Evropsko potrdilo o dedovanju

Informacije po državah članicah in spletni obrazec v zvezi z Uredbo št. 650/2012, ki državljanom omogoča lažje razumevanje pravnih vidikov mednarodnega dedovanja

Uredba (EU) št. 650/2012 z dne 4. julija 2012, ki se uporablja od 17. avgusta 2015, državljanom omogoča lažje razumevanje pravnih vidikov mednarodnega dedovanja, in sicer z zagotavljanjem, da čezmejno zapuščinsko zadevo usklajeno obravnava en sam organ v skladu s pravom ene države članice.

Uredba se uporablja v vseh državah članicah, razen na Danskem, Irskem in v Združenem kraljestvu.

Uredba prav tako uvaja evropsko potrdilo o dedovanju. Ta dokument izda organ, ki obravnava zapuščinsko zadevo, z njim pa lahko dediči, volilojemniki, izvršitelji oporok in upravitelji zapuščine dokazujejo svoj status ter uveljavljajo pravice in pooblastila v drugih državah članicah. Ko je evropsko potrdilo o dedovanju izdano, se prizna v vseh državah članicah brez kakršnega koli posebnega postopka.

Dodatne informacije so na voljo na naši spletni strani o dedovanju oziroma v našem vodniku za državljane o čezmejnem dedovanju.

Obrazec lahko izpolnite na spletu tako, da kliknete na eno od spodnjih povezav. Če ste obrazec že začeli izpolnjevati in shranili osnutek, ga lahko naložite s klikom na gumb „Naloži osnutek“.

Zadnja posodobitev: 13/12/2018

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Povratne informacije

S spodnjim obrazcem sporočite svoje pripombe in povratne informacije o našem novem spletišču