Čezmejna namestitev otrok, tudi v rejniške družine

Otrok lahko potrebuje novo družino, ker je sirota ali ker njegovi starši niso sposobni skrbeti zanj. Pojem „rejniška družina“ je lahko v državah EU različno opredeljen.

Vsakršna namestitev otroka v rejniško družino z eno ali več osebami ali v oskrbo zavoda (sirotišnica ali mladinski dom) v drugi državi EU spada na področje uporabe uredbe Bruselj IIa.

Sodišče ali organ, ki načrtuje namestitev otroka v rejniško družino ali zavod v drugi državi EU, se mora pred odreditvijo namestitve posvetovati z organi te države. Za ugotovitev, katera vrsta posvetovanja je potrebna, uredba napotuje na nacionalno pravo.

  • Če se v državi, v kateri naj bi bil otrok nameščen, za notranje primere namestitve otrok zahteva posredovanje javnega organa, je treba pred odreditvijo čezmejne namestitve pridobiti soglasje organov zaprošene države.
  • Če se v tej državi za notranje primere namestitve otrok posredovanje javnega organa ne zahteva, je treba organe te države samo obvestiti o namestitvi.

Pojem „rejniška družina“ je opredeljen v nacionalnih predpisih in postopkih posameznih držav EU, zlasti ali zajema sorodnike.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadnja posodobitev: 15/04/2020

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.

Povratne informacije

S spodnjim obrazcem sporočite svoje pripombe in povratne informacije o našem novem spletišču