Βρείτε πληροφορίες ανά περιφέρεια
Στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες νομικών που ασκούν το λειτούργημα του δικηγόρου (δηλαδή Solicitors, Barristers, Advocates και Lawyers). Όλοι οι νομικοί οι οποίοι είναι εγγραμμένοι στο Μητρώο Δικηγόρων έχουν τα ίδια δικαιώματα παράστασης στα Δικαστήρια της Δημοκρατίας και γενικότερα άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν κάποιος δικηγόρος έχει αποκτήσει τον τίτλο του Solicitor ή του Barrister στο εξωτερικό. Ο όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για όλους όσοι ασκούν το επάγγελμα είναι «Δικηγόρος» («Advocate»).
Η αμοιβή για δικαστικές υποθέσεις καθορίζεται στη βάση κλίμακας δικαστικών εξόδων η οποία είναι εγκεκριμένη από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Για εξωδικαστηριακές υπηρεσίες υπάρχουν κλίμακες οι οποίες καθορίζουν την ελάχιστη δικηγορική αμοιβή.
Και στις δύο περιπτώσεις ο Δικηγόρος μπορεί να συμφωνήσει με τον πελάτη του για την καταβολή ψηλότερης αμοιβής.
Σε περίπτωση δικαστικής υπόθεσης αυτό το γεγονός πρέπει να δηλωθεί επίσημα.
Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κατηγορίες Δικαστικών Επιδοτών:
Η αμοιβή των Ιδιωτών Δικαστικών Επιδοτών για την επίδοση εγγράφων υπολογίζεται με βάση την απόσταση της διεύθυνσης όπου γίνεται η επίδοση.
Οι Δικαστικοί επιδότες οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό. Ο διάδικος ο οποίος ζητά την λήψη μέτρων εκτέλεσης καταβάλλει στο κράτος υπό μορφή χαρτοσήμων κάποιο ποσό το οποίο προβλέπεται σε διαδικαστικό κανονισμό και το οποίο εξαρτάται από το είδος του μέτρου εκτέλεσης και το ύψος του ποσού του οποίου διεκδικείται η είσπραξη.
Καθορισμένα τέλη δια διαδίκους σε αστικές διαδικασίες
Τα αρχικά έξοδα για δικαστικά τέλη είναι καθορισμένα ανάλογα με την κλίμακα της αγωγής ή άλλης διαδικασίας. Αυτά καταβάλλονται στο στάδιο της καταχώρισης της αγωγής. Η δικηγορική αμοιβή δεν είναι προκαθορισμένη αριθμητικά αλλά εξαρτάται από την πορεία της υπόθεσης και υπολογίζεται με βάση την εγκεκριμένη κλίμακα.
Στάδιο της αστικής διαδικασίας κατά οποίο πρέπει να πληρωθούν καθορισμένα τέλη
Τα αρχικά έξοδα για δικαστικά τέλη καταβάλλονται στο στάδιο της καταχώρισης της αγωγής.
Καθορισμένα τέλη για διαδίκους σε ποινικές διαδικασίες
Σε περίπτωση καταδίκης ο κατηγορούμενος μπορεί να διαταχθεί να καταβάλει τα έξοδα της διαδικασίας. Αυτό κατά κανόνα αποφεύγεται σε περιπτώσεις που επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, οπότε τα έξοδα καταβάλλονται από τη Δημοκρατία, όπως και στις περιπτώσεις αθώωσης του κατηγορούμενου.
Στάδιο της ποινικής διαδικασίας κατά το οποίο πρέπει να πληρωθούν τα καθορισμένα τέλη.
Τα έξοδα, πλην των αρχικών εξόδων που καταβάλλονται με την καταχώρηση της υπόθεσης υπό μορφή χαρτοσήμων, καταβάλλονται στο τέλος της διαδικασίας.
Καθορισμένα τέλη για διαδίκους σε συνταγματικές διαδικασίες
Τα έξοδα υπολογίζονται με βάση την ανάλογη κλίμακα.
Στάδιο της συνταγματικής διαδικασίας κατά το οποίο πρέπει να πληρωθούν τα τέλη
Καταβάλλονται στο τέλος της διαδικασίας εκτός από τα δικαστικά έξοδα τα οποία καταβάλλονται με την καταχώριση του ένδικου μέσου.
Οι υποχρεώσεις των δικηγόρων έναντι των πελατών απαριθμούνται στους περί Δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμούς του 2002 (Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, Παράρτημα Γ(1) αρ. 237 της 17.5.2002 (Κ.Δ.Π. 237/2002).
Οι πιο σημαντικές κλίμακες εξόδων έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οι σχετικές πληροφορίες είναι στην ελληνική γλώσσα.
Διαδικτυακός τόπος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Στατιστικά στοιχεία για την εργασία που διεκπεραιώνουν τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορούν να βρεθούν στον διαδικτυακό τόπο του Ανώτατου Δικαστηρίου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Στα Δικηγορικά έξοδα προστίθεται Φ.Π.Α. σε ποσοστό 15%, εφόσον ο Δικηγόρος που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες ε’ιναι εγγεγραμμένος στο μητρώο Φ.Π.Α.
Το ποσοστό Φ.Π.Α. είναι 15%.
Δεν παρέχεται Νομική Αρωγή για αστικές υποθέσεις.
Σε ποινικές υποθέσεις ο κατηγορούμενος δικαιούται να τύχει δωρεάν νομικής αρωγής εφ’ όσον τα εισοδήματα του δεν του επιτρέπουν να εξασφαλίσει υπηρεσίες Δικηγόρου με δικά του μέσα και το Δικαστήριο κρίνει ότι η παραχώρηση δωρεάν νομικής αρωγής είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει προκαθορισμένο εισοδηματικό επίπεδο. Το Δικαστήριο εξετάζει το αίτημα βασιζόμενο σε όλα τα σχετικά στοιχεία συμπεριλαμβανομένης έκθεσης που ετοιμάζεται από το Τμήμα Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας σχετικά με τα εισοδήματα και τις ανάγκες του κατηγορούμενου.
Κατά κανόνα η ποινική δίωξη δεν ασκείται από το θύμα της εγκληματικής ενέργειας αλλά από το κράτος το οποίο αναλαμβάνει και τα σχετικά έξοδα. Συνεπώς δεν προβλέπεται η παραχώρηση δωρεάν νομικής αρωγής σε θύματα.
Κατά κανόνα η ποινική δίωξη δεν ασκείται από το θύμα της εγκληματικής ενέργειας αλλά από το κράτος το οποίο αναλαμβάνει και τα σχετικά έξοδα. Συνεπώς δεν προβλέπεται η παραχώρηση δωρεάν νομικής αρωγής σε θύματα.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση νομικής αρωγής το αδίκημα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης άνω των 12 μηνών. Όμως η σχετική πρόνοια κηρύχθηκε αντισυνταγματική με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί δωρεάν νομική αρωγή σε όλα τις υποθέσεις.
Κατά κανόνα ο μη επιτυχών διάδικος καταβάλλει τα έξοδα της άλλης πλευράς, αν και το θέμα των εξόδων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του Δικαστηρίου το οποίο μπορεί να εκδώσει άλλη διαταγή.
Κλίμακες Δικαστικών και Δικηγορικών Εξόδων
Στατιστικά Στοιχεία δικαστηρίων (ελληνικά)
Στατιστικά Στοιχεία δικαστηρίων (αγγλικά)
Έκθεση της Κύπρου για την Μελέτη για τη Διαφάνεια στα έξοδα (555 Kb)
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.