Instanța districtuală („District Court”) are competența de a pronunța hotărâri în cadrul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă; toate cererile se depun la grefa instanței districtuale competente. Adresele și datele de contact ale instanțelor districtuale pot fi găsite la:
http://www.courts.ie/offices.nsf/WebCOByJurisdiction?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=5#5.
Mijloacele standard de comunicare sunt poșta și corespondența electronică (e-mail).
Personalul auxiliar de la instanțele competente oferă părților asistență practică pentru completarea formularelor, informații generale referitoare la domeniul de aplicare al procedurii europene privind cererile cu valoare redusă, precum și informații generale cu privire la instanțele judecătorești din Irlanda care sunt competente să pronunțe hotărâri în cadrul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă.
Aceste aspecte sunt reglementate de regulamentul de procedură al instanței, care prevede următoarele:
Nu este cazul.
Taxa pentru cererea depusă în cadrul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă este de 25 EUR, acesta fiind tariful care se aplică unei cereri în cadrul procedurii interne privind cererile cu valoare redusă. Taxa pentru depunerea unei cereri reconvenționale este, de asemenea, de 25 EUR. Astfel cum se indică la litera (a) de mai sus, cererile formulate în cadrul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă trebuie depuse la grefa instanței districtuale competente, care va informa reclamantul cu privire la mijloacele disponibile pentru efectuarea plății. Datele de contact figurează la litera (a) de mai sus.
Se poate introduce o cale de atac, alta decât cea împotriva respingerii acțiunii în temeiul articolului 4 alineatul (4), în fața instanței de circuit („Circuit Court”) competente, în termen de 14 zile de la pronunțarea hotărârii. Adresele și datele de contact ale instanțelor de circuit pot fi găsite la:
http://www.courts.ie/offices.nsf/WebCOByJurisdiction?OpenView&Start=1&Count=30&Expand=4#4.
Regulamentul de procedură specific al instanței prevede următoarele:
„(1) Un pârât împotriva căruia a fost pronunțată o hotărâre în lipsă în cadrul unei cereri europene cu valoare redusă în conformitate cu dispozițiile prezentului regulament de procedură poate solicita, printr-un aviz de cerere depus la instanța în jurisdicția căreia a fost obținut ordinul, anularea și/sau modificarea acestuia pentru oricare dintre motivele prevăzute la articolul 18 alineatul (1) din Regulamentul UE.
(2) Avizul de cerere trebuie să îi fie notificat sau comunicat în mod clar reclamantului sau, eventual, avocatului acestuia, în termen de zece zile de la data la care pârâtul a aflat de pronunțarea hotărârii în lipsă.
(3) Notificarea sau comunicarea avizului de cerere nu are ca efect suspendarea procedurii.
(4) Instanța poate declara faptul că este suficientă notificarea sau comunicarea avizului de cerere efectiv realizată.
(5) În avizul de cerere trebuie să se prezinte în mod clar și pe scurt motivele invocate de pârât, dintre cele prevăzute la articolul 18 alineatul (1) din Regulamentul UE.
(6) Instanța soluționează cererea și o poate admite sau respinge în temeiul articolului 18 alineatul (1) din Regulamentul UE.
(7) În cazul în care instanța respinge cererea de reexaminare invocând faptul că nu se aplică niciunul dintre motivele menționate la articolul 18 alineatul (1) din Regulamentul UE, hotărârea rămâne în vigoare.
(8) În cazul în care instanța decide că reexaminarea este justificată pentru unul dintre motivele prevăzute la articolul 18 alineatul (1) din Regulamentul UE, hotărârea pronunțată în cadrul procedurii europene privind cererile cu valoare redusă este declarată nulă și neavenită.”
Limba engleză și limba irlandeză.
Creditorul trebuie să depună o cerere de executare la grefierul/„sheriff”competent, prin intermediul instanței de circuit corespunzătoare. Instanța districtuală relevantă este competentă să soluționeze cererile de refuz, de suspendare sau de prescriere a executării.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.