Informatie zoeken per regio
U kunt om schadeloosstelling verzoeken als u onschuldig slachtoffer bent van een geweldsmisdrijf of als een dierbare van u is overleden als gevolg van een geweldsmisdrijf. In bijlage B bij de desbetreffende regeling wordt een overzicht gegeven van wat in het kader van de regeling wel of niet als een geweldsmisdrijf wordt beschouwd. Schadeloosstelling is ook mogelijk voor benadeelden die een uitzonderlijk en gerechtvaardigd risico namen om een strafbaar feit te voorkomen of in de hand te houden, bijvoorbeeld door een vermoedelijke dader aan te houden.
U kunt verzoeken om schadeloosstelling voor:
Niet alle verzoeken worden toegewezen; u moet voldoen aan de criteria van de regeling.
Als u een naaste verwant bent van een persoon die als gevolg van zijn/haar letsel overlijdt, kunt u mogelijk om een uitkering verzoeken. Om voor een dergelijke uitkering in aanmerking te komen, moet u een “in aanmerking komende” verwant zijn als bedoeld in de regeling.
Een in aanmerking komende verwant is een persoon die op het moment van overlijden van betrokkene:
U kunt mogelijk een verzoek in verband met geestelijk letsel indienen als u getuige was van en aanwezig was bij een voorval waarbij een dierbare letsel opliep als gevolg van een geweldsmisdrijf. U voldoet mogelijk ook aan de criteria hiervoor als u bent geconfronteerd met de onmiddellijke gevolgen van een voorval waarbij een dierbare letsel opliep.
Als u een verzoek tot betaling van schadeloosstelling indient omdat u getuige was van of bent geconfronteerd met de onmiddellijke gevolgen van het letsel van een dierbare, moet u als gevolg daarvan geestelijk letsel hebben opgelopen. Dit moet worden aangetoond aan de hand van medisch bewijs dat wordt verstrekt door een psychiater of klinisch psycholoog.
De verwanten die in aanmerking kunnen komen, zijn hierboven opgesomd.
U komt alleen in aanmerking voor een uitkering op grond van deze schadeloosstellingsregeling als u voldoet aan een van de in punt 10 vastgestelde woonplaats-, nationaliteits- of andere vereisten. Dit betekent dat u gewoonlijk in het VK woonachtig moest zijn op de datum van het voorval, of dat aan een van de voorwaarden van de punten 11 of 13 van de regeling moet zijn voldaan.
U komt ook in aanmerking voor schadeloosstelling als u een onderdaan bent van een lidstaat van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) of een land dat partij is bij het Verdrag van de Raad van Europa inzake de schadeloosstelling van slachtoffers van geweldsmisdrijven. Er gelden bijzondere bepalingen voor mogelijke slachtoffers van mensenhandel en personen die een asielverzoek hebben ingediend. De criteria staan uitputtend beschreven in punt 10 van de regeling.
Schadeloosstelling op grond van de regeling is mogelijk bij voorvallen die plaatsvinden in Groot-Brittannië (Schotland, Engeland en Wales).
Als u in het Verenigd Koninkrijk (VK) woonachtig bent en letsel hebt opgelopen als gevolg van een geweldsmisdrijf in een ander land dat deel uitmaakt van de Europese Unie (EU), kunnen wij u helpen om dat land om schadeloosstelling te verzoeken. Bel ons EU Assistance Team (team bijstand EU) op 0300 003 3061 of stuur een e-mail naar eucat@cica.gsi.gov.uk
Als u letsel hebt opgelopen buiten de EU, kunt u mogelijk op grond van een soortgelijke regeling in het betrokken land om schadeloosstelling verzoeken. Neem voor meer informatie contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken en Gemenebestzaken. Nadere bijzonderheden zijn te vinden op https://www.gov.uk.
Ja. Wij kunnen niet tot uitkering overgaan als van het strafbare feit waarvoor u om schadeloosstelling verzoekt, geen aangifte is gedaan bij de politie. Op grond van de regeling moet van alle voorvallen waarvoor een dergelijk verzoek wordt ingediend, aangifte worden gedaan bij de politie.
Nee. U hoeft niet de uitkomst van een politieonderzoek of strafproces af te wachten om om schadeloosstelling te kunnen verzoeken.
De regeling is bedoeld als regeling die pas in laatste instantie wordt toegepast. Wanneer u in de gelegenheid bent om op een andere manier schadeloosstelling te verkrijgen, moet u dat doen. Wij gaan ervan uit dat u alle redelijke maatregelen neemt om een socialezekerheidsuitkering, verzekeringsuitkering, schadevergoeding of schadeloosstelling te verkrijgen waarop u mogelijk recht hebt in verband met uw letsel.
Ook als de dader onbekend is of niet wordt veroordeeld, komt u mogelijk nog steeds in aanmerking voor een vergoeding krachtens de regeling. Wij verwachten wel van u dat u volledige medewerking hebt verleend aan elk politieonderzoek ter zake. Beslissingen in het kader van de regeling worden genomen op basis van een afweging van waarschijnlijkheden (“balance of probabilities”).
U moet het verzoek zo snel als redelijkerwijs mogelijk is indienen. Als u op het moment van het voorval meerderjarig was, moet het verzoek normaliter binnen twee jaar na het voorval worden ingediend. Verlenging van deze termijn is alleen mogelijk wanneer:
- materiële (niet-psychische) schade:
- psychische (morele) schade:
- materiële (niet-psychische) schade:
- psychische schade:
Waar mogelijk handelen wij verzoeken af door één enkele betaling aan te bieden.
De vergoeding kan worden afgewezen of verlaagd als:
De regeling is niet inkomensafhankelijk.
In de volgende omstandigheden kunnen wij niet overgaan tot schadeloosstelling:
De schadeloosstelling wordt ook ingehouden of verlaagd als u voor hetzelfde letsel al schadeloosstelling hebt ontvangen uit andere bronnen, waaronder een door de civiele rechter toegekende schadevergoeding.
De criteria en regels van de regeling en de toegekende vergoedingen worden vastgesteld door het Parlement, en de vergoedingen worden berekend aan de hand van een schaal: de hoogte ervan is afhankelijk van de ernst van het letsel.
Het minimumbedrag is £ 1 000, het maximumbedrag £ 500 000.
Wij berekenen de te betalen vergoeding.
Wij zullen de vergoeding verlagen als u een betaling hebt ontvangen voor, of recht hebt op een betaling voor, hetzelfde letsel op basis van:
Indien er bijzondere uitgaven worden vergoed, verlagen wij de uitkering aan u afhankelijk van de socialezekerheidsuitkeringen in verband met hetzelfde letsel en eventuele uitkeringen uit andere verzekeringen, ongeacht wie de premie heeft voldaan, als u een verzoek indient voor bijvoorbeeld aanpassingen aan uw woning of persoonlijke zorg.
Als wij hebben geconcludeerd dat u in aanmerking komt voor betaling maar geen definitieve beslissing kunnen nemen, kunnen wij tussentijdse betaling overwegen. Als wij geen definitieve beslissing kunnen nemen, komt dat waarschijnlijk omdat wij wachten tot duidelijk is wat de langetermijngevolgen van uw letsel zullen zijn.
Na een definitieve betaling kunnen wij eventueel een nieuw verzoek in behandeling nemen als:
Normaal gesproken nemen wij een dergelijk nieuw verzoek alleen in behandeling als het binnen twee jaar na de definitieve beslissing wordt ingediend. Als u pas later dan twee jaar na onze beslissing om heropening van de zaak verzoekt, nemen wij dit verzoek alleen in behandeling als u ons voldoende bewijs kunt overleggen op basis waarvan wij een beslissing kunnen nemen zonder nader en uitgebreid onderzoek te moeten doen.
Dit hangt af van het soort verzoek dat u indient. In de betreffende procedure wordt aangegeven welke informatie te zijner tijd nodig is. Wij zullen u aanschrijven als wij meer gegevens nodig hebben.
Er zijn geen kosten verbonden aan het indienen van een verzoek om schadeloosstelling Indien nodig zullen wij u vragen om medisch bewijs. Als er kosten zijn verbonden aan het verkrijgen van dit bewijs, wordt in de regel van u verlangd dat u deze voor uw rekening neemt. Dergelijke kosten variëren, maar u zult waarschijnlijk niet meer dan £ 50 hoeven te betalen.
De Criminal Injuries Compensation Authority.
Criminal Injuries Compensation Authority (CICA)
Alexander Bain House
Atlantic Quay
15 York Street
Glasgow
G2 8JQ
Tel.: VK: +44 (0)300 003 3601; (van buiten het VK): +44(0)203 684 2517
Website: https://www.gov.uk/
Nee, wij houden u op de hoogte.
Hoeveel tijd er nodig is voor de beoordeling van uw verzoek, hangt af van hoe gecompliceerd het is. Verzoeken waarbij inkomstenderving in het spel is, vragen bijvoorbeeld meer tijd dan verzoeken die afgehandeld kunnen worden via een betaling op basis van de eerder genoemde schaal. De CICA rondt de behandeling van uw verzoek pas af als u hebt bevestigd dat u voor zover als mogelijk is, bent hersteld. Wij streven ernaar eenvoudige zaken af te handelen binnen twaalf maanden na ontvangst van het verzoek.
Als u het niet eens bent met de oorspronkelijke beslissing en ons verzoekt die in heroverweging te nemen, moet u binnen 56 dagen na de datum van deze beslissing een schriftelijk verzoek daartoe tot ons richten. Als u wilt dat wij eventueel aanvullend bewijs ter ondersteuning van uw verzoek in aanmerking nemen, moet u dat bij het verzoek overleggen.
Uw verzoek met alle ondersteunende informatie zal worden behandeld door een andere schadefunctionaris dan degene die de oorspronkelijke beslissing heeft genomen. De nieuwe beslissing kan gunstiger of ongunstiger zijn dan de oorspronkelijke beslissing, of identiek hieraan zijn.
Beroep tegen deze nieuwe beslissing staat met inachtneming van de desbetreffende procedurevoorschriften open bij de rechtbank van eerste aanleg (schadeloosstelling voor door een strafbaar feit veroorzaakte letsels). U kunt deze voorschriften vinden op de website van de rechtbank van eerste aanleg.
U kunt om schadeloosstelling verzoeken via onze website, waar ook nuttige informatie te vinden is over de regeling.
Zie hierboven voor de link naar onze website. U kunt ook bellen naar +44(0)300 003 3601: de medewerkers van onze klantenservice zullen u graag te woord staan. U dient er wel rekening mee te houden dat zij dit alleen in het Engels doen.
U hebt geen betaalde vertegenwoordiger, zoals een advocaat of een schadebeheerder, nodig om een verzoek om schadeloosstelling in te dienen. Schakelt u wel zo’n vertegenwoordiger in, dan komen de kosten daarvan voor uw eigen rekening.
Voor hulp bij uw verzoek kunt u contact opnemen met de Victims Information Service.
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.