Tartási kötelezettségek

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia

ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Románia

Családjog – tartási kötelezettségek


*kötelező választás

71. cikk (1) bekezdés a) pont - A végrehajthatóvá nyilvánítás iránti kérelmek és az ilyen kérelmekkel kapcsolatos határozatok ellen benyújtott fellebbezések elbírálására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságok

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

A végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelmek elbírálására a végrehajtott fél szokásos tartózkodási helye szerinti bíróság vagy a végrehajtás helye szerinti bíróság rendelkezik illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 95. és 1098. cikke).

A végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelemről hozott határozat megfellebbezhető. A végrehajthatóvá nyilvánítás (exequatur) iránti kérelemről hozott határozat ellen benyújtott fellebbezés elbírálására a fellebbviteli bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 96. cikke).

71. cikk (1) bekezdés b) pont - Jogorvoslati eljárás

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

A fellebbezés tárgyában hozott határozat jogkérdésbeli felülvizsgálattal megtámadható (a polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 97. cikkének (1) bekezdése). A jogkérdésbeli felülvizsgálat elbírálására a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) rendelkezik illetékességgel:

Str. Batiştei, nr. 25, sector 2, cod poştal 020934, Bucharest

Telefon: 004021-310.39.08, 004021-310.39.09, 004 021-310.39.12.

Honlap: http://www.scj.ro.

71. cikk (1) bekezdés c) pont - Felülvizsgálati eljárás

A 19. cikk szerinti felülvizsgálati eljárás (procedura de reexaminare) tekintetében:

A hatáskörrel rendelkező bíróság az a bíróság, amelyik a határozatot meghozta, jellemzően körzeti bíróság vagy törvényszék.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 505. cikkének (1) bekezdése szerint a megsemmisítés iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelynek ítéletét megtámadják.

A polgári perrendtartásról szóló 134/2010. sz. törvény 510. cikkének (1) bekezdése szerint a felülvizsgálat iránti kérelmet ahhoz a bírósághoz kell benyújtani, amelyik a felülvizsgálati kérelemmel megtámadott jogerős határozatot meghozta.

71. cikk (1) bekezdés d) pont - Központi hatóságok

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Ministerul Justiţiei (Igazságügyi Minisztérium)

Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară (Nemzetközi Jogi és Igazságügyi Együttműködési Igazgatóság)

str. Apolodor nr. 17

Sector 5, Bucureşti

cod 050741

Telefon: 0040372041077

Fax: 0040372041079, 0040372041084

E-mail: ddit@just.ro or dreptinternational@just.ro

71. cikk (1) bekezdés f) pont – A végrehajtási ügyekben hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok

Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.

Végrehajtási ügyekben az adós lakóhelye vagy a végrehajtás helye szerinti bíróság rendelkezik illetékességgel.

71. cikk (1) bekezdés g) pont - A dokumentumok fordítása céljából elfogadott nyelvek

Román.

71. cikk (1) bekezdés h) pont - A központi hatóságok által a más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából elfogadott nyelvek

Az Igazságügyi Minisztérium az Európai Unión belüli, más központi hatóságokkal folytatott kommunikáció céljából a román mellett az angol és a francia nyelvet fogadja el.

Utolsó frissítés: 17/06/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit