Bizonyításfelvétel

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Franciaország

Bizonyításfelvétel


*kötelező választás

2. cikk – Megkeresett bíróságok

Franciaországban a regionális bíróságok rendelkeznek kizárólagos hatáskörrel a polgári és kereskedelmi ügyekben történő bizonyításfelvétel iránti kérelmek végrehajtására.

A bizonyításfelvétel iránti kérelmet a területileg illetékes regionális bíróság hajtja végre.

Az illetékes bíróság és annak elérhetőségei az e-igazságügyi portálon, az Európai Igazságügyi Atlasz segítségével azonosíthatók.

A cikk vonatkozásában illetékes hatóságok listáját az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni.
Az illetékes hatóságok listája

3. cikk – Központi szerv

Franciaország egyetlen, nemzeti szinten hatáskörrel rendelkező hatóság kijelölése mellett döntött, amely az Igazságügyi Minisztériumnak az uniós joggal, a nemzetközi magánjoggal és a polgári ügyekben nyújtott kölcsönös jogsegéllyel foglalkozó osztálya (Bureau du droit de l'Union, du droit international privé et de l’entraide civile – BDIP).

Cím:
Ministère de la Justice
Direction des Affaires Civiles et du Sceau
Bureau du droit de l'Union, du droit international privé et de l'entraide civile (BDIP)
13 Place Vendôme
75042, PARIS Cedex 01

Tel.: 00 33 (0)1 44 77 61 05
Fax: 00 33 (0)1 44 77 61 22
E-mail-cím: Entraide-civile-internationale@justice.gouv.fr

5. cikk – A formanyomtatványok kitöltéséhez elfogadott nyelvek

A regionális bíróságok és a francia központi hatóság részére küldött formanyomtatványokat francia nyelven kell kitölteni, illetve francia nyelvre le kell fordítani.

6. cikk – A kérelmek továbbításának és az egyéb tájékoztatások elfogadott módjai

A kérelmeket a francia bíróságok és a francia központi szerv részére postai úton, faxon vagy e-mailben lehet elküldeni.

17. cikk – A közvetlen bizonyításfelvételre irányuló kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatalért felelős központi szerv vagy hatáskörrel rendelkező hatóság(ok)

Ministère de la Justice
Direction des Affaires Civiles et du Sceau
Bureau du droit de l'Union, du droit international privé et de l'entraide civile (BDIP)
13 Place Vendôme
75042, PARIS Cedex 01

Tel.: 00 33 (0)1 44 77 61 05
Fax: 00 33 (0)1 44 77 61 22
E-mail-cím: Entraide-civile-internationale@justice.gouv.fr

21. cikk – Azon megállapodások, amelyekben a tagállamok részesek, és amelyek megfelelnek a 21. cikk (2) bekezdésében foglalt feltételeknek

21. cikk (3) bekezdés a) pont: A bizonyításfelvétel megkönnyítése céljából Franciaország által más tagállamokkal kötött megállapodások, amelyek összeegyeztethetők a rendelettel, és hatályban maradnak:

Kizárólag a Franciaországban illetve Nagy-Britanniában lakóhellyel rendelkező személyeket érintő eljárási cselekmények egyszerűsítéséről szóló, 1922. február 2-i francia-brit egyezmény marad hatályban.

Ezen egyezmény hatályát ugyanis kiterjesztették a Brit Nemzetközösség országaira és Nagy-Britannia tengerentúli területeire, melyeknek Franciaországgal fennálló kapcsolatait a 2001. május 28-i 1206/2001/EK tanácsi rendelet nem szabályozza.

Utolsó frissítés: 21/05/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit