Βρείτε πληροφορίες ανά περιφέρεια
Αποζημίωση από το κράτος μπορείτε να ζητήσετε για όλες τις αξιόποινες πράξεις οι οποίες έχουν τελεστεί εκ προθέσεως και με χρήση βίας κατά του προσώπου και, σε κάθε περίπτωση, για την παράνομη διαμεσολάβηση και την εκμετάλλευση στην εργασία που προβλέπονται στο άρθρο 603α του ποινικού κώδικα, με την εξαίρεση όμως της επίθεσης (percosse) και της σωματικής βλάβης (lesioni), οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 581 και 582 του κώδικα, εκτός αν συντρέχουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 583 (δηλαδή, αν οι αξιόποινες πράξεις επιφέρουν ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις, οι οποίες απαριθμούνται συγκεκριμένα).
Μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση μόνο για ιατρικές δαπάνες και δαπάνες παροχής βοήθειας, εκτός από τις περιπτώσεις της σεξουαλικής επίθεσης ή της ανθρωποκτονίας, οπότε καταβάλλεται στα θύματα ένα πάγιο ποσό αποζημίωσης το οποίο καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, ακόμη και αν δεν έχουν προκύψει ιατρικές δαπάνες και δαπάνες παροχής βοήθειας που πρέπει να καταβληθούν.
Τα πρόσωπα που δικαιούνται αποζημίωση είναι το θύμα ή αν το θύμα έχει χάσει τη ζωή του, τυχόν τέκνα και ο συμβιών σύζυγος, υπό τον όρο ότι δεν υφίσταται νόμιμος χωρισμός του τελευταίου από το θύμα, ή ο συμβιών σύντροφος, αναλογικά με τα αντίστοιχα κληρονομικά δικαιώματα του καθενός· ή αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω πρόσωπα, οι ανιόντες του θύματος, εφόσον ήταν νόμιμα εξαρτώμενα πρόσωπα από το θύμα κατά τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δικαίωμα αποζημίωσης ενός προσώπου υπόκειται σε περιορισμούς:
Εάν το θύμα επιζήσει, τα μέλη της οικογένειας του θύματος έχουν το δικαίωμα να στραφούν απευθείας κατά του δράστη (άρθρα 2043 και 2059 του αστικού κώδικα) για την έμμεση (μη υλική) ζημία την οποία υπέστησαν λόγω της βλάβης που προκλήθηκε στο συγγενικό τους πρόσωπο· σ’ αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ο ισχύων νόμος δεν προβλέπει την παροχή αποζημίωσης από το κράτος (νόμος αριθ. 122/2016, όπως έχει τροποποιηθεί από τον νόμο αριθ. 167/2017). Η νομοθεσία για τα θύματα βίαιων εγκληματικών πράξεων παρέχει προνόμια στα παραπάνω πρόσωπα μόνο αν επιζούν του άμεσου θύματος το οποίο έχει χάσει τη ζωή του.
Αποζημίωση μπορεί να χορηγηθεί τόσο στους αιτούντες οι οποίοι διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ εκτός της Ιταλίας όσο και σε αιτούντες οι οποίοι διαμένουν στην Ιταλία.
Στην Ιταλία, το θύμα μπορεί να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης στις ιταλικές αρχές οι οποίες είναι αρμόδιες για τη λήψη αποφάσεων εφόσον η αξιόποινη πράξη έχει τελεστεί στην Ιταλία.
Όχι, ωστόσο η αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα 60 ημερών από την έκδοση απόφασης με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο λόγω αγνώστου δράστη (decisione che ha definito il giudizio per essere ignoto l'autore del reato), ή μετά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης η οποία δεν έχει τελεσφορήσει ή μετά την ημερομηνία κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η ποινική καταδικαστική απόφαση.
Βλέπε παραπάνω:
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα 60 ημερών μετά την έκδοση απόφασης με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο λόγω αγνώστου δράστη ή μετά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης η οποία δεν έχει τελεσφορήσει ή μετά την ημερομηνία κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η ποινική καταδικαστική απόφαση.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η αίτηση αποζημίωσης πρέπει να συνοδεύεται από δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν είχαν αποτέλεσμα η διαδικασία απαίτησης αποζημίωσης από τον δράστη ή ότι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν τελεσφόρησε ή ότι η ποινική καταδικαστική απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη.
Η αίτηση αποζημίωσης πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο καταδικαστικής απόφασης η οποία έχει εκδοθεί για μια ή περισσότερες από τις αξιόποινες πράξεις οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο ή ένα αντίγραφο απόφασης με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο λόγω αγνώστου δράστη .
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, η αίτηση πρέπει να υποβληθεί σε διάστημα 60 ημερών μετά την έκδοση απόφασης με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο λόγω αγνώστου δράστη ή μετά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης η οποία δεν έχει τελεσφορήσει ή μετά την ημερομηνία κατά την οποία καθίσταται τελεσίδικη η ποινική καταδικαστική απόφαση.
Η αποζημίωση καλύπτει, για παράδειγμα:
- Υλική (μη ψυχική) ζημία:
- ψυχική (ηθική) ζημία:
- υλική (μη ψυχική) βλάβη:
- ψυχική ζημία:
Η αποζημίωση καταβάλλεται (με την επιφύλαξη τυχόν ευνοϊκότερων μέτρων τα οποία έχουν ήδη θεσπιστεί με άλλες νομικές διατάξεις για συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις) για την κάλυψη των ιατρικών δαπανών και των δαπανών παροχής βοήθειας, εκτός από τις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης ή ανθρωποκτονίας, οπότε χορηγείται στα θύματα πάγιο ποσό αποζημίωσης ακόμη κι όταν δεν έχουν προκύψει ιατρικές δαπάνες και δαπάνες παροχής βοήθειας που πρέπει να καταβληθούν.
Η αποζημίωση καταβάλλεται εφάπαξ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των θυμάτων εγκληματικών πράξεων που συνδέονται με τη μαφία, εκβίασης, τοκογλυφίας και εκ προθέσεως βίαιων εγκληματικών πράξεων (Fondo di rotazione per la solidarieta' alle vittime dei reati di tipo mafioso, delle richieste estorsive, dell'usura e dei reati intenzionali violenti), το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά το ποσό που καταβάλλεται δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της διαθέσιμης χρηματοδότησης για το τρέχον έτος.
Σε περίπτωση έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης κατά το σχετικό έτος, τα πρόσωπα που δικαιούνται αποζημίωση μπορούν να απευθυνθούν στο Ταμείο για να λάβουν ένα μέρος της αποζημίωσης το εν λόγω έτος, και το υπόλοιπο ποσό τα επόμενα έτη, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, τόκους ή ανατιμήσεις.
Η αποζημίωση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι το θύμα δεν συμμετείχε, με πρόθεση ή με ενσυνείδητη αμέλεια, στην τέλεση της αξιόποινης πράξης ή άλλων συναφών αξιόποινων πράξεων· ότι το θύμα δεν έχει καταδικαστεί ποτέ, με τελεσίδικη απόφαση, για οποιαδήποτε από τις αξιόποινες πράξεις του άρθρου 407 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κώδικα ποινικής δικονομίας (καταστροφή, λεηλασία, σφαγή, συμμετοχή σε εμφύλιο πόλεμο, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που συνδέεται με τη μαφία, διακινδύνευση της δημόσιας ασφάλειας, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, απαγωγή, τρομοκρατία, συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του πολιτεύματος, σύσταση και ένοπλη συμμορία, κατοχή εκρηκτικών υλών, υπεξαίρεση, ναρκωτικά, υποδούλωση, παιδική πορνεία και πορνογραφία, εμπορία προσώπων, δουλεία, σεξουαλική επίθεση, σεξουαλικές πράξεις με ανηλίκους, ομαδική σεξουαλική επίθεση) ή για αξιόποινες πράξεις που τελούνται κατά παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη της φοροδιαφυγής στον τομέα του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ· και κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν εκκρεμεί κατά του θύματος ποινική δίκη για οποιαδήποτε από τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις.
Τα εισοδήματά σας ως θύματος δεν επηρεάζουν καθόλου το δικαίωμά σας σε αποζημίωση.
Η αποζημίωση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι το θύμα δεν έχει λάβει, για την ίδια αξιόποινη πράξη και από οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πηγή, πληρωμές οποιουδήποτε είδους το σύνολο των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 5.000,00 .
Η αποζημίωση θα αντιστοιχεί στις δαπάνες που έχουν προκύψει, με την επιφύλαξη των ορίων που προβλέπει ο σχετικός νόμος και των ποσών που καθορίζονται από το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εφαρμόζεται ο συγκεκριμένος νόμος.
Το διάταγμα της 31ης Αυγούστου 2017, το οποίο έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών (όπως ορίζεται στο άρθρο 11 παράγραφος 3 του νόμου αριθ. 122 της 7ης Ιουλίου 2016), ορίζει τα εξής:
Το συνολικό ποσό των ιατρικών δαπανών και των δαπανών παροχής βοήθειας που προέκυψαν πρέπει να αναγραφεί και να τεκμηριωθεί γραπτώς.
Η αποζημίωση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι το θύμα δεν έχει λάβει, από οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική πηγή, πληρωμές οποιουδήποτε είδους σχετικά με την ίδια αξιόποινη πράξη, το σύνολο των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 5.000,00€ .
Όχι.
Όχι, αν και μπορείτε να υποβάλετε αιτήσεις μεταγενέστερα αν προκύψουν περαιτέρω ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αξιολογηθεί από την αρχή λήψης της απόφασης.
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο ή, σε περίπτωση θανάτου του θύματος της αξιόποινης πράξης, από άλλους δικαιούχους, αυτοπροσώπως ή από ειδικό πληρεξούσιο (a mezzo di procuratore speciale)· για να είναι παραδεκτή πρέπει να συνοδεύεται από τα παρακάτω έγγραφα:
α) αντίγραφο καταδικαστικής απόφασης για μια ή περισσότερες από τις αξιόποινες πράξεις οι οποίες παρατίθενται στο άρθρο 11, ή αντίγραφο απόφασης με την οποία η υπόθεση τίθεται στο αρχείο λόγω αγνώστου δράστη·
β) έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι έχουν κινηθεί αλλά δεν έχουν τελεσφορήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δράστη· αυτό δεν είναι απαραίτητο αν ο δράστης παραμένει άγνωστος ή αν έχει υποβάλει αίτηση και έχει λάβει νομική συνδρομή από το κράτος στις ποινικές ή τις αστικές δίκες στις οποίες διαπιστωθεί η υπαιτιότητά του·
γ) δήλωση που υπέχει θέση πράξης που πιστοποιεί πασίδηλο γεγονός (dichiarazione sostitutiva dell'atto di notorietà) αναφορικά με την απουσία κωλυμάτων·
δ) ιατρική γνωμάτευση από την οποία να προκύπτουν τα έξοδα για την παροχή υπηρεσιών υγείας ή πιστοποιητικό θανάτου του θύματος της αξιόποινης πράξης.
Όχι.
Το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ministero dell’Interno
Ufficio del Commissario di solidarietà per le vittime dei reati di tipo mafioso
Via Cavour, 6
Roma
Όχι.
Αφού παραλάβει την αίτηση, η αρχή λήψης της απόφασης στην Ιταλία πρέπει να εκδώσει απόφαση «χωρίς καθυστέρηση».
Δεν έχουν συσταθεί ειδικοί μηχανισμοί· η απόφαση είναι διοικητικής φύσης και επομένως μπορεί να προσβληθεί σύμφωνα με τους συνήθεις κανόνες που ισχύουν για τα εθνικά διοικητικά μέτρα τα οποία λαμβάνει η ίδια αρχή.
Η αρχή συνδρομής παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες· αρχή συνδρομής στην Ιταλία είναι η εισαγγελία (procura generale) του αρμόδιου εφετείου (corte d’appello) του τόπου κατοικίας του αιτούντος. Τα έντυπα προσαρτώνται στο προεδρικό διάταγμα αριθ. 222 της 23ης Δεκεμβρίου 2008 το οποίο θεσπίζει κανόνες σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοθετικού διατάγματος αριθ. 204 της 9ης Νοεμβρίου 2007, με το οποίο εφαρμόζεται η Οδηγία 2004/80/ΕΚ για την αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων (Decreto 23 dicembre 2008, n. 222 “Regolamento ai sensi dell'articolo 7 del decreto legislativo 9 novembre 2007, n. 204, recante attuazione della direttiva 2004/80/CE relativa all'indennizzo delle vittime di reato”).
Όχι.
Όχι, το συγκεκριμένο καθήκον εκτελείται από την αρχή συνδρομής.
Όχι, στον βαθμό που γνωρίζει η υπηρεσία που παρέχει τις παρούσες πληροφορίες.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.