Spori majhne vrednosti

Nacionalne informacije in spletni obrazci v zvezi z Uredbo (ES) št. 861/2007

Splošne informacije

Namen Uredbe (ES) št. 861/2007 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. julija 2007 o uvedbi evropskega postopka v sporih majhne vrednosti je izboljšanje in poenostavitev postopkov v civilnih in gospodarskih zadevah, v katerih vrednost zahtevka ne presega 5 000 EUR.

Uredba se uporablja v vseh državah članicah Evropske unije razen na Danskem.

Postopek v sporih majhne vrednosti temelji na uporabi standardnih obrazcev. Postopek je pisni, razen če sodišče meni, da je potrebna glavna obravnava.

Če ima sodišče na voljo ustrezno opremo, se lahko glavna obravnava izvede prek telekonference ali videokonference.

V Uredbi so prav tako določeni roki za stranke in sodišče, da se pospeši reševanje sodnih sporov.

Uredba določa štiri standardne obrazce.

Evropski portal e-pravosodje zagotavlja informacije o uporabi Uredbe in obrazce, ki jih lahko izpolnite na svojem računalniku in natisnete.

Za podrobnejše informacije o posamezni državi izberite ustrezno zastavico.

Zadevna povezava

ARHIVIRANO spletišče Evropskega pravosodnega atlasa (zaprto 30. septembra 2017)

Zadnja posodobitev: 07/10/2020

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.