Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A hálózatról

Románia
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

A Helyi Kapcsolattartók Nemzetközi Jogsegély Hálózata (Rețeaua de corespondenți locali în domeniul asistenţei judiciare internaţionale) az Európai Igazságügyi Hálózat modelljét követve 2001-ben jött létre az Igazságügyi Minisztérium rendelete alapján. 2004 márciusában az Igazságügyi Minisztérium két rendeletét követően a Hálózatot két szakosodott hálózatba szervezték át: a büntető ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatba (Reţeaua Judiciară Română în materie penală) - amely az Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg, és a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatba (Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială) - amely a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg. Később a két hálózatot 2005-ben, 2007-ben, 2010-ben és 2014-ben egymást követően újraszervezték, miután a vonatkozó uniós jog módosult és változások történtek a nemzeti igazságügyi rendszerben dolgozó személyi állományban.

Legutóbb az igazságügyi miniszter 2014. május 29-i 1929/C. rendelete tette napra késszé a 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozatot módosító 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozatnak megfelelően. A rendeletet az Európai Unió tagállamaival folytatott igazságügyi együttműködés megerősítését szolgáló egyes intézkedésekről szóló 123/2007. kormányrendeletnek megfelelően fogalmazták meg, amelyet a 85/2008. törvény módosításokkal hagyott jóvá.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatnak felel meg nemzeti szinten.

Románia a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózatba két kapcsolattartó pontot jelölt ki. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kapcsolattartó pontjai az Igazságügyi Minisztériumban találhatóak. Ez biztosítja azt, hogy a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat kötelezettségei teljesüljenek.

A 6. cikknek megfelelően a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatot a következő személyek alkotják: a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) I. polgári kollégiumának egy bírája és a II. polgári kollégiumának (korábban kereskedelmi kollégium) egy bírája, a fellebbviteli bíróságok minden egyes I. polgári kollégiumának és II. polgári kollégiumának (korábban kereskedelmi kollégium) egy-egy bírája, a nemzetközi gyermekrablással kapcsolatos polgári ügyekre és a bűncselekmények áldozatainak kártérítés odaítélésére szakosodott egy-egy bíró minden egyes gyermek- és családügyi szakosodott törvényszéktől/kollégiumtól, a Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság azon tisztviselői, akik az Igazságügyi Minisztérium, mint a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott nemzetközi igazságügyi együttműködés központi hatósága feladatait is ellátják, és egy-egy kijelölt képviselő minden egyes közjegyzői, végrehajtói és ügyvédi szakmai szövetségtől Romániában. A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat nemzeti kapcsolattartó pontjai a polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat teljes jogú tagjai.

A Román Igazságügyi Hálózatban tag bírákat a Magisztratúra Legfelsőbb Tanácsának (Consiliul Superior al Magistraturii) határozatában jelölték ki.

2001. óta az Igazságügyi Minisztériumon belül a Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság a saját forrásait felhasználva (az Igazságügyi Minisztérium költségvetéséből) sok szemináriumot és munkaülést szervezett a hálózatok tagjainak. Ezeket a rendezvényeket 2007. óta nevezetesen több mint 15, az Európai Bizottság által finanszírozott európai program keretén belül szervezték meg. Ezen kívül a Román Igazságügyi Hálózat képviselői rendszeresen részt vesznek az Európai Igazságügyi Hálózat ülésein.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjainak listája megtalálható a 2014. május 29-i 1929/C. rendelet mellékletében. A melléklet a rendelet elválaszthatatlan részét képezi.

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai - bírák

Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék

Iulia Cristina TARCEA, elnökhelyettes

Romanița VRÂNCEANU, I. polgári kollégium

Roxana POPA, megbízott elnök, II. polgári kollégium

Gyulafehérvári Fellebbviteli Bíróság

Cristina Gheorghina NICOARĂ, I. polgári kollégium (a Fellebbviteli Bíróság elnökhelyettese)

Olimpia Maria STÂNGĂ, II. polgári kollégium

Bákói Fellebbviteli Bíróság

Liliana CIOBANU, I. polgári kollégium

Loredana ALBESCU, II. polgári kollégium

Brassói Fellebbviteli Bíróság

Cristina ŞTEFĂNIŢĂ, polgári kollégium

Anca PÎRVULESCU, polgári kollégium

Gabriel ŞTEFĂNIŢĂ, polgári kollégium

Brassói Kiskorú és Családügyi Törvényszék (Tribunalul pentru Minori şi Familie)

Andrei IACUBA

Bukaresti Fellebbviteli Bíróság

Antonela BRĂTUIANU, IV. polgári kollégium

Ştefan CMECIU, V. polgári kollégium

Dumitru VĂDUVA, VI. polgári kollégium

Maria CEAUŞESCU, VII. munkahelyi és társadalombiztosítási vitákkal foglalkozó kollégium

Bogdan CRISTEA, VIII. közigazgatási és fiskális peres ügyi kollégium

Bukaresti Törvényszék

Andreea Florina MATEESCU, V. polgári kollégium (összekötő bíró a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló 1980. évi Hágai Egyezményt szolgáló Nemzetközi Hágai Hálózatban)

Anca Magda VOICULESCU, IV. polgári kollégium (összekötő bíró a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló 1980. évi Hágai Egyezményt szolgáló Nemzetközi Hágai Hálózatban)

Constantin-Marino MARIN, elnök, I. büntető kollégium, a Bűncselekmények Áldozatainak Kártérítést Odaítélő Bizottság - Bukaresti Törvényszék

Kolozsvári Fellebbviteli Bíróság

Denisa-Livia BĂLDEAN, elnökhelyettes

Liviu UNGUR, elnökhelyettes, II. polgári kollégium

Konstancai Fellebbviteli Bíróság

Daniela PETROVICI, I. polgári kollégium

Iuliana Mihaela ȘERBAN, II. polgári kollégium

Craiovai Fellebbviteli Bíróság

Mihaela COTORA, elnök

Lotus Gherghină, II. polgári kollégium

Galaţi Fellebbviteli Bíróság

Simona Claudia BACŞIN, I. polgári kollégium

Valentina VRABIE, II. polgári kollégium

Jászvásári Fellebbviteli Bíróság

Claudia Antoanela SUSANU, I. polgári kollégium

Nagyváradi Fellebbviteli Bíróság

Marcela FILIMON, II. polgári kollégium

Piteşti Fellebbviteli Bíróság

Corina PINCU IFRIM, I. polgári kollégium

Raluca TRANDAFIR, I. polgári kollégium

Corina Georgeta NUŢĂ, II. közigazgatási és költségvetési peres ügyi polgári kollégium

Argyasi Törvényszék

Andreea Monica PRUNARU, polgári kollégium, elnökhelyettes

Vâlceai Törvényszék

Petre DINESCU, I. polgári kollégium

Ploieşti Fellebbviteli Bíróság

Adriana Maria RADU, I. polgári kollégium

Elisabeta GHERASIM, II. polgári kollégium elnöke

Florentina DINU, II. polgári kollégium

Valentina GHEORGHE, II. polgári kollégium

Suceavai Fellebbviteli Bíróság

Ştefania Fulga ANTON, I. polgári kollégium

Daniela MITREA MUNTEA, II. polgári kollégium

Marosvásárhelyi Fellebbviteli Bíróság

Andreea CIUCĂ, II. polgári kollégium

Temesvári Fellebbviteli Bíróság

Cristian PUP, I. polgári kollégium

Florin MOŢIU, II. polgári kollégium

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai – A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat nemzeti kapcsolattartó pontjai

Igazságügyi Minisztérium

Viviana ONACA, igazgató, Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

Ioana BURDUF, Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózatnak az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatósága - mint a nemzetközi igazságügyi együttműködés terén központi hatóság - által delegált tagjai

Dorina DOMINTEANU, csoportvezető

Camelia TOBĂ

Flavius George PĂNCESCU

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Román Igazságügyi Hálózat tagjai - a romániai közjegyzők, végrehajtók és ügyvédi kamarák nemzeti szövetségeinek elnökei által egyenként kijelölt egy-egy képviselő

Octavian ROGOJANU, közjegyző, a Román Közjegyzők Országos Szövetsége Tanácsának titkára

Bogdan DUMITRACHE, végrehajtó

Costea-Corin C. DĂNESCU, ügyvéd

Utolsó frissítés: 01/02/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.