Európai fizetési meghagyás

Litvánia

Tartalomszolgáltató:
Litvánia

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A törvény 20. cikke értelmében az európai fizetési meghagyásra irányuló kérelmeket a Litván Köztársaság polgári perrendtartásban (Valstybės Žinios, 2002., 36-1340. sz.) a hatáskörökre meghatározott szabályoknak megfelelően kell benyújtani (ha a követelés nem éri el a 100 000 LTL összeget, akkor a körzeti bírósághoz [apylinkés teismui], az ezt az összeget meghaladó követelések esetében pedig a megyei bírósághoz [apygardos teismui]). A kérelem megvizsgálása után a az illető bíróság rendelkezik hatáskörrel az európai fizetési meghagyás kibocsátására.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A törvény 23. cikke értelmében az európai fizetési meghagyást az 1896/2006/EK rendelet 20. cikkének (1) és (2) bekezdésében meghatározott okok alapján az a bíróság vizsgálja felül, amely az európai fizetési meghagyást kibocsátotta. Miután a bíróság elfogadta az európai fizetési meghagyás felülvizsgálata iránti kérelmet, a kérelem és függelékei másolatát megküldi a jogosultnak, és tájékoztatja, hogy a kérelem kiküldését követő 14 napon belül lehetősége van írásos választ adni. A bíróság írásbeli eljárásban, legkésőbb a válaszadásra rendelkezésre álló határidő lejártát követő 14 napon belül megvizsgálja az európai fizetési meghagyás felülvizsgálata céljából benyújtott kérelmet, és meghozza az 1896/2006/EK rendelet 20. cikkének (3) bekezdésében említett döntések valamelyikének megfelelő határozatot.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Európai fizetési meghagyás kibocsátása esetén az eljárási iratokat a bírósághoz közvetlenül vagy postai úton kell benyújtani.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Az 1896/2006/EK rendelet 21. cikke (2) bekezdésének b) pontja értelmében az elfogadható nyelv a litván.

Utolsó frissítés: 26/04/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.