Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.
Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata angol nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Bírósági árverések

Észak-Írország

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

A határozatokat végrehajtó iroda (a továbbiakban: EJO) az észak-ír bírósági szolgálat (az igazságügyi minisztérium alatt működő ügynökség) egyik ága és az Észak-Írországban hozott, pénzre, javakra és tulajdonra vonatkozó polgári ítéletek végrehajtásáért felelős. Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet (Észak-Írország) lehetővé teszi a javak ítélet alapján behajtható pénzösszegek kielégítése céljából történő lefoglalását és értékesítését.

Az EJO több módon is kikényszerítheti a pénzösszeg kifizetésére irányuló bírósági végzés végrehajtását. E módszerek közé tartozik az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet (Észak-Írország) 31. cikke szerinti lefoglalási végzés.

Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi rendelet szerint az EJO jogosult a vagyon lefoglalására és árverésen történő értékesítésére, majd az értékesítésből befolyt bevételek nettó összegéből (a lefoglalás költségeinek és kiadásainak megfizetését követően) a fennálló adósságok megfizetésére (lásd az 1981. évi rendelet 31., 34. és 40. cikkét). A lefoglalási végzés végrehajtása során az EJO az 1981. évi rendelet 38. cikke szerint jogosult az adós, házastársa vagy alperese tulajdonában vagy használatában álló területre, illetve bizonyos esetekben a más személyek tulajdonában vagy használatában álló területre belépni.

Az EJO ilyen típusú végzést (az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi szabályzat [Észak-Írország] 30. szabályának (1) bekezdése szerint a vezető tisztségviselőhöz benyújtott kérelmet követően) akkor hozhat, ha úgy véli, hogy az adósnak elégséges lefoglalható vagyona van az adósság visszafizetéséhez. A gyakorlatban az EJO a vezető tisztségviselőhöz benyújtott lefoglalási végzésre irányuló kérelem benyújtását megelőzően felméri a többi végrehajtási módszer – például a jövedelem letiltására irányuló végzés (amellyel az adós munkabéréből lehetséges meghatározott összeg levonása) – alkalmazásának lehetőségét is.

A lefoglalható javak köre korlátozott (nem lehet lefoglalni például az adós ruházatát és nélkülözhetetlen háztartási eszközeit [az 1981. évi rendelet 33. cikke]).

Az ítéletek végrehajtásáról szóló 1981. évi szabályzat (Észak-Írország) 30–33. szabálya határozza meg az EJO lefoglalási végzés meghozatalára irányuló eljárását.

Utolsó frissítés: 18/10/2017

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.