Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A hálózatról

Németország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Németország szövetségi szerkezete miatt az EIH (Európai Igazságügyi Hálózat) szövetségi kapcsolattartó központján kívül minden egyes tartományban van kapcsolattartó központ. Az adott tartomány szervezeti felépítésétől függően a tartományi kapcsolattartó központok vagy a tartományi fellebbviteli bíróságokon (Oberlandesgericht) (Bajorország, Bréma, Hamburg, Hessen, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália és Szászország), vagy a tartomány Igazságügyi Minisztériumában (Landesjustizministerium) találhatóak. Németországban összesen 17 EIH kapcsolattartó központ van. A szövetségi kapcsolattartó központ felel az országos hálózat koordinálásáért és olyan rendezvények megszervezéséért, mint például az Igazságszolgáltatás Európai Napja, illetve az EIH német tagjainak ülései.

A feladatokat belülről osztják ki a tartományi kapcsolattartó központok és a szövetségi kapcsolattartó központ között. A szövetségi kapcsolattartó központ válaszol minden, a német polgári vagy kereskedelmi joggal, illetve a bíróságok szervezésével kapcsolatos kérdésre. Valamely konkrét ügyre vonatkozó megkereséssel azonban az a kapcsolattartó központ foglalkozik, ahol az ügy folyamatban van. Mindazonáltal valamennyi német kapcsolattartó központ egyenlő státusszal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a 17 központ közül bármelyiket bármilyen típusú kérdéssel meg lehet keresni, és kivételes körülmények között a szövetségi kapcsolattartó központ is nyújthat konkrét üggyel kapcsolatban segítséget. A feladatok e belső elosztása biztosítja, hogy a megkereséssel a legmegfelelőbb kapcsolattartó központ foglalkozzon.

A kapcsolattartó központokon kívül Németországban öt összekötő bíró (Verbindungsrichter) van, akik a 2201/2003/EK rendelet (Brüsszel IIa. rendelet) hatálya alá tartozó területen dolgoznak. Az ő feladataikat is belülről osztják szét a tartományok között. Külső megkeresés az öt közül bármelyik összekötő bírónál tehető. Szükség esetén a megkereső személyt azonnal a legmegfelelőbb bíróhoz küldik a feladatok belső szétosztása, valamint a nyelvi készségek, meghatározott kompetenciák és a konkrét üggyel kapcsolatos tapasztalata alapján.

A polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozatnak a legutóbb a polgári és kereskedelmi ügyekben az Európai Igazságügyi Hálózat létrehozásáról szóló 2001. május 28-i 2001/470/EK tanácsi határozat módosításáról szóló, 2009. június 18-i 568/2009/EK európai parlamenti és tanácsi határozat által módosított 2. cikke (1) bekezdésének e) pontja értelmében Németország az EIH tagjaiként kinevezte a Szövetségi Ügyvédi Kamarát (Bundesrechtsanwaltskammer), a Szövetségi Közjegyzői Kamarát (Bundesnotarkammer), a Szabadalmi Ügyvivői Kamarát (Patentanwaltskammer), a Német Ügyvédi Egyesületet (Deutscher Anwaltverein), a Német Bírósági Végrehajtók Szövetségét (Deutscher Gerichtsvollzieher Bund e.V.) és 2014-ben a Német Bírósági Titkárok Szövetségét (Bund Deutscher Rechtspfleger).

Németországban az EIH további tagjai közé tartoznak még: a tagállamokban a polgári és kereskedelmi ügyekben a bírósági és bíróságon kívüli iratok kézbesítéséről szóló 1393/2007/EK rendeletben (az iratkézbesítésről szóló rendelet), valamint a polgári és kereskedelmi ügyekben a bizonyításfelvétel tekintetében történő, a tagállamok bíróságai közötti együttműködésről szóló 1206/2001/EK rendeletben (a bizonyításfelvételről szóló rendelet) meghatározott központi szervek. Ezek a központi szervek és a tartományi igazságügyi apparátusok látják el a bíróságokat a polgári jogi segítségnyújtással kapcsolatos naprakész információkkal. További intézkedéseket is bevezetnek, valamint támogatják a bíróságokat az iratok kézbesítésében és a bizonyításfelvételben a külföldi vonatkozással rendelkező ügyekben.

A németországi EIH-ról további információkat és a kapcsolattartók listáját megtalálja az Szövetségi Igazságügyi Minisztérium (Bundesamt für Justiz) weboldalán (http://www.bundesjustizamt.de/ejnzh).

Utolsó frissítés: 27/01/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit