Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Bírósági árverések

Skócia

Az alábbi bekezdések a Skóciában hatályos, a pénztartozás behajtása céljából a vagyon lefoglalására vonatkozó rendelkezéseket mutatják be.

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Skóciában akkor lehet a vagyont a pénztartozás behajtása céljából lefoglalni, ha az adósságot a bíróság elismerte, illetve egyes más esetekben, például ha az meghatározott formális „adósságra vonatkozó okirattal” jóváhagyásra került. A vagyon lefoglalására szolgáló eljárások az adós harmadik személy birtokában lévő vagyonának befagyasztása (arrestment), az adós birtokában lévő saját vagyonának zárlat alá vétele (attachment) és a kivételes zárlat alá vétel (exceptional attachment), amellyel a lakóházban található, nem alapvető vagyon foglalható le. Egyes esetekben az alkalmazott eljárások lehetővé teszik, hogy az adós vagyona bírósági felügyelet mellett árverésen kerüljön értékesítésre.

Az adósságrendezésről és zár alá vételről szóló 2002. évi törvény (Skócia) (a továbbiakban: 2002. évi törvény) 2. része határozza meg a javak zár alá vételére alkalmazandó eljárást. A seriff a zár alá vételtől számított 14 napon belül köteles jelentést készíteni a seriff bíróság (Sheriff Court) részére. A jelentést átadását követően a seriff gondoskodhat a zár alá vett vagyontárgyak elviteléről és nyilvános árverésen történő értékesítéséről, ahol a seriffnek az értékesített vagyontárgyakat és azok eladási árát tartalmazó jelentést kell készítenie. Az árverésen befolyt összegből kell kifizetni a seriff díját és költségeit, majd kielégíteni a hitelezőket. Az ezen felül fennmaradó összeg az adóst illeti. Amennyiben a vagyontárgyakat nem sikerül értékesíteni, azok tulajdonjoga a hitelezőre száll át. A zár alá vett vagyon árverésére általában árverezőházban kerül sor, de amennyiben ez nem célszerű, a 2002. évi törvény rendelkezései lehetővé teszik, hogy az árverés megtartása – az adós lakóhelyén kívül – más helyen történjen.

Amennyiben a harmadik személy birtokában lévő vagyon befagyasztására került sor, és az adós nem tesz a javakat a hitelező számára átengedő nyilatkozatot, a hitelezőnek – annak érdekében, hogy a tulajdont megszerezze – az átadás foganatosítására irányuló keresetet (action of furthcoming) kell indítania a bíróság előtt. A keresettel a hitelező a bíróságtól a vagyontárgyak számára történő átengedését kéri annak érdekében, hogy azokat a követelése részben vagy egészben való kielégítése céljából értékesíthesse.

Utolsó frissítés: 30/04/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit