Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata francia nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

Kamatlábak

Luxemburg
Tartalomszolgáltató:
European Judicial Network
Európai Igazságügyi Hálózat (polgári és kereskedelmi ügyek)

1 Rendelkeznek a tagállamban a törvényes kamatról? Ha igen, miként határozzák meg a törvényes kamatot e tagállamban?

A törvényes kamatláb a törvény által éves szinten rögzített kamat mértéke, mely egy esedékes összeg késedelmes fizetése esetén alkalmazandó, amennyiben a felek korábban nem rögzítettek más mértéket.

2 Ha igen, mekkora az összege/mértéke és mi a jogalapja? Ha a törvényes kamatnak különböző mértékei vannak, azokat mely körülmények és feltételek mellett kell alkalmazni?

A 2000. június 29-i 2000/35/EK irányelvet átültető 2004. április 18-i törvény óta kereskedelmi ügyletekben (azaz termékek vagy szolgáltatások fizetés ellenében történő biztosítására irányuló, cégek közötti vagy cégek és hatóságok közötti ügyletekben) a késedelmi kamatot külön rögzítik az Európai Központi Bank által a minden hat hónapos időszak első naptári napját megelőzően végzett legutóbbi fő refinanszírozási művelete esetében fő refinanszírozási kamatlábként alkalmazott változó kamatú tendereljárásból kialakuló marginális kamatlábra hivatkozással. A késedelmes fizetés esetén ezt a kamatot megnövelik a marginális kamatlábbal (kivéve, ha arról a szerződés másképp rendelkezik, a fizetési határidőkről és késedelmi kamatokról szóló 2004. április 18-i törvény 5. cikke értelmében).

3 Szükség esetén rendelkezésre áll-e egyéb információ a törvényes kamat számításáról?

/

4 Van-e ingyenes online hozzáférés a fent említett jogalaphoz?

LEGILUX

Ministère de la Justice

Utolsó frissítés: 07/02/2020

Ennek a lapnak a különböző nyelvi változatait az Európai Igazságügyi Hálózat tagállami kapcsolattartói tartják fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Sem az Európai Igazságügyi Hálózat, sem a Bizottság nem vállal semmilyen felelősséget, illetve kötelezettséget az e dokumentumban közzétett vagy hivatkozott információk és adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit