datum, de plaats en de precieze aard van de feiten, en bewijsstukken bijvoegen om het verzoek te ondersteunen.
De staat hoeft alleen schadeloosstelling te betalen als u op geen enkele andere manier een doeltreffende en adequate vergoeding kunt krijgen, bijvoorbeeld van de dader of van een socialezekerheidsregeling of een persoonlijke verzekering. De commissie voor slachtoffers kan rekening houden met de vergoeding die u eventueel uit andere bronnen hebt ontvangen.
In voldoende onderbouwde gevallen kan de minister van Justitie u, als dat nodig is, een voorschot toekennen op het moment dat uw verzoek nog in behandeling is.
Als u al schadeloosstelling hebt ontvangen en de schade neemt daarna aanzienlijk toe, dan kunt u om een extra vergoeding verzoeken. Dit verzoek moet u indienen binnen vijf jaar na de datum waarop de initiële schadeloosstelling is betaald.
De extra vergoeding kan maximaal 63 000 EUR bedragen, minus de schadeloosstelling die al eerder is toegekend.
Bij het verzoek moeten bewijsstukken worden gevoegd in verband met de gepleegde feiten en de schade die u hebt geleden.
Een niet-volledig overzicht van bewijsstukken:
Nee.
Ministerie van Justitie van Luxemburg
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527 / (+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Website: http://www.mj.public.lu/
Ministerie van Justitie van Luxemburg
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527 / (+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Website: http://www.mj.public.lu/
De commissie voor slachtoffers moet u uitnodigen om de hoorzitting bij te wonen. Tijdens die zitting zal de commissie luisteren naar uw verslag van de feiten en van de geleden schade. De zitting is niet openbaar en u kunt zich laten bijstaan door een advocaat.
De minister van Justitie beslist binnen zes maanden nadat u uw verzoek hebt ingediend.
Als u niet tevreden bent met de beslissing van de minister van Justitie wat betreft de grond van de zaak (principekwestie) dan wel het toegekende bedrag, kunt u een rechtszaak aanspannen tegen de staat. De staat wordt daarin vertegenwoordigd door de minister van Justitie. In dat geval moet u uw zaak voorleggen aan de arrondissementsrechtbank (tribunal d’arrondissement) van Luxemburg of Diekirch.
Informatie over de procedure voor het indienen van een verzoek om schadeloosstelling kunt u verkrijgen bij:
Ministerie van Justitie
13, rue Erasme
L-2934 Luxemburg
Tel.: (+352) 247 84527 / (+352) 247 84517
Fax: (+352) 26 68 48 61 / (+352) 22 52 96
E-mail: info@mj.public.lu
Website: http://www.mj.public.lu/
Daarnaast bieden de juridische receptie- en informatiedienst (Service d’Accueil et d’Information juridique) en de dienst voor slachtofferhulp (Service d’aide aux victimes) van de centrale dienst voor sociale bijstand (Service central d’assistance sociale) ook hulp en advies bij het indienen van een verzoek.
Website:
http://www.mj.public.lu/services_citoyens/indemnisation/index.html
https://justice.public.lu/fr/aides-informations/assistance-sociale/scas-service-aide-victimes.htmlIedereen die kan bewijzen dat hij of zij onvoldoende inkomsten heeft, kan gratis rechtsbijstand ontvangen volgens de voorwaarden die in de wet zijn vastgesteld. U kunt een advocaat toegewezen krijgen die u juridisch advies geeft en u in de rechtbank vertegenwoordigt. De kosten daarvan worden door de staat betaald. Ook kunt u de instanties raadplegen die juridische informatie en advies of bemiddeling aanbieden. Verder kunt u voor gratis juridische voorlichting terecht bij de juridische receptie- en informatiedienst.
- Service d’aide aux victimes (dienst voor slachtofferhulp), Service central d’assistance sociale (centrale dienst voor sociale bijstand)
Bâtiment Plaza Liberty, Entrée A
12-18, rue Joseph Junck
L-1839 Luxemburg
Tel.: (+352) 47 58 21-627 / 628
Mobiel: (+352) 621 32 65 95
E-mail: scas-sav@justice.etat.lu
- Service d’Accueil et d’Information juridique (juridische receptie- en informatiedienst):
in Luxemburg,
Cité judiciaire – Bâtiment BC,
L-2080 Luxemburg
Tel.: (+352) 22 18 46
in Diekirch,
Justice de Paix,
L-9211 Diekirch
Tel.: (+352) 80 23 15
in Esch-sur-Alzette,
Justice de Paix,
L-4239 Esch-sur-Alzette
Tel.: (+352) 54 15 52
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.