Voor een geweldsmisdrijf dat met opzet tegen u is gepleegd.
Voor letsel (lichamelijk of geestelijk) waarvan de genezing meer dan acht dagen duurt.
Ja. Behalve het slachtoffer komen zijn of haar familieleden in opgaande of neergaande lijn, adoptie- of pleegouders, adoptie- of pleegkinderen, echtgenoot of geregistreerde partner in aanmerking voor schadeloosstelling, als zij op het moment dat het misdrijf werd gepleegd, tot hetzelfde huishouden als het slachtoffer behoorden. Ook eventuele personen ten laste van het slachtoffer komen in aanmerking voor een vergoeding.
Ja, personen ten laste en andere rechthebbenden kunnen schadeloos worden gesteld, ook als het slachtoffer niet is overleden.
Ja, als u legaal in de EU verblijft of als u slachtoffer bent van mensenhandel.
U kunt alleen om schadeloosstelling verzoeken voor misdrijven die op het grondgebied van Hongarije zijn gepleegd. Als het misdrijf in een ander land plaatsvond, mag u het verzoek om schadeloosstelling wel in Hongarije doen. De Hongaarse autoriteiten sturen het verzoek dan door naar de lidstaat waar het misdrijf werd gepleegd.
Ja, om in aanmerking te komen voor schadeloosstelling is het nodig dat er een strafprocedure in verband met het gepleegde feit is ingeleid.
Nee, direct na aanvang van het strafproces kunt u om schadeloosstelling verzoeken.
Nee.
Ja, ook in dat geval kunt u een verzoek om schadeloosstelling indienen. U moet dan wel bewijsstukken indienen waaruit de omvang van de schade, het oorzakelijk verband tussen de schade en het gepleegde feit en de noodzaak van schadeloosstelling blijkt.
U moet uw verzoek om schadeloosstelling indienen binnen drie maanden nadat het misdrijf is gepleegd. De verjaringstermijn voor zo’n verzoek is vijf jaar na het plegen van het misdrijf.
Zal de schadeloosstelling bijvoorbeeld betrekking hebben op:
U kunt verzoeken om vergoeding in één enkele betaling of in de vorm van een maandelijkse toelage.
De staat hoeft geen schadeloosstelling te betalen indien in een definitieve rechterlijke beslissing is vastgesteld dat u door uw gedrag aan het misdrijf hebt bijgedragen of het misdrijf hebt veroorzaakt, of dat de schade het gevolg was van onrechtmatig gedrag. Andere redenen om geen vergoeding toe te kennen, zijn een weigering om te getuigen of om mee te werken of het ontbreken van een particulier verzoek.
Alleen slachtoffers met sociale behoeften komen in aanmerking voor schadeloosstelling. Een slachtoffer heeft sociale behoeften als zijn of haar maandelijkse netto-inkomen (inkomen per persoon, als het gaat om mensen die in hetzelfde huishouden wonen) in 2018 niet hoger is dan 226 328 HUF of als hij of zij andere voordelen geniet die in de wetgeving zijn vastgesteld. Bent u slachtoffer van een terreurmisdrijf, dan wordt er niet naar uw inkomenssituatie gekeken.
Nee.
Het bedrag van de schadeloosstelling is niet groter dan vijftienmaal het basisbedrag (113 164 HUF). In 2018 is dat dus 1 697 460 HUF. Wanneer de schadeloosstelling in één enkele betaling plaatsvindt, wordt het bedrag als volgt berekend: 100% van schade die niet groter is dan vijfmaal het basisbedrag, vijfmaal het basisbedrag plus 75 % van het deel dat groter is dan vijfmaal het basisbedrag voor schade tussen vijf- en tienmaal het basisbedrag, en 8,75 maal het basisbedrag plus 50 % van het deel dat groter is dan tienmaal het basisbedrag voor schade die groter is dan tienmaal het basisbedrag. Wanneer uitkering plaatsvindt in de vorm van een maandelijkse toelage, is de berekening als volgt: 75 % van de gederfde inkomsten als u jonger bent dan 18 of afhankelijk bent van hulp van anderen en 50 % van de gederfde inkomsten als u niet afhankelijk bent van de hulp van anderen. In beide gevallen moet u met bewijsstukken aantonen dat u uw inkomsten zijn teruggelopen.
Er is geen minimumbedrag. Het bedrag van de schadeloosstelling is niet groter dan vijftienmaal het basisbedrag (113 164 HUF). In 2018 is dat dus 1 697 460 HUF. Het maximale maandelijkse bedrag in de vorm van een toelage is het basisbedrag (in 2018 113 164 HUF).
Zal de eventuele schadeloosstelling die ik uit andere bronnen voor mijn schade ontvang (zoals de verzekering van mijn werkgever of een particuliere verzekering), worden afgetrokken van de door de instantie of het orgaan betaalde schadeloosstelling?
Het bedrag van de schade moet in het verzoek worden genoemd. Bedragen die u uit andere bronnen hebt ontvangen, moet u van de schadeloosstelling aftrekken.
De staat zal het schadebedrag uitkeren, zelfs als het uit een andere bron kan worden verkregen, mits er bewijsstukken voor de geleden schade zijn aangeleverd. Als de vergoeding later uit een andere bron wordt ontvangen, moet het voorschot worden terugbetaald.
Nee. Er kan slechts eenmaal een schadeloosstelling worden toegekend.
Nee, er zijn geen kosten verbonden aan het indienen van het verzoek.
De diensten voor slachtofferhulp van de overheidsinstantie(s) in Boedapest (de provincies).
U kunt uw verzoek bij elk districtskantoor (assistentieverlenende instanties) indienen of rechtstreeks bij de beslissende instantie (de overheidsinstantie(s) in Boedapest (of de provincies)).
Nee.
Verzoeken moeten binnen zestig dagen worden verwerkt.
Tegen een beslissing in eerste aanleg kunt u hoger beroep instellen; dat beroep wordt in tweede aanleg behandeld door het ministerie van Justitie. De beslissing van het ministerie van Justitie kunt u vervolgens via een administratieve procedure bij de rechter aanvechten.
http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat
Telefoonlijn slachtofferhulp (24 uur per dag) (Áldozatsegítő Vonal): 06-80-225-225 in het Hongaars en het Engels.
Ja, op basis van Wet LXXX van 2003 betreffende rechtsbijstand.
Bij alle kantoren van de dienst voor slachtofferhulp kunt u hulp krijgen om uw belangen te behartigen. Daar staan adviseurs klaar die de betrokken partijen praktische ondersteuning bieden (bv. hulp bij het invullen van verzoekformulieren, verstrekken van informatie etc.). U kunt zich ook wenden tot maatschappelijke organisaties (bv. de Witte Ring (Fehérgyűrű), de hulporganisatie van de Hongaarse Baptisten (Baptista Szeretetszolgálat) enz.).
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.