Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Közvetítés (mediáció)

10. cikk – Tájékoztatás az illetékes bíróságokról és hatóságokról

A határokon átnyúló közvetítésről (Skócia) szóló 2011-es rendeletek hajtják végre a polgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól szóló 2008/52/EK irányelvet.  Ez az irányelv lehetővé teszi, hogy a közvetítések eredményeként létrehött megállapodásokat a tagállamokban végrehajthatóvá nyilvánítsák.  A skót rendeletek határokon átnyúló vitákra (vagyis amelyeknél a vitában részes legalább egyik fél a másik féltől eltérő tagállamban lakik vagy szokásosan tartózkodik) vonatkoznak bizonyos polgári és kereskedelmi ügyek tekintetében.

Ha Skóciában kíván közvetítés eredményeként létrejött megállapodást végrehajtatni, akkor a következő eljárások egyikét kell követni:

  • A Court of Sessionnél vagy a Sheriff Courtnál kérelmezheti, hogy a bíróság a megállapodást végrehajthatóvá nyilvánítsa.  Ez a megállapodást bírósági végzéssé változtatja.
  • Másik lehetőség, hogy a közhiteles, írásba foglalt megállapodásokat a Books of Council and Session nyilvántartásba vagy valamely sheriff court nyilvántartásába végrehajtás céljából bejegyeztetheti.  A Books of Council and Sessionbe történő bejegyzést a Keeper of the Registers of Scotlandnál kérelmezheti.  A Books of Council and Sessionről szóló információ itt érhető el. A végrehajtás céljából bejegyzett megállapodás esetén a dokumentum közokirattá válik.

A bíróság által elfogadott vagy a fent meghatározott módok valamelyikével nyilvántartásba vett megállapodások más uniós tagállamokban is végrehajthatók.

Utolsó frissítés: 17/02/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.