Bizonyításfelvétel

Bulgária

Tartalomszolgáltató:
Bulgária

2. cikk – Megkeresett bíróságok

A bizonyításfelvétel iránti kérelmet ahhoz a körzeti bírósághoz [rayonen sad] kell benyújtani, amelynek illetékességi területén a bizonyításfelvételt foganatosítani kell. (A polgári perrendtartásról szóló törvény 617. cikkének (1) bekezdése)

A Bulgáriában történő közvetlen bizonyításfelvétel engedélyezésére hatáskörrel rendelkező bíróság az a regionális bíróság [okrazhen sad], amelynek illetékességi területén a bizonyításfelvételt foganatosítani kell. (A polgári perrendtartásról szóló törvény 617. cikkének (2) bekezdése)

A hatáskörrel rendelkező bíróságot a portálon található kereső segítségével találhatja meg.

A cikk vonatkozásában illetékes hatóságok listáját az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni.
Az illetékes hatóságok listája

3. cikk – Központi szerv

Igazságügyi Minisztérium

Nemzetközi Jogi Együttműködési és Európai Ügyek Igazgatósága

Polgári ügyekkel kapcsolatos együttműködésért felelős egység

Tel.: (+359 2) 9237544

Fax: (+359 2) 9809223

Cím: Ulitsa Slavyanska 1, 1040 Szófia

Bulgária

5. cikk – A formanyomtatványok kitöltéséhez elfogadott nyelvek

A más tagállamokból érkező, bizonyításfelvétel és nyilatkozatok felvétele iránti kérelmeket bolgár nyelven kell benyújtani, vagy azokhoz bolgár nyelvű fordítást kell mellékelni. (A polgári perrendtartásról szóló törvény 618. cikke)

6. cikk – A kérelmek továbbításának és az egyéb tájékoztatások elfogadott módjai

A 2. cikk (2) bekezdésében felsorolt bíróságok az alábbi technikai eszközök útján fogadják a kérelmeket: postai úton, futárszolgálattal, tértivevénnyel ellátott ajánlott levélben vagy faxon.

17. cikk – A közvetlen bizonyításfelvételre irányuló kérelmekkel kapcsolatos döntéshozatalért felelős központi szerv vagy hatáskörrel rendelkező hatóság(ok)

A Bulgáriában történő közvetlen bizonyításfelvétel engedélyezésére hatáskörrel rendelkező bíróság az a regionális bíróság, amelynek illetékességi területén a bizonyításfelvételt foganatosítani kell. (A polgári perrendtartásról szóló törvény 617. cikkének (2) bekezdése)

A cikk vonatkozásában illetékes hatóságok listáját az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni.
Az illetékes hatóságok listája

21. cikk – Azon megállapodások, amelyekben a tagállamok részesek, és amelyek megfelelnek a 21. cikk (2) bekezdésében foglalt feltételeknek

A Bolgár Köztársaság nem tart hatályban és nem kötött a bizonyításfelvétel megkönnyítését célzó olyan megállapodást vagy egyezményt más uniós tagállammal, amelynek e rendelettel összhangban kell állnia.

A polgári vagy büntetőügyekben történő bizonyításfelvétel vonatkozásában a jelen rendelet alkalmazása megelőzi a Bolgár Köztársaság által más tagállamokkal kötött megállapodások alkalmazását.

Utolsó frissítés: 14/09/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.