Ο αντίκτυπος της νόσου COVID-19 σε αστικές υποθέσεις και υποθέσεις αφερεγγυότητας

Σλοβενία
Περιεχόμενο που παρέχεται από
European Judicial Network
Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο (για αστικές και εμπορικές υποθέσεις)

1 Επιπτώσεις της Covid-19 στις αστικές διαδικασίες

1.1 Προθεσμίες στις αστικές διαδικασίες

Με διάταγμα της 13ης Μαρτίου του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, βάσει πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποφασίστηκε η αναστολή των δικονομικών προθεσμιών, με την εξαίρεση των επειγουσών υποθέσεων.

Στις 20 Μαρτίου 2020 θεσπίστηκε και στις 29 Μαρτίου 2020 τέθηκε σε ισχύ νόμος για τη λήψη προσωρινών μέτρων σε δικαστικές, διοικητικές και άλλες δημόσιες υποθέσεις με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19). Όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον εν λόγω νόμο και όσα άλλα μέτρα έχουν ληφθεί βάσει του ίδιου νόμου ισχύουν έως ότου οριστεί με απόφαση της κυβέρνησης ότι οι λόγοι που δικαιολογούν τα εν λόγω μέτρα έχουν παύσει να υφίστανται, όμως το αργότερο έως την 1η Ιουλίου 2020.

Ο νόμος θέσπισε διατάξεις για όλες τις προθεσμίες (ουσιαστικές και δικονομικές). Οι προθεσμίες για την άσκηση αγωγής που προβλέπονται από τη νομοθεσία αναστέλλονται από τις 29 Μαρτίου 2020. Οι προθεσμίες σε δικαστικές διαδικασίες (δικονομικές προθεσμίες) επίσης αναστέλλονται από τις 29 Μαρτίου 2020, με την εξαίρεση των δικαστικών υποθέσεων που χαρακτηρίζονται επείγουσες.

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης συνταγματικής προσφυγής.

Οι προθεσμίες θα συνεχίσουν να τρέχουν μετά τη λήξη των μέτρων που θεσπίστηκαν βάσει του νόμου.

Ο νόμος για την τροποποίηση του νόμου για τη λήψη προσωρινών μέτρων σε δικαστικές, διοικητικές και άλλες δημόσιες υποθέσεις με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19)

θεσπίστηκε στις 29 Απριλίου.

Οι δικονομικές και ουσιαστικές προθεσμίες εξακολουθούν να τελούν σε αναστολή, τα δε μέτρα καθιστούν δυνατή τη σταδιακή μετάβαση σε περαιτέρω κανονικές δραστηριότητες και, ταυτόχρονα, προστατεύουν τους πιο αδύναμους.

1.2 Δικαστική οργάνωση και δικαστικό σώμα

Ο νόμος για την τροποποίηση του νόμου για τη λήψη προσωρινών μέτρων σε δικαστικές, διοικητικές και άλλες δημόσιες υποθέσεις με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19) παρέχει νομική βάση ώστε δικαστικές, διοικητικές και άλλες δημόσιες αρχές να διεξάγουν προφορικές συνεδριάσεις και ακροαματικές διαδικασίες, να εκδίδουν αποφάσεις και να προβαίνουν σε επιδόσεις και κοινοποιήσεις σε μη επείγουσες αποφάσεις, πάντοτε όμως υπό συνθήκες αδιάκοπης ασφάλειας για τους εργαζομένους και τους πολίτες.

Τα δικαστήρια και τα λοιπά δικαστικά όργανα, τα οποία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξέδωσαν επίσης πολλές αποφάσεις σε υποθέσεις που δεν είχαν χαρακτηριστεί επείγουσες, θα κοινοποιήσουν ή θα επιδώσουν τις αποφάσεις αυτές σε διαδίκους που ήδη τις γνωρίζουν κατ’ άλλον τρόπο, αλλά που δεν υποχρεώνονται και δεν δεσμεύονται από την έναρξη ισχύος του εν λόγω νόμου, παρά μπορούν να παραμείνουν αδρανείς αν το επιθυμούν, δεδομένου ότι οι προθεσμίες, τόσο οι δικονομικές όσο και οι ουσιαστικές, παραμένουν ακόμη σε αναστολή. Ωστόσο, αν το επιθυμούν, μπορούν να προβούν σε ατομικές ενέργειες οι οποίες θα επιτρέψουν στα θεσμικά όργανα να λειτουργήσουν ομαλά και, ως εκ τούτου, θα μπορέσουν να πραγματώσουν νωρίτερα τα δικαιώματά τους.

Στον τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης, οι διαδικασίες εκτέλεσης τελούν σε αναστολή. Μετά την έναρξη ισχύος του τροποποιητικού νόμου, τα δικαστήρια θα είναι επίσης σε θέση να εκδίδουν διαταγές εκτέλεσης και ασφαλιστικά μέτρα και να επιδίδουν τις σχετικές αποφάσεις σε διαδίκους σε μη επείγουσες υποθέσεις που άρχισαν πριν από τη θέσπιση των μέτρων λόγω της πανδημίας. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διάδικοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν αμέσως, δεδομένου ότι δεν τρέχουν οι προθεσμίες στις μη επείγουσες υποθέσεις, και η νομική λύση βάσει της οποίας η εκτέλεση παραμένει σε ισχύ (εκτός από τις επείγουσες υποθέσεις, π.χ. για την είσπραξη απαιτήσεων διατροφής) θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις διαδικασίες εκτέλεσης που διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι διάδικος που επιθυμεί να απαντήσει δεν μπορεί να το πράξει.

Στις συνήθεις αστικές ένδικες διαφορές, τα δικαστήρια θα είναι σε θέση να εκδίδουν αποφάσεις και να τις επιδίδουν στους διαδίκους σε υποθέσεις μη επειγουσών αγωγών που ασκήθηκαν πριν από τη θέσπιση των μέτρων πριν από την κύρια συζήτηση. Ως εκ τούτου, η απόφαση θα επιδίδεται στους διαδίκους, αλλά οι προθεσμίες δεν θα τρέχουν. Με τον τρόπο αυτόν, θα διευκολυνθεί σημαντικά η σταδιακή εξάλειψη των καθυστερήσεων στη λειτουργία των δικαστηρίων.

Επίσης, στον τομέα των κτηματολογικών υποθέσεων, η πρόταση του υπουργείου επιτρέπει τη σταδιακή διεκπεραίωση των υποθέσεων. Η απόφαση επί κτηματολογικής πρότασης μπορεί να καταστεί τελεσίδικη, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες δεν τρέχουν, αλλά μόνο αν, για παράδειγμα, όλοι οι διάδικοι παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να ασκήσουν ένδικα μέσα. Το ίδιο ισχύει και για τις εγγραφές στο κτηματολόγιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τώρα να υποβάλλουν κτηματολογικές προτάσεις και, ως εκ τούτου, να διασφαλίζουν την προστασία της σειράς τους.

Το νέο προτεινόμενο καθεστώς, για τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέπει στους διαδίκους διαδικασίας αφερεγγυότητας να υποβάλουν την αίτησή τους, δήλωση ή έγγραφο μετά τη λήξη της προθεσμίας, αν ο λόγος της καθυστέρησης είναι η πανδημία της COVID 19 και το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί, περίπτωση κατά την οποία η εκπρόθεσμη αίτηση εξετάζεται και δεν απορρίπτεται. Η εν λόγω παρεμβατική νομική βάση, η οποία ελαστικοποιεί τον αυστηρό και αμετάκλητο χαρακτήρα των πράξεων στις διαδικασίες αφερεγγυότητας, θα αποτελέσει επίσης σημαντική πτυχή στην τελική αξιολόγηση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για τον χαρακτηρισμό των διαδικασιών αφερεγγυότητας ως επειγουσών διαδικασιών.

Το διάταγμα της 5ης Μαΐου του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου που αντικαθιστά τα προηγούμενα διατάγματα:

Τα δικαστήρια θα εξακολουθήσουν να εκδικάζουν και να διεξάγουν ακροαματικές διαδικασίες στις επείγουσες υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του νόμου περί δικαστηρίων και του διατάγματος του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Με το νέο διάταγμα, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου διευρύνει τον ορισμό των επειγουσών υποθέσεων από τις 5 Μαΐου 2020. Στις εν λόγω υποθέσεις συμπεριλαμβάνονται επίσης οι υποθέσεις αναγκαστικού διακανονισμού και πτώχευσης στις οποίες εκδόθηκε απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας έως τις 30 Μαρτίου 2020.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ειδικών μέτρων, οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοί τους και άλλα πρόσωπα που επιθυμούν πληροφορίες σχετικά με ορισμένη διαδικασία και δεν έχουν κλητευθεί για να εμφανιστούν στο δικαστήριο πρέπει να ενημερώνονται προκαταβολικά, κατά εργάσιμες ώρες και μέσω δημοσιευμένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμών τηλεφώνου.

1. Έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια σε επείγουσες και μη επείγουσες υποθέσεις

Λόγω της επέλευσης έκτακτου γεγονότος, δηλαδή της πανδημίας λόγω του ιού SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19) — κορονοϊού, το οποίο μπορεί να παρακωλύσει σημαντικά την ομαλή ή τακτική άσκηση των δικαιοδοτικών λειτουργιών, και για να προληφθεί η εξάπλωση της ιογενούς λοίμωξης που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2 (νόσος COVID-19) — κορονοϊός, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και υγεία και να διασφαλιστεί η λειτουργία της δικαιοσύνης, από την 5η Μαΐου 2020, όλα τα δικαστήρια διεξάγουν ακροαματικές διαδικασίες, εκδίδουν αποφάσεις και επιδίδουν δικαστικές πράξεις

α) στις υποθέσεις που δεν είναι επείγουσες σύμφωνα με το άρθρο 83 του νόμου περί δικαστηρίων και οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται επείγουσες σύμφωνα με το παρόν διάταγμα, αν τα δικαστήρια μπορούν να διασφαλίσουν την εκτέλεση των εν λόγω πράξεων σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο παρόν διάταγμα και σε άλλα μέτρα, που καθορίζονται βάσει του παρόντος διατάγματος του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, και με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μη διάδοση της ιογενούς λοίμωξης και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας, και

β) στις επείγουσες υποθέσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 83 του νόμου περί δικαστηρίων, υπό τον όρο, ωστόσο, ότι δεν θεωρούνται επείγουσες:

β.1. στις ασφαλιστικές υποθέσεις, οι πράξεις που απαιτούν προσωπικές επαφές δικαστικών επιμελητών, ενδιαφερομένων διαδίκων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, όταν η εκτέλεση των πράξεων αυτών δεν είναι αναγκαία για να αποτραπεί κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή και υγεία ή για περιουσία μεγαλύτερης αξίας,

β.2. οι διαμαρτυρήσεις συναλλαγματικών και επιταγών και οι αγωγές από συναλλαγματική,

β.3. οι απογραφές της περιουσίας θανόντος,

β.4. οι υποθέσεις αναγκαστικού διακανονισμού και πτώχευσης στις οποίες δεν εκδόθηκε απόφαση για την κίνηση της διαδικασίας έως και τις 30/3/2020.

2. Τα βασικά μέτρα για την ομαλή λειτουργία της δικαστικής εξουσίας αφορούν:

2.1. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Τα δικαστήρια προσδιορίζουν το σημείο εισόδου στο κτίριο του δικαστηρίου για τους διαδίκους, τους πληρεξουσίους τους και τα λοιπά πρόσωπα, καθώς και το σημείο εισόδου στο κτίριο του δικαστηρίου για τους δικαστές και τους δικαστικούς υπαλλήλους, όταν είναι χωροταξικά δυνατόν. Στα σημεία εισόδου λαμβάνονται όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της ιογενούς λοίμωξης και αναρτάται έγγραφη ειδοποίηση προς όλους τους εισερχόμενους σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται στους χώρους του δικαστηρίου.

Με εξαίρεση τις επείγουσες υποθέσεις, κατά τη διάρκεια ισχύος των ειδικών μέτρων, οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοί τους και τα λοιπά πρόσωπα: 1. καταθέτουν αιτήσεις μόνο ταχυδρομικώς ή μέσω της εθνικής πύλης για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, σε διαδικασίες στις οποίες αυτό είναι δυνατόν, 2. χρησιμοποιούν τις δημοσιευμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνου κατά τις εργάσιμες ώρες για να επικοινωνήσουν με τα δικαστήρια.

Κατά τη διάρκεια ισχύος των ειδικών μέτρων, οι διάδικοι, οι πληρεξούσιοί τους και τα λοιπά πρόσωπα που ζητούν πληροφορίες σχετικά με διαδικασία και δεν έχουν κλητευθεί στο δικαστήριο οφείλουν να ενημερώσουν χρησιμοποιώντας τις δημοσιευμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμούς τηλεφώνου κατά τις εργάσιμες ώρες.

2.2. Δικαστικές διασκέψεις, δικαστικές συνεδριάσεις και ακροαματικές διαδικασίες

Οι δικαστικές διασκέψεις, δικαστικές συνεδριάσεις και ακροαματικές διαδικασίες διεξάγονται κανονικά, εφόσον πληρούνται οι σχετικές τεχνικές και χωροταξικές απαιτήσεις, με βιντεοδιάσκεψη.

Στις δικαστικές διασκέψεις, δικαστικές συνεδριάσεις και ακροαματικές διαδικασίες που δεν διεξάγονται με βιντεοδιάσκεψη, τηρείται μεταξύ των παρισταμένων απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, όλοι οι παριστάμενοι φορούν μέσα ατομικής προστασίας και η αίθουσα έχει απολυμανθεί.

2.3. Συμμετοχή του κοινού στην κύρια συζήτηση

Για την πρόληψη της εξάπλωσης της ιογενούς λοίμωξης, την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας και τη διασφάλιση της λειτουργίας των δικαστηρίων και της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, ο δικαστής ή ο προεδρεύων δικαστής μπορεί να διατάζει την προσωρινή απομάκρυνση του κοινού για το σύνολο ή μέρος της κύριας συζήτησης.

2.4. Άλλα μέτρα

Επιπρόσθετα μέτρα μπορούν να καθοριστούν για όλα τα δικαστήρια από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας ή για μεμονωμένο δικαστήριο από τον πρόεδρό του.

Ισχύς του διατάγματος και των λοιπών μέτρων

Το εν λόγω διάταγμα και τα λοιπά μέτρα που έχουν θεσπιστεί στη βάση αυτού θα παραμείνουν σε ισχύ έως τη δημοσίευση της ανάκλησης του διατάγματος από τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

1.3 Δικαστική συνεργασία εντός της ΕΕ

Η κεντρική αρχή για τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1393/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου (Υπουργείο Δικαιοσύνης) καθιέρωσε σύστημα τηλεργασίας. Συνεπώς, κάθε επικοινωνία θα πρέπει να διαβιβάζεται κατά το δυνατόν μέσω ηλεκτρονικού αντί συμβατικού ταχυδρομείου, στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: gp.mp@gov.si. Ως αποτέλεσμα των εν λόγω ειδικών περιστάσεων, η διαβίβαση αιτημάτων με συμβατικό ταχυδρομείο μπορεί να καθυστερήσει.

Το Υπουργείο Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών, ως κεντρική αρχή στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 του Συμβουλίου, καθιέρωσε σύστημα εξ αποστάσεως εργασίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη φυσική παρουσία στους χώρους εργασίας. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και για όσο αυτή διαρκεί, η κεντρική αρχή δεν μπορεί να εγγυηθεί την κανονική διεκπεραίωση όλων των εισερχόμενων αιτημάτων. Η διεκπεραίωση των εισερχόμενων αιτημάτων μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν παραλαμβάνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση gp.mddsz@gov.si. Συνιστάται όλες οι επικοινωνίες να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Τα εξερχόμενα αιτήματα θα αποστέλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Το Ταμείο Δημόσιων Υποτροφιών, Ανάπτυξης, Αναπηρίας και Διατροφών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, ως κεντρική αρχή στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 4/2009 του Συμβουλίου, λειτουργεί επί του παρόντος με καθεστώς εργασίας εξ αποστάσεως. Συνεπώς, η κεντρική αρχή θα εκτιμούσε την παραλαβή κάθε επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: jpsklad@jps-rs.si. Η κεντρική αρχή θα επικοινωνεί και θα αποστέλλει αιτήματα επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

2 Μέτρα που έχουν θεσπιστεί ή προβλέπεται να θεσπιστούν στα κράτη μέλη στον τομέα του πτωχευτικού δικαίου (αφερεγγυότητας) μετά την εκδήλωση της πανδημίας

2.1 Μέτρα ουσιαστικού πτωχευτικού δικαίου (αφερεγγυότητας) και σχετικά μέτρα που αφορούν τις συμβάσεις

2.1.1 Αναστολή διαδικασιών αφερεγγυότητας

2.1.1.1 Αναστολή υποχρέωσης υποβολής αίτησης πτώχευσης (οφειλέτες)

Νόμος που θεσπίστηκε στις 02-04: αναβολή της υποχρέωσης υποβολής αίτησης πτώχευσης και έναρξης της διαδικασίας αναγκαστικού συμβιβασμού, εφόσον η αφερεγγυότητα οφείλεται στην κρίση της νόσου COVID-19.

Μαχητό τεκμήριο αφερεγγυότητας που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, εάν η δραστηριότητα της επιχείρησης συγκαταλέγεται σε κατάλογο της κυβέρνησης ή των τοπικών αρχών. Σε περίπτωση απουσίας τεκμηρίου, πρέπει να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία για το ότι η αφερεγγυότητα οφείλεται στην πανδημία.

2.1.1.2 Προστασία των οφειλετών από τη δυνατότητα των πιστωτών να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης

Εάν η επιχείρηση κηρυχθεί σε πτώχευση λόγω της πανδημίας και εφόσον ζητηθεί από τους πιστωτές, η προθεσμία για την επίτευξη αναδιάρθρωσης (ή για την περάτωση της διαδικασίας αφερεγγυότητας) παρατείνεται κατά 4 μήνες.

2.1.2 Αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης απαιτήσεων και αναστολή καταγγελιών συμβάσεων

2.1.2.1 Γενικές/ειδικές προσωρινές αναστολές αναγκαστικής εκτέλεσης απαιτήσεων / αναγκαστικής εκτέλεσης ορισμένων ειδών απαιτήσεων

Στον τομέα της αναγκαστικής εκτέλεσης, η αναγκαστική εκτέλεση αναστέλλεται. Μετά την έναρξη ισχύος του τροποποιητικού νόμου, τα δικαστήρια θα μπορούν επίσης να εκδίδουν εκτελεστούς τίτλους και ασφαλιστικά μέτρα και να τα κοινοποιούν σε διαδίκους σε μη επείγουσες υποθέσεις που άρχισαν πριν από τη λήψη μέτρων λόγω της πανδημίας. Στις περιπτώσεις αυτές, οι διάδικοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν αμέσως, δεδομένου ότι δεν τρέχουν οι προθεσμίες στις μη επείγουσες υποθέσεις, και η νομική λύση βάσει της οποίας η αναγκαστική εκτέλεση παραμένει σε ισχύ (εκτός από τις επείγουσες υποθέσεις, π.χ. για την είσπραξη απαιτήσεων διατροφής) θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι διάδικος που επιθυμεί να απαντήσει δεν μπορεί να το πράξει.

2.1.2.2 Αναστολή καταγγελίας συμβάσεων (γενικές/ειδικές συμβάσεις)

-

2.2 Αναστολή των εργασιών των πολιτικών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των πτωχευτικών, και δικονομικές αναστολές

Οι υποθέσεις αφερεγγυότητας (εκτός των πλειστηριασμών) χαρακτηρίστηκαν αρχικά επείγουσες υποθέσεις (από τις 13-03) και, στη συνέχεια, μη επείγουσες (από τις 31-03), με αποτέλεσμα την ακύρωση των ακροαματικών διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πτωχευτικό δικαστήριο δεν εκδίκαζε υποθέσεις αφερεγγυότητας (με ορισμένες εξαιρέσεις για εργαζομένους με καταγγελθείσες συμβάσεις λόγω της πανδημίας).

Το νέο προτεινόμενο καθεστώς με τον νόμο Covid-19 που ψηφίστηκε στις 29 Απριλίου, για τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέπει στους διαδίκους διαδικασίας αφερεγγυότητας να υποβάλουν την αίτησή τους, δήλωση ή έγγραφο μετά τη λήξη της προθεσμίας, αν ο λόγος της καθυστέρησης είναι η πανδημία COVID-19 και το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί, περίπτωση κατά την οποία η εκπρόθεσμη αίτηση εξετάζεται και δεν απορρίπτεται. Η εν λόγω παρεμβατική νομική βάση, η οποία ελαστικοποιεί τον αυστηρό και αμετάκλητο χαρακτήρα των πράξεων στις διαδικασίες αφερεγγυότητας, θα αποτελέσει επίσης σημαντική πτυχή στην τελική αξιολόγηση του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για τον χαρακτηρισμό των διαδικασιών αφερεγγυότητας ως επειγουσών διαδικασιών.

2.3 Άλλα μέτρα πτωχευτικού δικαίου (αφερεγγυότητας) (σχετικά με αγωγές ανάκλησης, σχέδια αναδιοργάνωσης, ανεπίσημες συμφωνίες και άλλα)

Εισήχθη πρόσθετο αμάχητο τεκμήριο: εάν ο εργοδότης ωφελείται από ειδικά μέτρα για τη νόσο COVID-19 με σκοπό την προστασία των μισθών των εργαζομένων, αυτοί πρέπει να καταβληθούν εντός 1 μηνός το αργότερο. Διαφορετικά, ο εργοδότης θεωρείται αφερέγγυος. Το μέτρο παραμένει σε ισχύ για έως 4 μήνες μετά τη λήξη των ειδικών μέτρων.

2.4 Σχετικά μέτρα που δεν άπτονται του πτωχευτικού δικαίου (αφερεγγυότητας) (παράταση προθεσμιών πληρωμών, τραπεζικά δάνεια, κοινωνική ασφάλιση, ασφάλιση υγείας, επιδοτήσεις επιχειρήσεων)

Όσον αφορά τις πιστώσεις, η αποπληρωμή τους αναβάλλεται (ειδική διάταξη).

Όλα τα έσοδα που αποκτώνται βάσει ειδικής νομοθεσίας για τη νόσο COVID-19 εξαιρούνται από την αναγκαστική εκτέλεση για φορολογικές και αστικές υποχρεώσεις (περιλαμβανομένης της πτώχευσης φυσικών προσώπων).

Τελευταία επικαιροποίηση: 22/10/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται ο αντίστοιχος αρμόδιος επαφής του ΕΔΔ. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο δεν αναλαμβάνουν καμία απολύτως ευθύνη όσον αφορά πληροφορίες ή δεδομένα που περιέχονται ή αναφέρονται στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.