Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata finn nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A hálózatról

Finnország
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

Az EIH finnországi tagjai

Finnország kapcsolattartó pontja egy erre kinevezett tisztviselő, aki az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi igazságügyi igazgatási csoportjánál dolgozik. A kapcsolattartó pont a polgári és büntetőjog területén több uniós rendelet és nemzetközi megállapodás központi hatóságaként eljáró csoporthoz tartozik. A Hálózat munkáján kívül a kapcsolattartó pont kötelezettségei közé tartoznak a központi hatósági és más polgári jogi együttműködési feladatok is. Két körzeti bírósági bírót és a Finn Ügyvédi Kamarát is kinevezték a Hálózat tagjának. A nemzeti Hálózat működésének kidolgozása jelenleg folyamatban van.

Az EIH működése Finnországban

A kapcsolattartó pont aktívan együttműködik a nemzeti igazságügyi hatóságokkal, ügyvédekkel és más jogi szakemberekkel. A kapcsolattartó pont feladatai közé tartozik az uniós polgári és kereskedelmi jogra vonatkozó jogi rendelkezésekkel és azok gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos információk terjesztése, valamint kapcsolódó kérdésekben tanácsadás és képzés nyújtása. A kapcsolattartó pont a nemzeti igazságügyi hatóságokat is segíti a határokon átnyúló segítségnyújtási kérelmekkel kapcsolatban felmerülő problémák során, valamint aktívan részt vesz az érintett hálózatokban és munkacsoportokban.

A kapcsolattartó pontnak külön e-mail címe van a határokon átnyúló, polgári és kereskedelmi jogi ügyekkel kapcsolatos problémák során gyakorlati segítségnyújtást igénylő, igazságügyi együttműködésben részt vevő bíróságok, valamint más jogi és közigazgatási hatóságok részére.

Információk nyújtása az EIH-n keresztül

Minden bíróság, jogi segítségnyújtó iroda, ügyész, végrehajtó hatóság és igazságügyi minisztériumi tisztviselő hozzáféréssel rendelkezik a polgári és kereskedelmi ügyekben történő nemzetközi segítségnyújtásról átfogó információkat szolgáltató intranethez. Az oldal az EIH-ról és a finnországi tagjairól is tartalmaz információkat, továbbá linkek vezetnek az európai igazságügyi portál EIH oldalaira. Az EIH-ra vonatkozó információkat és az általa kiadott anyagokat e-mailben és postai úton is elküldik a nemzeti igazságügyi hatóságok és más jogászok számára.

Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános weboldalának egyik része a nemzetközi jogi segítségnyújtás különböző formáira, kapcsolódó jogszabályokra és megállapodásokra, elérhetőségekre és utasításokra vonatkozó információkat tartalmaz. Az oldal az igazságügyi hálózatokkal kapcsolatos információkat is magába foglal, továbbá egy link vezet az európai igazságügyi portál EIH oldalaira.

Utolsó frissítés: 13/02/2017

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.