Iskalnik sodne prakse z evropsko identifikacijsko oznako (ECLI)

Storitev iskanja z evropsko identifikacijsko oznako sodne prakse (ECLI)

1. Pregled

Vmesnik za iskanje z oznako ECLI je storitev, ki jo širši javnosti zagotavlja Evropska komisija v sodelovanju s sodelujočimi ponudniki objav sodne prakse. V skladu s Sklepi Sveta o uvedbi evropske identifikacijske oznake sodne prakse („European Case Law Identifier“ – ECLI) ter minimalnih enotnih metapodatkov („metadata“) o sodni praksi Komisija to storitev omogoča, da bi za lažji dostop do pravnega varstva v čezmejnem okviru državljanom EU in delavcem v pravni stroki olajšala iskanje sodne prakse, opremljene z oznako ECLI.

2. Pogoji

Z uporabo te storitve se strinjate z izjavo o varstvu podatkov in pogoji uporabe evropskega portala e-pravosodje. Najdete jih tukaj.

3. Uporaba piškotkov

Uporaba piškotkov na evropskem portalu e-pravosodje je razložena tukaj.

4. Pogosta vprašanja

Vprašanje: Od kod izvirajo podatki?
Odgovor: Sodno prakso, opremljeno z oznako ECLI, zagotavljajo sodelujoča sodišča in razsodišča neposredno ali druge organizacije in organi, ki objavljajo sodno prakso, kakor je navedeno v sistemu.

Vprašanje: Zakaj je storitev omejena na določene države in/ali sodišča/organizacije?
Odgovor: Doslej še niso vse države članice EU uvedle standarda ECLI na nacionalni ravni. Poleg tega dostopnost sodne prakse, opremljene z ECLI, zahteva tehnično povezovanje z vmesnikom za iskanje z oznako ECLI na evropskem portalu e-pravosodje. Nenehno si prizadevamo razširiti obseg storitve v smislu pokritosti.

Vprašanje: Ali iskanje poteka v realnem času?
Odgovor: Da, iskanje poteka v realnem času, vendar se sodne odločbe indeksirajo v rednih časovnih presledkih (običajno enkrat dnevno). Sistem zato ne vsebuje vedno ažuriranih rezultatov o najnovejših sodnih odločbah, tudi če jih je zadevna organizacija, ki objavlja sodno prakso, že objavila.

Vprašanje: Imam tehnično težavo / storitev ni na voljo. Ali lahko, prosim, odpravite težave?
Odgovor: Neprekinjene razpoložljivosti storitve, tj. 24 ur na dan in 7 dni v tednu, ne moremo zagotoviti. V primerih sistematične nerazpoložljivosti storitve ali drugih tehničnih težav nas lahko o tem obvestite in Komisija bo naredila vse, kar je v njeni moči, da odpravi težave v najkrajšem možnem času.

Vprašanje: Sem javna/zasebna organizacija, ki objavlja sodno prakso, in želim zagotoviti podatke vmesniku za iskanje z oznako ECLI na evropskem portalu e-pravosodje. Ali bi bilo to mogoče?
Odgovor: Da, to bi bilo mogoče. Kontaktirajte nas in obvestili vas bomo o organizacijskih in tehničnih postopkih.

Vprašanje: Ali obstaja spletna storitev, ki omogoča iskanje odločb z oznako ECLI na avtomatiziran način?
Odgovor: Da, za ta posebni namen zagotavljamo spletno storitev, ki temelji na tehnologiji SOAP. Kontaktirajte nas in obvestili vas bomo o organizacijskih in tehničnih podrobnostih.

Vprašanje: Imam druga vprašanja oziroma zamisli o tem, kako bi bilo storitev mogoče izboljšati. Na koga se lahko obrnem?
Odgovor: Glejte spodaj.

5. Kontaktni podatki

Evropski portal e-pravosodje in storitev iskanja z oznako ECLI upravlja Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje in potrošnike.

Če želite poslati vprašanje v zvezi s to storitvijo, sporočiti tehnično težavo ali posredovati predloge, nam pišite na elektronski naslov: JUST-E-JUSTICE@ec.europa.eu.

Zadnja posodobitev: 12/12/2017

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.

Povratne informacije

S spodnjim obrazcem sporočite svoje pripombe in povratne informacije o našem novem spletišču