Effekterna av covid-19 på civilrättsliga ärenden och insolvensärenden

Italien
Innehåll inlagt av
European Judicial Network
Det europeiska rättsliga nätverket (på privaträttens område)

1 Effekterna av covid-19 på civilrättsliga förfaranden

1.1 Tidsfrister i civilrättsliga förfaranden

Tidsfristerna för utövande av rättsliga handlingar i civilrättsliga förfaranden avbröts inledningsvis under perioden mellan den 9 och 22 mars (och sköts sedan upp till den 15 april).

Genom lagdekret nr 23 av den 8 april 2020 förlängdes senareläggningen av förhandlingar och upphävandet av processuella tidsfrister till den 11 maj 2020.

Om en tidsfrist i normala fall skulle ha börjat under den inledande perioden kommer startpunkten att senareläggas till slutet av den senare perioden.

Undantag: adoption av barn, ensamkommande barn, familjehemsvård, förfaranden avseende skydd av minderåriga och underhållsförfaranden om en fördröjning inverkar menligt på skyddet av grundläggande behov, obligatorisk sjukvård, abort, provisorisk verkställighet, valförfaranden och alla ärenden som innebär en risk för allvarlig skada för parterna.

1.2 Rättslig organisation och rättsväsende

De flesta civilrättsliga förhandlingar som planerats mellan dagen efter ikraftträdandet av dekretet (9 mars 2020) och den 22 mars (därefter den 15 april och slutligen den 11 maj) kommer inte att äga rum på grund av en obligatorisk senareläggning.

Alla förhandlingar som planerats under krisperioden kommer att senareläggas (förutom brådskande ärenden).

De lokala domstolarna kan vidta egna organisatoriska åtgärder (begränsat tillträde till byggnader, stängning av kontor).

I ärenden som inte har skjutits upp (sådana som förklarats vara brådskande från fall till fall eller ansetts ha högsta juridiska prioritet) kan civilrättsliga förhandlingar som endast kräver att advokater eller berörda parter är närvarande anordnas på distans, med förbehåll för respekten för kontradiktoriska förfaranden och parternas effektiva deltagande. I sådana fall måste cheferna för domstolarna fatta ett sådant beslut efter samråd med advokatsamfundet.

Under perioden mellan den 11 maj och den 31 juli 2020 förväntas cheferna för domstolarna vidta ett antal organisatoriska åtgärder för att undvika folksamlingar och täta kontakter mellan personer i varje kontorsutrymme.

Dessa åtgärder får inbegripa

  • genomförande av civilrättsliga förhandlingar på distans om ärendet endast kräver att advokater eller parter eller domarens biträden finns närvarande, förutsatt att det kontradiktoriska förfarandet respekteras och att parterna kan delta på ett effektivt sätt samt att domaren är fysiskt närvarande i rätten,
  • senareläggning av förhandlingar till efter den 31 juli 2020,
  • genomförande av civilrättsliga förhandlingar som endast kräver deltagande av svaranden genom ett skriftligt förfarande.

1.3 Rättsligt samarbete inom EU

En betydande andel av justitieministeriets personal arbetar från hemmet.

Det rättsliga samarbetet i civilrättsliga frågor kommer att påverkas under obestämd tid. Framställningar om rättsligt samarbete (inbegripet framställningar om information om utländsk rätt enligt 1968 års Londonkonvention) kommer att ske via elektronisk kommunikation. Behandling av handlingar som skickas in som papperskopior kan försenas avsevärt.

Alla meddelanden ska skickas till ufficio2.dgcivile.dag@giustizia.it.

2 Insolvensrelaterade åtgärder som medlemsstaterna har antagit eller planerar att anta enligt uppgift efter pandemins utbrott

2.1 Materiella insolvensåtgärder och tillhörande avtalspåverkande åtgärder

2.1.1 Uppskov med insolvens

2.1.1.1 Anstånd med skyldighet att ansöka om insolvens (gäldenärer)

Konkurs och insolvensförfaranden i allmänhet finns också med i de allmänna uppskovsbestämmelserna, utan att detta påverkar möjligheten att i varje enskilt fall fastställa vad som inte kan uppskjutas för att tillgodose parternas skyddskrav.

Särskilda insolvensåtgärder har antagits på grundval av artikel 10 i lagdekret nr 23 av den 8 april 2020:

  • Inga begäranden om insolvensförfaranden som inges mellan den 9 mars och den 30 juni 2020 godtas, förutom sådana som inges av den allmänna åklagaren om försiktighets- eller skyddsåtgärder krävs för att skydda tillgångarna eller företaget, av företagaren själv när insolvensen inte är en följd av covid-19-epidemin och av någon annan part i enlighet med särskilda bestämmelser för ackordsförfarandet (artiklarna 162.2, 173.2 och 173.3 och 180.7 i den italienska insolvenslagen).
  • Om en avslagen begäran följs av ett konkursbeslut räknas inte avvisandeperioden med i de tidsfrister som fastställs i artiklarna 10 och 69 a i konkurslagen, vilka rör den årliga period inom vilken konkursbeslutet om det företag som tagits bort från företagsregistret måste fattas respektive tidsfristen för att väcka talan om upphävande.
2.1.1.2 Skydd av gäldenärer mot insolvensansökningar från borgenärer

Se kolumn 1.1.A till vänster.

2.1.2 Uppskov med verkställighet av fordringar och upphävande av avtal

2.1.2.1 Allmänna /särskilda moratorium på verkställighet av fordringar/vissa typer av verkställighet av fordringar

Tidsfristerna för genomförande av alla slags åtgärder i samband med civil- och straffrättsliga förfaranden, inbegripet verkställighetsförfaranden för civilrättsliga beslut, upphävdes inledningsvis mellan den 9 mars och den 15 april och därefter till den 11 maj 2020.

Under denna period görs ett automatiskt uppskjutande av förhandlingar i civilrättsliga förfaranden, och därmed även förhandlingar gällande verkställighetsförfaranden, till efter den 11 maj 2020. Tidsfristerna för att genomföra alla slags åtgärder i civilrättsliga förfaranden skjuts också upp fram till detta datum.

När det gäller verkställighet bör det noteras att begäranden om uppskov med verkställbarhet eller verkställighet av en överklagad dom (artikel 283 i den italienska civilprocesslagen), begäranden om uppskov med verkställighet av en dom som överklagats till kassationsdomstolen (artikel 373 i den italienska civilprocesslagen), såväl som förfaranden som kan orsaka allvarlig skada för parterna om hanteringen försenas, får behandlas under nödläget. I det senare fallet utfärdar domarämbetets ordförande eller hans eller hennes ombud en skyndsamhetsförklaring, som utfärdas på beslut av domaren eller domarpanelens ordförande om ärendena redan har inletts. För att begränsa de negativa effekterna av den epidemiologiska nödsituationen till följd av covid-19 skjuts alla verkställighetsförfaranden för utmätning av fast egendom som rör gäldenärens huvudsakliga bostad upp inom hela det nationella territoriet till och med den 31 december 2020.

Även verkställighetsförfarandena avseende de lån som beviljats offer för ockerbrott skjuts upp till och med den 31 december 2020.

2.1.2.2 Anstånd med uppsägning av avtal (allmänna/särskilda avtal)

Enligt den allmänna bestämmelsen i artikel 3 punkt 6 a i lag nr 6 från 2020 bedöms alltid förenligheten med restriktionerna för att utesluta att gäldenären är ersättningsskyldig, även med avseende på tillämpning av eventuellt förverkande eller eventuella straffavgifter i samband med försenat eller uteblivet utförande.

I tvister som rör avtalsenliga skyldigheter, där efterlevnaden av restriktionerna eller i vart fall av åtgärder som antagits under den epidemiologiska nödsituationen till följd av covid-19 kan bedömas i enlighet med punkt 6 a, är medlingsförfarandet ett villkor för att en ansökan till domstolen ska kunna godtas.

För särskilda avtal föreskrivs i artikel 56 punkt 2 b och c i lagdekret nr 18 från 2020 att löptiderna för andra lån än amorteringslån ska förlängas fram till den 30 september 2020, utan några formaliteter, och att delbetalningar av lån eller betalning av hyresavgifter ska skjutas upp till den 30 september 2020. Vidare föreskrivs anstånd med återbetalningsplanen för de uppskjutna del- eller hyresbetalningarna.

För år 2020 inställs de hypoteksbetalningar som beviljats personer som drabbats av ockerbrott.

2.2 Uppskjutande i tvistemåls- och insolvensdomstol samt uppskjutna förfaranden

Alla förfaranden (inklusive insolvensförfaranden) har inledningsvis skjutits upp på eget initiativ till den 15 april eller den 30 juni om domstolens ordförande beslutat detta, förutom sådana förfaranden som domaren har förklarat brådskande i det enskilda fallet eller sådana som anses ha högsta prioritet enligt lag.

Förfarandefristerna (inklusive i verkställighetsförfaranden) sköts inledningsvis upp från den 9 mars till den 15 april, därefter till den 11 maj.

När det gäller ej uppskjuten verksamhet kan fjärranslutning användas för att hålla civilrättsliga förhandlingar, vilket endast kräver att advokater eller parter är närvarande, förutsatt att det kontradiktoriska förfarandet respekteras och att parterna kan delta på ett effektivt sätt.

För perioden mellan den 11 maj och den 30 juni 2020 förväntas domstolarnas ordförande vidta en rad organisatoriska åtgärder för att undvika täta folksamlingar och kontakter mellan människor i samtliga lokaler.

Dessa åtgärder kan inbegripa följande:

  • Att genomföra civilrättsliga förhandlingar via fjärranslutning, vilket endast kräver att advokater eller parter finns närvarande, förutsatt att det kontradiktoriska förfarandet respekteras och att parterna kan delta på ett effektivt sätt.
  • Att skjuta upp förhandlingar till efter den 30 juni 2020.
  • Att genomföra civilrättsliga förhandlingar som endast kräver att svarandena deltar genom ett skriftligt förfarande.

Enligt artikel 221 i lagdekret nr 34 från 2020 (Decreto Rilancio) kan domaren besluta att civilrättsliga förhandlingar som inte kräver att andra personer än parternas försvarare närvarar ersätts med elektronisk inlämning av skriftliga anteckningar som endast innehåller exempel och slutsatser. Deltagande i civilrättsliga förhandlingar med en eller flera parter eller en eller flera försvarare kan också, på den berörda partens begäran, ske genom videokonferens. Dessa bestämmelser har förlängts till och med den 31 december 2020.

2.3 Andra insolvensåtgärder (i fråga om återvinningstalan, rekonstruktionsplaner, informella avtal och annat där så är lämpligt)

Tidsfristerna för att väcka talan om upphävande börjar inte löpa under den period då insolvensförklaringar inte godtas.

I artikel 9 i lagdekret nr 23 från 2020 föreskrivs även en sex månader lång förlängning av tidsfristerna för att fullgöra tidigare överenskommelser och godkända rekonstruktionsavtal som löper ut efter den 23 februari 2020.

I aktuella förfaranden för godkännande av ackordsöverenskommelser har gäldenären getts möjlighet att, fram till den förhandling då godkännandet ska ske, ansöka om en tidsfrist på högst 90 dagar för att inge en ny plan och ett nytt förslag eller ett nytt rekonstruktionsavtal.

Enligt artikel 9 får gäldenären även begära nya tidsfrister eller ytterligare förlängningar av redan beviljade tidsfrister.

2.4 Närbesläktade (ej insolvensrelaterade) åtgärder (betalningsuppskov, banklån, sociala avgifter, sjukförsäkring, företagsstöd)

I lagdekret nr 18 från 2020 anges en rad åtgärder som särskilt syftar till att stödja likviditet via banksystemet (avdelning III) och stödja likviditet bland hushåll och företag (avdelning IV).

Bland de första av dessa bör nämnas de ekonomiska stödåtgärderna för mikroföretag samt små och medelstora företag enligt artikel 56, samt förbudet mot att återkalla beviljade belopp för kreditfaciliteter som återkallats och för lån som beviljats mot förskott på lån; förlängning fram till den 31 januari 2021, utan några formaliteter, av avtal om andra lån än amorteringslån med en löptid som upphör före den 31 januari 2021; uppskjutande fram till den 31 januari 2021 av delbetalningar av lån och andra amorteringslån eller leasingbetalningar samt anstånd med återbetalningsplanen för delbetalningar eller uppskjutna delbetalningar.

Bland det sistnämnda bör nämnas betalningsöverföring till offentlig förvaltning, inbegripet betalning av sociala avgifter och avgifter för obligatoriska försäkringar, uppskov med betalning av källskatt, sociala avgifter och avgifter för obligatoriska försäkringar samt villkoren för skatte- och bidragsskyldighet och för betalning av skatter och bidrag.

I artikel 11 i lagdekret nr 23 från 2020 föreskrivs anstånd med skuldförbindelser som löper ut mellan den 9 mars och den 30 april 2020, vilket senare förlängdes till den 31 augusti 2020.

Senaste uppdatering: 27/10/2021

De nationella versionerna av sidan sköts av respektive kontaktpunkt. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Varken det europeiska rättsliga nätverket eller kommissionen påtar sig något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.