Toimivalta lähettää oikeudenkäyntiasiakirjoja ja haasteasiakirjoja jossakin toisessa valtiossa tapahtuvaa tiedoksiantoa varten on asiaa käsittelevällä tuomioistuimella.
Kun on kyse muiden asiakirjojen tiedoksiannosta jossakin toisessa valtiossa, lähettävä viranomainen on piirituomioistuin (rayonen sad), joka on toimivaltainen tiedoksiantoa pyytäneen luonnollisen tai oikeushenkilön nykyisessä tai vakituisessa osoitteessa tai rekisteröidyssä toimipaikassa. Kun on kyse notaarin vahvistamista asiakirjoista, lähettävä viranomainen on sen alueen piirituomioistuin, jolla notaari harjoittaa toimintaansa.
Asiakirjojen tiedoksiannon osalta vastaanottava viranomainen on Bulgarian tasavallassa se piirituomioistuin, jonka alueella asiakirjat on annettava tiedoksi.
Tähän artiklaan liittyvien toimivaltaisten viranomaisten luettelon saa esiin seuraavasta linkistä.
Toimivaltaisten viranomaisten luettelo
Piirituomioistuimet vastaanottavat tiedoksiantopyyntöjä ja niihin liittyviä tiedoksi annettavia asiakirjoja postitse.
Piirituomioistuimet vastaanottavat vakiolomakkeita, jotka on täytetty bulgariaksi, englanniksi tai ranskaksi.
Keskusviranomaisena toimii oikeusministeriö.
Kansainvälisen oikeudellisen yhteistyön ja Eurooppa-asioiden osasto (Direktsia Mezhdunarodno pravno satrudnichestvo i evropeyski vaprosi)
Puhelin: +359 2 9237 413
+359 2 9237 544
+359 2 9237 576
Faksi: +3592 9809223
Sähköposti: civil@justice.government.bg
Ul. Slavyanska nro 1
1040, Sofia
Asiakirjojen tiedoksiantopyyntöä koskevan vakiolomakkeen voi täyttää bulgariaksi, englanniksi tai ranskaksi.
Bulgarian lainsäädännössä ei vahvisteta määräaikaa asiakirjojen tiedoksiannolle.
Bulgarian tasavalta hyväksyy tiedoksiantotodistuksen ja tiedoksi annettavan asiakirjan jäljennöksen bulgarian-, englannin- tai ranskankielisenä.
Bulgarian lainsäädännön mukaan tavanomaisesta tiedoksiannosta ei peritä maksua. Erityistä tiedoksiantomenettelyä käytettäessä peritään maksu, joka määräytyy yksityisiä haastemiehiä koskevaan lakiin liitetyn maksu- ja kulutaulukon mukaan.
Bulgarian tasavalta ilmoittaa 13 artiklan 2 kohdan mukaisesti, että se sallii 13 artiklan 1 kohdan mukaisen tiedoksiantamisen alueellaan vain silloin kun vastaanottaja on sen jäsenvaltion kansalainen, josta asiakirja on peräisin (siviiliprosessilain 608 §).
Bulgarian lainsäädännön mukaan asetuksen 15 artiklan mukainen suora tiedoksianto ei ole mahdollinen (siviiliprosessilain 613 §).
Bulgarian tasavalta ilmoittaa, että 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu menettely ei ole mahdollinen.
Asetuksen 19 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu hakemus on mahdollista esittää vuoden kuluessa siitä, kun tuomioistuin on antanut päätöksen.
Bulgarian tasavallalla ei ole voimassa eikä Bulgarian tasavalta ole tehnyt asetuksen mukaisia sopimuksia, joiden tavoitteena olisi edelleen nopeuttaa tai yksinkertaistaa asiakirjojen tiedoksiantamista.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.