Európai fizetési meghagyás

Németország

Tartalomszolgáltató:
Németország

Bevezetés

Az európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló rendelet végrehajtásának részleteit Németországban a határon átnyúló követelésérvényesítés és iratkézbesítés javításáról szóló törvény szabályozza.


29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

Egész Németország tekintetében a Berlin–Wedding-i alsófokú bíróság (Amtsgericht) rendelkezik illetékességgel. A bíróság kapcsolattartási adatai:

Amtsgericht Wedding
13343 Berlin
Tel.: +49 (0)30 90156 - 0
Fax: +49 (0)30 90156 - 203

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Az illetékes bíróság a Wedding-i alsófokú bíróság.

A felülvizsgálati eljárás hatályát és menetét a rendelet 20. cikke pontosan meghatározza. A törvénytervezet értelmében a kötelezettnek bizonyítania kell azokat a tényeket, amelyek véleménye szerint megindokolják az európai fizetési meghagyás semmissé nyilvánítását. A bíróság határozat útján dönt, amely ellen nem nyújtható be fellebbezés. Amennyiben a bíróság az európai fizetési meghagyás semmissé nyilvánításáról határoz, az eljárás a rendeletnek megfelelően lezárul.

Ettől eltérően a munkaügyi jogvitákról szóló törvény (Arbeitsgerichtsgesetz) 2. §§ 46b. cikkének (2) bekezdése szerinti esetekben az a munkaügyi bíróság rendelkezik illetékességgel, amely az alapeljárásban benyújtott kereset tekintetében illetékességgel rendelkezne.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Az európai fizetési meghagyás iránti kérelem a nyomtatott forma mellett elektronikus úton is benyújtható, amennyiben az illetékes bíróság ezt engedélyezi. A Wedding-i alsófokú bíróság engedélyezi az elektronikus benyújtást. A kérelem elektronikus benyújtásának műszaki előfeltétele, hogy a Wedding-i alsófokú bíróság rendelkezzen egy speciális szoftverrel. További információkat az alábbi weboldalon talál: https://www.berlin.de/sen/justiz/gerichte/ag/wedd/eumav_wege_der_antragstellung.php.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A kérelem csak német nyelven nyújtható be.

Utolsó frissítés: 22/06/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.