

Βρείτε πληροφορίες ανά περιφέρεια
În anul 2001, prin ordin al ministrului justiţiei, a fost înfiinţată Rețeaua de corespondenți locali în domeniul asistenţei judiciare internaţionale, pe modelul Rețelei Judiciare Europene. În martie 2004, această Reţea a fost reorganizată, prin două ordine ale ministrului justiţiei, în două reţele specializate: Reţeaua Judiciară Română în materie penală - corespondenta Reţelei Judiciare Europene - şi Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială - corespondenta Reţelei Judiciare Europene în materie civilă şi comercială. Ulterior aceste două rețele au fost reorganizate succesiv în 2005, 2007, 2010, 2014, 2016 și 2019 urmare modificărilor legislației UE în domeniu și personalului din sistemul judiciar intern.
Prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 1929/C/29.05.2014 a fost făcută ultima actualizare în conformitate cu Decizia nr. 568/2009/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 iunie 2009 de modificare a Deciziei 2001/470/CE a Consiliului din 28 mai 2001. Ordinul a fost elaborate Ordonanţei Guvernului nr. 123/2007 privind unele măsuri pentru consolidarea cooperării judiciare cu statele membre ale Uniunii Europene, aprobată cu modificări prin Legea nr. 85/2008.
Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială reprezintă corespondentul la nivel naţional al Reţelei Judiciare Europene în materie civilă şi comercială.
România a desemnat două puncte naţionale de contact pentru Reţeaua Judiciară Europeană în materie civilă şi comercială. Punctele de contact ale Reţelei Judiciare Europene în materie civilă şi comercială se află în cadrul Ministerului Justiţiei. Prin acestea este asigurată îndeplinirea atribuţiilor Reţelei Judiciare Europene în materie civilă şi comercială.
În conformitate cu dispoziţiile articolului 6, Reţeaua Judiciară Română în materie civilă şi comercială este alcătuită dintr-un judecător de la secţia I civilă şi un judecător de la secţia a II–a civilă (fostă comercială) din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; câte un judecător de la fiecare secţie I civilă şi secție a II –a civilă (fostă comercială) a curţilor de apel; câte un judecător de la instanţa specializată/secţia pentru minori şi familie, specializați în domeniul aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii și acordare a compensațiilor financiare victimelor infracțiunilor; personal din cadrul Direcţiei Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară care îndeplinesc şi atribuţiile Ministerului Justiţiei în calitate de autoritate centrală în domeniul cooperării judiciare internaţionale în materie civilă şi comercială; câte un reprezentant desemnat de fiecare din asociaţiile profesionale din România ale notarilor publici, executorilor judecătoreşti şi avocaţilor. Punctele naţionale de contact din cadrul Reţelei Judiciare Europene în materie civilă şi comercială sunt, de plin drept, membri ai Reţelei Judiciare Române în materie civilă şi comercială.
Judecătorii membri Reţelei Judiciare Române au fost desemnați prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii.
Din 2001, prin Direcția Drept internațional şi Cooperare Judiciară, Ministerul Justiției a organizat numeroase seminarii şi întâlniri de lucru pentru membrii Rețelelor, din resurse proprii (bugetul MJ), dar, în special, din 2007, în cadrul a peste 15 programe europene finanțate de Comisie. De asemenea, reprezentanți ai Rețelei Judiciare Române participă, periodic, la reuniunile Rețelelor Judiciare Europene.
Membri Reţelei Judiciare Române în materie civilă şi comercială sunt menţionaţi în anexa la Ordinul Ministrului justiţiei nr. 4008/C/09.10.2019. Această anexă este parte integrantă din Ordin.
Membrii Reţelei judiciare române în materie civilă şi comercială, judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de apel, instanțele/secțiile specializate pentru minori și familie, Tribunalul București (judecători de legătură în Rețeaua Globală pentru Convenția de la Haga din 1980 cu privire la aspectele civile ale răpirii internaționale de copii și judecător desemnat în Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor):
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Nina-Ecaterina GRIGORAȘ, Secția I civilă
Andreia-Liana CONSTANDA, Secția I civilă
Roxana POPA, Secția a II-a civilă
Curtea de Apel Alba Iulia
Cristina Gheorghina NICOARĂ, Secția I Civilă
Nicolae DURBACĂ, Secția a II-a Civilă
Curtea de Apel Bacău
Cristina-Mădălina RADU, Secția I civilă
Loredana ALBESCU, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Braşov
Cristina ȘTEFĂNIȚĂ, Secția civilă și pentru cauze cu minori și de familie, de conflicte de muncă și asigurări sociale
Elena-Clara CIAPĂ, Secția civilă
Simona Petrina GAVRILĂ, Secția civilă
Gabriel ȘTEFĂNIȚĂ, Secția civilă și pentru cauze cu minori și de familie, de conflicte de muncă și asigurări sociale
Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov
Andrei IACUBA
Curtea de Apel Bucureşti
Antonela BRĂTUIANU, Secția a-IV-a civilă
Ştefan CMECIU, Secția a-V-a civilă
Felix Lucian ȘALAR, Secția a-VI-a civilă
Romeo GLODEANU, Secția a-V-a civilă
Bogdan CRISTEA, Secția a-VIII-a contencios administrativ și fiscal
Tribunalul Bucureşti
Andreea Florina MATEESCU, Secția a-V-a civilă (judecător de legătură în Rețeaua Globală pentru Convenția de la Haga din 1980 cu privire la aspectele civile ale răpirii internaționale de copii)
Anca Magda VOICULESCU, Secţia a-IV-a civilă (judecător de legătură în Reţeaua Globală pentru Convenţia de la Haga din 1980 cu privire la aspectele civile ale răpirii internaţionale de copii)
Luminița TÂRȚĂU, Secția a I penală, Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor-Tribunalul Bucureşti
Curtea de Apel Cluj
Denisa-Livia BĂLDEAN, președinte
Axente-Irinel ANDREI, președinte Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Constanţa
Daniela PETROVICI, Secția I civilă
Ecaterina GRIGORE, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Craiova
Adina-Georgeta PONEA, președinte
Lotus GHERGHINĂ, Secția a II-a civilă
Curtea de Apel Galaţi
Aneta-Luminița CRISTEA, Secția I civilă
Cosmin-Răzvan MIHĂILĂ, Secția a II-a civilă
Andreea ARHIP, Secția a II-a civilă
Alexandru BLEOANCĂ, Secția a II-a civilă
Curtea de Apel Iaşi
Claudia Antoanela SUSANU, Secția civilă
Elena Crizantema PANAINTE, Secția conflicte de muncă și asigurări sociale
Alina Gianina PRELIPCEAN, Secția contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Oradea
Dorina Mihaela BEREȘ, Secția I civilă
Marcela FILIMON, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Pitești
Corina PINCU IFRIM, Secţia I civilă
Dumitru VĂDUVA, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Mariana VÂRGĂ, Secția civilă, Tribunalul Argeș
Elena Cristina LUNGU, Secția civilă, Tribunalul Vâlcea
Curtea de Apel Ploieşti
Andra Corina BOTEZ, președinte
Adriana Maria RADU, Secția I civilă
Aida Liliana STAN, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Suceava
Ştefania Fulga ANTON, Secția I civilă
Daniela MITREA MUNTEA, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Curtea de Apel Târgu Mureş
Andreea CIUCĂ, Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal
Loredana BERINDEAN, președinte, Secția I civilă, Judecătoria Tg. Mureș
Curtea de Apel Timişoara
Cristian PUP, Secția I civilă
Ștefan LUCACIUC, Secția a II-a civilă
Florin MOŢIU, Secția a II-a civilă
Membrii Rețelei judiciare române în materie civilă și comercială, Puncte naționale de contact pentru Rețeaua Judiciară Europeană în materie civilă și comercială
Ministerul Justiției
Viviana ONACA, Director, Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară
Ioana BURDUF, p.s.j.a.j.p., Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară
Membrii Reţelei judiciare române în materie civilă și comercială care îndeplinesc atribuții care revin Ministerului Justiției, în calitate de autoritate centrală în domeniul cooperării judiciare internaționale și care asigură Secretariatul Rețelei
Camelia TOBĂ, p.s.j.a.j.p., Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară
Flavius George PĂNCESCU, p.s.j.a.j.p., Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară
Membrii Rețelei judiciare române în materie civilă și comercială - câte un reprezentant desemnat de Președinții Uniunilor Naționale din România ale Notarilor Publici, Executorilor Judecătorești și Barourilor
Octavian ROGOJANU, notar public, Secretar, Consiliul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România
Constantin Adrian STOICA, executor judecătoresc, Uniunea Executorilor Judecătorești din România
Costea-Corin C. DĂNESCU, avocat, Uniunea Națională a Barourilor din România
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.