Európai fizetési meghagyás

Finnország

Tartalomszolgáltató:
Finnország

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A Helsinki Kerületi Bíróság rendelkezik hatáskörrel európai fizetési meghagyás kibocsátására.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

Finnországban a hatályos állapot szerint alkalmazzák a rendelet 20. cikkét, amely az európai fizetési meghagyás felülvizsgálatára vonatkozik. A 20. cikk alkalmazása tekintetében a Helsinki Kerületi Bíróság rendelkezik hatáskörrel.

A rendelet 20. cikkének rendelkezésein felül a bírósági eljárásról szóló törvény 31. fejezetébe foglalt, a rendkívüli jogorvoslati lehetőségekre vonatkozó rendelkezések is alkalmazandók az európai fizetési meghagyásra. Ezek közé tartoznak az eljárási hibát kifogásoló panaszok (a 31. fejezet 1. szakasza), valamint a jogerős bírósági határozat hatályon kívül helyezése iránti kérelem (31. fejezet 7. szakasz). A bírósági eljárásról szóló törvény 17. szakasza új határidő biztosítására vonatkozó külön rendelkezést tartalmaz.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Az elektronikus szolgáltatásokról és távközlésről (közszektor) szóló, 13/2003. sz. törvény a bírósági iratok finn bíróság számára való megküldésére vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz. E törvény szerint az európai fizetési meghagyás esetében elfogadott kommunikációs eszközök a postai út, a fax, illetve az e-mail.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

Az európai fizetési meghagyás finn, svéd vagy angol nyelven küldhető meg.

Utolsó frissítés: 14/09/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.