Interest rates

National information on how each EU country calculates statutory interest rates.

Calculation of statutory interest on judicial cooperation in civil and commercial matters can be relevant under several European Union law instruments. However, these instruments do not regulate details on statutory interest and therefore it is national law which stipulates how and on which basis statutory interest rates are to be calculated.

In a cross-border case, such information can be relevant and access to such information necessary. Therefore, the European Judicial Network in civil and commercial matters established factsheets which provide information on how statutory interest is defined by the Member States, whether national law provides for statutory interest and if so, on which legal basis and at which rate/amount. Information can also be found on the circumstances and conditions under which these rates apply and how they are calculated.

Please select the relevant country's flag to obtain detailed national information.

Last update: 30/05/2023

This page is maintained by the European Commission. The information on this page does not necessarily reflect the official position of the European Commission. The Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice with regard to copyright rules for European pages.

Rata dobânzilor - Belgia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este procentul utilizat pentru a calcula suma suplimentară care trebuie să fie plătită de un debitor care nu a efectuat la timp o plată către creditorul său.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Dobânda legală în cazurile de natură civilă (între persoane fizice sau între persoane fizice și un comerciant) se calculează adăugând 2 % la rata EURIBOR la 12 luni (Euro Interbank Offered Rate).

Tranzacțiile comerciale (însemnând tranzacțiile între comercianți și/sau întreprinderi) sunt reglementate de Legea din 2 august 2002 privind combaterea întârzierii plăților în tranzacțiile comerciale (Wet van 2/08/2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties). Această rată a dobânzii se aplică dacă părțile la tranzacție nu au convenit altfel (dobânda contractuală).

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Ajustarea la șase luni a ratei dobânzii pentru tranzacții comerciale este anunțată în Monitorul Oficial al Belgiei (site-ul Belgisch staatsblad - Moniteur belge: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.ejustice.just.fgov.be)

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Serviciului Public Federal pentru Economie (Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://economie.fgov.be)

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Mai multe informații pot fi obținute gratuit pe site-ul Serviciului Public Federal pentru Economie (Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://economie.fgov.be)

Ultima actualizare: 10/01/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Bulgaria

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este reglementată în Republica Bulgaria, însă legislația în vigoare nu conține nicio definiție a acestui termen.

Conform doctrinei, dobândă legală este cea prevăzută de lege, nu cea convenită (caz în care ar constitui pe penalitate). Dobânda legală pentru întârzierea efectuării plăților (penalități de întârziere) se aplică atunci când o obligație pecuniară este onorată cu întârziere. În caz de neplată a unei obligații pecuniare, creditorul are întotdeauna dreptul la despăgubiri, calculate la rata dobânzii legale începând cu prima zi de întârziere [a se vedea articolul 86 alineatul (1) prima teză din Legea privind obligațiile și contractele (ZZD)]. În temeiul jurisprudenței uniforme a Curții Supreme de Casație (Varhoven kasatsionen sad -VKS), orice neîndeplinire a obligațiilor pecuniare constituie o întârziere a efectuării plății și îi conferă creditorului dreptul de a solicita despăgubiri din oficiu; în temeiul articolului 86 alineatul (1) din ZZD, despăgubirile sunt egale cu dobânda legală de la data întârzierii. În cazul unei obligații cu termen de îndeplinire, debitorul se află în stare de nerambursare după expirarea termenului de plată, iar în cazul în care nu există nicio zi fixă de executare, debitorul se află în stare de nerambursare după ce creditorul i-a dat un preaviz, în conformitate cu articolul 84 alineatul (2) din ZZD. Prin urmare, o acțiune prin care se solicită plata dobânzii legale decurge dintr-un ansamblu de circumstanțe care includ următoarele elemente: creanța principală este datorată, datoria devine exigibilă, iar obligația de plată nu a fost executată, obiectul acestei acțiuni fiind despăgubirea pentru prejudiciul cauzat, în mod obiectiv și logic, de neexecutare. Creanța legată de dobânzi este accesorie, dar, într-o anumită măsură, este autonomă față de creanța principală, iar elementele esențiale care îi dau dreptul creditorului să formuleze o astfel de acțiune includ recurgerea la neexecutare, și anume absența executării în ceea ce privește suma principală datorată.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

În temeiul articolului 86 alineatul (1) din Legea privind obligațiile și contractele, în cazul în care nu își respectă o obligație pecuniară, debitorul trebuie să plătească penalități egale cu rata dobânzii legale începând cu prima zi de întârziere. Rata dobânzii legale este stabilită de Consiliul de Miniștri.

În temeiul articolului 86 alineatul (2) din Legea privind obligațiile și contractele și în scopul transpunerii Directivei 2011/7/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii efectuării plăților în tranzacțiile comerciale (JO L 48 din 23 februarie 2011), Consiliul de Miniștri a adoptat Decretul nr. 100 din 29 mai 2012 de stabilire a ratei legale a dobânzii la plățile cu scadența depășită efectuate în leva și în monedă străină (intrat în vigoare la 1 iulie 2012, abrogat) și Decretul nr. 426 din 18 decembrie 2014 de stabilire a ratei legale a dobânzii la plățile cu scadența depășită (intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015), care stabilește rata dobânzii legale ca fiind rata de bază a dobânzii fixate de Banca Națională a Bulgariei pentru perioada de după scadență, la care se adaugă 10 puncte procentuale. Rata anuală a dobânzii legale pentru plățile cu scadența depășită este rata de bază a Băncii Naționale a Bulgariei aplicabilă la data de 1 ianuarie sau 1 iulie a anului în curs, la care se adaugă 10 puncte procentuale. Rata zilnică a dobânzilor legale pentru plățile cu scadența depășită este de 1/360 din rata anuală. Pentru prima jumătate a anului se aplică rata dobânzii în vigoare la 1 ianuarie, iar pentru a doua jumătate a anului, rata dobânzii în vigoare la 1 iulie.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Banca Națională a Bulgariei publică rata de bază pentru perioada în cauză utilizând o metodologie stabilită de Consiliul de administrație și o publică în Monitorul Oficial al Republicii Bulgaria. Rata de bază și modificările aduse acesteia se publică pe site-ul Băncii Naționale a Bulgariei: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.bnb.bg/. Pe acest site web se publică și metodologia de stabilire a ratei de bază.

Articolul 10 alineatul (3) din Legea privind obligațiile și contractele prevede că dobânzile la penalitățile de întârziere (dobânda compusă) se calculează respectându-se normele Băncii Naționale a Bulgariei. Aceste norme nu se publică.

În temeiul articolului 294 alineatul (2) din Legea privind comerțul (Targovski zakon), în cazul în care o tranzacție comercială este încheiată, dobânzile pot fi exigibile dacă părțile au fost de acord în mod expres cu privire la aceasta.

Dacă în cadrul unui litigiu comercial se formulează o pretenție asupra unei sume purtătoare de dobândă legală, trebuie să se depună o declarație în care să se calculeze cuantumul dobânzilor solicitate. Această declarație, prevăzută la articolul 366 din Codul de procedură civilă (Grazhdanski protsesualen kodeks), reprezintă o condiție pentru admiterea acțiunii; dacă nu se depune declarația, reclamantului i se va acorda termen o săptămână de la primirea comunicării pentru a repara această neconformitate. În cazul în contrar, instanța poate respinge acțiunea având ca obiect recuperarea creanței purtătoare de dobândă legală.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Informațiile privind rata de bază și modificările aduse acesteia sunt disponibile în limbile engleză și bulgară pe site-ul Băncii Naționale a Bulgariei: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.bnb.bg/.

Legea privind obligațiile și contractele, Legea privind comerțul și celelalte acte juridice menționate mai sus sunt disponibile în limba bulgară la adresa: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://lex.bg.

Legea privind obligațiile și contractele, Legea privind comerțul și Decretul Consiliului de Miniștri nr. 426 din 18 decembrie 2014 de stabilire a ratei dobânzii legale pentru plățile cu scadența depășită sunt, de asemenea, disponibile în limba bulgară, la adresa: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.tita.bg/.

Cuantumul dobânzilor legale poate fi calculat în mod gratuit prin introducerea valorii principalului și a perioadei care a trecut de la data scadenței în unul dintre următoarele calculatoare electronice online: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.calculator.bg/1/lihvi_zadaljenia.html or Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://balans.bg.

Ultima actualizare: 16/10/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Cehia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Da. Dobânda este în general reglementată la articolele 1802-1806 din Legea nr. 89/2012 (Codul civil) și este definită ca o penalitate financiară care decurge automat ex lege, sub forma unei dobânzi, dacă un debitor nu efectuează o plată la scadență. Valoarea dobânzii legale este determinată în conformitate cu legislația secundară (în prezent Regulamentul guvernului nr. 351/2013).

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Valoarea dobânzii legale se calculează în conformitate cu legislația în vigoare la în prima zi de întârziere a debitorului.

Regulamentul guvernului ceh nr. 351/2013 din 16 octombrie 2013 este în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Acesta stabilește valoarea dobânzii de întârziere și costurile asociate recuperării datoriei, stabilește remunerația lichidatorului, a administratorului judiciar și a unui membru numit de către instanță al organismului care reprezintă o entitate juridică și reglementează anumite aspecte referitoare la Monitorul Comercial și registrele publice ale entităților juridice și persoanelor fizice. În temeiul regulamentului, valoarea anuală a dobânzii de întârziere se bazează pe rata repo stabilită de Banca Națională a Cehiei pentru prima zi a perioadei calendaristice în care a avut loc întârzierea, la care se adaugă opt puncte procentuale. Ulterior, această valoare a dobânzii rămâne neschimbată pe parcursul întregii perioade de întârziere.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Dobânda pentru o întârziere care a început înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului guvernului nr. 351/2013 intră sub incidența legislației anterioare, și anume Regulamentul guvernului nr. 142/1994; întotdeauna se aplică prevederea legislativă care este în vigoare în prima zi de întârziere.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.psp.cz/sqw/sbirka.sqw?cz=351&r=2013

Ultima actualizare: 22/05/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Germania

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Da. Rata dobânzii legale este prevăzută la articolul 246 din Codul civil german (Bürgerliches Gesetzbuch – BGB). Dacă pentru o datorie trebuie să se plătească dobândă, în temeiul legii sau al unui act juridic, rata dobânzii este de patru procente pe an, în afara cazului în care se prevede altfel.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Valoarea/rata dobânzii legale

Criteriile pentru aplicarea dobânzii legale

(dacă este cazul)

Temei juridic

4 %

Rata standard, în afara cazurilor în care există dispoziții specifice diferite sau se încheie un acord pentru abaterea de la această rată

Articolul 246 din Codul civil german

5 %

Pentru tranzacțiile comerciale bilaterale (cu excepția dobânzii pentru întârziere), în afara cazului în care se aplică una dintre dispozițiile specifice diferite

Articolul 352 din Codul comercial german (Handelsgesetzbuch – HGB)

5 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană (*)

În cazul în care împrumutatul întârzie plata unei datorii

Articolul 288 alineatul (1) din Codul civil german

9 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană (*)

În cazul în care împrumutatul întârzie plata unei creanțe și nu este parte la tranzacția legală de bază.

Articolul 288 alineatul (2) din Codul civil german

5 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană (*)

În cazul în care consumatorul întârzie plata unui credit de consum, cu excepția situației în care există un contract de ipotecă

Articolul 497 alineatul (1) prima teză din Codul civil german

5 sau 9 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană (*)

În cazul datoriilor în bani, de la data la care începe litigiul (comunicarea cererii/citației), cel mai devreme de la data scadentă.

Articolul 291 din Codul civil german

5 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană (*)

Pentru cheltuielile de judecată, de la data primirii cererii de evaluare a cheltuielilor și de la data scadentă, cu condiția să nu fie necesară o cerere de la data la care este pronunțată hotărârea.

Articolul 104 alineatul (1) teza a doua din Codul german de procedură civilă (Zivilprozessordnung, ZPO)

2 % peste rata dobânzii de bază prevăzută de legislația germană (*),dar cel puțin 6 %

Pentru tranzacțiile care implică cecuri sau cambii, caz în care o rată a dobânzii legale mai mare de 6 % se aplică doar cambiilor sau cecurilor naționale

Articolele 45 și 46 din legea germană privind cecurile (Scheckgesetz);

Articolele 28, 48 și 49 din legea germană privind cambiile (Wechselgesetz)

(*) Rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană NU este aceeași cu cea a ratei BCE. Pentru detalii privind modul în care este calculată, a se vedea întrebarea 3.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Rata de bază a dobânzii prevăzute de legislația germană nu este aceeași cu rata de bază a dobânzii BCE. Aceasta se calculează în conformitate cu articolul 247 din Codul civil german și se modifică la 1 ianuarie și 1 iulie în fiecare an. O prezentare generală a ratei de bază a dobânzii pe perioade de timp în conformitate cu articolul 247 din Codul civil german este disponibilă în limbile germană și engleză la:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.bundesbank.de/de/bundesbank/organisation/agb-und-regelungen/basiszinssatz-607820

În conformitate cu articolul 289 din Codul civil german, nu se percepe dobândă la dobânda pentru întârziere (este interzisă dobânda combinată).

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Codul civil german poate fi accesat în limbile germană și engleză la:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.gesetze-im-internet.de/bgb/index.html

Celelalte legi și regulamente susmenționate pot fi accesate în limba germană la:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.gesetze-im-internet.de/zpo/index.html (Codul de procedură civilă, inclusiv în limba engleză)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.gesetze-im-internet.de/hgb/index.html (Codul comercial, inclusiv parțial în limba engleză)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.gesetze-im-internet.de/scheckg/index.html (Legea privind cecurile)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.gesetze-im-internet.de/wg/index.html (Legea privind cambiile)

Ultima actualizare: 18/03/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Estonia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În conformitate cu articolul 113 din Legea privind obligațiile, atunci când se întârzie îndeplinirea unei obligații de plată, creditorul îi poate solicita debitorului să plătească dobândă la arierate (penalități de întârziere) pentru perioada care începe la momentul la care obligația devine scadentă, până când aceasta este îndeplinită în mod corespunzător.

În cazurile în care rata dobânzii la arierate nu a fost convenită prin contract, creditorul poate pretinde dobândă la rata prevăzută de lege. În conformitate cu articolul 113 alineatul (1) din Legea privind obligațiile, rata legală a dobânzii este cea specificată la articolul 94 din lege, plus opt procente pe an.  În conformitate cu articolul 94 alineatul (1) din lege, rata dobânzii se aplică semestrial și trebuie să fie egală cu ultima rată a dobânzii aplicabile principalelor operațiuni de refinanțare ale Băncii Centrale Europene anterioare datei de 1 ianuarie sau 1 iulie a fiecărui an.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Rata dobânzii prevăzute la articolul 94 din Legea privind obligațiile este publicată semestrial de Banca Estoniei, pe site-ul acesteia, și în monitorul oficial al Estoniei, Ametlikud Teadaanded. Atunci când se calculează valoarea dobânzii legale, la această rată se adaugă opt procente, în conformitate cu articolul 113 alineatul (1) din lege.

Pentru prima jumătate a anului 2019, rata prevăzută la articolul 94 a fost 0,00 %, iar rata dobânzii legale a fost, prin urmare, 0,00 % + 8 % = 8,00 %.

În Estonia nu sunt prevăzute rate diferite ale dobânzii legale. Articolul 113 din Legea privind obligațiile se aplică uniform oricărei întârzieri în îndeplinirea unei obligații de plată.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Mai multe informații referitoare la modul în care se poate calcula dobânda legală sunt disponibile, în limba estoniană, pe site-ul Linkul se deschide într-o fereastră nouăTarbijaveeb destinat consumatorilor și pe site-ul de asistență juridică Linkul se deschide într-o fereastră nouăJurist Aitab.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legea privind obligațiile este publicată pe site-ul Linkul se deschide într-o fereastră nouăMonitorului Oficial al Estoniei, iar traducerea acesteia în limba engleză este disponibilă Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Informațiile privind cea mai recentă rată a dobânzii Băncii Centrale Europene pentru principalele sale operațiuni de refinanțare sunt disponibile pe Linkul se deschide într-o fereastră nouăsite-ul Băncii Estoniei.

Ultima actualizare: 18/04/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Irlanda

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Legislația prevede aplicarea unei rate a dobânzii în diverse situații, cum ar fi întârzierea în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale, datoriile stabilite prin hotărâre judecătorească, impozitele neplătite sau restante.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Ratele legale ale dobânzii prezentate în tabelul de mai jos se aplică creanțelor în materie civilă și comercială:

Nivelul/rata dobânzii legale

Criteriile de aplicare a dobânzii legale

(dacă este necesar, în situații precum întârzieri în efectuarea plăților, contracte încheiate cu consumatori etc.)

Temeiul juridic

8 %

Dobânda aplicabilă unei datorii stabilite prin hotărâre judecătorească începând de la data intrării în vigoare a hotărârii

S. 26 Legea din 1840 privind debitorii (Irlanda)

și

S 20 Legea din 1981 privind instanțele de judecată

și

I.S. 12/1989 – Legea din 1981 privind instanțele de judecată (Dobânzile aplicate datoriilor stabilite prin hotărâre judecătorească), Ordinul din 1989

8 %

În cazul în care o instanță judecătorească dispune plata de către orice persoană a unei sume de bani, aceasta poate, în anumite împrejurări, să oblige și la plata unei dobânzi aferente întregii sume sau doar unei părți dintr-o sumă de bani datorată pentru întreaga perioadă sau pentru orice parte a perioadei cuprinse între momentul apariției cauzei litigiului și data pronunțării hotărârii judecătorești

S. 22(1) Legea din 1981 privind instanțele de judecată

și

S. 50 Legea din 1995 privind instanțele de judecată și personalul acestora

și

I.S. 12/1989 – Legea din 1981 privind instanțele de judecată (Dobânzile aplicate datoriilor stabilite prin hotărâre judecătorească), Ordinul din 1989

8 %

Dobânda se aplică costurilor stabilite de instanță, începând de la data constatării valorii acestor costuri (de comun acord de către părți sau prin evaluare de către un funcționar al instanței).

S. 30 Legea din 2002 privind instanțele de judecată și personalul acestora, astfel cum a fost modificată prin S. 41 Legea din 2004 privind răspunderea civilă și instanțele de judecată

și

I.S. 544/2004 (ordinul de inițiere a procedurii)

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare a Băncii Centrale Europene (valabilă de la 1 ianuarie și 1 iulie ale fiecărui an), la care se adaugă 8 puncte procentuale

Dreptul creditorilor de a pretinde dobânzi penalizatoare legale pentru întârzierile în efectuarea plăților în cazul contractelor comerciale încheiate după 16 martie 2013

Instrumentul statutar (I.S.) nr. 580/2012 – Regulamentele din 2012 ale Comunităților Europene (întârzierile în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale)

Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare a Băncii Centrale Europene (valabilă de la 1 ianuarie și 1 iulie ale fiecărui an), la care se adaugă 7 puncte procentuale

Dreptul creditorilor de a pretinde dobânzi penalizatoare pentru întârzierile în efectuarea plăților în cazul contractelor comerciale încheiate între 7 august 2002 și 15 martie 2013 și în cazul în care valoarea dobânzii penalizatoare solicitate este mai mare de 5 EUR

I.S. nr. 388/2002 – Regulamentele din 2002 ale Comunităților Europene (întârzierile în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale)

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Nu se aplică. A se vedea tabelul de mai sus.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legislația este disponibilă pe internet, la următoarea adresă: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.irishstatutebook.ie/eli/1996/act/33/enacted/en/html?q=Divorce

Ultima actualizare: 12/04/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Grecia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Legislația elenă prevede o dobândă legală. Dobânda legală este rata dobânzii, însemnând procentul din capital pentru o perioadă specificată de timp, prevăzută direct de lege. Cea mai frecventă formă a dobânzii legale este dobânda la arierate, adică dobânda pe care debitorul o datorează de la momentul la care întârzie efectuarea plății. Articolele 301, 346, 529, 720 etc. din Codul civil prevăd și alte cazuri în care se aplică dobânda legală.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Rata dobânzii legale datorate pentru întârzierea la plată este de obicei stabilită la două puncte procentuale peste rata maximă a dobânzii contractuale care a fost stabilită anterior prin decizia guvernatorului Băncii Greciei și a fost armonizată în 2001 cu rata corespunzătoare a dobânzii Băncii Centrale Europene [Legea nr. 47/2000 a Consiliului de Politică Monetară, articolul 3 alineatul (2) din Legea nr. 2842/2000]. Cu titlu indicativ, rata penalității nebancare a variat de la 12 % (valoare care a fost aplicată constant începând din 1946 și până în 1979) la 44 % (în 1992, an de la care a început să scadă treptat). În prezent, aceasta este de 7,30 %.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Un tabel al ratelor dobânzilor nebancare (începând din 1946) este publicat pe site-ul Băncii Greciei (Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/rates_markets/monetary/exotrapezika.aspx), care însă nu prezintă nicio metodă automată de calcul al dobânzii legale, așa cum o fac alte site-uri, precum NOMOS sau ISOKRATIS (dsanet).

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Pentru Banca Greciei da, dar nu și pentru altele, deoarece acestea sunt servicii pe bază de abonament.

Ultima actualizare: 13/02/2017

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini spaniolă a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi: engleză.

Rata dobânzilor - Spania

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este prevăzută în Spania ca reparație secundară, prin care se stabilește o despăgubire pentru daune în lipsa unui acord între părți, dacă debitorul este pus în întârziere. Aceasta este prevăzută la articolul 1108 din Codul civil (Código Civil), care impune ca datoria neplătită să fie exprimată în numerar sau să fi fost convertită în numerar.

Nu există o definiție explicită a dobânzii legale.

Cu toate acestea, există diferite tipuri de dobândă legală. Tipul cel mai frecvent este dobânda menționată mai sus, prevăzută de Codul civil. În alte situații, legea stabilește însă rate specifice ale dobânzii, care de multe ori rezultă din aplicarea unui anumit procent la dobânda legală. În cazurile în care sunt aplicabile aceste rate ale dobânzii, ele pot fi considerate, de asemenea, „dobândă legală”, în sensul că sunt stabilite prin lege. Acestea includ:

-           în ceea ce privește ipotecile, Legea nr. 1/2013 din 14 mai 2013 modifică articolul 114 din Legea privind ipotecile (Ley Hipotecaria) și stabilește limita ratei dobânzii pentru întârzierea la plată în cazul împrumuturilor pentru achiziția principalei locuințe, atunci când ipoteca este constituită asupra locuinței respective, la o valoare de trei ori mai mare decât dobânda legală, și anume, în prezent, 9 %.

Legea care reglementează contractele de credit imobiliar a modificat textul articolului 114, care a intrat în vigoare în noua sa formulare la 16 iunie 2019. Acesta stabilește dobânda moratorie ca fiind egală cu dobânda remuneratorie plus trei puncte procentuale pe toată perioada în care aceasta este exigibilă, pentru împrumuturile sau creditele contractate de o persoană fizică și garantate cu o ipotecă asupra unor bunuri imobiliare de uz rezidențial. Dobânda de întârziere nu poate fi în niciun caz capitalizată. Nu se admit acordurile contrare acestei norme privind dobânda de întârziere.

-           articolul 20 alineatul (4) din Legea nr. 16/2011 privind contractele referitoare la creditele de consum (Contratos de Crédito al Consumo) stabilește o limită superioară de 2,5 ori mai mare decât dobânda legală pentru aceste operațiuni;

-           articolul 7 din Legea nr. 3/2004 privind combaterea întârzierii la plată în tranzacțiile comerciale (lucha contra la morosidad en las operaciones mercantiles) stabilește, cu excepția cazului în care există un acord contrar, rata legală a dobânzii de întârziere pe care trebuie să o plătească debitorul ca fiind rata dobânzii aplicate de Banca Centrală Europeană în cea mai recentă operațiune principală de refinanțare, efectuată înainte de prima zi a semestrului calendaristic respectiv, plus opt puncte procentuale.

Prin rata dobânzii aplicate de Banca Centrală Europeană în operațiunile principale de refinanțare se înțelege rata dobânzii aplicate operațiunilor respective în caz de licitații cu rată fixă. Dacă se efectuează o operațiune principală de refinanțare printr-o procedură de licitație cu rată variabilă, această rată a dobânzii va corespunde ratei dobânzii marginale rezultate din licitația respectivă.

Rata legală a dobânzii de întârziere, determinată conform prezentului paragraf, se aplică în cele șase luni care urmează după stabilirea sa.

- în ceea ce privește contractele de asigurări, articolul 20 alineatul (4) din Legea nr. 50/1980 din 8 octombrie 1980 privind contractele de asigurări (Ley 50/1980, de 8 de octubre, de Contrato de Seguro) sancționează întârzierea nejustificată a plății despăgubirilor de către societățile de asigurări către persoanele cu cereri acoperite de contractele de asigurări pe care le-au semnat, prin plata unei dobânzi anuale egale cu dobânda legală în vigoare la momentul la care plata devine exigibilă, majorată cu 50 %, deși judecătorul nu poate impune asigurătorului o dobândă anuală mai mică de 20 % după trecerea unei perioade de doi ani de la data depunerii cererii, dacă în această perioadă nu s-a plătit despăgubirea;

- dobânda ulterioară unui proces (interés procesal) este prevăzută la articolul 576 din Legea nr. 1/2000 din 7 ianuarie 2000 privind procedura civilă (Ley de Enjuiciamiento Civil), care stabilește că odată ce s-a pronunțat o decizie în primă instanță prin care s-a dispus o plată în numerar, dobânda anuală este datorată creditorului la rata dobânzii legale majorate cu două puncte, la rata dobânzii convenite între părți sau la rata stabilită printr-o dispoziție juridică specială.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Rata dobânzii este prevăzută în legile bugetare pentru fiecare an.

Pentru 2017, rata este prevăzută în Dispoziția suplimentară nr. 34 a Legii nr. 3/2017 din 27 iunie 2017 privind bugetul general de stat (Presupuestos Generales del Estado) pentru 2017:

- 3,00 pe toată perioada pe care bugetul este în vigoare.

- În cursul acestei perioade, dobânda de întârziere menționată la articolul 26 din Legea nr. 58/2003 din 17 decembrie 2003 (General Tributaria) este de 3,75 procente.

- În cursul acestei perioade, dobânda de întârziere menționată la articolul 38 alineatul (2) din Legea nr. 38/2003 din 17 noiembrie 2003 (General de Subvenciones) este de 3,75 procente.

Evoluția ratei dobânzilor poate fi urmărită la următoarea adresă publicată de Banca Spaniei:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://clientebancario.bde.es/pcb/es/menu-horizontal/productosservici/relacionados/tiposinteres/

Astfel cum se precizează în răspunsul la întrebarea anterioară, pe lângă dobânda legală prevăzută la articolul 1108 din Codul civil, pentru stabilirea despăgubirii pentru neplata creanțelor pecuniare, se aplică diverse tipuri de dobânzi legale. Acestea includ:

-           în ceea ce privește ipotecile, Legea nr. 1/2013 din 14 mai 2013 modifică articolul 114 din Legea privind ipotecile și stabilește limita ratei dobânzii de întârziere în cazul împrumuturilor pentru achiziția principalei locuințe, atunci când ipoteca este constituită asupra locuinței respective, la o valoare de trei ori mai mare decât dobânda legală.

Legea care reglementează contractele de credit imobiliar a modificat textul articolului 114, care a intrat în vigoare în noua sa formulare la 16 iunie 2019. Acesta stabilește dobânda moratorie ca fiind egală cu dobânda remuneratorie plus trei puncte procentuale pe toată perioada în care aceasta este exigibilă, pentru împrumuturile sau creditele contractate de o persoană fizică și garantate cu o ipotecă asupra unor bunuri imobiliare de uz rezidențial. Dobânda de întârziere nu poate fi în niciun caz capitalizată. Nu se admit acordurile contrare acestei norme privind dobânda de întârziere.

-           articolul 20 alineatul (4) din Legea nr. 16/2011 privind contractele referitoare la creditele de consum (Contratos de Crédito al Consumo) stabilește o limită superioară de 2,5 ori mai mare decât dobânda legală pentru aceste operațiuni;

-           articolul 7 din Legea nr. 3/2004 privind combaterea întârzierii la plată în tranzacțiile comerciale (lucha contra la morosidad en las operaciones mercantiles) stabilește, cu excepția cazului în care s-a convenit asupra dobânzii de întârziere, rata legală a dobânzii de întârziere pe care trebuie să o plătească debitorul ca fiind rata dobânzii aplicate de Banca Centrală Europeană în cea mai recentă operațiune principală de refinanțare, efectuată înainte de prima zi a semestrului calendaristic respectiv, plus opt puncte procentuale.

Prin rata dobânzii aplicate de Banca Centrală Europeană în operațiunile principale de refinanțare se înțelege rata dobânzii aplicate operațiunilor respective în caz de licitații cu rată fixă. Dacă se efectuează o operațiune principală de refinanțare printr-o procedură de licitație cu rată variabilă, această rată a dobânzii va corespunde ratei dobânzii marginale rezultate din licitația respectivă.

Rata legală a dobânzii de întârziere, determinată conform prezentului paragraf, se aplică în cele șase luni care urmează după stabilirea sa.

-           în ceea ce privește contractele de asigurări, articolul 20 alineatul (4) din Legea nr. 50/1980 din 8 octombrie 1980 privind contractele de asigurări (Ley 50/1980, de 8 de octubre, de Contrato de Seguro) sancționează întârzierea nejustificată a plății despăgubirilor de către societățile de asigurări către persoanele cu cereri acoperite de contractele de asigurări pe care le-au semnat, prin plata unei dobânzi anuale egale cu dobânda legală în vigoare la momentul la care plata devine exigibilă, majorată cu 50 %, deși judecătorul nu poate impune o dobândă anuală mai mică de 20 % asupra asigurătorului, după trecerea unei perioade de doi ani de la data depunerii cererii, dacă în această perioadă nu s-a plătit despăgubirea;

-           dobânda ulterioară unui proces (interés procesal) este prevăzută la articolul 576 din Legea nr. 1/2000 din 7 ianuarie 2000 privind procedura civilă (Ley de Enjuiciamiento Civil), care stabilește că odată ce s-a pronunțat o decizie în primă instanță prin care s-a dispus o plată în numerar, dobânda anuală este datorată creditorului la rata dobânzii legale majorată cu două puncte, la rata dobânzii convenite între părți sau la rata stabilită printr-o dispoziție legală specială.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Evoluția ratei dobânzii poate fi urmărită pe site-ul indicat în răspunsul la întrebarea precedentă.

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://clientebancario.bde.es/pcb/es/menu-horizontal/productosservici/relacionados/tiposinteres/

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Da, la următoarea adresă de internet:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://clientebancario.bde.es/pcb/es/menu-horizontal/productosservici/relacionados/tiposinteres

Ultima actualizare: 19/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini croată a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi: engleză.

Rata dobânzilor - Croaţia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Da. Dobânda penalizatoare legală este dobânda pe care debitorul unei obligații pecuniare trebuie să o plătească pentru o creanță restantă. Prin urmare, un debitor care nu își respectă o obligație pecuniară trebuie să plătească, pe lângă principal, și dobânda penalizatoare.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Principalele dispoziții privind dobânda penalizatoare se regăsesc în Legea privind obligațiile civile (Zakon o obveznim odnosima) (Narodne Novine (NN; Jurnalul Oficial al Republicii Croația), Nr. 35/05, 41/08, 125/11, 78/15 și 29/18) la articolele 29-31. Această lege se aplică, cu excepția cazului în care o legislație specifică prevede altfel pentru anumite persoane și obligații. În temeiul acestei legi, rata dobânzii legale penalizatoare pentru obligațiile care decurg din contractele comerciale și din contractele încheiate între un comerciant și o persoană de drept public se stabilește semestrial prin majorarea cu cinci puncte procentuale a ratei medii a dobânzii pentru împrumuturile pe cel puțin un an acordate societăților nefinanciare, calculată pentru perioada de referință care precedă semestrul în curs, și cu trei puncte procentuale în cazul altor obligații.

Rata medie a dobânzii pentru perioada de referință, stabilită de Banca Națională a Croației (Hrvatska narodna banka), se publică la 1 ianuarie și la 1 iulie în Narodne Novine.

Rata medie a dobânzii utilizată pentru calcularea dobânzii legale de întârziere pentru perioada actuală de șase luni (de la 1 ianuarie 2020 până la 30 iunie 2020) este de 3,11 %. Prin urmare, pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 30 iunie 2020, rata dobânzii legale penalizatoare aplicabilă obligațiilor care decurg din contractele comerciale și din contractele încheiate între un comerciant și o persoană de drept public este de 8,11 %, iar pentru celelalte obligații (de exemplu, obligațiile care decurg din contractele de credit și alte contracte de drept civil, obligațiile extracontractuale – repararea unui prejudiciu compensații, îmbogățirea fără justă cauză), 6,11 %.

Legea specială privind rata dobânzii penalizatoare legale aplicabilă anumitor obligații este Legea privind operațiunile financiare și concordatul prefaliment(Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi) (NN 108/12, 144/12, 81/13, 112/13, 71/15 și 78/15). Această lege a transpus în legislația națională Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale. Legea se aplică întârzierilor de plată în tranzacțiile comerciale dintre întreprinderi și dintre întreprinderi și persoane de drept public pentru furnizarea de bunuri sau prestarea de servicii contra cost, în cazul în care persoana de drept public este debitorul. Conform acestei legi, dobânda legală utilizată pentru calcularea penalităților de întârziere este egală cu rata dobânzii de referință, la care se adaugă opt puncte procentuale. Rata dobânzii de referință este rata medie a dobânzii pentru împrumuturile pe cel puțin un an acordate societăților nefinanciare, calculată pentru perioada de referință care precede perioada de șase luni în curs, minus trei puncte procentuale.

Rata medie a dobânzii pentru perioada de referință, stabilită de Banca Națională a Croației (Hrvatska narodna banka), se publică la 1 ianuarie și la 1 iulie în Narodne Novine.

Rata dobânzii de referință utilizată pentru calcularea dobânzii legale penalizatoare pentru perioada actuală de șase luni (de la 1 ianuarie 2020 până la 30 iunie 2020) este de 0,11 %. Prin urmare, pentru perioada 1 ianuarie 2020 - 30 iunie 2020, rata legală a dobânzii utilizată pentru calcularea penalităților de întârziere în cazul tranzacțiilor comerciale între întreprinderi și între o întreprindere și o persoană de drept public, atunci când aceasta din urmă are calitatea de debitor, este de 8,11 %.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Rata medie a dobânzii pentru perioada de referință, stabilită de Banca Națională a Croației (Hrvatska narodna banka), se publică la 1 ianuarie și la 1 iulie în Narodne Novine.

Narodne Novine se poate accesa făcând clic pe următorul link: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://narodne-novine.nn.hr/

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Narodne Novine se poate accesa gratuit făcând clic pe următorul link:Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://narodne-novine.nn.hr/

Ultima actualizare: 14/12/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Italia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În dreptul italian al obligațiilor se face distincția între dobânzile remunerative, dobânzile penalizatoare și dobânzile compensatorii. Dobânzile remunerative au funcția de retribuție pentru avantajul pe care un subiect (persoana care trebuie să plătească dobânda) îl are ca urmare a disponibilității banilor altei persoane. Dobânzile penalizatoare au funcția de despăgubire și sunt datorate pentru plata efectuată cu întârziere, stabilită prin punerea în întârziere a debitorului. Dobânzile compensatorii trebuie să fie plătite ca urmare a punerii tardive la dispoziția creditorului a sumelor datorate, ceea ce reprezintă un avantaj pentru debitor, care nu plătește imediat. Criteriul este echitatea și dobânzile curg chiar și atunci când creanța nu este lichidă și exigibilă. Pe de altă parte, dobânzile legale sunt cele prevăzute de lege pentru obligațiile pecuniare: începând din ziua punerii în întârziere, debitorul are obligația de a plăti creditorului dobânda legală, chiar dacă anterior nu era datorată și chiar și atunci când creditorul nu a făcut dovada că a suferit un prejudiciu [articolul 1224 primul paragraf din Codul civil]. În special, în temeiul articolului 1224 din Codul civil (daune-interese în materie de obligații pecuniare), „în ceea ce privește obligațiile care au ca obiect o sumă de bani, dobânda legală este datorată din ziua punerii în întârziere, chiar dacă dobânda legală nu era datorată anterior și chiar și atunci când creditorul nu face dovada prejudiciului pe care l-a suferit. Dacă anterior punerii în întârziere se datora dobândă într-o măsură mai mare decât dobânda legală, dobânda penalizatoare este datorată în aceeași măsură”. Creditorul care dovedește că a suferit o daună mai mare are dreptul la o compensație suplimentară (daune cauzate de deprecierea monetară). Această compensație nu este datorată în cazul în care s-a convenit nivelul dobânzii penalizatoare.

Conform articolului 1282 din Codul civil, creanțele lichide și exigibile sunt, de drept, purtătoare de dobândă, cu excepția cazului în care legea sau titlul de creanță prevede altfel.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

În general, valoarea dobânzilor legale este stabilită anual de către Ministerul Trezoreriei (în prezent Ministerul Economiei și Finanțelor) prin intermediul unui decret care trebuie adoptat cel târziu până la 15 decembrie. În cazul în care părțile au stabilit o rată a dobânzii contractuală, rata aplicabilă este cea stabilită de părțile în cauză; aceasta trebuie însă să fie stabilită în scris și nu poate depăși rata maximă autorizată prin Legea împotriva cămătăriei (Legea nr. 108 din 7 martie 1996), sub sancțiunea considerării dobânzilor ca fiind excesive și, în consecință, a declarării acestora nule, caz în care nu ar mai fi datorată nicio dobândă (articolul 1815 din Codul civil). În cazul în care părțile au convenit să aplice o rată a dobânzii contractuală, însă nu au stabilit valoarea acesteia, se aplică rata legală. În sistemul juridic italian, lucrurile stau parțial altfel în ceea ce privește dobânzile penalizatoare, care au rol de sancțiune și de compensație și care se aplică în cazul neîndeplinirii unei obligații bănești, în urma neefectuării unei plăți sau a întârzierii plății serviciului furnizat în termenul stabilit prin lege sau în conformitate cu prevederile acordurilor încheiate între părți. Pentru ca un creditor să poată solicita dobânzi penalizatoare, debitorul trebuie să fie în întârziere. Întârzierea corespunde unei întârzieri de executare imputabilă debitorului; aceasta presupune expirarea termenului stabilit și punerea în întârziere a debitorului, și anume actul oficial prin care creditorul invită debitorul să realizeze prestația datorată. În temeiul Codului civil, dobânzile penalizatoare sunt datorate la rata legală a dobânzii, și anume la rata prevăzută de lege, dar în cazul în care erau datorate dobânzi remuneratorii mai mari decât rata legală înainte de punerea în întârziere, rata dobânzilor penalizatoare are aceeași valoare (articolul 1224 din Codul civil).

În conformitate cu articolul 1284 din Codul civil, rata dobânzilor legale se stabilește anual de către ministrul economiei și finanțelor (Ministro dell’Economia e delle Finanze) care, printr-un decret publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Italiene (Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana), modifică valoarea acesteia în funcție de randamentul mediu brut anual al obligațiunilor de stat cu o durată de maximum douăsprezece luni, luând în considerare rata inflației înregistrată în cursul anului. Această valoare este stabilită cel târziu la data de 15 decembrie a anului precedent celui la care se referă rata dobânzii. În cazul în care noua valoare a ratei nu este stabilită la data respectivă, aceasta rămâne neschimbată în anul următor.

De la 1 ianuarie 2021, rata dobânzii legale este stabilită la 0,01 %.

TABEL CU RATELE DOBÂNZII LEGALE

De la

La

Rata aplicabilă

Dispoziție normativă

01/01/1999

31/12/2000

2,50 %

Decretul Ministerului Trezoreriei 10/12/1998

01/01/2001

31/12/2001

3,50 %

Decretul Ministerului Trezoreriei 11/12/2000

01/01/2002

31/12/2003

3,00 %

Decretul Ministerului Economiei 11/12/2001

01/01/2004

31/12/2007

2,50 %

Decretul Ministerului Economiei 01/12/2003

01/01/2008

31/12/2009

3,00 %

Decretul Ministerului Economiei 12/12/2007

01/01/2010

31/12/2010

1,00 %

Decretul Ministerului Economiei 4/12/2009

01/01/2011

31/12/2011

1,50 %

Decretul Ministerului Economiei 07/12/2010

01/01/2012

31/12/2013

2,50 %

Decretul Ministerului Economiei 12/12/2011

01/01/2014

31/12/2014

1,00 %

Decretul Ministerului Economiei 12/12/2013

01/01/2015

31/12/2015

0,50 %

Decretul Ministerului Economiei 11/12/2014

01/01/2016

31/12/2016

0,20 %

Decretul Ministerului Economiei 11/12/2015

01/01/2017

31/12/2017

0,10 %

Decretul Ministerului Economiei 7/12/2016

01/01/2018

31/12/2018

0,30 %

Decretul Ministerului Economiei 13/12/2017

01/01/2019

31/12/2019

0,80 %

Decretul Ministerului Economiei 12/12/2018

01/01/2020

31/12/2020

0,05 %

Decretul Ministerului Economiei 12/12/2019

01/01/2021

31/12/2021

0,01 %

Decretul Ministerului Economiei 11/12/2020

Dobânzile care depășesc rata legală trebuie să fie stabilite în scris, în caz contrar acestea fiind datorate pe baza ratei legale.

În ceea ce privește întârzierile în cazul tranzacțiilor comerciale, se aplică norme ad-hoc, care își au originea în dreptul Uniunii: se aplică, în dreptul intern, Decretul legislativ nr. 231 din 9 octombrie 2002, astfel cum a fost modificat prin Decretul legislativ nr. 192 din 9 noiembrie 2012, în vederea transpunerii integrale a Directivei 2011/7/UE, în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Legea nr. 180 din 11 noiembrie 2011. În cazul în care părțile nu au convenit o rată a dobânzii aplicabilă, rata dobânzilor legale este considerată, începând cu data depunerii actului de sesizare a instanței, ca fiind echivalentă cu cea prevăzută de legislația specială privind întârzierea efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale (a se vedea mai jos). Această ultimă regulă se aplică, de asemenea, în cazul depunerii unui act prin care se inițiază o procedură de arbitraj.

Legislația specială privind întârzierea efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale. În vederea punerii în aplicare a Directivei 2000/35/CE privind combaterea întârzierii efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale, legiuitorul italian a adoptat Decretul legislativ nr. 231/2002, cu modificările ulterioare, în care se prevede în mod expres o rată mai ridicată decât rata dobânzii legale pentru dobânzile penalizatoare în cazul tranzacțiilor comerciale. În conformitate cu decretul legislativ menționat mai sus, noțiunea de „tranzacție comercială” înseamnă „orice tranzacție, sub oricare denumire, între întreprinderi sau între întreprinderi și autorități publice care conduce, în mod exclusiv sau predominant, la livrarea de mărfuri sau la prestarea de servicii contra cost”, iar, în cadrul unei tranzacții comerciale, „orice persoană care suferă, în mod nejustificat, o întârziere a efectuării plăților, are dreptul la producția automată de dobânzi aplicate întârzierii efectuării plăților care devin exigibile în ziua următoare expirării termenului de plată, fără să fie necesară o punere în întârziere oficială”, cu excepția cazului în care debitorul este în măsură să dovedească faptul că întârzierea în cauză este provocată de cauze care nu îi sunt imputabile. În temeiul aceluiași decret legislativ, dobânzile penalizatoare aplicabile în cazul tranzacțiilor comerciale sunt stabilite, prin urmare, în conformitate cu rata dobânzii stabilită anual de Ministerul Economiei și Finanțelor (Ministero dellʼeconomia e delle finanze). Acestea sunt sintetizate în tabelul de mai jos, cu următoarea precizare: a) în primul semestru al anului la care se referă întârzierea, rata de referință este cea aplicabilă la data de 1 ianuarie a anului în cauză; b) în cel de al doilea semestru al anului la care se referă întârzierea, rata de referință este cea aplicabilă la data de 1 iulie a anului în cauză.

Tabel indicativ al evoluției ratei dobânzii în cazul întârzierii efectuării plăților începând din 2002:

TABEL cu RATELE PENALIZATOARE în temeiul Decretului legislativ nr. 231/2002

De la

La

Rata
B.C.E.

Majorare

Total

01/07/2002

31/12/2002

3,35 %

7,00 %

10,35 %

01/01/2003

30/06/2003

2,85 %

7,00 %

9,85 %

01/07/2003

31/12/2003

2,10 %

7,00 %

9,10 %

01/01/2004

30/06/2004

2,02 %

7,00 %

9,02 %

01/07/2004

31/12/2004

2,01 %

7,00 %

9,01 %

01/01/2005

30/06/2005

2,09 %

7,00 %

9,09 %

01/07/2005

31/12/2005

2,05 %

7,00 %

9,05 %

01/01/2006

30/06/2006

2,25 %

7,00 %

9,25 %

01/07/2006

31/12/2006

2,83 %

7,00 %

9,83 %

01/01/2007

30/06/2007

3,58 %

7,00 %

10,58 %

01/07/2007

31/12/2007

4,07 %

7,00 %

11,07 %

01/01/2008

30/06/2008

4,20 %

7,00 %

11,20 %

01/07/2008

31/12/2008

4,10 %

7,00 %

11,10 %

01/01/2009

30/06/2009

2,50 %

7,00 %

9,50 %

01/07/2009

31/12/2009

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/01/2010

30/06/2010

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/07/2010

31/12/2010

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/01/2011

30/06/2011

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/07/2011

31/12/2011

1,25 %

7,00 %

8,25 %

01/01/2012

30/06/2012

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/07/2012

31/12/2012

1,00 %

7,00 %

8,00 %

01/01/2013

30/06/2013

0,75 %

8,00 %

8,75 %

01/07/2013

31/12/2013

0,50 %

8,00 %

8,50 %

01/01/2014

30/06/2014

0,25 %

8,00 %

8,25 %

01/07/2014

31/12/2014

0,15 %

8,00 %

8,15 %

01/01/2015

30/06/2015

0,05 %

8,00 %

8,05 %

01/07/2015

31/12/2015

0,05 %

8,00 %

8,05 %

01/01/2016

30/06/2016

0,05 %

8,00 %

8,05 %

01/07/2016

31/12/2016

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/01/2017

30/06/2017

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/07/2017

31/12/2017

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/01/2018

30/06/2018

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/07/2018

31/12/2018

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/01/2019

30/06/2019

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/07/2019

31/12/2019

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/01/2020

30/06/2020

0,00 %

8,00 %

8,00 %

01/07/2020

31/12/2020

0,00 %

8,00 %

8,00 %

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Site-ul Ministerului Economiei și Finanțelor Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.mef.gov.it

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Există numeroase site-uri web care pun la dispoziție în mod gratuit programe informatice de calcul al dobânzilor legale și al dobânzilor penalizatoare.

Ultima actualizare: 21/07/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Cipru

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În legislația națională din Cipru nu există prevederi privind rata legală a dobânzii. Cu toate acestea, în cazul unei acțiuni în justiție, judecătorul are competența să dispună plata unei dobânzi legale la o rată prestabilită, calculată de la data sesizării instanței la data pronunțării hotărârii în cazul în care legislația în domeniu nu prevede plata de dobânzi sau în cazul în care, pentru acțiunile care vizează încălcarea unui contract sau a unui acord, în contractul sau acordul respectiv nu există nicio dispoziție explicită care să precizeze rata dobânzii.

În prezent, rata dobânzii a fost stabilită la 2 % prin ordin special al ministrului finanțelor, care are competența de a o modifica.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Vă rugăm să consultați răspunsul la întrebarea 1. Actuala rată a dobânzii este de 2 %.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Nu se aplică. Vă rugăm să consultați răspunsul la întrebarea 1.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Nu se aplică. Vă rugăm să consultați răspunsul la întrebarea 1.

Ultima actualizare: 19/02/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Lituania

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânzile și penalitățile pentru întârzierea în efectuarea plăților sunt prevăzute de următoarele acte legislative:

Codul de procedură civilă al Republicii Lituania, volumul 6;

Legea Republicii Lituania privind prevenirea întârzierii în efectuarea plăților în contractele comerciale.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

În conformitate cu articolul 6.37 din Codul civil, dobânzile pot fi stabilite prin lege sau printr­o convenție între părți în funcție de angajamentele asumate. De asemenea, debitorul este obligat la plata dobânzii legale pentru o sumă stabilită începând de la data introducerii acțiunii în instanță până la executarea integrală a hotărârii judecătorești.

La articolul 6.71 din Codul civil al Republicii Lituania se prevede că penalitatea înseamnă suma de bani stabilită prin lege, printr-o convenție sau printr-o hotărâre judecătorească pe care debitorul trebuie să o plătească creditorului în cazul neexecutării sau al executării incorecte a unei obligații (amendă, dobânzi penalizatoare). Penalitățile pot fi stabilite fie sub forma unei sume de bani specifice, fie sub forma unui procent din datoria subiacentă. Se pot stabili penalități în cazul neîndeplinirii la timp a unei obligații. Acestea se vor calcula în funcție de numărul de zile, săptămâni, luni etc. de depășire a termenului.

Articolul 6.210 din Codul civil prevede că debitorul care a depășit termenul de executare a unei obligații pecuniare trebuie să plătească o dobândă la o rată anuală de 5 % din suma datorată, mai puțin în cazul în care, prin lege sau printr-o convenție, se stabilește o rată diferită a dobânzii. Dacă cele două părți contractante sunt întreprinzători sau persoane juridice private, sunt datorate dobânzi la rata anuală de 6 % din suma datorată, mai puțin în cazul în care se stabilește o rată diferită a dobânzii prin lege sau printr-o convenție.

Legea lituaniană privind prevenirea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale are drept obiectiv stabilirea termenului de plată pentru bunurile vândute, serviciile prestate și lucrările efectuate în cadrul unui contract comercial, a cuantumului dobânzilor datorate în cazul întârzierii în efectuarea plăților, a modalităților de calcul al acestora, precum și a drepturilor creditorilor în cazul întârzierilor la plată. Legea menționată se aplică tuturor contractelor comerciale dintre entități economice sau între entități economice și entități publice în cadrul cărora se livrează bunuri, se prestează servicii sau se efectuează lucrări în schimbul unei remunerații, iar plățile sunt efectuate. Conform legii menționate, rata dobânzii pentru întârzierea la plată este cu 8 puncte mai mare decât Linkul se deschide într-o fereastră nouărata dobânzii fixe aplicate de Banca Centrală Europeană pentru cea mai recentă operațiune de refinanțare principală, dacă operațiunea respectivă s-a desfășurat conform procedurii de licitație la rată fixă, sau este rata marginală dacă cea mai recentă operațiune de refinanțare principală organizată de Banca Centrală Europeană s-a desfășurat conform procedurii de licitație cu preț variabil.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Dacă este necesar, aceste informații sunt furnizate de către persoanele care acordă asistență juridică.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Da.

Ultima actualizare: 16/10/2020

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Luxemburg

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Rata legală a dobânzii reprezintă rata dobânzii stabilită anual prin lege și care se aplică în cazul în care se întârzie efectuarea plății unei sume datorate, dacă părțile nu au stabilit, în prealabil, nicio altă rată a dobânzii.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Odată cu aplicarea Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegii din 18 aprilie 2004, care transpune Directiva 2000/35/CE din 29 iunie 2000, rata dobânzii de întârziere în cazul tranzacțiilor comerciale (și anume, tranzacțiile efectuate între întreprinderi sau între întreprinderi și autorități publice care au drept obiect livrarea de bunuri sau furnizarea de servicii remunerate) se stabilește separat prin referire la rata marginală ce rezultă din procedura de licitație cu rată variabilă pentru principala operațiune de refinanțare aplicată de Banca Centrală Europeană în cazul celei mai recente operațiuni principale de finanțare efectuate înainte de prima zi calendaristică a fiecărui semestru. În cazul în care se întârzie efectuarea plății, această rată a dobânzii se majorează cu marja (cu excepția cazului în care contractul conține dispoziții contrare, în conformitate cu secțiunii 3 din Legea modificată din 18 aprilie 2004 privind termenele de plată și ratele dobânzilor de întârziere a plății).

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

/

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLEGILUX

Linkul se deschide într-o fereastră nouăMinistère de la Justice

Ultima actualizare: 08/08/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Ungaria

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Da. Rata dobânzii legale este stabilită la articolul 6:47 din Legea V din 2013 privind Codul civil, care o asociază cu normele privind rata dobânzii ale băncii centrale. Rata dobânzii legale care decurge din datoria exprimată în HUF se bazează pe rata dobânzii băncii centrale, care este decisă de Consiliul Monetar al Băncii Centrale a Ungariei. În cazul datoriilor exprimate în monedă străină, rata dobânzii legale este rata de bază a dobânzii decisă de banca centrală emitentă a monedei în cauză sau, dacă nu există o astfel de rată de bază, rata dobânzii de pe piața monetară.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Temeiul juridic pentru dobânda legală este Codul civil, potrivit căruia dobânda este prețul banilor unei alte persoane, pe care o parte trebuie să îl plătească pentru orice datorie, în afara cazului în care se convine altfel. Dobânda legală aplicată datoriei este percepută în fiecare semestru calendaristic. Rata dobânzii în vigoare în prima zi a semestrului calendaristic în cauză se aplică întregii perioade a acestui semestru calendaristic, indiferent de modificările ratei de bază a dobânzii băncii centrale survenite în semestrul respectiv.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Nu.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Da, Codul civil poate fi găsit în Linkul se deschide într-o fereastră nouăRegistrul național legislativ [Nemzeti Jogszabálytár]. Informațiile privind rata de bază a dobânzii băncii centrale sunt disponibile pe Linkul se deschide într-o fereastră nouăsite-ul Băncii Naționale a Ungariei.

Ultima actualizare: 15/01/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Malta

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În legislația malteză nu există termenul „dobândă legală”, termenul utilizat în loc de dobândă legală fiind cel de „dobândă legală pentru întârzierea efectuării plăților”. Această sintagmă apare în Codul comercial maltez în care termenul este definit ca „dobândă simplă pentru întârzierea în efectuarea plăților într-un cuantum care reprezintă valoarea ratei de referință, plus cel puțin opt la sută (8 %)”.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Legislația malteză nu prevede decât o rată a dobânzii, iar aceasta este de opt la sută (8 %). Temeiul juridic pentru această rată este Codul comercial, capitolul 13 din legislația malteză, mai exact titlul II subtitlul IA din codul menționat.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Creditorul este îndreptățit să perceapă dobândă pentru efectuarea cu întârziere a plăților începând cu ziua următoare datei sau termenului-limită de plată fixat în contract. Cu toate acestea, dacă data sau termenul de plată nu este fixat în contract, creditorul are dreptul la dobândă pentru efectuarea cu întârziere a plăților la expirarea oricăruia dintre următoarele termene:

  • treizeci de zile calendaristice de la data primirii de către debitor a facturii;
  • treizeci de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau serviciilor, dacă data primirii facturii este incertă;
  • treizeci de zile calendaristice de la data primirii bunurilor sau serviciilor, dacă debitorul primește factura înainte de primirea bunurilor sau serviciilor;
  • treizeci de zile calendaristice de la data la care, în conformitate cu legea, astfel cum s-a convenit sau potrivit contractului, produsul trebuie acceptat sau verificat, iar debitorul a primit factura mai devreme de data la care are loc acceptarea sau verificarea ori la data respectivă.

Rata de referință aplicabilă pentru primul semestru al anului în cauză este rata în vigoare la data de 1 ianuarie din anul respectiv, iar pentru al doilea semestru al anului în cauză rata aplicabilă este cea în vigoare la data de 1 iulie din anul respectiv.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Codul comercial maltez, Linkul se deschide într-o fereastră nouăCapitolul 13 din legislația malteză este disponibil gratuit online.

Ultima actualizare: 22/03/2017

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini olandeză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Rata dobânzilor - Ţările de Jos

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În Țările de Jos există o dobândă legală. Aceasta este dobânda pe care un creditor o poate solicita, în temeiul legii, în caz de întârziere la plată.

Se face distincția între dobânda legală pentru tranzacții necomerciale (articolul 6:119 din Codul civil) și dobânda legală pentru tranzacții comerciale (articolul 6:119a din Codul civil).

Dobânda legală pentru tranzacții necomerciale se aplică în cazul tuturor contractelor cu persoane fizice sau consumatori.

Dobânda legală pentru tranzacții comerciale se aplică în cazul tuturor contractelor cu întreprinderi sau organisme din sectorul public.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Dobânda legală pentru tranzacțiile necomerciale este de 2 %. Dobânda legală pentru tranzacțiile comerciale este de 8 %.

Dobânda legală poate fluctua.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Ultima actualizare: 16/11/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Austria

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Ratele dobânzii legale sunt reglementate de articolul 1000 din Codul civil austriac (Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch – ABGB). Ratele dobânzii penalizatoare sunt reglementate de articolul 1333 din ABGB și de articolul 456 din Codul comercial austriac (Unternehmensgesetzbuch – UGB) pentru actele juridice încheiate între societățile comerciale, precum și între societățile comerciale și entități juridice de drept public.

Articolul 1000 din ABGB se aplică dobânzii „impuse de lege sau pentru care rata nu a fost stabilită”. În plus, articolul 1000 alineatul (2) din ABGB precizează cazurile în care se poate percepe dobândă la dobândă (dobândă compusă).

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

În conformitate cu articolul 1000 alineatul (1) din ABGB, dobânda legală este de patru procente pe an. Aceeași rată se aplică în cazul dobânzii penalizatoare, în conformitate cu articolul 1333 alineatul (1) din ABGB în coroborare cu articolul 1000 alineatul (1) din ABGB. Această rată a dobânzii se aplică și tranzacțiilor comerciale unilaterale.

Pentru actele juridice încheiate între societăți comerciale și între societăți comerciale și entități juridice de drept public, se aplică o rată a dobânzii penalizatoare de 9,2 puncte procentuale peste rata de bază a dobânzii penalizatoare, în conformitate cu articolul 456 din UGB. Rata de bază a dobânzii pentru semestrul relevant este rata valabilă în prima zi calendaristică a semestrului respectiv. Rata de bază a dobânzii poate fi consultată pe site-ul Băncii Naționale a Austriei, http://www.oenb.at, la secțiunea „Services” (Servicii)/ „Interest rates and exchange rates” („Dobânzi și curs de schimb valutar”).

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

În conformitate cu articolul 1000 alineatul (2) din ABGB, un creditor poate percepe dobândă la o creanță dacă părțile au convenit în mod explicit acest lucru. Chiar și în lipsa unui astfel de acord între părți se poate percepe o dobândă compusă de patru procente pe an din ziua în care pârâtului îi este comunicată pretenția, dacă există o pretenție privind dobânda datorată. Legislația din Austria nu interzice dobânda compusă.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Dispozițiile susmenționate ale Codului civil austriac și ale Codului comercial austriac pot fi accesate gratuit (în limba germană) pe site-ul Cancelariei Federale Austriece (Bundeskanzleramt) (Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.ris.bka.gv.at/) în secțiunea „Bundesrecht”/„Bundesrecht konsolidiert”.

Ultima actualizare: 05/06/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini polonă a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Rata dobânzilor - Polonia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În temeiul articolului 359 alineatul (1) din Legea din 23 aprilie 1964 – Codul civil [Jurnalul Legislativ (Dziennik Ustaw) din 2014, nr. 121, cu modificările ulterioare, denumit în continuare „CC”], se datorează dobândă pentru o sumă de bani numai dacă aceasta decurge dintr-un act juridic, o lege, o decizie a instanței sau o decizie a altei autorități competente. Dacă nivelul dobânzii nu este specificat în alt mod, dobânda legală este datorată la o rată care corespunde ratei de referință a Băncii Naționale a Poloniei, plus 3,5 puncte procentuale.

Pe de altă parte, în ceea ce privește dobânda la arierate, în conformitate cu articolul 481 alineatul (2) din CC, dacă rata acesteia nu a fost specificată, dobânda legală la arierate este datorată la o rată care corespunde ratei de referință a Băncii Naționale a Poloniei plus 5,5 puncte procentuale. Dacă însă o creanță este purtătoare de dobândă la o rată mai ridicată, creditorul poate solicita dobândă la arierate la acea rată mai ridicată.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

În conformitate cu articolul 359 alineatul (2) din CC, dobânda legală este stabilită la o rată care corespunde ratei de referință a Băncii Naționale a Poloniei plus 3,5 puncte procentuale. Ministrul Justiției anunță nivelul dobânzii legale printr-o comunicare publicată în Monitorul Oficial Polonez (Monitor Polski). În prezent, în conformitate cu comunicarea Ministrului Justiției din 7 ianuarie 2016, începând de la 1 ianuarie 2016, nivelul dobânzii legale este de 5 % pe an, iar nivelul dobânzii legale la arierate este 7 % pe an.

Dobânda aferentă tranzacțiilor comerciale, pe de altă parte, este reglementată de Legea din 8 martie 2013 privind condițiile de plată în tranzacțiile comerciale (Jurnalul Legislativ din 2019, nr. 118), iar nivelul dobânzii este întotdeauna stabilit printr-o comunicare a Ministrului pentru Antreprenoriat și Tehnologie. În prezent, în conformitate cu comunicarea din 14 ianuarie 2019, de la 1 ianuarie 2019 până la 30 iunie 2019, nivelul dobânzii legale penalizatoare aferente tranzacțiilor comerciale este 9,50 % pe an.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Pentru detalii referitoare la ratele curente ale dobânzii stabilite de Banca Națională a Poloniei, inclusiv la rata de referință, vă rugăm să vizitați site-ul Băncii Naționale a Poloniei (NBP) la: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.nbp.pl/home.aspx?f=/dzienne/stopy.htm

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Comunicările Ministrului Justiției și Ministrului Dezvoltării privind dobânda legală (pentru tranzacții comerciale) sunt disponibile pe site-ul Centrului pentru Legislație al Guvernului (Rządowe Centrum Legislacji RCL): Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.monitorpolski.gov.pl/Wyszukiwanie/tabid/114/Title/odsetki/Default.aspx

Ultima actualizare: 17/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini portugheză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.

Rata dobânzilor - Portugalia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală

Da, legislația portugheză prevede rate ale dobânzii legale.

Dobânda poate fi convenită între părți sau poate fi stabilită prin lege. Atunci când este convenită între părți, se numește dobândă contractuală. Atunci când este stabilită prin lege, se numește dobândă legală.

Dobânda contractuală și dobânda legală pot fi de natură civilă sau comercială.

Scopul dobânzii

În termeni generali, există două tipuri de dobândă: dobândă remuneratorie (de exemplu, dobânda percepută la un împrumut) și dobândă penalizatoare (de exemplu, dobânda datorată pentru întârzierea în îndeplinirea unei obligații).

Dobânda legală datorată pentru întârziere

Atunci când un debitor întârzie la plata unei obligații financiare, regula generală este ca despăgubirea pentru întârziere să corespundă dobânzii legale calculate de la data la care debitorul este pus în întârziere. O obligație financiară este o obligație de a plăti o sumă de bani altei părți.

Momentul punerii în întârziere

Debitorul este considerat a fi pus în întârziere atunci când a fost notificat pe căi judiciare sau extrajudiciare că trebuie să îndeplinească obligația.

Cu toate acestea, există trei cazuri în care debitorul este considerat a fi în întârziere fără să fi fost în mod necesar notificat:

  1. dacă obligația a avut o perioadă fixă;
  2. dacă obligația a decurs dintr-un act nelegal;
  3. dacă debitorul evită notificarea; în acest caz, se consideră că debitorul a fost notificat la data la care notificarea i-ar fi fost comunicată în mod normal.

Dacă creditul nu este lichid, nu există nicio nerespectare a obligațiilor de plată până când acesta nu devine lichid, în afara cazului în care absența lichidității poate fi imputată debitorului. Dacă debitorul este responsabil pentru un act nelegal sau pentru un risc, acesta este considerat a fi pus în întârziere de la data la care primește notificarea oficială, în afara cazului în care este deja în întârziere în conformitate cu prima parte a prezentului paragraf.

Stingerea sau încetarea dobânzii unui credit

De la momentul la care apare, dobânda unui credit nu depinde în mod necesar de suma principală a creditului. Oricare dintre acestea poate fi transferată sau anulată independent de cealaltă.

Alocarea plăților parțiale

Legislația națională stabilește următoarele norme referitoare la alocarea plăților:

(i) atunci când, pe lângă capital, debitorul trebuie să plătească costuri sau dobândă sau trebuie să despăgubească creditorul ca urmare a întârzierii, o plată care nu este suficientă pentru a acoperi întreaga sumă va fi alocată costurilor, despăgubirii, dobânzii și capitalului, în această ordine;

(ii) alocarea către capital va fi ultima, în afara cazului în care creditorul convine altfel.

Dobânda la dobândă

Dobânda penalizatoare se poate acumula pe o dobândă obișnuită (dobândă compusă) în anumite cazuri.

Pentru ca o dobândă să fie la rândul său purtătoare de dobândă, trebuie să fie îndeplinită una dintre următoarele condiții:

  1. fie debitorul trebuie să fie notificat pe cale judiciară să capitalizeze dobânda acumulată, fie acesta trebuie să plătească dobânda sub sancțiunea capitalizării.

Numai dobânda aferentă unei perioade minime de un an poate fi capitalizată. Aceste restricții privind dobânda compusă nu sunt aplicabile dacă încalcă regulamentele sau practicile din sector (de exemplu, ca în cazul împrumuturilor acordate de instituții financiare care fac obiectul unei reglementări speciale).

Jurisprudența națională a stabilit că la o dobândă penalizatoare nu se poate aplica o altă dobândă penalizatoare. Prin urmare, dobânzile legale datorate ca urmare a neîndeplinirii unei obligații financiare nu pot, în principiu, să fie purtătoare de dobândă. Acest lucru nu aduce atingere niciunei alte variante a acestei interpretări existente în jurisprudență și nici posibilității prevăzute de lege privind aplicarea unei penalități financiare obligatorii atunci când plata unei sume de bani este dispusă printr-o hotărâre judecătorească.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Ratele dobânzii legale variază în funcție de tipul de dobândă, respectiv civilă sau comercială.

Dobânda legală civilă

Dobânda legală civilă este stabilită printr-un ordin ministerial comun de punere în aplicare (Portaria) al Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor, în conformitate cu articolul 559 alineatul (1) din Codul civil portughez (Código Civil). La data elaborării prezentei fișe, continuă să fie în vigoare ratele dobânzii stabilite prin Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 291/03 din 8 aprilie 2003.

Dobânda legală comercială

Dobânda legală comercială este în mod normal datorată pentru credite contractate de societăți comerciale, întreprinderi individuale sau persoane juridice și, în special, pentru tipurile de credite indicate în Decretul-lege nr. 62/2013 din 10 mai 2013, menționate mai jos.

Dobânda legală comercială este stabilită printr-un ordin ministerial comun de punere în aplicare al Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor în conformitate cu articolul 102 alineatele (3)-(5) din Codul comercial portughez (Código Comercial). La data elaborării prezentei fișe, stabilirea dobânzii comerciale este reglementată prin Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 277/13 din 26 august 2013, conform căruia ratele dobânzii comerciale se stabilesc semestrial.

Valoarea fiecărei rate a dobânzii comerciale menționate în Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 277/13 din 26 august 2013 este stabilită prin comunicare a Direcției Generale a Trezoreriei și Finanțelor (Direcção Geral do Tesouro e Finanças), publicată în Jurnalul Republicii, seria a doua, până la 15 ianuarie și, respectiv, 15 iulie în fiecare an.

Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 277/13 din 26 august 2013 prevede două rate ale dobânzii penalizatoare comerciale, care variază în funcție de tranzacțiile în cauză:

  1. prima este rata dobânzii aplicabile întârzierilor la plată în tranzacțiile comerciale dintre societăți comerciale sau dintre societăți comerciale și entități publice, prevăzute de Decretul-lege nr. 62/2013 din 10 mai 2013;
  2. cea de a doua este rata dobânzii penalizatoare suplimentare, aplicabilă altor operațiuni și având legătură cu creditele datorate de societăți comerciale, întreprinderi individuale sau persoane juridice, prevăzută la articolul 102 alineatul (3) din Codul comercial portughez.

Ratele dobânzii legale, fie civile, fie comerciale, variază în timp. Din acest motiv, la calcularea dobânzii ar trebui să se țină seama de diferitele rate aplicabile pentru fiecare parte a perioadei de întârziere.

Din motive practice, am menționat aici doar ratele dobânzii legale pentru ultimii ani. Conținutul acestei fișe de date are exclusiv scop informativ și nu este menit să înlocuiască o consultare a legislației naționale aplicabile pentru fiecare caz în parte.

O penalitate suplimentară obligatorie de 5 % se adaugă la dobânda legală datorată dacă plata unei sume de bani este dispusă printr-o hotărâre judecătorească. În acest caz, se va datora în mod automat o dobândă calculată la rata de 5 % pe an – fără a fi nevoie de alte decizii judiciare în acest sens – începând de la data intrării în vigoare a hotărârii. Această penalitate

financiară obligatorie se adaugă la dobânda penalizatoare, după caz, sau la despăgubirea datorată, în conformitate cu articolul 829a alineatul (4) din Codul civil portughez.

Ratele dobânzii legale civile, începând din 5 august 1980 până în prezent:

De la 5 august 1980 la 22 mai 1983
[(1 021 de zile) – Decretul-lege nr. 200-C/80 din 24 iunie 1980 și Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 447/80 din 31 iulie 1980]

15 %

De la 23 mai 1983 la 28 aprilie 1987
[(1 437 de zile) – Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 581/83 din 18 mai 1983]

23 %

De la 29 aprilie 1987 la 29 septembrie 1995
[(3 076 de zile) – Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 339/87 din 24 aprilie 1987]

15 %

De la 30 septembrie 1995 la 16 aprilie 1999
[(1 295 de zile) – Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 1171/95 din 25 septembrie 1995]

10 %

De la 17 aprilie 1999 la 30 aprilie 2003
[(1 475 de zile) – Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 263/99 din 12 aprilie 1999]

7 %

De la 1 mai 2003
[Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 291/03 din 8 aprilie 2003]

4 %

Ratele dobânzii legale comerciale, începând din 28 septembrie 1995 până în prezent:

De la 28 septembrie 1995 la 16 aprilie 1999
[Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 1167/95 din 23 septembrie 1995]

15 %

De la 17 aprilie 1999 la 30 septembrie 2004
[Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 262/99 din 12 aprilie 1999]

12 %

De la 1 octombrie 2004 la 31 decembrie 2004
[Informarea Direcției Generale a Trezoreriei (Direcção-Geral do Tesouro sau „DGT”) nr. 10097/04 din 30 octombrie 2004]

9,01 %

Prima jumătate a anului 2005
[Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 597/2005 din 19 iulie și Informarea DGT nr. 310/2005 din 14 ianuarie 2005]

9,09 %

A doua jumătate a anului 2005
[Informarea DGT nr. 6923/2005 din 25 iulie 2005]

9,05 %

Prima jumătate a anului 2006
[Informarea DGT nr. 240/2006 din 11 ianuarie 2006]

9,25 %

A doua jumătate a anului 2006
[Informarea DGT nr. 7706/2006 din 10 iulie 2006]

9,83 %

Prima jumătate a anului 2007
[Informarea DGT nr. 191/2007 din 5 ianuarie 2007]

10,58 %

A doua jumătate a anului 2007
[Informarea Direcției Generale a Trezoreriei și Finanțelor (Direcção-Geral do Tesouro e Finanças sau „DGTF”) nr. 13665/2007 din 30 iulie 2007]

11,07 %

Prima jumătate a anului 2008
[Informarea DGTF nr. 2152/2008 din 29 ianuarie 2008]

11,20 %

A doua jumătate a anului 2008
[Informarea DGTF nr. 19995/2008 din 14 iulie 2005]

11,07 %

Prima jumătate a anului 2009
[Informarea DGTF nr. 1261/2009 din 14 ianuarie 2009]

9,50 %

A doua jumătate a anului 2009
[Informarea DGTF nr. 12184/2009 din 1 iulie 2009]

8 %

Prima jumătate a anului 2010
[Informarea DGTF nr. 597/2010 din 4 ianuarie 2010]

8 %

A doua jumătate a anului 2010
[Informarea DGTF nr. 13746/2010 din 12 iulie 2010]

8 %

Prima jumătate a anului 2011
[Informarea DGTF nr. 2284/2011 din 21 ianuarie 2011]

8 %

A doua jumătate a anului 2011
[Informarea DGTF nr. 14190/2011 din 14 iulie 2011]

8,25 %

Prima jumătate a anului 2012
[Informarea DGTF nr. 692/2012 din 17 ianuarie 2012]

8 %

A doua jumătate a anului 2012
[Informarea DGTF nr. 9944/2012 din 24 iulie 2012]

8 %

Prima jumătate a anului 2013
[Informarea DGTF nr. 584/2013 din 11 iulie 2013]

7,75 %

A doua jumătate a anului 2013
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013
[Informarea DGTF nr. 11617/2013 din 17 septembrie 2013]

8,50 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 10478/2013 din 23 august 2013]

7,50 %

Prima jumătate a anului 2014
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,25 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 1019/2014 din 24 ianuarie 2014]

7,25 %

A doua jumătate a anului 2014
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,15 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 8266/2014 din 16 iulie 2014]

7,15 %

Prima jumătate a anului 2015
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,05 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 563/2015 din 19 ianuarie 2015]

7,05 %

A doua jumătate a anului 2015
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,05 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 7758/2015 din 14 iulie 2015]

7,05 %

Prima jumătate a anului 2016
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,05 %

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 890/2016 din 6 ianuarie 2016]

7,05%

A doua jumătate a anului 2016
Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 86741/2016 din 30 iunie 2016]

7,00%

Prima jumătate a anului 2017
Operațiuni supuse Decretului-lege nr.
62/2013

8,00%

Alte operațiuni
[Informarea DGTF nr. 2583/2017 din 3 ianuarie 2017]

7,00%

A doua jumătate a anului 2017

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 8544/2017 din 29 iunie 2017]

7,00%

Prima jumătate a anului 2018

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 1989/2018 din 3 ianuarie 2018

7,00%

A doua jumătate a anului 2018

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 9939/2018 din 28 iunie 2018

7,00%

Prima jumătate a anului 2019

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF /2019 din 2 ianuarie 2019

7,00%

A doua jumătate a anului 2019

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 11571/2019]

7,00%

Prima jumătate a anului 2020

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

A doua jumătate a anului 2020

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 1568/2020]

7,00%

Prima jumătate a anului 2021

Operațiuni supuse Decretului-lege nr. 62/2013

8,00%

Alte operațiuni

[Informarea DGTF nr. 1568/2021]

7,00%

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Informații suplimentare privind modul de calcul al ratei dobânzii legale sunt disponibile pe site-ul Direcției Generale pentru Trezorerie și Finanțe din Ministerul de Finanțe.

Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.dgtf.pt/avisos-e-circulares/taxas-de-juros-moratorios

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Accesul online la site-ul menționat în răspunsul la întrebarea 3 este gratuit.

Legislația relevantă

Codul Civil Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.pgdlisboa.pt/leis/lei_mostra_articulado.php?nid=775&tabela=leis

Codul Comercial Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.igf.gov.pt/leggeraldocs/CODIGO_COMERCIAL_LIVRO_1.htm

Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 291/2003 Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://dre.pt/pesquisa/-/search/223663/details/maximized

 

Avertisment

Informațiile cuprinse în această fișă au caracter general și nu sunt exhaustive. Aceste informații nu sunt opozabile persoanei de contact, Rețelei Judiciare Europene în cauze civile și comerciale, instanțelor sau oricăror alte persoane. Această fișă nu este menită să înlocuiască o consultare a legislației aplicabile la un moment dat.

Ultima actualizare: 21/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - România

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Ordonanța Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, reglementează regimul juridic al dobânzii legale:

- remuneratorii (reprezentând dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei) şi

- penalizatoare (reprezentând dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă) .

Potrivit dispozițiilor art. 2 din Ordonanța Guvernului nr. 13/2011, în cazul în care, potrivit dispoziţiilor legale sau prevederilor contractuale, obligaţia este purtătoare de dobânzi remuneratorii şi/sau penalizatoare, după caz, şi în absenţa stipulaţiei exprese a nivelului acestora de către părţi, se va plăti dobânda legală aferentă fiecăreia dintre acestea.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

De interes pentru configurarea regimului juridic al dobânzii legale/convenționale   remuneratorii/penalizatoare sunt prevederile art. 3-5 din Ordonanța Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar:

Art. 3. – (1) Rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României.

(2) Rata dobânzii legale penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 4 puncte procentuale.

(2 indice 1) În raporturile dintre profesionişti şi între aceştia şi autorităţile contractante, dobânda legală penalizatoare se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă plus 8 puncte procentuale.

(3) În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, rata dobânzii legale se stabileşte potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%.

(4) Nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Băncii Naţionale a României, ori de câte ori nivelul ratei dobânzii de politică monetară se va modifica.

Art. 4. – În raporturile juridice cu element de extraneitate, atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stipulat plata în monedă străină, dobânda legală este de 6% pe an.

Art. 5. – (1) În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.

(2) Orice clauză prin care se încalcă dispoziţiile alin. (1) este nulă de drept. În acest caz, creditorul este decăzut din dreptul de a pretinde dobânda legală.

(3) Valabilitatea nivelului dobânzii convenţionale se determină prin raportare la dobânda legală în vigoare la data stipulării.”

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Art. 3 alin. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, prevede că rata dobânzii legale remuneratorii se stabileşte la nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, care este rata dobânzii de politică monetară stabilită prin hotărâre a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României. Aceasta este publicată pe site-ul Băncii Naționale a României la Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-politica-monetara-1744.aspx

Pentru modalitatea de calcul a ratei dobânzii legale în funcție de situație, a se vedea răspunsul de mai sus.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Da, în limba română, pentru Ordonanța Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar. A se vedea site-ul Băncii Naționale a României Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttp://www.bnr.ro/apage.aspx?pid=404&actId=324573

Da, în limba engleză, pentru rata dobânzii de referinţă a BNR. A se vedea site-ul Băncii Naționale a României Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.bnr.ro/Rata-dobanzii-de-politica-monetara-1744.aspx

Ultima actualizare: 08/08/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Slovenia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Noțiunea de dobândă este definită la articolul 374 din Codul obligațiilor [Obligacijski zakonik (denumit în continuare „OZ”), publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Slovenia (Uradni list RS – denumit în continuare „UL RS”), numerele Linkul se deschide într-o fereastră nouă97/07 – text consolidat oficial și Linkul se deschide într-o fereastră nouă64/16 – decizie a Curții Constituționale] care prevede că debitorul, pe lângă principal, datorează dobândă atunci când legislația prevede astfel sau dacă se convine astfel între creditor și debitor.

Dacă debitorul întârzie în executarea unei obligații pecuniare, atunci, în temeiul articolului 378 alineatul (1) din OZ, acesta, pe lângă principal, datorează și dobândă

Dobânda contractuală este reglementată la articolul 382 din OZ care prevede că părțile contractante pot conveni ca debitorul să plătească dobândă contractuală pe lângă principal pentru perioada care începe de la data la care a luat naștere obligația pecuniară și până la data scadenței acesteia.

În Slovenia dobânda compusă este interzisă, ceea ce înseamnă că dobânda datorată, dar încă neplătită nu produce dobândă, dacă legea nu prevede altfel. În consecință, orice clauză contractuală care stabilește obligația de a plăti dobândă suplimentară pentru dobânda datorată neplătită este nulă și neavenită. Totuși, se poate stabili prin contract că rata dobânzii poate crește dacă debitorul nu plătește dobânda datorată la termen.

Cu toate acestea, articolul 27a din Legea privind protecția consumatorilor [Zakon o varstvu potrošnikov, publicată în UL RS nr. 98/04 - text oficial consolidat, 114/06 - Legea privind introducerea monedei euro (Zakon o uvedbi eura – denumită în continuare „ZUE”), 126/07, 86/09, 78/11, 38/14 și 19/15] prevede că, fără a aduce atingere prevederilor generale privind obligațiile, în caz de întârziere în efectuarea unei plăți de către un consumator, părțile contractante nu pot conveni să aplice rate ale dobânzilor mai mari decât cele prevăzute de OZ.

În conformitate cu OZ, dacă rata dobânzii penalizatoare sau rata dobânzii contractuale convenite depășește cu peste 50 % rata dobânzii legale penalizatoare, contractul respectiv este considerat contract „cămătăresc”, cu excepția cazului în care creditorul poate demonstra că nu a profitat de dificultățile sau de situația financiară dificilă a debitorului, de experiența insuficientă, de lipsa de atenție sau de dependența acestuia sau că profitul pe care creditorul l­a obținut pentru sine sau pentru alții nu este în mod evident disproporționat în raport cu ceea ce a dat sau s-a angajat să dea ori să facă. Această presupunere nu se aplică în cazul contractelor comerciale, adică acele contracte încheiate între agenți economici (societăți comerciale și alte persoane juridice care desfășoară activități economice sau întreprinderi comerciale unipersonale).

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Articolul 378 alineatul (2) din OZ prevede că rata dobânzii penalizatoare este de 8 % pe an, dacă legea nu prevede altfel. În conformitate cu articolul 379 din OZ, un creditor și un debitor pot conveni cu privire la o rată a dobânzii penalizatoare mai mare sau mai mică decât rata dobânzii penalizatoare prevăzute de lege (rată a dobânzii convenită contractual). Așa cum s-a evidențiat deja, nu este posibil să se convină cu privire la o rată a dobânzii penalizatoare mai mare în caz de întârziere în efectuarea plăților de către un consumator care este parte contractantă.

O lege specială care reglementează rata dobânzii este Legea privind rata dobânzii legale penalizatoare [Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (denumită în continuare „ZPOMZO-1”), publicată în UL RS nr. 11/07 - text oficial consolidat]. Articolul 2 din această lege prevede că rata dobânzii legale penalizatoare, având în vedere articolul 3 alineatul (1) litera (d) din Directiva 2000/35/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 iunie 2000 privind combaterea întârzierii efectuării plăților în cazul tranzacțiilor comerciale (JO L 200, 8 august 2000, p. 35), este rata dobânzii de referință plus 8 puncte procentuale. Rata dobânzii legale se aplică pentru o perioadă de șase luni, cu începere de la 1 ianuarie sau de la 1 iulie. Rata dobânzii de referință este rata dobânzii aplicată de Banca Centrală Europeană pentru principalele sale operațiuni de refinanțare efectuate înainte de prima zi calendaristică a perioadei relevante de șase luni. Ministerul Finanțelor publică rata dobânzii legale penalizatoare și modificările acesteia în Jurnalul Oficial al Republicii Slovenia. Rata dobânzii legale penalizatoare, în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și valabilă pentru o perioadă de șase luni, este de 8 %.

Rata dobânzii contractuale este prevăzută la articolul 382 din OZ. Mai exact, în cazurile în care se convine cu privire la o dobândă contractuală, dar nu și cu privire la rata efectivă a dobânzii și la data scadenței, rata dobânzii anuale este de 6 %, iar data scadenței dobânzii este aceeași ca pentru principal. Dobânda contractuală încetează să fie datorată atunci când totalul dobânzii datorate neplătite încă depășește valoarea principalului.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Informații referitoare la ratele dobânzii de bază și cele ale dobânzii penalizatoare sunt disponibile și pe Linkul se deschide într-o fereastră nouăsite-ul web al Băncii Sloveniei.

Un calcul indicativ al dobânzii se poate efectua pe Linkul se deschide într-o fereastră nouăsite-ul web al Curții Supreme a Republicii Slovenia.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Linkul se deschide într-o fereastră nouăCodul obligațiilor al Republicii Slovenia

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea privind rata dobânzii legale penalizatoare

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea privind protecția consumatorilor

Ultima actualizare: 27/03/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Slovacia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânzile de întârziere au caracterul unei sancțiuni în cazul întârzierii înregistrate de debitor în executarea angajamentului asumat și acoperă în plus față de datoria restantă un procent stabilit din partea de datorie pentru care debitorul se află în întârziere de plată. Legea prevede că întârzierea respectării angajamentelor de către debitor are drept efect modificarea pe fond a drepturilor creditorului și a obligațiilor debitorului: apar noi drepturi și obligații în plus față de obligația de respectare a angajamentului care persistă, iar acest lucru se întâmplă indiferent dacă întârzierea este sau nu imputabilă debitorului.

În ceea ce privește dobânzile calculate la rata legală, legislația slovacă face o distincție între dobânzile de întârziere datorate în temeiul articolului 517 alineatul (2) din Legea nr. 40/194 Rec. privind Codul civil (Občianský zákonník) și dobânzile de întârziere datorate în temeiul articolului 369 din Codul comercial (Obchodný zákonník). În relațiile care țin de dreptul civil, rata dobânzilor de întârziere nu poate fi negociată prin contract sau, mai precis, părțile la contract nu pot să stabilească o rată mai mare decât cea prevăzută prin lege. În schimb, în relațiile reglementate de dreptul comercial, este încurajată încheierea unui acord între întreprinderi cu privire la rata dobânzilor de întârziere. În cazul în care nu a fost convenită o rată aplicabilă, întârzierea efectuării plăților determină apariția unui drept de plată a unor dobânzi de întârziere la rata prevăzută de lege.

Prin urmare, dobânda legală este o simplă dobândă pentru întârzierea efectuării plăților a cărei rată este stabilită prin lege, în funcție de natura civilă sau comercială a relației din cazul particular respectiv. În dreptul civil, dobânda convenită poate fi mai mică sau egală cu rata prevăzută de lege, în timp ce, în absența unui contract, dobânzile de întârziere sunt stabilite în mod automat la rata legală în cazul în care acestea sunt solicitate de către creditor. În dreptul comercial, dobânzile de întârziere pot fi diferite de dobânzile legale și pot fi mai mari sau mai mici, rata legală aplicându-se numai în absența unui acord contractual.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Rata legală a dobânzilor de întârziere datorate în temeiul articolului 517 din Codul civil este stabilită prin Regulamentul nr. 87/1995 Rec. ca fiind mai mare cu cinci puncte procentuale decât rata dobânzii stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), valabilă în prima zi de întârziere a achitării datoriei bănești. Prin urmare, rata dobânzii de bază stabilită de BCE (aplicată de BCE pentru principalele sale operațiuni de refinanțare) este majorată cu 5 puncte procentuale. Ratele dobânzii stabilite de BCE pentru perioade determinate de timp pot fi consultate la următoarea adresă: Linkul se deschide într-o fereastră nouăBanca Națională a Slovaciei (Národnej banky Slovenska). Rata dobânzii de întârziere în vigoare la data corespunzătoare primei zile de întârziere se aplică pentru toată perioada de întârziere. Orice modificare ulterioară a ratei dobânzii de bază a BCE după această dată nu are niciun impact asupra ratei dobânzilor de întârziere.

În dreptul comercial, dobânda legală este reglementată de articolul 369 din Codul comercial, în temeiul căruia creditorul este autorizat, în caz de întârziere a efectuării plăților și dacă și-a îndeplinit obligațiile legale și contractuale, să solicite dobânzi de întârziere la o rată a dobânzii convenită în contract, fără a fi obligat să transmită un avertisment debitorului. Astfel cum s-a menționat mai sus, relațiile bazate pe o obligație comercială prezintă o particularitate în sensul că, în contextul acestora, rata dobânzilor de întârziere poate fi modificată prin contract. Cu toate acestea, chiar dacă dobânzile de întârziere au făcut obiectul unui acord contractual, rata corespunzătoare trebuie să fie conformă cu principiile practicilor comerciale loiale. În caz contrar, dreptul care rezultă dintr-un astfel de acord nu poate fi protejat. Aceasta înseamnă că instanța nu poate acorda dobânzi la o rată care ar încălca aceste principii, chiar dacă aceasta a fost convenită prin contract. O altă excepție se referă la creanțele care decurg din contractele încheiate cu consumatorii, în cadrul cărora dobânzile de întârziere datorate de consumatorul aflat în poziția de debitor nu pot fi stabilite la o rată superioară ratei stabilite în dreptul civil.

În plus, în conformitate cu dispoziția relevantă, dacă rata dobânzilor de întârziere nu a făcut obiectul unui acord, debitorul trebuie să plătească dobânzile la rata stabilită în Regulamentul nr. 21/2013 Rec. al Guvernului Republicii Slovace. Legislația permite stabilirea unor dobânzi de întârziere fixe și variabile. Rata dobânzilor de întârziere fixe corespunde ratei dobânzii de bază a BCE valabilă în prima zi de întârziere, majorată cu 9 puncte procentuale. Această rată se aplică pe întreaga perioadă a întârzierii care afectează executarea obligației bănești. Orice modificare a ratei dobânzii de bază a BCE după prima zi de întârziere nu are niciun impact asupra ratei dobânzii de întârziere (motiv pentru care această rată este denumită rată fixă). Cu toate acestea, creditorul poate solicita debitorului plata unor dobânzi de întârziere variabile în locul celor fixe. Prin urmare, acesta poate să solicite dobânzi la o rată corespunzătoare ratei dobânzii de bază a BCE valabilă în prima zi a semestrului în cauză, majorată cu 8 puncte procentuale. În cazul în care creditorul aplică dobânzi de întârziere variabile, această modalitate de calcul (nu rata stabilită la data întârzierii, ci modalitatea de calcul al ratei) se aplică în consecință pe întreaga perioadă de întârziere. Prin urmare, aplicarea de dobânzi de întârziere variabile implică faptul că rata poate fi modificată în funcție de modificările aduse ratei dobânzii de bază a BCE valabilă în prima zi a semestrului în cauză, fie la 1 ianuarie, fie la 1 iulie. Ratele dobânzii stabilite de BCE pentru perioade determinate de timp pot fi consultate la următoarea adresă: Linkul se deschide într-o fereastră nouăBanca Națională a Slovaciei.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Modalitatea de calculare a dobânzilor de întârziere este prevăzută în mod clar și fără ambiguitate de lege. Rata dobânzilor de întârziere în vigoare este publicată de Ministerul Justiției din Republica Slovacă (Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky) Linkul se deschide într-o fereastră nouăpe site-ul său. De asemenea, o versiune neoficială poate fi accesată pe site-ul web Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.najpravo.sk/, care este deseori consultat de debitorii și creditorii slovaci sau de reprezentanții acestora. Site-ul respectiv permite calcularea cu ușurință a dobânzilor de întârziere cu ajutorul unui calculator conceput în acest scop.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Pe lângă trimiterile și link-urile menționate mai sus, legile (Codul civil, Codul comercial) și regulamentele (nr. 87/1995 Rec. și nr. 21/2013 Rec.) utile pot fi consulate, în versiunea în vigoare, pe următorul site web: Linkul se deschide într-o fereastră nouăhttps://www.slov-lex.sk/domov.

Ultima actualizare: 22/04/2022

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Finlanda

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În legislația finlandeză „dobânda legală” desemnează atât dobânda aplicabilă unei datorii până la data scadenței, cât și dobânda penalizatoare. Ambele tipuri de dobândă legală sunt prevăzute în Legea nr. 633/1982 privind dobânda (Korkolaki). Obligația de a plăti dobândă sau dobândă penalizatoare este stabilită în Legea privind dobânda, sub rezerva obligațiilor debitorului, a practicii comerciale sau a altor dispoziții legale [articolul 2 alineatul (1) din Legea privind dobânda].

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Dobânda aplicabilă datoriilor: Debitorul nu are obligația de a plăti dobândă pentru perioada anterioară datei scadenței unei datorii [articolul 3 alineatul (1) din Legea privind dobânda]. Cu toate acestea, obligația de a plăti dobândă poate fi stabilită prin acordul părților. Dacă obligația de a plăti dobândă a fost stabilită prin acordul părților, dar nu s-a stabilit rata dobânzii, debitorul trebuie să plătească o dobândă anuală în conformitate cu rata de referință prevăzută la articolul 12 din Legea privind dobânda [articolul 3 alineatul (2) din Legea privind dobânda].

Legea nr. 38/1978 privind protecția consumatorilor (Kuluttajansuojalaki) stabilește dispoziții referitoare la dobânda legală care poate fi percepută debitorilor consumatori, în special în cazul datoriilor financiare care rezultă din credite de consum.

În conformitate cu modificarea adusă Legii privind protecția consumatorilor, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2019, rata dobânzii aferente unui credit contractat de un debitor consumator nu poate depăși 20 % (alineatul 17a din capitolul 7 din Legea privind protecția consumatorilor). Această dispoziție se aplică în cazul contractelor de credit încheiate începând cu 1 septembrie 2019, cu anumite excepții. Înainte de intrarea în vigoare a acestei dispoziții în septembrie 2019, exista un plafon al ratei dobânzii corelat cu rata anuală a creditului (rata de referință plus 50 de puncte procentuale, în conformitate cu articolul 12 din Legea privind dobânda), fiind însă excluse, printre altele, împrumuturile de cel puțin 2 000 EUR.

Ca urmare a situației cauzate de pandemia de COVID-19, a fost modificată și Legea privind protecția consumatorilor, rata maximă a dobânzii pentru anumite forme de credite de consum fiind stabilită temporar la 10 % (articolul 17c din capitolul 7 din Legea privind protecția consumatorilor). Această dispoziție se aplică în perioada 1 iulie 2020-30 septembrie 2021.

Ratele dobânzilor menționate anterior pot fi aplicate în paralel, în funcție de factori cum ar fi tipul de credit (sumă forfetară sau credit reînnoibil automat) și momentul acordării creditului sau data la care este utilizat creditul reînnoibil automat.

Dobânda penalizatoare: În ceea ce privește contractele care intră în domeniul de aplicare al Legii nr. 30/2013 privind condițiile de plată în contractele comerciale (Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista), dobânda penalizatoare legală este cu opt puncte procentuale mai mare decât rata de referință în vigoare la data respectivă [articolul 4a alineatul (1) din Legea privind dobânda]. Prin urmare, această rată este în prezent de 8,0 % (situație din toamna anului 2020). În ceea ce privește alte tipuri de contracte, dobânda penalizatoare legală este cu șapte puncte procentuale mai mare decât rata de referință în vigoare la data respectivă (articolul 4 din Legea privind dobânda). Prin urmare, în prezent rata dobânzii este de 7,0 % (situație din toamna anului 2020).

În ceea ce privește îndatorarea consumatorilor, prevederile Legii privind dobânda referitoare la dobânda penalizatoare sunt obligatorii și este posibil să se stabilească prin acordul părților o rată a dobânzii penalizatoare mai mare [articolul 2 alineatul (2) din Legea privind dobânda]. Ar trebui însă remarcat faptul că, în cazul în care dobânda penalizatoare este mai mică decât dobânda aferentă datoriei pentru perioada anterioară scadenței, dobânda penalizatoare trebuie plătită pe aceeași bază ca înainte de data scadenței. Cu toate acestea, în cazul în care angajamentul debitorului se referă la un contract de credit de consum, dobânda penalizatoare se plătește pe aceeași bază ca înainte de data scadenței, pentru o perioadă maximă de 180 de zile de la data la care întreaga datorie este scadentă. Dacă hotărârea judecătorească privind datoria este pronunțată înainte de expirarea acestui termen, dobânda trebuie plătită pe aceeași bază ca înainte de data pronunțării respectivei hotărâri [articolul 4 alineatul (2) din Legea privind dobânda].

În ceea ce privește alte tipuri de datorii decât datoriile consumatorilor, rata dobânzii penalizatoare poate fi stabilită prin acordul părților. Cu toate acestea, în contractele care intră în domeniul de aplicare al Legii privind condițiile de plată în contractele comerciale, nu se poate stabili prin acordul părților faptul că creditorul nu ar trebui să aibă dreptul să perceapă dobândă penalizatoare, iar dacă debitorul este o entitate contractantă, părțile nu pot conveni ca rata dobânzii penalizatoare să fie mai mică decât cea stabilită în conformitate cu articolul 4a alineatul (1) din Legea privind dobânda (articolul 8 din Legea privind condițiile de plată în contractele comerciale). În cazul plăților care intră în domeniul de aplicare al Legii privind condițiile de plată în contractele comerciale, dobânda penalizatoare se plătește, de asemenea, pe aceeași bază ca înainte de data scadenței, dacă dobânda penalizatoare este mai mică decât dobânda aferentă datoriei pentru perioada anterioară scadenței [articolul 4a alineatul (2) din Legea privind dobânda].

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Rata de referință prevăzută în Legea privind dobânda este rata dobânzii aplicată de Banca Centrală Europeană pentru operațiunea sa principală de refinanțare cea mai recentă, efectuată înainte de prima zi calendaristică a fiecărui semestru, rotunjită prin adaos până la cea mai apropiată jumătate de punct procentual (articolul 12 din Legea privind dobânda).

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

O traducere neoficială în limba engleză a Legii privind dobânda este disponibilă Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Versiunile în limbile finlandeză și suedeză ale Legii privind dobânda sunt disponibile Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Legea privind condițiile de plată în contractele comerciale este disponibilă în limbile finlandeză și suedeză Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Legea privind protecția consumatorilor este disponibilă în limbile finlandeză și suedeză Linkul se deschide într-o fereastră nouăaici.

Ultima actualizare: 10/05/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Suedia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Normele referitoare la dobândă sunt stabilite de Legea privind dobânda (räntelagen, 1975:635). Aceste norme se aplică în toate situațiile, cu excepția unor dispoziții contrare ale unui contract, ale unui acord sau ale unui alt act specific. Cu toate acestea, legea prevede ce termeni contractuali sunt nuli și neaveniți.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Cereri de rambursare

În cazul în care se formulează o cerere de rambursare a unei plăți, de exemplu în temeiul încălcării unui contract, rata dobânzii este rata de referință (care, în februarie 2016, era de 0 %) plus două puncte procentuale. Dobânda trebuie plătită de la data la care a fost efectuată plata până la și incluzând data de rambursare sau, dacă rambursarea nu este efectuată la termen, până la și incluzând data de la care dobânda începe să curgă conform normelor privind creanțele neachitate.

Creanțe neachitate

Pentru creanțele neachitate, dobânda trebuie plătită la rata de referință (0 % în februarie 2016) plus opt puncte procentuale. Se aplică următoarele reguli generale:

(a) în cazul în care data scadenței a fost stabilită în avans, dobânda începe să curgă de la termenul de scadență fixat;

(b) în cazul în care creanța are drept temei răspunderea unei persoane pentru sumele pe care le-a primit de la un mandant sau de la un terț, dobânda începe să curgă de la data prezentării conturilor sau, dacă prezentarea conturilor nu a fost efectuată, de la data la care ar fi trebuit să fie efectuată prezentarea conturilor;

(c) pentru alte creanțe neachitate, regula generală este aceea că dobânda începe să curgă din cea de a treizecea zi de la data la care creditorul trimite o factură sau prezintă în alt mod o cerere pentru plata unei sume specificate, indicând că neplata va atrage o obligație de plată a dobânzii. Debitorul nu trebuie să plătească dobândă pentru perioada anterioară primirii facturii sau cererii.

În cazul în care există o creanță între comercianți în cadrul activității lor profesionale, dobânda trebuie să fie plătită indiferent dacă cererea de plată indică faptul că neplata va atrage o obligație de plată a dobânzii. Același lucru este valabil și în cazul în care un comerciant are, în cadrul activității sale profesionale, o creanță împotriva unei autorități publice sau a altei entități publice pentru bunuri sau servicii furnizate.

În cazul unei cereri pentru acordarea de despăgubiri (skadestånd) sau de compensații similare care nu pot fi stabilite fără investigații suplimentare, dobânda trebuie plătită pentru suma datorată din cea de a treizecea zi de la data la care creditorul solicită plata și prezintă o declarație referitoare la ceea ce poate solicita în mod rezonabil. Debitorul nu trebuie să plătească dobândă pentru perioada anterioară primirii cererii și declarației.

Indiferent de orice alte norme, dobânda pentru o creanță neachitată trebuie plătită în orice caz cel mai târziu de la data notificării cererii de somație de plată (betalningsföreläggande) sau a citației (stämning i mål) în cadrul unei acțiuni având ca obiect plata creanței.

În cazul în care creanța se referă la despăgubiri care rezultă dintr-o încălcare intenționată a legii și despăgubirile solicitate nu iau forma unei anuități viagere (livränta), dobânda trebuie plătită de la data la care a fost suferit prejudiciul.

Creanțele purtătoare de dobândă înainte de data scadenței

Dacă o creanță este purtătoare de dobândă la momentul la care devine scadentă și plata nu se efectuează la termen, se aplică în continuare rata dobânzii aplicabilă înainte de data scadenței. Cu toate acestea, rata dobânzii care trebuie plătită nu poate fi niciodată inferioară sumei care ar fi trebuit să fie plătită pentru o creanță neachitată care nu purta dobândă înainte de data scadenței.

Ajustarea ratei dobânzii

Dobânda poate fi ajustată dacă debitorul a fost împiedicat să facă plata la termen din cauza unei boli, a șomajului sau a altor împrejurări similare pe care nu le poate controla și ar fi nerezonabil să i se solicite să plătească întreaga dobândă pentru întârzierea rezultată.

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Nu.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Puteți consulta online versiunea neoficială a Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegii privind dobânda (räntelagen).

Ultima actualizare: 23/02/2017

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Anglia şi Ţara Galilor

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este rata dobânzii prevăzută de lege care se poate aplica pentru plata cu întârziere a unei sume de bani. Legislația Angliei și a Țării Galilor prevede aplicarea unei dobânzi legale în anumite cazuri.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Cuantumul/rata dobânzii legale

Criteriile de aplicare a dobânzii legale

(dacă este necesar, de exemplu în cazul întârzierilor, al unui contract încheiat cu un consumator etc.)

Temei juridic

8 %

În cazul în care nu se aplică o altă rată a dobânzii legale sau a dobânzii contractuală, un creditor poate solicita dobândă la o rată anuală de 8 %.

Secțiunea 17 din Legea din 1838 privind hotărârile judecătorești (Judgments Act)

Articolul 35A din Legea din 1981 privind instanțele superioare (Senior Courts Act, anterior Supreme Court Act), în partea consacrată Înaltei Curți („articolul 35A”): „dobânda simplă la rata pe care instanța o consideră adecvată sau pe care normele de procedură pot să o prevadă, pentru întreaga datorie sau pentru orice parte a acesteia, pentru întreaga perioadă de timp sau pentru orice parte a acesteia cuprinsă între data apariției cauzei și data plății...”

Articolul 69 din Legea din 1984 privind instanțele districtuale (County Courts Act) în partea consacrată instanței regionale („articolul 69”):

„...în cadrul unei proceduri judiciare (ori de câte ori este formulată) în fața unei instanțe districtuale pentru recuperarea unei datorii sau despăgubiri, poate fi inclusă – în orice sumă pentru care este pronunțată o hotărâre – o dobândă simplă, la rata pe care instanța o consideră adecvată sau care poate fi stipulată, pentru întreaga datorie sau despăgubire ori pentru orice parte a acesteia pentru care o hotărâre este pronunțată, sau se efectuează plata înainte de judecată, pentru întreaga perioadă sau o parte a acesteia cuprinsă între data apariției cauzei...”

Articolul 3 din Legea din 1934 privind reforma legislativă – Dispoziții diverse [Law Reform (Miscellaneous Provisions) Act] pentru instanțele ordinare, altele decât Înalta Curte și instanța regională,

de exemplu Curtea de Apel (Secția civilă), atunci când pronunță o hotărâre:

„În orice procedură judecată în orice instanță ordinară pentru recuperarea oricărei datorii sau despăgubiri, instanța poate, în cazul în care consideră că este necesar, să dispună înscrierea – în suma pentru care este pronunțată hotărârea – a unei dobânzi la rata pe care o consideră adecvată, pentru întreaga datorie sau despăgubire pentru orice parte a acesteia, pentru întreaga perioadă de timp sau pentru orice parte a acesteia cuprinsă între data apariției cauzei și data hotărârii...”

Articolul 57 alineatul (1) litera (b) din Legea din 1882 privind cambiile (Bills of Exchange Act) privind cambiile neonorate după prezentarea facturii, în cazul în care factura este plătibilă la cerere sau, în caz contrar, la scadență.

Articolele 86-92 din Legea din 1970 privind gestionarea impozitelor (Taxes Management Act), referitoare la taxele restante

Articolul 14 din Legea din 1994 privind remunerarea avocaților consultanți (proceduri necontencioase) [Solicitors (Non Contentious Business) Remuneration Order] cu privire la facturile neplătite ale avocaților consultanți pentru procedurile necontencioase, inclusiv plățile efectuate și TVA-ul, dar rata nu poate depăși rata datoriei aferente hotărârii judecătorești, adică 8 % pe an.

Articolul 49 din Legea din 1996 privind arbitrajul (Arbitration Act), care conferă instanței competența de a acorda dobândă simplă sau compusă „de la datele, la nivelurile și la intervalele pe care le consideră conforme cu hotărârea pronunțată în cauza respectivă”.

Legea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi), sau „Legea din 1998” [Late Payment of Commercial Debts (Interest) Act].

În plus, norma 16.4 alineatul (1) litera (b) și alineatul (2) din Regulamentul privind dispozițiile comune prevede obligația solicitantului de a indica în datele cererii (sau în cererea reconvențională) că solicită dobânzi și să precizeze dacă solicită acest lucru în temeiul unui contract, al unei dispoziții legislative (pe care trebuie să le precizeze) sau pe o altă bază (pe care trebuie să o precizeze, de asemenea).

În cazul în care cererea se referă la o anumită sumă de bani, solicitantul trebuie să indice:

rata la care se solicită dobânda

data de la care se solicită aceasta

data la care se calculează, care nu trebuie să depășească data emiterii formularului de cerere

valoarea totală a dobânzii solicitate până la data calculării

rata zilnică a dobânzii care se acumulează după data de calcul

Cu 8 % mai mare decât rata de bază a Băncii Angliei. Rata de referință a băncii este stabilită o dată la șase luni, la 30 iunie și 31 decembrie.

Întreprinderile și organismele din sectorul public au dreptul legal de a solicita dobânzi pentru plata cu întârziere a datoriilor comerciale care rezultă din contracte încheiate începând cu data de 7 august 2002.

Legea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act]

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Se poate solicita dobândă de la data la care suma a devenit scadentă până la data introducerii unei acțiuni și, de asemenea, la aceeași rată, până la data hotărârii. Dobânda poate fi, de asemenea, solicitată de la data hotărârii, la aceeași rată, pentru hotărârile pronunțate de Înalta Curte în ceea ce privește orice valoare și pentru hotărârile instanțelor regionale în ceea ce privește o sumă de peste 5 000 GBP. Se aplică numai dobânda simplă. Dispozițiile articolului 44 2 alineatul (6) litera (g) din Regulamentul privind dispozițiile comune conferă instanței competența de a solicita dobânzi aferente costurilor suportate înainte de pronunțarea hotărârii.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legislația aplicabilă este disponibilă la următoarele adrese:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1838 privind hotărârile judecătorești (Judgments Act)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1981 privind Curtea Supremă (redenumită Senior Courts Act)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1984 privind instanțele districtuale (County Courts Act)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act]

Ordinul din 1991 privind instanțele regionale (dobânzi pentru datoriile recunoscute prin judecată) [Linkul se deschide într-o fereastră nouăThe County Courts (Interest on Judgment Debts) Order 1991], modificat prin Ordinul din 1996 privind instanțele regionale (dobânzi pentru datoriile recunoscute prin judecată) [Linkul se deschide într-o fereastră nouăthe County Courts (Interest on Judgment Debts) (Amendment) Order 1996]

Ultima actualizare: 16/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Irlanda de Nord

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

În ceea ce privește situația din Anglia și Țara Galilor, dobânda legală este rata dobânzii prevăzută de lege care se poate aplica pentru neplata unei datorii comerciale. Dobânda legală poate fi solicitată în temeiul Legii din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payment of Commercial Debts (interest) Act 1998]. Dobânda legală nu se aplică în cazul vânzărilor către public. Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul trebuie să acționeze în cadrul unei activități comerciale.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Nivelul/rata dobânzii legale

Criteriile de aplicare a dobânzii legale

(dacă este necesar, de exemplu în cazul întârzierilor, al unui contract încheiat cu un consumator etc.)

Temei juridic

Rată maximă a dobânzii de 8 % din daunele-interese generale și speciale.

N.B: Aceasta nu este propriu-zis o rată a „dobânzii legale”, ci, mai degrabă, o rată a dobânzii care nu se aplică în temeiul Legii din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payment of Commercial Debts (interest) Act 1998], adică este o dobândă simplă, necomercială.

În ultimii ani, instanțele au acordat în mod convențional, recurgând la marja lor de apreciere, dobânzi de 2 % pentru daune-interese generale (de la data notificării sau a comunicării somației) și de 6 % pentru daune-interese speciale (de la data la care a fost suportată pierderea).

Această practică a fost confirmată de hotărârea pronunțată în cauza McDowell/Smyth și MIB (1996).

Competența instanțelor de a recurge la marja lor de apreciere și de a acorda o dobândă simplă pentru creanțe și daune-interese este prevăzută la:

articolul 45A din Ordinul din 1980 privind Tribunalele de Comitat din Irlanda de Nord [County Courts (Northern Ireland) Order 1980] și la

articolul 33A din Legea din 1978 privind sistemul judiciar din Irlanda de Nord [Judicature (Northern Ireland) Act 1978].

Cu 8 % mai mare decât rata de bază a Băncii Angliei.

Rata de referință a băncii este stabilită la fiecare șase luni, la 30 iunie și 31 decembrie.

Rata de bază de la 31 decembrie va fi utilizată pentru recuperarea datoriilor restante, scadente între 1 ianuarie și 30 iunie. Rata în vigoare la 30 iunie va fi utilizată în perioada 1 iulie-31 decembrie.

Întreprinderile și organismele din sectorul public au dreptul legal de a solicita dobânzi pentru plata cu întârziere a datoriilor comerciale care rezultă din contracte încheiate începând cu data de 7 august 2002.

Dobânda legală poate fi solicitată după primirea cu întârziere a plății. În Irlanda de Nord, termenul este de șase ani. De obicei, dobânda începe să curgă la 30 de zile de la data scadenței și a solicitării. Un contract nu poate să excludă dobânda legală, dar nu este obligatoriu să o solicite.

Legea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act 1998]

Ordinul nr. 3 din 2002 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [The Late Payment of Commercial Debts (Rate of Interest) (No. 3) Order 2002]

Regulamentele din 2002 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (The Late Payment of Commercial Debts Regulations 2002)

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Calcularea dobânzii datorate este un proces simplu. Mai întâi, se calculeze cuantumul dobânzii pentru un an întreg: se înmulțește suma datorată cu rata totală a dobânzii (rata de bază plus 8 %). Apoi se calculează dobânda zilnică prin împărțirea dobânzii anuale la 365. Dobânda datorată se calculează prin înmulțirea dobânzii zilnice cu numărul de zile de întârziere. Se percepe dobândă pe cuantumul brut a datoriei, inclusiv orice element de TVA, dar nu se plătește TVA pentru dobândă.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legislația aplicabilă este disponibilă la următoarele adrese:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act 1998]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdinul nr. 3 din 2002 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [The Late Payment of Commercial Debts (Rate of Interest) (No. 3) Order 2002]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăRegulamentele din 2002 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (The Late Payment of Commercial Debts Regulations 2002)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdinul din 1980 privind Tribunalele de Comitat din Irlanda de Nord [The County Courts (Northern Ireland) Order 1980]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1978 privind sistemul judiciar din Irlanda de Nord [The Judicature (Northern Ireland) Act 1978]

Ultima actualizare: 13/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Scoţia

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este rata dobânzii prevăzută de lege care se poate aplica pentru plata cu întârziere a unei sume de bani. Legislația Scoției prevede aplicarea unei dobânzi legale în cazurile corespunzătoare.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Nivelul/rata dobânzii legale

Criteriile de aplicare a dobânzii legale

(dacă este necesar, de exemplu în cazul întârzierilor sau al unui contract încheiat cu un consumator etc.)

Temeiul juridic

8 %

În cazul în care nu se aplică o altă rată a dobânzii legale sau a dobânzii contractuale, un creditor poate solicita plata unei dobânzi la o rată anuală de 8 % din cuantumul unei hotărâri judecătorești sau al unui extras dintr-o hotărâre.

Articolul 9 din Legea scoțiană din 1892 privind extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale [Sheriff Courts (Scotland) Extracts Act 1892], astfel cum a fost înlocuit prin articolul 1 din Legea Sederunt din 1975 (dobânzi în hotărârile sau în extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale) [Act of Sederunt (Interest in Sheriff Court Decrees or Extracts) 1975] (SI 1975/948) și modificat prin articolul 2 din Legea Sederunt din 1993 (dobânzi în hotărârile sau în extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale) [Act of Sederunt (Interest in Sheriff Court Decrees and Extracts) 1993] (SI 1993/769) - rata dobânzii judiciare este fixată la 8 % pe an.

Norma 7.7 din Legea Sederunt [Regulamentul de procedură al Court of Session din 1994 [Act of Sederunt (Rules of the Court of Session 1994] (SI 1994/1443) - rata dobânzii judiciare este fixată la 8 %.

Articolele 3 și 4 din Ordinul din 1990 privind Tribunalele pentru litigii de muncă (dobânzi) [Employment Tribunals (Interest) Order 1990] (SI 1990/479) - Se aplică „regula celor 42 de zile” și dobânzi la rata specificată în articolul 17 din Legea din 1838 privind hotărârile judecătorești (Judgments Act 1838) [această rată, astfel cum a fost modificată prin articolul 2 din Ordinul din 1993 privind datoriile în urma hotărârilor judecătorești (rata dobânzii) [Judgment Debts (Rate of Interest) Order 1993] (SSI 1993/564), este de 8 %].

Articolul 8 din reglementările din 1996 privind Tribunalele pentru litigii de muncă (dobânzile aferente daunelor-interese în cauzele de discriminare) [Employment Tribunals (Interest on Awards in Discrimination Cases) 1996] (SI 1996/2803) - dobânzile se aplică din ziua următoare datei deciziei la rata stabilită, în momentul de față, la articolul 9 din Legea scoțiană din 1892 privind extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale [Sheriff Courts (Scotland) Extracts Act 1892].

Cu 8 % mai mare decât rata de bază a Băncii Angliei.

În ceea ce privește datoriile comerciale, Legea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act 1998] prevede că se percep dobânzi asupra datoriilor exigibile pentru a proteja furnizorii a căror situație financiară îi face vulnerabili în cazul plății cu întârziere a datoriilor lor eligibile și, în general, pentru a descuraja plata cu întârziere a datoriilor eligibile.

Legea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [rată specificată la articolul 4 din Ordinul din 2002 privind plata cu întârziere a dobânzilor comerciale (rata dobânzii) (Scoția) (Late Payment of Commercial Debts (Rate of Interest) (Scotland) Order 2002) (SSI 2002/336)].

Rata stabilită de instanțele judecătorești


Articolul 42 din Legea din 1988 privind Court of Session - pot fi acordate dobânzi în cazul în care o cale de apel formulată în fața House of Lords este respinsă ca urmare a neînfățișării/inacțiunii. Rata dobânzii, simplă sau compusă, este rata pe care „Camera interioară” (Inner House) a Court of Session o consideră adecvată.

Legea scoțiană din 1958 privind dobânzile aferente despăgubirilor [Interest on Damages (Scotland) Act 1958]

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Dobânzile se pot solicita de la data exigibilității sumei datorate. În general, se aplică numai dobânzile simple. Curtea Supremă (Supreme Court) a Regatului Unit poate pronunța, atunci când este sesizată printr-o cale de apel formulată de Camera interioară (Inner House) a Court of Session, hotărârea pe care o consideră oportună cu privire la dobânzile, simple sau compuse.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legislația aplicabilă este disponibilă la următoarele adrese:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1982 privind extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale [Sheriff Courts (Scotland) Extracts Act 1892]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea Sederunt din 1993 (dobânzi în hotărârile sau în extrasele de hotărâri judecătorești pronunțate de instanțele locale) [Act of Sederunt (Interest in Sheriff Court Decrees and Extracts) 1993]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1988 privind Court of Session (Court of Session Act 1988)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdinul din 1990 privind Tribunalele pentru litigii de muncă (dobânzi) [Employment Tribunals (Interest) Order 1990]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea Sederunt [Regulamentul de procedură al Court of Session din 1994 [Act of Sederunt (Rules of the Court of Session 1994]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăTribunalele pentru litigii de muncă (dobânzile aferente daunelor-interese în cauzele de discriminare) 1996 [Employment Tribunals (Interest on Awards in Discrimination Cases) 1996]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea scoțiană din 1958 privind dobânzile aferente despăgubirilor [Interest on Damages (Scotland) Act 1958]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1998 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act 1998]

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdinul din 2002 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (rata dobânzii) (Scoția) [The Late Payment of Commercial Debts (Rate of Interest) (Scotland) Order 2002]

Ultima actualizare: 13/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Rata dobânzilor - Gibraltar

1 Există prevederi privind „dobândă legală” în statul membru în cauză? În caz afirmativ, cum este definită „dobândă legală” în acest stat membru?

Dobânda legală este rata dobânzii prevăzută de lege care se poate aplica pentru plata cu întârziere a unei sume de bani. Legislația Gibraltarului prevede aplicarea unei dobânzi legale în cazurile corespunzătoare.

2 În caz afirmativ, care este nivelul/rata acesteia și temeiul său juridic? Dacă se prevăd rate diferite ale dobânzii legale, în ce cazuri și condiții se aplică?

Nivelul/rata dobânzii legale

Criteriile de aplicare a dobânzii legale

(dacă este necesar, de exemplu, întârzieri, contract încheiat cu un consumator etc.)

Temei juridic

8 %

În cazul în care nu se aplică nicio altă rată a dobânzii legale sau nicio altă rată a dobânzii contractuale, un creditor poate solicita plata unei dobânzi la rata stabilită periodic pentru astfel de datorii de către Înalta Curte (High Court) din Anglia – în prezent, la o rată anuală de 8 %.

Secțiunea 36 din Legea din 1960 privind Curtea Supremă (Supreme Court Act 1960)

Ordonanța din 2000 privind datoriile în urma hotărârilor judecătorești (ratele dobânzii) [Judgment Debts (Rates of Interest) Order 2000]

Rată majorată cu 8 % peste rata de bază stabilită de Banca de Economii din Gibraltar în ziua în care datoria devine scadentă.

Întreprinderile și organismele din sectorul public au dreptul legal de a solicita dobânzi pentru plata cu întârziere a datoriilor comerciale.

Legea din 2003 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi) [Late Payments of Commercial Debt (Interest) Act 2003]

3 În cazul în care este necesar, există mai multe informații disponibile cu privire la modul cum se calculează dobânda legală?

Pentru anumite datorii, se poate solicita dobândă de la data la care suma a devenit scadentă până la data introducerii unei acțiuni și, de asemenea, la aceeași rată, până la data hotărârii. De asemenea, se pot solicita dobânzi începând cu data hotărârii la rata stabilită periodic pentru astfel de datorii de către Înalta Curte (High Court) din Anglia – în prezent, la o rată anuală de 8 %. Se aplică numai dobânda simplă.

4 Există acces online gratuit la temeiul juridic menționat anterior?

Legislația relevantă poate fi găsită la următoarele adrese:

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 1960 privind Curtea Supremă

Linkul se deschide într-o fereastră nouăOrdonanța din 2000 privind datoriile în urma hotărârilor judecătorești (ratele dobânzii)

Linkul se deschide într-o fereastră nouăLegea din 2003 privind plata cu întârziere a datoriilor comerciale (dobânzi)

Ultima actualizare: 11/08/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.