Impactul COVID-19 în materie civilă și de insolvență

Danemarca
Conținut furnizat de
European Judicial Network
Rețeaua judiciară europeană (în materie civilă și comercială)

1 Impactul pandemiei de Covid-19 asupra procedurilor civile

1.1 Termene în procedurile civile

Până în prezent nu s-au luat măsuri privind procedurile judiciare.

1.2 Organizarea judiciară și sistemul judiciar

Instanțele daneze au lansat o procedură de urgență pentru anumite domenii critice. Domeniile critice, care sunt în continuare abordate la nivel local de instanțe, vizează îndeosebi cauzele limitate în timp de lege sau cele deosebit de intruzive.

Instanțele sunt cele care hotărăsc atât efectuarea unei evaluări în fiecare cauză în parte, indiferent dacă aceasta îndeplinește sau nu condițiile pentru a fi considerată „critică”, cât și organizarea activității în funcție de circumstanțe.

Decizia de a se stabili o ordine de prioritate a cauzelor critice implică faptul că o serie de tipuri de cauze importante, printre care cauzele în care sunt necesare ședințe cu prezență fizică în instanță, nu vor avea prioritate. Aceste cauze sunt amânate până la noi dispoziții.

Instanțele daneze încearcă să efectueze cât mai multe dintre activități de acasă pe durata perioadei de urgență. Administrația instanțelor daneze a asigurat posibilitatea ca toți angajații să lucreze de acasă. În plus, angajații instanțelor pot (într-o măsură limitată) să fie prezenți fizic în instanță pentru a asigura posibilitatea îndeplinirii sarcinilor de acasă de către ei înșiși sau de către alți colegi.

Pe cât posibil, instanțele utilizează teleconferințe pentru a pregăti cauzele în mai multe domenii de drept, inclusiv cauze civile și cauze care implică executori judecătorești. Instanțele de drept al familiei se ocupă de cauze pe cât posibil fără prezență fizică. Există, de asemenea, unele cazuri de stabilire a autenticității testamentelor care pot fi soluționate telefonic.

Comitetul de criză (format din Administrația instanțelor din Danemarca și un grup de președinți ai instanțelor) a solicitat, de asemenea, ca instanțele să analizeze, pe cât posibil, dacă situația actuală impune utilizarea în continuare a videoconferințelor, în cazul în care acestea sunt considerate adecvate din perspectiva statului de drept.

1.3 Cooperarea judiciară la nivelul UE

În general, instanțele daneze doresc să efectueze cât mai multe dintre activități de acasă pe durata perioadei de urgență.

2 Măsuri în materie de insolvență adoptate sau care sunt plănuite a fi adoptate în statele membre după declanșarea pandemiei

2.1 Măsuri de fond în materie de insolvență și contracte conexe care afectează măsurile

2.1.1 Suspendarea insolvenței

2.1.1.1 Suspendarea obligației de a solicita insolvența (debitori)

-

2.1.1.2 Protejarea debitorilor cu privire la solicitarea insolvenței de către creditori

-

2.1.2 Suspendarea executării creanțelor și suspendarea încetării contractelor

2.1.2.1 Moratorii generale/specifice privind executarea creanțelor/anumite tipuri de executare a creanțelor

-

2.1.2.2 Suspendarea încetării contractelor (contracte generale/specifice)

-

2.2 Suspendări dispuse de instanțele civile, inclusiv de instanțele de insolvență, și suspendări procedurale

Instanțele din Danemarca au inițiat o procedură de urgență pentru a gestiona anumite domenii critice. Domeniile critice, care sunt gestionate în continuare la nivel local de către instanțe, sunt în special cauze încadrate în timp prin lege sau sunt deosebit de intruzive.

2.3 Alte măsuri în materie de insolvență (legate de acțiuni în anularea transferului patrimonial, planuri de reorganizare, acorduri informale și alte măsuri, dacă este cazul)

-

2.4 Măsuri conexe care nu sunt legate de insolvență (amânări ale plăților, împrumuturi bancare, asigurări sociale, asigurări de sănătate, subvenții pentru întreprinderi)

Parlamentul danez a adoptat o serie de pachete de stimulente economice.

Ultima actualizare: 27/10/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este administrată de punctul de contact RJE respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Nici RJE și nici Comisia Europeană nu-și asumă nicio răspundere sau responsabilitate în legătură cu informațiile sau datele pe care le conține ori la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.