Henkilöön kohdistuvista tahallisista väkivaltarikoksista.
Korvausta voi saada (ruumiillisista tai henkisistä) vammoista, joista toipuminen kestää kauemmin kuin kahdeksan päivää.
Kyllä. Korvausta voivat rikoksen uhrin lisäksi saada hänen sukulaisensa suoraan alenevassa tai ylenevässä polvessa, uhrin adoptio- tai sijaisvanhemmat tai adoptio- tai kasvattilapset ja uhrin avio- tai avopuoliso, jos he asuivat uhrin kanssa samassa taloudessa rikoksen tapahtumahetkellä. Korvausta voivat saada myös uhrin huollettavat.
Kyllä. Uhrin kuolema ei ole edellytys sille, että huollettavat tai muut oikeudenhaltijat voivat saada korvausta.
Kyllä. Voit saada korvausta, jos oleskelet EU:ssa laillisesti tai jos olet ihmiskaupan uhri.
Korvausta voi hakea vain Unkarin alueella tapahtuneista rikoksista. Jos rikos on tapahtunut jossakin toisessa EU-maassa, korvaushakemuksen voi jättää Unkarissa. Tällöin Unkarin viranomaiset toimittavat hakemuksen siihen EU-maahan, jossa rikos tehtiin.
Kyllä. Korvauksen saamisen ehtona on, että rikoksen johdosta on käynnistetty rikosoikeudellinen menettely.
Ei. Korvausta voi hakea heti kun rikosoikeudellinen menettely on käynnistynyt.
Ei.
Kyllä, myös tällöin voi hakea korvausta. Tässä tapauksessa on osoitettava vahingon määrä, vahingon ja teon välinen syy-yhteys ja korvauksen tarve.
Korvausta on haettava kolmen kuukauden kuluessa rikoksesta. Ehdoton määräaika hakemuksen jättämiselle on viisi vuotta rikoksen tapahtumahetkestä.
Kattaako se esimerkiksi seuraavat:
Korvaus voidaan pyytää joko kertasummana tai kuukausierinä.
Valtio ei maksa korvausta, jos tuomioistuimen lainvoimaisessa päätöksessä todetaan, että uhrin oma käytös edesauttoi rikosta tai oli sen syynä tai jos vahinko johtui lainvastaisesta toiminnasta. Korvausta ei myönnetä myöskään silloin, jos henkilö kieltäytyy todistamasta tai tekemästä yhteistyötä tai jos siviilikannetta ei ole nostettu.
Korvaus myönnetään vain vähävaraisille uhreille. Uhri katsotaan vähävaraiseksi, jos hänen nettokuukausitulonsa (henkeä kohden lasketut tulot, jos uhrin kanssa samassa taloudessa asuu muita henkilöitä) olivat vuonna 2018 enintään 226 328 Unkarin forinttia tai jos hän saa jotakin muuta laissa määriteltyä sosiaalietuutta. Terrorismirikosten uhrien osalta ei kuitenkaan oteta huomioon heidän tulojaan.
Ei ole.
Korvauksen määrä voi olla enintään 15 kertaa perusmäärä (113 164 Unkarin forinttia) eli 1 697 460 forinttia vuonna 2018. Kertasummana maksettavan korvauksen määrä on 100 prosenttia vahingon määrästä, jos tämä on enintään viisi kertaa perusmäärä. Viisinkertaisen perusmäärän ylittävältä osalta korvauksen määrä on viisi kertaa perusmäärä plus 75 prosenttia silloin kun vahingon määrä on viidestä kymmeneen kertaa perusmäärän suuruinen, ja 8,75 kertaa perusmäärä plus 50 prosenttia kymmenenkertaisen perusmäärän ylittävältä osalta silloin kun vahingon määrä on enemmän kuin kymmenen kertaa perusmäärän suuruinen. Säännöllisesti maksettavan korvauksen määrä on 75 prosenttia todistetusta tulojen pienenemisestä, jos uhri on alaikäinen tai muiden huollettavana, ja 50 prosenttia todistetusta tulojen pienenemisestä, jos uhri ei ole muiden huollettavana.
Korvauksen määrällä ei ole alarajaa. Korvauksen määrä voi olla enintään 15 kertaa perusmäärä (113 164 Unkarin forinttia) eli 1 697 460 forinttia vuonna 2018. Säännöllisesti maksettavan korvauksen kuukausittainen enimmäismäärä on perusmäärä eli 113 164 Unkarin forinttia vuonna 2018.
Vähennetäänkö muualta (esim. työnantajan vakuutuksesta tai yksityisestä vakuutuksesta) mahdollisesti saamieni korvausten määrä viranomaisen tai muun elimen maksamasta korvauksesta?
Vahingon määrä on ilmoitettava hakemuksessa. Mahdollinen muualta saatu määrä on vähennettävä korvauksen määrästä.
Valtio korvaa todistetun vahingon määrän, vaikka korvausta voisi saada myös jostakin muusta lähteestä. Jos korvausta maksetaan myöhemmin toisesta lähteestä, ennakko on maksettava takaisin.
Et. Korvaus voidaan myöntää vain kerran.
Ei, hakemuksen jättämisestä ei peritä maksua.
Budapestin aluehallintoviraston tai läänien aluehallintovirastojen uhrien tukipalvelut.
Hakemuksen voi toimittaa mihin tahansa aluehallintoviraston piiritoimistoon (avustavat viranomaiset) tai suoraan hakemuksen käsittelevälle viranomaiselle (Budapestin aluehallintovirasto tai läänien aluehallintovirastot).
Ei.
Hakemus on käsiteltävä 60 päivän kuluessa.
Ensimmäisen asteen päätökseen voi hakea muutosta, ja muutoksenhaun käsittelee toisena asteena oikeusministeriö. Oikeusministeriön tekemään toisen asteen päätökseen voi hakea muutosta käynnistämällä tuomioistuimessa hallinnollisen menettelyn.
http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat
Uhrien auttava puhelin (Áldozatsegítő Vonal) toimii ympäri vuorokauden unkarin ja englannin kielillä: 06-80-225-225.
Kyllä, oikeusavusta vuonna 2003 annetun Unkarin lain LXXX nojalla.
Uhrien tukipalvelun yksiköiden työntekijät auttavat uhreja näiden etujen puolustamisessa. He tarjoavat asianomaisille monenlaista käytännön tukea, kuten auttavat hakemusten täyttämisessä ja antavat tietoa. Lisäksi uhrit voivat kääntyä kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden puoleen (esim. Fehérgyűrű-järjestö ja Unkarin baptistikirkon avustuspalvelu ”Baptista Szeretetszolgálat”).
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.